na bulionie wołowym - 500 przepisów (strona:13/34)

Francuska zupa cebulowa 240

Jest to chyba moje pierwsze danie "popisowe", które potrafiłem przygotować. Zupę szczególnie polecam na poniedziałek, gdyż zazwyczaj z niedzielnego obiadu zostaje bulion, który można świetnie wykorzystać. Do przygotowania zupy cebulowej potrzebowałem: 4 średnich cebul, 1 litra bulionu drobiowo - wołowego (może być z kostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek(...)wina i ponownie energicznie mieszałem. Kiedy wino wyraźnie zredukowało swoją objętość dodałem jeszcze 150 ml wina oraz 2 duże szczypty tymianku. Po kolejnych 3 minutach dodałem 1 litr bulionu drobiowo - wołowego. Całość zagotowałem i gotowałem na małym ogniu przez około 10 minut.  W tosterze zrobiłem grzanki z białego pieczywa, dość mocno je przyrumieniając (można zrobić je także na patelni

Wyprawy kulinarne
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 191

wiele ciekawych historii i anegdot związanych z jedzeniem i obyczajem biesiadowania w dawnej Polsce! Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec.  Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę

Moje Kuchenne Rewelacje
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 125

boeuf strogonow był przygotowany dokładnie tak jak podaje cytowany powyżej oryginalny przepis, jednak kiedy mięso i cebula zostały już przełożone z patelni do garnka, dodaliśmy do nich 2 szklanki bulionu wołowego, pokrojone w paseczki ogórki, pokrojone w cienkie plasterki i podsmażone na odrobinie oleju pieczarki i dusiliśmy jeszcze około 30-40 minut. Na sam koniec doprawiliśmy Vegamite i musztardą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 203

woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś z nich skonstruować...:) Polędwiczki wieprzowe z grzybami Składniki: 500g polędwiczek wieprzowych 200g grzybów leśnych 2 cebule bulion wołowy- kostka 150 ml czerwonego wina 2 łyżki stołowe śmietany 3 ząbki czosnku przyprawy:  pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie :  Polędwiczki kroimy

Aromatyczne Podróże
Ostatnia taka rozgrzewka przed wiosną 130

sobie mówię. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA (przepis znaleziony na Kwestii Smaku ) (4 duże porcje) 900g cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 250ml białego wytrawnego wina 2 kostki dobrego bulionu wołowego 750ml wody 60ml brandy sól i pieprz do smaku bagietka ząbek czosnku 150g sera (najwięcej czadu daje gruyère, ale jeśli nie macie to może być jakiś inny dość intensywny

les mirabelles
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 144

podsmażyć,  przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 143

obrane ząbki czosnku i przepołowioną obraną szalotkę. Stawiamy na gaz i gotujemy aż odparuje połowa płynu. Piwo straci cały swój alkohol, ale nie straci smaku. Po zredukowaniu piwa dolewamy bulion z rozmieszaną w nim mąką ziemniaczaną lub skrobią i cukrem Muscovado. Gotujemy całość na średnim ogniu bez przykrycia, aż odparuje 1/3 całego płynu a sos widocznie się zagęści i zrobi(...)pieprzu ½-2/3 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody 3-4 łyżki mąki do obtoczenia olej roślinny do smażenia SKŁADNIKI SOSU 400ml piwa typu american pale ale (APA) 400ml bulionu wołowego (może być z kostki, 1 cała kostka na 400ml wody) 3 ząbki czosnku 1 szalotka 2 łyżki cukru brązowego Muscovado 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej lub ryżowej

Karo in the Kitchen
Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 165

minut. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej wołowinę, ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Wciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku. Wlewamy dwie i pół szklanki bulionu, wsypujemy przyprawy (bez soli) i całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa — około 1,5-2 godziny. Jeśli będzie Wam odparowywało za dużo płynu i mięso będzie wystawało mocno ponad jego poziom(...)szalotka) 2 średnie marchewki, ok. 200g 4 gałązki selera naciowego 1 mała pietruszka 3 ząbki czosnku 1 średnia pomarańcza – starta skórka i wyciśnięty sok 2,5 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej lub ostrej papryki 6 łyżek masła klarowanego lub oleju sól pieprz

Karo in the Kitchen
WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON 226

doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 1,5-2h do momentu, aż mięso będzie delikatne, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody lub bulionu wołowego, jeśli większość płynu wyparuje. Około 20 minut przed końcem gotowania wyciągamy cynamon i goździki oraz dodajemy soli. Mieszamy, próbujemy i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa oraz uzyskania gęstej konsystencji

Nerds Kitchen
Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie 106

Zwłaszcza świąteczny lub na jakąś szczególną okazję, bo trzeba poświęcić na jej przygotowanie trochę czasu. Wbrew tytułowi może zadziwiać kolor sosu, ale wytłumaczenie jest proste: do duszenia użyłam również bulionu wołowego, bo akurat taki miałam w domu.   Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 łyżka suszonego majeranku kilka gałązek świeżego tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml białego wina Czytaj dalej

Pasja Smaku
Golonka w galarecie. 193

Składniki: Ok.1kg golonki, korzeń pietruszki, 2 lub 3 marchwie, kawałek selera, por, żelatyna na 2L, kilka listków natki pietruszki, sól, pieprz, kostka bulion wołowy, troszkę vegety, średnia główka czosnku. Przygotowanie: Golonkę ugotować (w ok.3L wody) razem z selerem, pietruszką, porem i marchwią z dodatkiem soli, pieprzu, kostki bulionowej wołowej i odrobiną vegety. Warzywa gotować w całości

W kuchni u Moniki
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 149

upałów o takiej skali, ale przyznajcie sami – kto z Was w czasie skwarów odmówi porcji pysznego chłodnika? Dawno temu, bazując właśnie na przepisie Neli, w przygotowaniu swojego chłodnika pominęłam wołowy bulion w gotowaniu buraczków (nie lubię smaku mięsa ani dodatkowego tłuszczu w botwince), śmietanę zamieniłam na kwaskowaty kefir, jogurt lub maślankę. No i swojego chłodnika nie podaję z gotowanymi krewetkami

Karo in the Kitchen
.872. gryka w nowym wydaniu 175

pisałam tutaj - zapraszam do poczytania , oraz na oficjalną stronę sklepu gdzie możecie zapoznać się z pełną ofertą. W swojej paczce znalazłam: kaszkę ryżowo-kukurydzianą , oliwę z oliwek extra vergin , bulion wołowy (którego z wiadomych przyczyn niestety nie użyję...), syrop z agawy oraz ciemną czekoladę słodzoną ksylitolem

breakfast of dreams
Smażona brukselka na ostro 235

chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy

Tajskie smaki
Treściwy krupnik na wołowinie. Danie dwa w jednym na zimne dni 154

składa, że krupnik jest zupą, która doskonale pasuje na tę porę roku. Kasza oraz warzywa dają energię i witaminy na męczące zimowe dni. A jeśli jeszcze zupę przygotujemy na bulionie wołowym to właściwie drugiego dania na obiad nie trzeba. Myślę, że to doskonały pomysł na gotowanie w poniedziałkowy ciężki dzień. Składniki (na garnek 5 l): 40-50 dag pręgi

Kuchnia po mojemu