podmieniam składniki, po prostu piszę inną nazwę, bo to już nie jest oryginał. Na koniec wspólne biesiadowanie nadaje klimat zarówno potrawom jak i atmosferze jaka panuje wśród biesiadujących, łamanie chlebem i wiele innych fajnych zachowań jakie moglibyśmy wprowadzić do naszych domów. Sama wiem jak świetnie smakuje pizza kiedy razem z synem siadamy na kanapie i zajadamy się, kawałek po kawałku
Blondynka Gotujepłynnym żółtkiem i pomidorki lima, zaskakująco dobre połączenie, do szczęścia brakowało mi jedynie dobrego wina! Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego 1 lyżka masła 1 jajko 1 plasterek sera gouda 2 małe pomidorki lima 2 duże różyczki kalafiora oraz zielone liście kalafiora 1 łyżeczka oliwy z oliwek tłoczonej razem z pomarańczami
Moja smaczna kuchniamało miejsca ;) Ale to nie jest chyba wielka przeszkoda wszak zawsze chodzi nam o dobre i smaczne jedzenie. Zatem do kuchni zapraszamy ;) Kaukaskie klimaty w naszej kuchni z cudownym chlebem lawasz. (4 osoby) Składniki: 1/2 kilograma młodych małych ziemniaków 2 zielone papryki najlepiej z węgierskiej 1 pęczek świeżego szpinaku 1 puszka cieciorki 1 mały słoiczek ajwaru 1 pęczek świeżej kolendry
vegetanieChleb na owsiance Składniki: - 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 20g drożdże świeże owsianka: - 150g płatków owsianych - 450g wrzącej wody - 2 łyżki (30g) miękkiego masła - 2 i 1/4 łyżeczki (13g) soli - 1 i 1/2 łyżki (30g) miodu (u mnie wielokwiatowy) - 175ml mleka posypka: - 1 łyżka sezamu - 1 łyżka siemienia lnianego złotego (u mnie Kresto) - 1 łyżka płatków owsianych dodatki
Kuchnia co dniadomowe pasty kanapkowe, a szczególnie z wędzonej makreli, dlatego to już druga wersja takiej pasty na blogu. Serdecznie polecam, warto poświecić chwile na przygotowanie, bo kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z tą pastą smakują wyśmienicie ;) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy
Symfonia smakowaktóry zaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest wtedy
Ogrodnik w podróżymleka). Gotować, aż wchłonie cały płyn. Kaszę przełożyć do miseczki, polać jogurtem i miodem. Posypać owocami i ziarenkami. 5. Kanapki z twarogiem (mój osobisty faworyt śniadaniowy) Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego pszenno-żytniego (przepis: klik ) 1/2 kostki chudego lub półtłustego twarogu 1 łyżka miodu kilka malin pokrojony banan Przygotowanie: Twaróg pokroić w plastry, położyć na chlebku, polać miodem i poukładać
Cakes By Kejtsię pomocy, która nie do końca jest niezbędna, dla mnie zwyczajnie wyłudza coś od innych. Pieniądze, uwagę, dobro, współczucie... Widzisz kobietę z gromadką dzieci, która nie ma na chleb. Co robisz? Dajesz pieniądze? robisz jej zakupy? odwracasz głowę? Najprościej odwrócić głowę, udawać, że się nie widzi, że "coś" nie istnieje. Można dać pieniądze, ale skąd wiadomo, jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennadołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas z chorizo Pieczony kurczak po portugalsku? Kakaowe ciastka arachidowe Pasteis de nata Sałatka grecka DESER TIRAMISU WERSJA l Ochrydzka przygoda Pljeskavica Pina Colada
Weekendy w domu i ogrodzieczekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut stworzysz błyskawiczną przekąskę o oryginalnym smaku który być może pokochasz :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 kromki chleba razowego Olej z orzecha włoskiego Odrobina cukru trzcinowego 50g sera typu gorgonzola 2 kostki czekolady pokruszone lekko prażone orzechy włoskie Przygotowanie: 1/ Grzanki kroimy na pół, rozgrzewamy odrobinę oleju orzechowego
Kuchnia PROzdrowotnamiejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach
Ogrodnik w podróżyPrzepis znalazłam na tym blogu , ale oryginalny przepis pochodzi z kopalni przepisów na pieczywo czyli z bloga Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :)) Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam. Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek
Walijskie Pichcenieangielskiego - 1 płaska łyżka soli (u mnie himalajska) - po 1 ząbku czosnku na słoik (nie trzeba) * szklanka o poj.250ml Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (kroiłam nożem do chleba, z ząbkami) i ułożyć ciasno w przygotowanych wcześniej słoikach (ja na dno wkładałam także ząbek czosnku). Wodę z ksylitolem (cukrem) i przyprawami zagotować, wlać ocet i gotować ok.5 minut. Zalewę
Smaczne Zdrowedziecka, tej radości, wspomnienia beztroski. Nasze wakacje w górach takie były, niezliczona ilość szlaków do przejścia. Przystanki w schroniskach, które mają piękną nazwę (moje ulubione schronisko to Strzecha Akademinka), chleb z masłem, który smakował inaczej, fioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem
dom-agi.plPrzy okazji upałów nie bardzo jest ochota na pieczenie. Ostatnio ograniczam się jedynie do pieczenia chleba, ale robię to zazwyczaj z samego rana kiedy jeszcze upał nie dokucza tak jak w ciągu dnia. Postawiłam więc na lody kokosowe wzbogacone nutą cytrusową dzięki której nie są mdłe. Delikatna konsystencja i kwaskowa nuta to jest raj dla moich kubków smakowych
apetytnapieczenie