Jedna ze stałych czytelniczek poprosiła mnie o dodatnie kilku pomysłów na kanapki :) O to i one :) Długo zastanawiałam się czy dodać przepis ze względu na mało
Chocolate Muffin BlogSałatka z serii "co tylko jest w lodówce: :) Często spotykam się z pytaniem co wrzucić do sałaty, aby była smaczna. Niektórzy nie mają pomysłu na drugie
Chocolate Muffin BlogJajka można przygotowywać na wiele sposobów. Zapewne każdy zna wersję na miękko, na twardo, sadzone lub w postaci jajecznicy lecz nawet tyle sposobów może się znudzić
Chocolate Muffin BlogJajka można przygotowywać na wiele sposobów. Zapewne każdy zna wersję na miękko, na twardo, sadzone lub w postaci jajecznicy lecz nawet tyle sposobów może się znudzić
Chocolate Muffin Blogżurawiny80 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.Serek, jajka, cukier i skórkę pomarańczową krótko zmiksować. Dodać czekoladę, zmiksować tylko do połączenia składników.Masę serową wyłożyć na przygotowane wcześniej spody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny jaglane to doskonałą propozycja dla osób nie spożywających glutenu.Do ich przygotowania potrzebujecie mąki jaglanej, a tą sami zrobicie w domu w łatwy sposóbDo jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej "KUPIEC". Kaszę zmieliłam w młynku do kawy i mąka gotowa !Składniki:1 1/3 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej kaszy jaglanej )1 szklanka mielonych migdałów1 łyżeczka sody3/4 szklanki cukru trzcinowego2 jajka(...)połączyć składniki suche, tj. mąkę jaglaną, cukier, sodę i mielone migdały.W drugim naczyniu wymieszać ( mikserem jest najszybciej ) składniki mokre, czyli jajka, olej i jogurt.Do składników mokrych wsypać suche - całość wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny ( na 12 sztuk ). Na wierzchu ułożyć owoce. Masa jest dość rzadka, dlatego owoce zatopią się w niej podczas pieczenia.Piec około 20 minut
kolorowotorcikowomąki50 g masłaSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych
Słodkie Przyjemnościpierwszego kęsa, jednak po chwili okazało się, że złudne to wrażenie bo szybko znikały kolejne :) Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 125 g margaryny 2 jajka 250 ml mleka rabarbar (zużyłam jeden długi pęd) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski przesypujemy(...)składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości. Pieczmy 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuśmiech od ucha do ucha ;)Mimo, że święta już za nami, chciałam się z Wami podzielić tym pozytywnym widokiem :)) Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :)Składniki:Muffiny:200 g mąkiszklanka cukru pudru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyjajko125 ml maślanki naturalnej125g masła175ml coca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa na polewęłyżka masłaopakowanie żelek serduszek na noskibiałe(...)Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Z precelków wycinamy rogi, niestety precelki się kruszą
Czerwona Porzeczkacukru, 150 g mąkiSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem, oliwą i śmietaną. Dodajemy ekstrakt cynamonowy i wszystko lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto.Przygotowujemy
Słodkie Przyjemnościmnie nawet lepiej, bo uwielbiam karmel. Pierwsze co przyszło mi do głowy, gdy karmelowa wpadłą w moje ręce to muffiny poczwórnie czekoladowe i to był strzał w dziesiątkę. Muffiny są mocno czekoladwe, czuć w nich aromat karmelu, są sprężyste i mięciutkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej(...)Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu ( mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, kakao). Mokre składniki wymieszać w drugim naczyniu (mleko, olej, jajko). Mokre skłądniki wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką, niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki (muffinów nie należy miksować!). Do czekoladowej masy wsypać posiekane czekolady i delikatnie wymieszać. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto
DefinicjaSmakuSkładniki:230 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka180 ml mleka50 g roztopionego masła1 łyżeczka cynamonu180 g borówek amerykańskich100 ml miodu1 garść kokosuPrzygotowanie:Połącz suche
Czarnawisienkakąpieli wodnej. Studzimy, po czym zanurzamy w czekoladzie coś, co nada kształt naszemu koszyczkowi. Ja nałożyłam na silikonowe formy od muffinów (pomogłam sobie pędzelkiem), ale można w czekoladzie zanurzyć balonik (dokładnie go umyć wodą z płynem do naczyń!) lub jajko otoczone folią spożywczą. Po zanurzeniu czekolady odstawić na chwilę do lodówki, żeby czekolada zastygła, po czym zanurzyć w roztopionej czekoladzie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: (na około 8 sztuk) Babeczki: 2 jajka 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 110 g masła miękkiego 110
KreatywnePinychallenge accepted, jutro będą!" Zatem skoro słowo się rzekło... ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało
Marder&Marder Manufacturesłodkiego ciasta z lekko kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Nie mogło go zabraknąć w kolejnych muffinach. Tym razem z odrobiną budyniu. Są wilgotne, mięciutkie, smaczne a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru 140 g cukru trzcinowego 75 ml oleju rzepakowego 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 285 ml kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej(...)custard’ lub gęstego budyniu waniliowego/śmietankowego cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Napełniamy je do połowy ciastem. Na ciasto nakładamy łyżeczkę ‚custard’ lub ugotowanego budyniu i przykrywamy ponownie
Made By Mom And Son