wystarczy w zupełności. Polędwicę można grillować lub smażyć. Należy przy tym pamiętać aby mięso było w środku różowe czyli tak zwane medium rare. Do wołowej polędwicy polecam klasyczny sos z czerwonego wina ugotowany na cielęcym bulionie. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mięso podałam z młodymi ziemniakami jak również z gnocchi . Ekstra lampka(...)wina do obiadu wskazana. Grillowana polędwica wołowa Składniki: 4 porcje 600 g polędwicy wołowej sól i pieprz do smaku 1 gałązka świeżego rozmarynu olej do smażenia Sos z czerwonego wina 300 ml czerwonego wina, wytrawne 1 mała czerwona cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 300 ml cielęcego bulionu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka
codojedzeniafilety z kurczaka 500g dyni 1 czerwona cebula ok. 1,2 l bulionu łyżka masła 50g parmezanu sól pieprz oliwa olej garść liści szałwii (przeczytajcie dlaczego warto dodać i korzystać z szałwii) Risotto z dynią – przepis Najpierw musimy przygotować bulion, może być zarówno drobiowy, warzywny, albo wołowy. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, następnie skraplamy oliwą i doprawiamy(...)kostkę cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i podsmażamy go razem z cebulą dosłownie przez chwilę, tak aby wchłoną cały aromat z patelni. Na patelnię dodajemy odrobinę bulionu i gotujemy ryż… czynność powtarzamy do czasu, kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion. Jak ryż będzie miękki na patelnię dodajemy masło, starty parmezan i posiekane liście szałwii . Całość dusimy dosłownie przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki masła lub innego tłuszczu 300 ml bulionu (może być zarówno warzywny jak i np wołowy) 100 g żurawiny 50 g cukru W rondlu na łyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy. Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy
Dzieje kuchennej WiewióryPlacki po węgiersku...Duże, złociste i chrupiące placki ziemniaczane.Polane gulaszem wołowym.Z dodatkiem kolorowych papryk.Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem.Pycha!Składniki:Gulasz wołowy:500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra;1 papryka czerwona;1 papryka żółta;2 cebule;1 ząbek czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa);2 czubate łyżki przecieru pomidorowego;1 liść laurowy(...)Olej.Placki ziemniaczane:1 kg ziemniaków;3 czubate łyżki mąki pszennej;1 duża cebula;2 jaja;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Gulasz wołowy:W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać szklankę (250 ml) bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem.Cebule obrać, pokroić w pióra.Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Papryki umyć, osuszyć, usunąć
Gospodyni MiejskaMoja wersja klasycznego dania. Strogonow to potrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna . Składniki 1 kg polędwicy wołowej 30 dag pieczarek 2 cebule szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz
R'n'G Kitchenłyżki oliwy z suszonych pomidorów (tej, w której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy
les mirabellesdanie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest i tak nieduża. Poza tym, sprowadza się do krojenia, obierania, podsmażania i wrzucania(...)użyłam łopatki)150g wędzonego boczku4 marchewki5 średnich cebul0,5kg pieczarek400g pomidorów (mogą być z puszki)250ml czerwonego, wytrawnego winaok. 2 szklanek bulionu wołowegobukiet ziół4 gałązki tymianku5 ziaren ziela angielskiego3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami1 liść laurowySposób przygotowaniaMięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy
W kuchni wieczoremalla bolognese, czyli makaron po bolońsku, w skład którego wchodziły mięso cielęce, dojrzewający boczek, cebula i marchew. Wszystko miało być mielone, podsmażone na maśle i długo duszone z dodatkiem bulionu. Artusi radził, by smak sosu wzbogacić poprzez dodatek suszonych grzybów, trufli, wątróbki lub śmietanki, ale bez używania sosu pomidorowego. Podawać należało go ze świeżym ugotowanym makaronem tagliatelle i parmezanem(...)czasem uległ modyfikacjom. W roku 1982 Włoska Akademia Kulinarna opublikowała przepis na klasyczną wersję ragu alla bolognese. Taki sos boloński składa się z mięsa wołowego, surowego dojrzewającego boczku, marchwi, cebuli, selera, wytrawnego białego wina, bulionu, przecieru pomidorowego (passaty), mleka, soli i pieprzu. Co ciekawe, Akademia opublikowała również wersję bolognese dla kuchni amerykańskiej. W kuchni włoskiej istnieje również ragu napoletano
Obiad gotowywodą tworząc bulion. Ciasto jest bardziej elastyczne niż na pierogi. Wykrawa się z niego ok. 7-8 cm krążki, kładzie na środku kulkę z mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki na górze tzw. czubek. Całość musi być szczelna aby tworzący się w środku bulion nie wypłynął podczas gotowania chinkali. Polecam też mój przepis na kołduny wołowe . lub uszka(...)Perz-Straga Składniki*: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g roztopionego masła Mielona wieprzowina: 200 g Mielona wołowina: 200 g Mielona baranina: 200 g 1 szklanka bulionu lub wody 2 cebule 2 łyżki oleju Natka pietruszki świeża i suszona czosnek granulowany np. marki Galeo Sól, pieprz czarny mielony np. marki Galeo Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania mięsa. Najlepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubią zdrowo o smacznie zjeść. Klasyczny strogonow wołowy w szybszej wersji, ze świetnej jakości soczystej wołowiny, w kremowym sosie z pieczarkami z odrobiną koniaku i podany z ulubionym makaronem zadowolą każdego głodomora. Przyznam, że ta potrawa wyjątkowo przypadła mi do gustu. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybki strogonow wołowy (6 porcji) Składniki: 4 łyżki masła(...)duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki sól i pieprz 2 łyżki koniaku 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm a następnie w 0,5 cm paski Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej
karmelowynp.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego(...)razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę tłuszczu, ścinek mięsa wołowego, garść grzybów suszonych, obrane i pokrojone na ćwiartki cebule. Pamiętaj o mieszaniu! 2. Zalej litrem bulionu. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką 3. Zagotuj. 4. Przelej do naczynia,w którym będziesz przygotowywać roladki Podawaj z ulubionymi dodatkami. P.S. Przepraszam
Fiolka w kuchniwarzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu(...)bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżki majeranku ½ łyżeczki cząbru 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 3 szkl. wody 2 litry bulionu warzywnego sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Do garnka z zimną wodą (3 szkl.) włożyć żeberka , wypłukany pod bieżącą wodą groch i dodać 1 płaską
Codziennik Kuchennystraganach to znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz 500 g dyni (waga
Moja Galeria Smakumają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne… SKŁADNIKI: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać – formować kulki
Tradycyjna kuchnia inaczej