na bulionie wołowym - 500 przepisów (strona:28/34)

Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) 247

Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu(...)mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa

Słodka Strona
Marynowana wołowina z warzywami 203

dodajemy do miski wszystkie składniki- mieszamy do połączenia Składniki:500 gr wołowiny3 łyżki oleju sezamowego1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka sosu sojowegobrokuły3 marchewkiok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowegoryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie:Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min.Po tym czasie dajemy na woka 1 łyżkę oleju(...)powyżej) W miseczce mieszamy sos sojowy I mąkę ziemniaczaną. Odkładamy na bok.Do pustego woka nalewamy resztę oleju sezamowego , wrzucamy wszystkie warzywa- I smażymy na dużym gazie 2 min.Dolewamy bullion wołowy. Przykrywamy woka I pozostawiamy na 1 min. Po tym czasie dodajemy wołowinę I odstawiona w miseczce miksturę. Trzymamy na gazie 2-3min- lub kiedu sos zacznie się gotować.Gotowe

Smaki Edyty
Rosół 120

Wiele osób dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię … Ja od czasu do czasu przygotowuje rosół jak mam ochotę lub czujemy się źle Składniki: 2 marchwie

Gotowanie-uk
Papryki faszerowane mięsem 91

Papryki faszerowane mi ę sem i ryżem gotowane w bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też poda(...)sosem czosnkowym. Jeśli mamy farszu za dużo możemy zrobi ć z niego takie nietypowe kotlety, takie jak na zdjęciu. Składniki: 4 czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka) 1 jajko zioła prowansalskie lub majeranek sól pieprz liś ć laurowy

Smaczne Potrawy
Pieczeń rzymska z jajkami 265

pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki np. o wymiarach 12x24 cm, wówczas pieczeń będzie wyższa, ale krótsza.Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.Pietruszkę można zastąpić drobno posiekanym koperkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem(...)plasterki pieczarki.Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka.Mleko dodawane do mięsa można zastąpić zimną wodą, słodką śmietanką czy bulionem.Źródło przepisu: Dwie Chochelki

Gospodyni Miejska
A’la flaczki drobiowe z warzywną nutą 133

Flaczki takie są świetną alternatywą dla ludzi którzy nie lubią tradycyjnych wołowych flaczków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zainteresują każdego. Bardzo dobry pomysł na zupę dla dzieci poprzez połączenie kurczaka i warzyw.  Gotując je w domu unosi się cudowny aromat :) Składniki: 1kg udek, pałek z kurczaka lub po prostu cały kurczak seler 5 marchewek(...)pietruszki 4 łyżki majeranku 2 łyżki lubczyku suszonego łyżeczka papryki słodkiej pól łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie : Na początek wstawiamy bulion naszą bazę do zupy. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy warzywa obrane ale nie krojone oraz kurczaka. Gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie po czym wyjmujemy warzywa i kurczaka

Niezły Młynek
ozór wołowy w szarym sosie 183

pierwszy spróbować ozora, w aromatycznym szarym sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej, danie to gościło na najwytworniejszych dworskich stołach. Składniki dla czterech osób 1,2 kg ozora wołowego 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera  3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka  domowego   maggi 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki miodu(...)pietruszkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą,  solimy, pieprzymy i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez półtorej - dwie godziny. Na wpół ugotowany ozór wyciągamy z bulionu ,lekko studzimy, a następnie obieramy go ze skóry, po czym ponownie wkładamy ozór do bulionu i dogotowujemy do miękkości.  Na patelnię kładziemy miód przez chwilę go karmelizujemy ( uważając

Miód i pieprz
Nadziewane naleśniki z sosem pieprzowym 244

dodatek sosu pieprzowego nada naleśnikom nowego smaku.  Jest przepysznie I wykwintnie. Pychota I serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu .Zaczynamy:  Składniki na farsz:500 gr mięsa wołowego mielonego150 gr małych pieczarek1 cebula1 żółta paprykaolejsól, pieprz, papryka, natka pietruszki, Wykonanie:Siekamy cebulę I podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki. Mieszając smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso mielone , przyprawiamy. Smażymy(...)łyżki- zwijamy .Wkładamy do nagrzanego piekarnika I pieczemy ok 10 min w tempareaturze 200 C.  W międzyczasie szykujemy sos pieprzowy.składniki:50 gr masła2-3 łyżki mąki200 ml bulionu wołowego200 ml śnietany 1-2 łyżki pieprzuMasło rozpuszczamy, dodajemy make, mieszamy. Zalewamy bulionem, nie przestając mieszać. Zciągamy z gazu dodajemy pieprz I śmietanę- miksujemy blenderem. Kładziemy na gaz I zagotowujemy

Smaki Edyty
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 136

bałam się, że mój organizm nie wytrzyma takiej dawki glutenu, więc osobiście nie spróbowałam. Obserwacja reakcji ludzi czasem wystarczy – zarówno Bao wegańskie (15,80zł) jak i mięsne (z żeberkiem wołowym BBQ (16,70zł) zostało pozytywnie przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła(...)Ciekawa była też rolka z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałatką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się w nim przeróżne, bliżej nieokreślone

Fill The Bowl
Kolacja degustacyjna w Fokim. 108

bałam się, że mój organizm nie wytrzyma takiej dawki glutenu, więc osobiście nie spróbowałam. Obserwacja reakcji ludzi czasem wystarczy – zarówno Bao wegańskie (15,80zł) jak i mięsne (z żeberkiem wołowym BBQ (16,70zł) zostało pozytywnie przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła(...)Ciekawy był też roll z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałątką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się w nim przeróżne, bliżej nieokreślone

Fill The Bowl
Jak zrobić idealny rosół 165

Rosół nazwałabym jedną z najszlachetniejszych polskich zup. Jednak zbyt rzadko pojawia się na naszych stołach. Myślę, że jest mylona z bulionem, do którego jest łudząco podobna z wyglądu. Bulion, to nic innego, jak wywar na skrawkach mięsa, kościach i jarzynach, który można przygotować z tanich (co nie znaczy, że gorszej jakości) składników. Później zwykle używa się go jako bazę(...)kuchni, niedzielnych rodzinnych obiadów, ciepło rodzinnego domu. Rosół przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, bo jest to jedna z ulubionych zup polskich dzieci. Aby wyszedł nam idealnie (i nie był tylko bulionem), potrzebny nam będzie duży (6 litrowy) garnek i najlepsze składniki. Poniżej znajduje się kilka wskazówek. Tak rosół gotuję ja, tak mnie nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej

Posadzone i zjedzone
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 191

brunatnychgarstka suszonych grzybów1 marchewkaok 3 łyżek mąki1 łyżka pasty pomidorowej3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka1 łyżeczka tymianku2 listki lauroweGarść posiekanej natki pietruszkiok 1/2 butelki czerwonego winabulion wołowy do uzupełnieniasól, pieprzprzygotowaniewołowinę pokroić w dużą kostkę. szalotki obrać i przekroić na pół jeżeli są bardzo długie, jeżeli nie, zostawić w całości. Mięso pokroić w duże kawałki, obsypać mąką(...)pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
GULASZ Z ANTRYKOTU Z NUTĄ WĘDZONEJ PAPRYKI 271

Gulasz podałam z ulubioną kaszą bulgur. Składniki: 1-1.5kg a ntrykotu wołowego 2 - 3 średnie cebule 1 czerwona papryka sól pieprz majeranek wędzona słodka papryka ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia Wykonanie:  Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem oraz wędzoną papryką. Odstawiamy do lodówki na 2h.  Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Partiamy(...)podsmażone na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę. Zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem) tak, aby przykryło mięso. Dusimy na małym ogniu przez ok 30-40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, w celu odparowanie i zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku.  Gulasz jest

Walijskie Pichcenie
Zupa buraczkowa 97

Zupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego(...)podsmażonej cebuli dodajemy  obrany seler pokrojony w słupki i marchew obraną i pokrojona w plastry. Całość smażymy 1-2 min, często mieszając, a  następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowane wcześniej obrane ze skórki pokrojone w talarki buraki (możemy również dodać buraki surowe, pamiętając jednak ze należy

Miód i pieprz