Jaś..no i tak oto powstał cały gar potrawy ..w sumie nigdy nie jadłam takiej potrawy i nie wiem jak powinien wyglądać i smakować oryginał-wiem, że ma być wołowe mięso ,a u mnie jest wieprzowe..potrawy nie gotuje się na ogniu itd..., ale wiem, że to danie co ja zrobiłam wyszło pysznie i wszyscy zajadali się ze smakiem.Pomys(...)łyżeczki zmielonego pieprzu po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej ziele angielskie liść laurowy 3-4 szklanki bulionu lub wody sól Fasolę zalać sporą ilością wrzątku. W tym czasie opłukać kaszę .Obrać ziemniaki i marchew i pokroić w plastry, mięso na kawałki, a cebulę w piórka. Rozgrzać tłuszcz
Moje domowe kucharzeniepodgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie : ) Pikantne Chili najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, wówczas zyskuje dużo bogatszy smak :) Składniki: 75dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego ok. ½ szklanki oleju do smażenia mięsa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek w soli ok. ¼ - ½ łyżeczki Chili(...)minutach smażenia, kuleczki powinny się lekko zrumienić, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową do osobnego garnka i pieczemy kolejną warstwę. Po upieczeniu wszystkich kuleczek, zalewamy je czystym ciepłym wywarem ( lub bulionem przyrządzonym z rozpuszczonych we wrzątku kostek rosołowych), a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość gotujemy około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę wody
Smakowy Rajdrobno posiekanego świeżego tymianku3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 szklanki (jedna butelka 750 ml) białego wytrawnego wina+ więcej, jeśli to konieczne, do garnka500 g łopatki wołowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę(...)cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę
Stare Garydzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami. Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości. Podanie tortu to zawsze najsłodszy moment przyjęcia weselnego(...)zeszło do godziny 1:30, czas na coś gorącego np. barszczyk z lub bez pasztecika, bogracz , żurek. To na prawdę wystarczy. Barszcz czy np. dobry bulion, powinien być na życzenie do końca wesela. Jak wybrać właśnie ten swój wymarzony lokal, restaurację. Tutaj nie ma jakiejś pewnej recepty. Można zorientować się w komentarzach o danym lokalu w internecie, ale uprzedzam
Kulinarny karnet ChristopheraKiedy byłam mała moja mama czasem robiła w niedzielę sos z mięsa wołowego, podawała go z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Pychota. Do dziś go uwielbiam. Następnego dnia, w poniedziałek, kiedy wracałam ze szkoły jadłam go właśnie z makaronem i do tego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy(...)mięsa wołowego70g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę1 średnia czerwona cebyla pokrojona w drobną kostkę2 liście laurowe5 gałązek tymianku suszonego5 gałązek świeżej natki10 ziarenek czarnego pieprzu175ml czerwonego wytrawnego wina500ml bulionu wołowego1 nieduży ogórek konserwowy3 łyżeczki posikanych kaparów30g masła2 czubate łyżki mąki pszennejmakaron dla 4 osóboliwasólnatka pietruszki do dekoracjiSposób przygotowania:Mięso mielone posolić i ulepić z niego klopsiki wielkości piłeczki ping
W kuchni wieczoremkura lub kurczak rosołowy, 1 -2 korpusy z kaczki, skrzydło gęsi, 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć(...)można zrobić pierogi, cannelloni z pora, pasztet. Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych zup lub zamknąć w słoiczkach jako bulion do różnych potraw. W tym celu należy odparować 3/4 lub więcej objętości, przez gotowanie. Gorący nalewać do wyparzonych słoiczków i wekować około 10 minut lub ostudzony wlewać do foremek
królestwo garówPorządkując komputer natrafiłam na kilka folderów z niewykorzystanymi zdjęciami. Wśród nich zdjęcia bitek wołowych, które po prostu uwielbiam. Postanowiłam zatem nie robić nowych zdjęć, ale zamieścić "stare". Wołowina to wdzięczne mięso, ale czasem przysparza sporo kłopotów podczas przygotowywania. Pamiętam czasy, kiedy byłam młodą gospodynią, tak naprawdę niewiele wiedzącą o gotowaniu (mimo teoretycznej wiedzy wyniesionej ze szkoły.) Z tego(...)się namęczyłam piekąc, dusząc i gotując! Dopiero, kiedy jakaś doświadczona kucharka oświeciła mnie i wytłumaczyła, jakie mięso jest najlepsze, pojęłam, gdzie tkwił błąd :) Z jakiego mięsa wołowego najlepiej przygotować bitki? Najważniejsze, żeby było jasne, chude, bez błon i ścięgien. Może to być na przykład udziec, polędwica, karkówka czy rozbratel. W każdym dobrym sklepie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzy gulaszu. Najważniejsze, aby nie żałować obu papryki. Nie zawsze tak było. Gulasz początkowo był potrawą, którą żywili się wypasający bydło (węg. gulya) węgierscy pasterze (węg. gulyas). Mięsu wołowemu, baraniemu czy jagnięcemu towarzyszy zawsze cebula, papryka stała się obowiązkowa później. Dziś obie potrawy, które poznaliśmy dzięki węgierskim bratankom, absolutnie nie mogą się obejść bez sporej ilości papryki. Natomiast(...)szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól i pieprz W sporym naczyniu, najlepiej o grubszym dnie topię tłuszcz. Dorzucam posiekaną cebulę i lekko przesmażam, raczej do zeszklenia niż zrumienienia. Stopniowo dodaję mięso, nie wszystko razem, trzeba
I tu będę miała takie teparmezanu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną(...)zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego.Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego.Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDawno już nie robiłam takich klasycznych zrazów. Nawet nie wiem czemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej
Codzienna kuchnia niecodziennaInternecie istnieje wiele przepisów na zrazy wołowe. Dziś zmieniamy trochę tradycyjny przepis i dodajemy pastę z suszonych prawdziwków,które dodadzą potrawie niesamowitego smaku i aromatu. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu a poświęcony im czas zrekompensuje się smakiem i zdziwi nie jednego smakosza. W naszej kuchni ten przepis zagościł na stałe i sądzę , że w waszej też tak będzie(...)obtaczamy dokładnie w mące i obsmażamy z każdej strony, aż się zarumienią. W oddzielnym garnku wstawiamy wodę, tak aby zakryła nasze wszystkie zrazy (jeśli mamy możemy użyć do tego bulionu) z liściem laurowym i zielem angielskim, a także jeśli zostały nam ogórki i boczek to też dodajmy do garnka. Gdy woda zagotuje się ,zmniejszamy temperaturę i umieszczamy w niej podsmażone
Niezły Młynekbabcie, nieco zapomniany przez mamy, albo co gorsza zastępowany chemicznymi kostkami i proszkami – rosół – najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca . Rosół, zwany czasem bulionem, doskonale rozgrzewa, obniża ciśnienie krwi, poprawia humor i zwalcza depresję . Południowoafrykańskie przysłowie, które mówi, że dobry rosół wskrzesi martwych , nie jest zbyt dalekie od prawdy. Rosół naprawdę ma wiele zalet(...)przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, pietruszka, koperek, czosnek…) Gotuj kilka godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda, ze proste? Z czego można ugotować rosół? kości – wołowe, cielęce, owcze, jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby – ości, głowy, płetwy – także pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt
PaleoSMAKFlaczki nauczył mnie gotować tata dość niedawno i wiążę się z tym całkiem ciekawa historia. Razem z mężem i tatą mieliśmy odwiedzić moją ciocie i wujka
Smakowy Rajpolowanie… Wystarczy je wrzucić do wrzącej wody. Tak i te dzisiejsze pielmienie możecie zrobić hurtem – i zamrozić, i zjeść ze smakiem w dowolny sposób. Wołowinę (użyłam łaty wołowej) pozbawiamy błonek i ścięgien, a następnie kroimy razem ze słoniną w dosyć drobną kostkę- mniej więcej 2/2cm. Mięso zmrażamy – dużo łatwiej mieli się lodowato zimne, twarde mięso i tłuszcz. Słonina(...)pielmienie gotowałam w domowym rosole – gotujemy partiami, po 15-20 sztuk. Pielmienie ze zdjęć, wielkości pięciozłotówki, gotowałam około 3-4 minut. Podajemy pielmienie w głębokich miseczkach, z niewielką ilością bulionu w którym się gotowały, polane kwaśną śmietaną, posypane koprem. Kieliszek zimnej wódki na lepsze trawienie też nie zaszkodzi Koniecznie sprawdźcie przepis na kołduny litewskie – podobne, ale zupełnie inaczej doprawione pierożki
Karo in the KitchenDziś rzecz o „zwykłej” a jednocześnie „niezwykłej” zupie, tradycji i sposobie na zdrowe gotowanie bez zbędnych polepszaczy – w roli głównej
Kulinarna Patilogia