podniebienie ;) Składniki (śniadanko dla dwojga) 2 jaja 2 plastry boczku parzonego (niezbyt grube,ale długie i dość szerokie) 2 łyżki tartego sera żółtego 2 kromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku podsmażamy lekko na patelni. W okrągłych foremkach do zapiekania układamy kolejno:koła z pieczywa (dopasowane rozmiarowo do foremek). Tłuszcz do smarowania jest zbędny
Kuchnia po mojemusię na patelni do butelki przez tak przygotowane sitko i pilnuj, aby żadna drobinka świeżego czosnku nie znalazła się w butelce. Czosnek pozostały na patelni możesz rozsmarować na kromce chleba, dodać do pasty kanapkowej czy makaronu. Zamknij szczelnie butelkę i udekoruj. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 1 miesiąca. * na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i Oliwamamy za dużo czasu, by np. upiec pasztet, przyrządzić czasochłonną pastę, bądź nie zalaliśmy ciecierzycy wodą dzień wcześniej. W takich chwilach, kiedy mamy ochotę na domowe smarowidło na chleb, a tego czasu brakuje, najlepszym wyjściem jest zrobienie czegoś na szybko. W takiej sytuacji wpadłam na pomysł, by zrobić pastę z wędzonego tofu. Jest szybka w przygotowaniu, prosta i w dodatku
Be Fit Be Strongsmaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego
Kuchenne Wariacjeblendera dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i miksujemy. Kiedy krem już będzie gładki i jednolity, przekładamy go z powrotem do garnka, doprawiamy solą,pieprzem i podgrzewamy jeszcze chwilkę. Podajemy z chlebem. Smacznego
Moje-pitraszeniesałatka jest bardzo znana, my ją uwielbiamy. :-) Kiedy znudzi się już w formie sałatki zmieniamy jej zastosowanie na pastę do chleba. Mielimy w ble nderze na gładką masę albo po prostu mieszamy i wykładamy na pieczywo. Układane kolejno w arst wy dodają całości atrakcyjności i oryginalnego wygląd u. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy
Szefowa kuchnipatelnię, surowy boczek kroimy w dużą kostkę i wytapiamy na patelni do momentu aż stanie się chrupiący. Smażony boczek oraz ser halloumi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kromkę chleba kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy boczek, przez 2-3 minuty, aż grzanki staną się chrupiące. Pomarańczę obieramy i filetujemy lub dzielimy
Mango PapajaZapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację? Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu... To dopiero był cymes :) Dzisiaj kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki zróbcie pastę sami, bo jest naprawdę prosta w przygotowaniu i dzięki niewielkiemu nakładowi pracy możecie ciszyć się fantastycznym smakiem paprykarzu domowej produkcji
Kraina Miodem Płynącarozprowadzamy dokładnie, robimy zasmażkę drugiego stopnia - jasnozłotą – dodajemy ją do zupy. Zupę doprawiamy solą, dodajemy pokrojoną marchew z bulionu i zagotowujemy. Podajemy goracą, np. z pajdą świeżego, domowego chleba na owsiance . Każdy ma swoje ulubione smaki, które przekładają się na ulubione zupy. Jesienią i zimą często sięgamy po dodatki, które sprawią, że zupa będzie nie tylko smaczna, pożywna
mojewypiekiinietylkomięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły Petit four: selekcja Petit Four Callebaut Zdjęcia od kuchni, może nie najlepszej jakości, ale robione w tak zwanym biegu... :) szef
królestwo garówcały dzień. Przy plaży znajduje się kilka restauracji kuszących świeżymi owocami morza oraz przystępnymi cenami. Albańczycy są bardzo gościnni. Do zamówionego posiłku zazwyczaj w cenie otrzymujemy ciepły chleb z masłem czosnkowym lub oliwą. Około 14 km od Ksamil znajduję się większa miejscowość Saranda, do której dotrzemy komunikacją międzymiastową za 100 leków od osoby. Saranda jest to typowa miejscowość turystyczna, pełna
Kolejny blog o gotowaniudoglądania i nasączania od środka wielką pipetą. Przygotowuje się go w całości przy użyciu najróżniejszych technik, które często są męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się nadzienie, tradycyjnie na bazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure
Jem więc Jestempieprzem, gałką i odrobiną cukru. Podajemy z popcornem uprażonym razem ze słodką papryką lub z chipsem z dojrzewającego sera. Można też podać ze smażonym boczkiem lub z grzankami z chleba razowego. Spróbujcie, bo warto! Smacznego! Post Krem z ziemniaków z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen