mięso wołowe (500 g) (zmielone) - otręby pszenne - 4 łyżki - jajko - 1 sztuka - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - szczypta soli, pieprz Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, otręby pszenne, posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie
Fit-aminakolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu(...)się poniedziałek ;) A pyszne steki przypieczętowały zgodę między nami. Oto pomysł na fantastyczny obiad, który można wyczarować w godzinę przy małym nakładzie pracy. Składniki (dla 2 osób): 2 steki wołowe z rostbefu (równej grubości) 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta soli morskiej 1/4 startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka
Kuchnia po mojemubardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa.W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone.Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka(...)olej rzepakowy – 80 ml* sól – do smaku* pieprz – 0,5 łyżeczki* papryka ostra – 1 łyżeczka* liść laurowy – 3 szt* ziele angielskie – 1 łyżeczka* bulion warzywny – ok. 500 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki ( w ” prawdziwym ” strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy
Ostra na Słodkodrobiowego lub wołowego - pół łyżeczki oregano - 400 ml mleka kokosowego - uprażone ziarna słonecznika - masło i oliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut. Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy
Pan i Pani Smith w kuchnimielonego mięsa wołowego (u mnie 400g wołowiny + 100g wieprzowiny) - 1 puszka krojonych pomidorów (400g) - 1 puszka kukurydzy (ok. 300g) - 1 puszka czerwonej fasoli (240g) - 125ml wody - 3 cebule - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 2 papryczki chili - 2 łyżki oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego
Be Fit Be Strongwarzywa. Bulion przecedzić. Dolać przecier i ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych
Buniabaje w kuchniwołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami 6 ziemniaków 5 cienkich kiełbasek śląskich 4 ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka kolorowa mrożona 1 łyżka oleju 300 ml bulionu, rosołu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwołowy lub drobiowy około 2 litry2 duże ziemniakicebulaporoliwamasłosól, pieprzcukierśmietana lub jogurtnatka pietruszkigrzanki z bułki na maśle (opcjonalnie)Przygotowanie:Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem
Smakowity Blog Kulinarnyduży garnek, tak by wszytko się zmieściło.Jest również sposób na klarowność rosołu, potrzebne będzie białko jajka ubite. Co z tym, wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej cukinii-dobrze opalona cebula-5 marchewek-4 pietruszki-duży seler-ząbek czosnku-8 liści laurowych-pół garści(...)pietruszkę zieloną, lubczyk i część zieloną pora możemy związać razem, by łatwiej było później wyciągnąć.Dolewamy gorącej wody do wysokości garnka, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około trzech godzin. Bulion nie może wrzeć, dlatego najlepiej co jakiś czas ściągać przykrywkę, by płyn się uspokoił. Nasz rosół ma "pyrkać" nie może się intensywnie gotować. Rosół solimy w ostatnich minutach gotowania.Bulion można
BaRepaswołowego 1 szkl.bulionu przypawa uniwersalna-przepis na blogu sól pieprz papryka czerwona sypka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i kroimy w piórka,a drugą kroimy w kostkę.Mięso w miseczce posypujemy przyprawą uniwersalną i mąką pszenną,mieszamy.Na 3 łyżkach oleju obsmażamy mięso.Gdy się już zrumieni ,dodajemy cebulę i słodką paprykę w proszku,chwilkę smażymy,podlewamy bulionem i gotujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsem, zwykle wołowym lub baranim z dużą ilością kolendry. Sedno tkwi w zamkniętym w środku rosole, który otacza mięso. Chinkali jemy rękoma, chwytamy za górną falbankę, nadgryzamy ciasto, wysysamy rosół, a następnie zabieramy się za farsz. Uwielbiam w ten sposób celebrować jedzenie. Moje pierożki są z mięsem cielęco - wołowym, ale śmiało można wykorzystać wieprzowo - wołowe. Przeszłam(...)przyprawy, których w oryginalnych przepisach nie znalazłam, czyli imbir, chilli i paprykę wędzoną. Składniki: - 300 g mielonej cielęciny - 200 g mielonej wołowiny - liście szałwii z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam
Cook&Lovepokrojona w piórka\2 ząbki czosnku1,5 litra bulionu4 łyżki koncentratu pomidorowego1 żółta papryka1 czerwona papryka1 zielona papryka1 papryczka jelapeno (bez nasion)1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy500 g wołowego mięsa mielonego1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki słodkiej paprykisól, pieprzoliwaser żółty cheddarnatka pietruszkiPrzygotowanie:Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej(...)marchew i cebulę. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki i posiekany czosnek, rozgnieciony w moździerzu kmin rzymski i paprykę w proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę
Smakowity Blog Kulinarnypręgi wołowej, gorąco polecam. Pręga (inaczej goleń) idealnie sprawdza się właśnie w tym daniu. Ze względu na dużą zawartość tkanki łącznej posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje z kaszą lub kopytkami :)) Składniki: 1,5 kg pręgi wołowej 2 cebule(...)papryką i majerankiem. Olej mocno rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą
Walijskie Pichcenieświąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki: ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 4-5 szt ogórki kiszone sól i pieprz do smaku czerwona papryka sypka smalec do smażenia Przygotowanie: Mięso wołowe kroimy w kostkę, przekładamy(...)najlepiej sprawdza się smalec). Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję). Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie. W tym czasie można pokroić na ćwiartki ogórki kiszone. Kiedy mięso będzie już miękkie do wywaru
Bon appetit mon amiezmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki 4 liście laurowe 1 litr rosołu wołowego sól, pieprz 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Do dzieła!!! Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy aż zmięknie i troszkę się ze złoci. Posypujemy kminkiem i wrzucamy(...)kawałki łopatki zetną się z zewnątrz - często mieszamy. Dodajemy czosnek, solimy i oprószamy mąką. Mieszając smażymy minutę. Dosypujemy obie papryki - smażymy mieszając. Do garnka z mięsem wlewamy połowę bulionu i dodajemy liście laurowe. Dusimy ok 30 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i resztę bulionu i dusimy jeszcze ok 30 minut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie
sierotka maRysia w kuchni