na chleb - 3500 przepisów (strona:149/234)

.898. lekkie jak piórko 146

dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Smacznego! :) A na chili&sugar przepis na pyszny, bezglutenowy chleb!  To mój pierwszy i muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się, że wyjdzie tak smaczny :) *klik na zdjęcie

breakfast of dreams
Skworcu - współpraca. 131

trudny... Ostatecznie zdecydowałam się na: ~ ziarnistą kawę kokosową ~ orzechy macadamia ~ laskę wanilii ~ mielone liście stewii ~ surowe pistacje  (bez soli i innych konserwantów, łuskane) ~ laski cynamonu ~ karob  (mączka chleba świętojańskiego) Produkty były dokładnie zapakowane, oprócz opakowania bezpośredniego były jeszcze w woreczku strunowym. Wszystko dotarło do mnie bez szwanku i bardzo szybko - paczka została nadana w piątek, a poniedziałek kurier

chili & sugar
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 158

aluminiowej i smarujemy połową powideł, na nim układamy drugi blat i smarujemy drugą połową powideł, przykrywamy trzecim blatem, owijamy folią. Na blatach kładziemy drewnianą deskę (taką np. do krojenia chleba) na niej kładziemy płasko dwa kg opakowania mąki i pozostawiamy obciążony piernik na 1-2 dni. Dzień przed Wigilią (23 grudnia) Czekoladę (i opcjonalnie mleko/śmietankę/masło) rozpuszczamy

chili & sugar
zwykła kanapka...inaczej (vegan) 154

Kanapki nie muszą być nudne! Kto powiedział, że kanapka to rozkrojona na pół bułka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuję Wam odejście do klasyki i spróbowanie kanapki w oryginalniejszej wersji ;) Wygląda ciekawie, a smakuje pysznie ;) Czasami taka odmiana jest potrzebna ;) Kanapka w dodatku jest w wersji wegańskiej ;) Musimy tylko upewnić się, że bułka nie zawiera składników odzwierzęcych. ZAPIEKANA CIABATTA

chili & sugar
Bułka wrocławska 120

wstawiamy do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty. Potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Inspirację czerpałem z http://cukierniczekreacje.blox.pl/ EDIT: Kolejny zapodziany stary wpis, razem z poprzednim chlebem cebulowym go robiłem :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Rogale maślane z nadzieniem 97

Nadeszła pora na maślane rogale! :) Inspirację znalazłem na Chleb i inne przepisy . Nieco, bardzo nieco, zmodyfikowałem przepis i oto on: 425 ml mleka 200 g masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 3 duże jajka 1125 g mąki Nadzienie (wedle gustu, ja zrobiłem z dżemem, czekoladą i budyniem) Tradycyjnie zacznijmy od zaczynu: z naszego mleka nalewamy

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane 82

pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy do miski mąkę. Osobiście uważam, że przy bułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego nie robię, o tyle przy bułkach nie zapominam o tym raczej. Takie przesiewanie po prostu spulchnia mąkę i bułeczki są bardziej puszyste. Można nawet i dwa razy przesiać

Marder&Marder Manufacture
Bułki na hot-dogi 119

Jakiś taki wyjałowiony kompletnie jestem. Potrzeba pieczywka, a mi kompletnie brak pomysłów. Nie wiem co zrobić... Chleb? Jaki? Eeehhh... No i w końcu pomyślałem o takich zwykłych prostych pszennych bułkach. Okazało się to doskonałym pomysłem, bo wyszły naprawdę świetne! Takie puszyste i mięciutkie, idealne na śniadanie przy kawie, takie długie kanapeczki z wędliną, czy serem. Albo z czym tam lubicie

Marder&Marder Manufacture
Zupa gulaszowa 103

Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na najmniejszy z możliwych i gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Możemy co jakiś czas trochę przemieszać. No i gotowe :) Proste, prawda? No i podawać z chlebem. A pamiętacie o mojej bardzo miłej i uprzejmej prośbie żebyście kliknęli, tak w miarę możliwości, w te reklamy na pasku z prawej strony? :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Bułki grahamki 109

soli 1 szklanka mleka Drożdże rozpuściłam w połowie letniego mleka i dodałam do połowy maki.  Wymieszałam i dałam rosnąć przez godzinę (w foremce automatu do pieczenia chleba). Po godzinie dodałam resztę mleka, maki i sól i włączyłam program 11 - wyrabianie ciasta. Razem z faza rośnięcia zajęło to 1,5 godziny. Ciasto pięknie wyrasta, jest miękkie

Marder&Marder Manufacture
Gotowanie na kolanie - zupa cebulowa 94

trująca to i tak zneutralizujemy ją alkoholem :) A zupa jest naprawdę prosta: 2,5 litra wody 3 cebule 5 kostek bulionowych kurczakowych 3 serki topione jedna lub dwie kromki chleba na grzanki No to gotujemy wodę, a w między czasie kroimy cebulę. Tak jakoś ani nie bardzo grubo, ani nie koniecznie bardzo drobno. Tak jakoś kroimy. Jak woda się zagotuje

Marder&Marder Manufacture
Zupa-krem kukurydziana z mlekiem kokosowym 109

lubimy - chili. Madzia nie żałowała chili, zupka ostra wyszła. Nie solimy, nie ma potrzeby. Mieszamy, żeby te przyprawy się dobrze wymieszały, gotujemy przez moment i już :) Jeszcze grzanki: kawałek chleba kroimy na kawałki i po prostu obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Madzia akurat użyła oliwy czosnkowej, którą sobie zrobiła. Znaczy się parę miesięcy temu wrzuciła do butelki

Marder&Marder Manufacture
Lazania szpinakowa z trzema serami 98

naprawdę po małym kawałku człowiek jest porządnie najedzony. Zresztą nic dziwnego, to prawdziwa bomba kaloryczna! Wyłącznie dla miłośników serów :) Streszczać się będę dzisiaj, bo jednocześnie piszę tego posta, robię chleb i do tego jeszcze quiche z rybą wędzoną (przepisy oczywiście wkrótce). Makaron lazania 250 g świeżego szpinaku 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego niesłodzonego 250 g serka mascarpone 270 g (opakowanie

Marder&Marder Manufacture
Quiche z wędzoną makrelą 133

liczy :) Powiem więc, że naprawdę w porządku jest ta mąka. Ma bardzo przyjemną konsystencję, zmielona jest idealnie, nie za grubo, nie za drobno. Zbyt grubo mielona utrudniłaby formowanie np. chlebów, a zbyt drobna zatraciłaby wrażenie "pełnoziarnistości". Do tego jest bardzo smaczna. Quiche wyszło kruche i chrupiące, dokładnie tak jak wyjść miało. Nie wiem, czy to akurat zasługa mąki

Marder&Marder Manufacture
Pizza pepperoni na ziołowym spodzie 86

Kolejne podejście do mąki z AleDobre.pl . To znaczy już tę mąkę testowałem, ale w chlebie . A teraz pora na pizzę. Mam co prawda swój ulubiony i sprawdzony przepis ( tutaj ), ale postanowiłem spróbować czego nowego. A może wyjdzie lepiej? Poza tym kolejny przepis na bloga będzie :) I w dodatku pizza na ziołowym spodzie. To jest naprawdę dobry pomysł. A zioła prowansalskie

Marder&Marder Manufacture