Składniki (dla 2 osób) 500g dobrej delikatnej wołowiny (najlepiej antrykotu lub rostbefu) 600g dyni (bez pestek i skóry) 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 średnie ziemniaki (400g) 250ml bulionu (najlepiej wołowego, może być z kostki) 1 średnia papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula (150g) 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka kminku kilka gałązek natki pietruszki(...)rozgrzewamy na dość silnym ogniu 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i wołowinę. W szczególności mięso obsmażamy intensywnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut. Do zawartości patelni dodajemy bulion, pomidory z puszki oraz papryczkę chili, czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy i 1 płaską łyżeczkę soli, dokładnie wszystko mieszając i doprowadzając do wrzenia. Patelnię przykrywamy i przestawiamy na mały ogień
Kulinarna Pokusaużyłam jedynie po łyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy się nada. Potrawkę dusimy teraz na małym ogniu, aż woda zacznie odparowywać a sosik gęstnieć. W tym momencie też dodajemy jogurt (bądź śmietanę) – ilość
Jak gotować i nie zwariowaćPost Gulasz z łopatki wieprzowej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojewymyśliłam:) Składniki: - 4 plastry wołowiny - 4 kawałki ogórka kiszonego - 4 paski słoniny - ok. 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 1 mała cebulka - 1/2 kostki bulionu cielęcego lub wołowego (można ewentualnie pominąć lub użyć "domowego" bulionu) - przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub kminek) - kilka suszonych grzybów - mąka - odrobina oleju Przygotowanie: 1. Wołowinę delikatnie rozbijamy. Smarujemy każdy plaster cienką warstwą(...)strony na dużym ogniu. 3. Podsmażone zrazy przekładamy do niewielkiego rondelka wraz z resztką oleju z patelni (powinno być go niewiele), W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę wołową, zalewamy zrazy i dolewamy tyle wody, aby prawie całe były przykryte. Wrzucamy grzybki i przyprawiamy. 4. Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie
Kraina Tysiąca Smakówkurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej(...)papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia'; document.write(" "); Krok 1 Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy mięso się zeszkli, dodajemy cebulę i czosnek. Po zrumienieniu składników zalewamy je bulionem, przykrywamy i dusimy 30 minut. Bulion powinien zakrywać kawałki mięsa. Krok
Kuchnia Bazyliiziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 1 plaster cebuli(...)nich się skupię. Resztę istotnych szczegółów można odnaleźć w przepisie do którego link znajdziecie powyżej. Borowiki w kilkugodzinnej kąpieli odmładzającej... ...gotuję ok. 20 min. w garnku z bulionem drobiowo-wołowym ...następnie siekam drobniutko przy pomocy Męża ;) ...podobnie postępuję z zieleniną Następnie wszelkie uzyskane półprodukty lądują z powrotem w bulionie powstałym na bazie przecedzonej wody z moczenia grzybów. Teraz pozostaje
Kuchnia po mojemukość z dziurą. Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese to jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie tej części wołowiny. Wbrew pozorom przygotowanie ossobuco nie jest trudne. A na sposób mediolański oznacza tyle, że goleń wołową po mediolańsku podaje się z gremolatą, czyli specjalnym sosem na bazie natki pietruszki, czosnku i skrótki cytryny. Goleń wołową po mediolańsku czy ossobuco(...)cielęcej z kością grubości ok. 2 cm 1 posiekana cebula 200 ml białego wina 2 marchwie pokrojone w półksiężyce 2 łodygi selera naciowego pokrojone w półksiężyce 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego mąka do oprószenia mięsa 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła pęczek natki pietruszki
Pociąg Do Kuchnizasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie. Przepis podpatrzony tutaj . Składniki: 800g wołowiny 2 średnie marchewki 2 duże cebule 1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała papryczka chilli 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka soli (w przypadku użycia
kuchnia doskimięsa na gulasz z dzika, 3 cebule, gałązka rozmarynu, 4 jagody jałowca, pieprz czarny, 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), 8 – 10 pełnych łyżek kaparów, kawałek skórki z cytryny (1x2 cm), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn, jałowiec
królestwo garówmięsa na gulasz z dzika, 1 kg pieczarek - (u mnie portobello), 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), gałązka rozmarynu, pieprz czarny, sól, 100 ml brandy, 100 ml śmietany 22%, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna
królestwo garówbyłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej fasoli to opłukać ją, zalać wodą, odstawić i zostawić(...)samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i liści laurowych. W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować
MarciochaKucharzyDużą rolę odgrywa tu rodzaj dyni ja wybrałam Hokkaido o intensywnym kolorze i pysznym smaku. Składniki: 1 mała dynia ( 700 g grubo startej dyni) 1 l bulionu (ja użyłam wołowego, bo taki miałam z wczoraj ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła straty surowy ziemniak przyprawy; sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka Sposób(...)jest obierać. W większym garnku rozpuszczamy masło wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, po 5 minutach dodajemy startą na dużych oczkach dynię ( lub kroimy ją na mniejsze kawałki) oraz ziemniaka. Wlewamy bulion gotujemy do czasu, aż dynia zmięknie około 20 min. Całość blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę kremówkę oraz przyprawy
KukuleczkiSkładniki: - 170 g ciecierzycy - 2 łyżeczki soli morskiej - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - 1/2 łyżeczki suszonej szałwi - 1 duży ząbek czosnku - 2 duże pory - 2 łyżki masła - 3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego - 200 g makaronu szerokiego pappardelle - starty ser pecorino - świeżo mielony pieprz Zanim zaczniemy gotować zupę należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie na ok. 2 godziny przed gotowaniem(...)pory tniemy na plasterki lub półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem i smażymy ok. 10 minut aż pory staną się przeźroczyste. Na koniec dodajemy 1 szklankę bulionu i gotujemy ok. 2 minut. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, pozostałe 2 szklanki bulionu
Kuchenne Wariacjemięsa wołowego z karczku lub łopatki QMP, 100 g parzonego boczku, sól, olej, 4 maślane brioche lub bułki do burgerów, 4 jajka przepiórcze, 120 g startego sera bursztyn, 4 łyżki majonezu, 4 liście sałaty karbowanej, kilka kropel oliwy truflowej W maszynce do mięsa zemleć mięso. Dodać pokrojony w drobną kostkę b oczek. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować burgery(...)wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole
królestwo garówSkładniki: bułki do hamburgerów 400 gram mięsa wołowego 120 ml bulionu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki kolendry mielonej Rafex 1/3 łyżeczki chili grys Rafex 1/3 łyżeczki gorczycy mielonej sól, pieprz pomidor cebula ogórek sałata ser żółty majonez Roleski ketchup Roleski musztarda sarepska Roleski Mięso dokładnie myjemy, mielimy przynajmniej dwukrotnie maszynką do mięsa. Dodajemy startą na tartce cebulę, przyprawy
kulinarnyswiatdomi