smaku, kiedy już lekko się zetną - wlewam śmietanę, a w ostatniej chwili wrzucam siekaną pietruszkę i szczypiorek. Po chwili ściągam z ognia i podaję z plastrami pomidora i chlebem z masłem i twarożkiem lub łagodnym serem brie. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejzawdzięczam bez wątpienia tej paście. Pasuje doskonale do każdego pieczywa, także z chrupiącymi, ciepłymi tostami. I można ją przygotować dosłownie w 5 minut, choć oczywiście jak wszystkie pasty do chleba i ta najlepiej smakuje po kilkugodzinnym "leżakowaniu" w lodówce. Składniki: 150 g twarogu półtłustego (u mnie mazurski) 2-3 łyżki mielonego serka śmietankowego 1 duża łyżka masła 1 cebula
Kuchnia Prezydentowejkawioru. Zjadłam całego tosta i cały kawior na nim. Przeżyłam. Smakowało mi. Naprawdę. ;) Tosty z burakiem i kawiorem, czyli nie taki kawior straszny... Składniki: 2 kromki chleba tostowego masło do smarowania 1 burak ugotowany w łupinie kawałek czerwonej cebuli 2 cienkie plasterki mozzarelli zioła prowansalskie, tymianek i oregano 1/2 cukru brązowego 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka
Kuchnia Prezydentowejwykorzystać jako dodatek do makaronu czy ryżu, ponieważ duszony czy podsmażony smakuje równie wspaniale. Najczęściej jemy go jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy lub mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette. Zróbcie sobie
Kuchnia PrezydentowejDelikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej
Kuchnia Prezydentowejkonfiturę wiśniową lub z czarnej porzeczki) 100 g galaretki jabłkowej lub innej żółtej lub pomarańczowej (dałam mandarynkową) Uwaga: chodzi o taką galaretkę śniadaniową sprzedawaną w słoiczkach jak dżem, do chleba lub tostów, a nie o taką w proszku! 1. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia wsypać do miski, dodać miękkie masło, 120 g cukru, jajko i 50 g marcepanowej masy
Kuchnia Prezydentowejpomidorowym, ewentualnie warzywnym (w zasadzie puszkowy i tak składa się w większości z pomidorów). Za pomocą miksera, pieprzu, chili i bazylii stworzymy z tak pospolitej rzeczy niezwykły dodatek do chleba. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 ryba w pomidorach z puszki 100 g serka twarogowego mielonego, np. "Mój Ulubiony" 1 mała szalotka, bardzo drobno posiekana 1 mała papryczka chili, bardzo drobno posiekana
Kuchnia Prezydentowejzjeść na zewnątrz), tak dla Badenii charakterystyczne są właśnie Strauße . To niewielkie gospody przy lokalnych winnicach, w których serwuje się tylko i wyłącznie naturalne, lokalnie wyprodukowane produkty, począwszy od chleba i wina, na wyrobach mięsnych skończywszy. O ile sam gospodarz, właściciel takiego Strauße nie produkuje sam wieprzowiny, którą chciałby mieć w menu, zaopatruje się w nią u innego lokalnego hodowcy
Kuchnia Prezydentowejwykorzystanie zalegających lodówkę artykułów spożywczych, na które jakoś nie ma się ani ochoty, ani pomysłu, a przy okazji na zjedzenie czegoś ciepłego i smacznego to pizza. Bo kto zje chleb z gorgonzolą lub ze szpinakiem? Do tego pomarszczony pomidor i przywiędły niedźwiedzi czosnek? Nie brzmi apetycznie, prawda? Ale pizza... O, tej nikomu nie trzeba proponować 2 razy. I choć
Kuchnia PrezydentowejBiałe i różowe kwiecie obsypało drzewa, niebo już drugi dzień błękitne i bez chmurki, ludzie jacyś tacy radośniejsi, aż chce się żyć! I mnie się więcej chce, znów piekę chleby na zakwasie, staram się chociaż co drugi dzień coś gotować, biegam prawie codziennie, nareszcie ciepło, słońce i rower! :) Czuję, że moje życie powoli wraca na spokojniejsze tory. No, może tylko
Kuchnia Prezydentowejwrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w posypaną mąka folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. pierogi Truskawki umyć, osączyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Przekroić na połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki
Stare Garypodawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także świeżo pieczony chleb na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami
królestwo garówwymieszać z solą, pieprzem i odrobiną musztardy. Wlać na sałatkę, wymieszać, wstawić do lodówki, aby smaki sobą przeszły i sałatka się przegryzła. Idealna do kanapek np.ze schabem pieczonym, chrupiącym chlebem wiejskim. Smacznego! Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice
Z Kuchni Do KuchniOdchudzanie się to niegłodzenie. To przemyślane posiłki, to urozmaicenie, kolor i smak, niekoniecznie posiłek z chlebem. Dlatego proponuje szybki omlet na śniadanie z pomidorami i tuńczykiem. To posiłek tłuszczowy w diecie montignac. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcebuli - 1-2 łyżek masła - pół pora - 1 litr rosołu lub 2 kostki rosołowe Knorr + 1 litr wody - ser żółty – ilość uzależniona od liczby jedzących - kromki weki lub chleba tostowego – ilość uzależniona od liczby jedzących - sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w kostkę lub paseczki jak kto lubi i podsmażamy na maśle. Jak cebula nam się zeszkli to wlewamy
Kuchenne Wariacje