Flaczki nauczył mnie gotować tata dość niedawno i wiążę się z tym całkiem ciekawa historia. Razem z mężem i tatą mieliśmy odwiedzić moją ciocie i wujka
Smakowy Rajpolowanie… Wystarczy je wrzucić do wrzącej wody. Tak i te dzisiejsze pielmienie możecie zrobić hurtem – i zamrozić, i zjeść ze smakiem w dowolny sposób. Wołowinę (użyłam łaty wołowej) pozbawiamy błonek i ścięgien, a następnie kroimy razem ze słoniną w dosyć drobną kostkę- mniej więcej 2/2cm. Mięso zmrażamy – dużo łatwiej mieli się lodowato zimne, twarde mięso i tłuszcz. Słonina(...)pielmienie gotowałam w domowym rosole – gotujemy partiami, po 15-20 sztuk. Pielmienie ze zdjęć, wielkości pięciozłotówki, gotowałam około 3-4 minut. Podajemy pielmienie w głębokich miseczkach, z niewielką ilością bulionu w którym się gotowały, polane kwaśną śmietaną, posypane koprem. Kieliszek zimnej wódki na lepsze trawienie też nie zaszkodzi Koniecznie sprawdźcie przepis na kołduny litewskie – podobne, ale zupełnie inaczej doprawione pierożki
Karo in the KitchenDziś rzecz o „zwykłej” a jednocześnie „niezwykłej” zupie, tradycji i sposobie na zdrowe gotowanie bez zbędnych polepszaczy – w roli głównej
Kulinarna PatilogiaKotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań na całym chyba świecie jak świat długi i szeroki wszędzie robią smażone
Kuchnia Prezydentowejszponder – jest stosunkowo tanim kawałkiem wołowiny, można go długo dusić, a do tego zawiera kości, które przydadzą się do zrobienia wywaru (zamiast wrzucać sztuczne i pełne niezdrowych składników kostki wołowe). Możecie też kupić goleń, łopatkę czy rozbratel. Warto zapytać w sklepie, który kawałek polecają do długiego gotowania – no i kupować mięcho w sprawdzonych miejscach. 1. BOCZEK(...)patelni resztki „smaku” ze smażenia. Następnie przelewamy ciepłe wino do garnka z mięsem. 8 . DUSZENIE (2 -3h) Do garnka ze skwarkami, mięsem, cebulą, czosnkiem oraz winem dolewamy ugotowany bulion. Dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (kilka gałązek) oraz 1 listek laurowy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 2-3h do miękkości mięsa (powinno się lekko rozwarstwiać, ale nie rozpadać
Nerds Kitchenmięsnej na środku, a następnie zakładać lekko boki do środka i rolować.Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości.Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll(...)korzystam z niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady. Dla mnie wadą
Codzienna kuchnia niecodzienna