na bulionie wołowym - 500 przepisów (strona:16/34)

Feijoada po raz kolejny 168

który z lenistwa nie starliśmy lecz sypneliśmy garść do garnka. Dodaliśmy również 6 startych ząbków czosnku. Wszystko pięknie wymieszaliśmy (rączkami):-) Teraz jeszcze potrzebujemy oliwę oraz kostki mięsne (wołowe) np. aromatyczny bulion pieczeniowy Winiary.  Bierzemy głęboki garnek i zalewamy dno oliwą. Na rogrzaną oliwę wrzucamy 4 kostki mięsne. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i obsmażamy.  Osmażone kawałki mięsa zalewamy

Smaki Brazylii
Hotel od kuchni. Mercure Racławice Dosłońce Conference & SPA 156

grudnia rusza również autorski cykl Czwartkowych Kuchni Świata - w każdy czwartek kuchnia innego kraju - Włochy, Francja, Norwegia, Rosja itp.. Marynowany śledź rozpływający się w ustach Sztuka mięsa wołowego podana z bulionem. Mięciutkie mięso z łagodnym sosem chrzanowym i gotowanymi warzywami. Gęsie udo konfitowane z dodatkiem suszonych owoców. Wszystkie porcje na bogato. Befsztyk tatarski z jajkiem przepiórczym przygotowany przy stoliku

SzczyptaSmaQ
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 123

czekolady. Solidna dawka węglowodanów - pyszne węglowodany.  Schnitzelwirt - Neubaugasse 52 - prawdopodobnie najlepszy sznycel po wiedeńsku Kolej na typowe danie obiadowe - danie z naszej listy. Przed daniem głównym zamówiliśmy bulion wieprzowo-wołowy z ogromną kulką z wątróbek. Pyszne i zarazem syte danie. Ale przecież przyszliśmy tutaj na na kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny - ten nazywany będzie Wiener

Right Behind The Kitchen
Sos boloński 158

dziś przepis na domowy sos boloński. Przepis i wykonanie tym razem przygotował mój mąż. Sos wyszedł rewelacyjnie smaczny!   Polecam! Sos boloński Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1/2 szklanki bulionu, 2 marchewki, cebula, łodyga selera naciowego, 400 g pomidorów z puszki,  400 g koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, tymianek, oregano, bazylia, pieprz,  sól, 2 liście laurowe

paapilotkaa
Wolowina QMP, ostatnia warsztatowa przygoda 196

szybko i sprawie i były naprawdę zaskakujące! Smaki intrygowały podobnie jak sposób podania! Zapraszam na wzrokową degustację :) Rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową  Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso  Bekon

Dzieje kuchennej Wiewióry
Prawie do nieba, czyli pomidorowy krem chrzcinowy 113

łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 2 kostki wołowe kostki rosołowe 1 spora marchewka sól, pieprz bazylia (świeża lub suszona) bez ograniczeń szczypta ziół prowansalskich 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki cukier śmietana 18% (ok. łyżeczki na porcję) Przygotowanie: W litrze wrzącej wody rozpuściłam 2 kostki wołowe. Do powstałego bulionu wrzuciłam obraną, pokrojoną na ćwiartki marchewkę

Kuchnia po mojemu
Rostbef długo pieczony 183

zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie. To samo zrobić z patelnią na której obsmażaliśmy mięso. Wino z naczynia dolać do patelni. Całość zagotować, dolać 1/2 szklanki dobrego bulionu (najlepszy byłby wołowy) , gotować aż sos odparuje i nieco zgęstnieje . Rozprowadzić w sosie łyżeczkę masła wymieszaną z łyżeczką mąki i gotowe.Przed podaniem, odkroić od mięsa kość ( będzie idealna na wywar) rostbef

Stare Gary
Flaczki po zamojsku 110

Składniki: 1 kg flaczków wołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek bulion 400 g mięsa wołowego 1 duży ogon wieprzowy 3 marchewki 2 pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy

magiczna kuchnia Kasi
Meksykański gulasz z wołowiną 239

wołowej 350 gram karkówki wołowej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 lampka białego musującego wina 400 gram pomidorów z puszki krojonych 4 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 małe marchewki 2 papryki czerwone 500 ml bulionu(...)warzywnego, drobiowego lub wołowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru natka pietruszki do dekoracji pieczywo do podania Mięso kroję w kostkę o boku 1 cm. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i smażę na nim pokrojoną w dużą kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodaję pokrojone mięso i smażę do momentu aż lekko zbrązowieje. Dodaję

Mango Papaja
Karkówka duszona w cebuli 171

Każdy plaster podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni. Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach wlewamy bulion (woda z kostkami wołowymi), doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 7 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę cebuli. Następnie obsmażone mięso i resztę cebuli. Przykrywamy naczynie

VioletoweKucharzenie
Zupa cebulowa 134

przyrządzeniu. 1kg cebuli pokrojonej w półtalarki olej do przesmażenia cebuli 200ml białego wytrawnego wina 1 marchewka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 litr bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny sos sojowy sól, pieprz kilka kromek bagietki do przyrządzenia grzanek starty żółty ser lub mozzarella W garnku rozgrzać olej i przesmażyć

Codzienne Gotowanie
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 244

zimie to one rządzą na naszych talerzach. O ile dwie pierwsze cudnie rozgrzewają i sycą lekko, o tyle ramen to już dla nas pełne danie obiadowe – zawiesisty bulion podaję zawsze z grubym japońskim makaronem udon, jajkiem i mięsem, na którym ramen był gotowany. Po takiej gorącej, pachnącej misce człowiek po prostu nie ma prawa być głodny! RAMEN – WYWAR MIĘSNO-GRZYBOWY(...)słodko-alkoholowym sosie ze sfermentowanego ryżu), ja tego nie robię]. PODANIE I JEDZENIE W miseczkach rozkładamy wybrany ugotowany makaron, na nim kładziemy porcję gotowanych żeberek i mięsa wołowego. Wlewamy bardzo gorący bulion. Grubo kroimy szczypior i chili. Wkładamy do bulionu nacięte kremowe jajko. Całość posypujemy podprażonym sezamem i siorbiemy proszę państwa, siorbiemy!   Im głośniej i donośniej, tym smaczniej – głośne

Karo in the Kitchen
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 296

różyczek kalafiora mrożonego parę strąków fasolki szparagowej żółtej kilka strąków mrożonej fasoli zielonej typu mamut i groszek zielony 1/2 małej cebuli 2 małe ząbki czosnku 3 kostki bulionu (1 warzywna, 1 wołowa, 1 drobiowa) ok. dwa litry wody odrobina masła sos sojowo - grzybowy sos sojowy ciemny sos słodki chili  imbir suchy otarty chili w płatkach kiszona papryczka chili mąka(...)przysmażam lekko na maśle. W tym samym czasie nastawiłam w trzech garnkach (dopasowanych rozmiarowo do potrzeb konsumujących) wodę do zagotowania. Wrzuciłam kostki rosołowe - również dbając o zachowanie proporcji. Kiedy buliony już bulgotały - rozłożyłam proporcjonalnie po garnkach podsmażone warzywa. Do zmięknięcia potrzeba warzywom około 10 minut gotowania.W tym czasie można się zająć doprawianiem sosów. Dla Syncia jedynie lekko zaciągnęłam sos mąką

Kuchnia po mojemu
zupa ogórkowa z ryżem 161

przechowywane przez zimę ziemniaki nie są już najwyższej jakości. składniki dla czterech osób bulion                                             400 g mięsa wołowego z goleni lub szpondra 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 kawałek korzenia selera 1 marchewka(...)szklanki ryżu 2 marchewki łodyga selera naciowego 3-4 dymki 100 ml słodkiej śmietany 12% domowe  maggi sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Do  garnka wkładamy mięso wołowe,  liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, cebulę, kawałek selera,obraną  marchew, oraz pietruszkę  i całość zalewamy dwoma litrami wody. . Delikatnie doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy

Miód i pieprz
Policzki wołowe w winie 232

Zupełnie przypadkiem kupiłam 3 policzki wołowe. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo  delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja  - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa(...)samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy  i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić

Stare Gary