na chleb - 3500 przepisów (strona:132/234)

Co Lila jadła w środę? 8 163

pierwszy, p rzed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem  Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie Chleb żytni ze słonecznikiem i awotella ( przepis tutaj ). Tak rozpoczęłyśmy Dzień Dziecka :) II Śniadanie Arbuz, brzoskwinia, sok wyciśnięty z jabłka i pomarańczy. Zupa Kalafiorowa. II Danie Na specjalne życzenie  tortilla

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Guacamole 204

mają być kawałki awokado. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, pomidora, kolendrę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz i pozostały sok z limonki. Mieszamy. Można do tego podać krakersy, chipsy, nachosy, dobry chleb, wyjeść łyżką, zawinąć w tortillę… Wszystko można. Post Guacamole pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 141

stałe do naszego menu. Część przepisów, które dostaliśmy od zaprzyjaźnionych Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Omańczyków to receptury rodzinne - przechodzące z pokolenia na pokolenie. Tak  było m.in. w przypadku chleba naan czy mieszanek przyprawowych. Ciasteczka z dodatkiem mahlabu po raz pierwszy jedliśmy w Al-Khobar, przywiózł je wówczas z Libanu nasz sąsiad - Naser. Mahlab (arab.  محلب lub   مَحْلَب

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 117

lokalnych składników. Może być w wersji wytrawnej i na słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem

Moja smaczna kuchnia
Czekoladowo różane babeczki ogrodniczki na Dzień Matki + KONKURS 137

przygotowywania wielu wypieków. Zagniecie kruche ciasto bez brudzenia rąk, ubije białka na bezę w kilkanaście sekund, wymiesza ciasto na babeczki, utrze krem maślany czy nawet zagniecie ciężkie ciasto na chleb. Nie ma co ukrywać - taki robot bardzo ułatwia życie i dlatego też chciałabym Wam dzisiaj przedstawić czerwonego, lśniącego jegomościa - robota planetarnego Kitchen Assistent model EKM4000 marki Electrolux , który trafił

Pora coś zjeść
Dieta CTZO, dzień drugi 123

pomarańczy Przepis: Owoc obrać ze skórki i podzielić na mniejsze części, wsypać do miseczki, zalać jogurtem i przysypać płatkami kukurydzianymi. Kolacja 10 g oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 150 g brokułów 20 g nasion słonecznika Przepis: Różyczki brokułu ułożyć w garnku łodygami do dołu ,podlać wrzątkiem tak żeby kwiat wystawał ponad wodę .Nie przykrywając gotować 15 min. Odsączyć

Kucharzyca
KULINARNE PODRÓŻE - GRECJA 179

widoków, pięknych Greków, dla mnie oczywiście bardzo istotną rzeczą było jedzenie. Smakowałam, kosztowałam wszystkiego, co grecka natura zaproponowała. Począwszy od niedojrzałych pomarańczy prosto z drzewa kończąc na chlebie, który jak się okazuję jest bazowym produktem do wszystkiego. Niestety nie skusiłam się na barana, nie dałam rady, wolałam rozkoszować się grecką sałatką, owocami morza i sardynkami.Zresztą od czasów

pieprzny smaczek
Pasztet z selera i marchwii 204

późno zdecydowałam się go upiec. Pachnie nieziemsko więc nie mogłam się oprzeć i rozkroiłam go jeszcze lekko ciepłego. Jest wspaniały w smaku. Można go jeść z dodatkiem chleba jak również sam np. z chrzanem. Polecam nie tylko wegetarianom :) 2 duże selery 1 marchewka 2 cebule ząbek czosnku 4 jajka 3/4 szkl bułki tartej kostka margaryny sól himalajska pieprz łyżka jarzynki

Smakołyki Asi
Co Lila jadła w środę? 5 142

Śniadanie Lila dała się namówić na jajko. Wiesz dlaczego? Bo obiecałam, że później zje owsiankę, a dokładnie granolę z jogurtem i owocami. Tak więc na śniadanie grzanki z chleba żytniego ze słonecznikiem i jajko sadzone przyprawione ziołami ze szczypiorkiem.  II śniadanie Domowa granola. Uwielbiana - zawsze musi być w słoiku, aby w razie zachcianki ...... otworzyć i pochrupać :) Tym razem

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 129

albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki lub dodatek do kotletów. 12. Resztki- postaraj się je wykorzystywać do przygotowania innych potraw. Ważne, aby pozostałości po niezjedzonym

Tradycyjna Kuchnia
Winestone w hotelu Mercure Wrocław Centrum 102

drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także chleb świeżo pieczony na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi

królestwo garów
Bigos 200

samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można i z ziemniakami lub kluskami. Ambitniejsi mogą również spróbować podania w wydrążonym bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji posiłku. Bigos 2016-05-03 17:12:49 Bigos, czyli polskie danie narodowe w wersji możliwie bliskiej tradycji

Kulinarna Pokusa
Polecane blogowanie - kwiecień 2016 108

magazynu "Życie ze smakiem".Kiedyś była też grupa "Babeczki" i magazyn "Chochla". Iwona smakuje życie cudownie gotując i piekąc. Jej ciasta, a zwłaszcza torty , wzbudzają mój zachwyt. W pieczeniu chleba i bułek jest dla mnie mistrzynią. Gaja to autorka bloga Plantacja pozytywnych myśli , bloga "do myślenia", jak to ja określam. Chyba każdy jej tekst zmusza do przystanięcia na chwilę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smalec z fasoli 120

Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć i pokazać „czujcie

Blendman
Wiosna idzie, nie ma całowania! 133

prostu pytamy retorycznie "A czego można się było spodziewać?" i dalej apatycznie jeździmy walcem. I nawet buziaków na pocieszenie nie ma- nie po takich kanapkach. Na dobrym, podpieczonym chlebie lub bułce ulubiony twarożek śmietankowy, a na nim drobno pokrojone listki czosnku niedźwiedziego. Bajka! Ale nie taka, w której książę na koniec całuje księżniczkę. Raczej ją nokautuje czosnkowym oddechem

les mirabelles