Pyszna, sycąca sałatka z tuńczykiem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi, zielonymi oliwkami oraz jajkiem. Gwarantuję, że posmakuje Wam tak bardzo, że zjecie przygotowaną porcję sami! Może nie w
Chocolate Muffin BlogCzas mija nieubłaganie, już połowa grudnia. Dawno nie dodawałam nowych postów, dlatego dzisiaj polecam Wam przepis na najpyszniejsze muffiny mocno czekoladowe z brandy :) Muffiny tym lepsze i bardziej wyjątkowe, bo piekąc je, wybrałam się w sentymentalną podróż. Ten rok jest dla mnie wyjątkowy. W krótkim czasie moje życie stanęło na głowie. Dosyć niespodziewanie zakończył się mój wieloletni związek, a rozpoczął(...)następnie ucieramy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, t.j. jajka, brandy, śmietanę i znów ucieramy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak powstałym ciastem napełniamy foremki. Pieczemy ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Po przestygnięciu muffiny wyjmujemy z foremek. Przygotowujemy polewę i pokrywamy nią ciasteczka oraz posypujemy
Taste Of My Dayokazjonalne śniadania (np. dla gości, czy w trakcie świąt). U mnie dziś bez okazji, po prostu miałam ochotę na coś pysznego z samego rana! Składniki (na 6 muffinów) 4 jajka cebula kilka pieczarek kilka pomidorków (ja użyłam koktajlowych) garść szpinaku sól, pieprz Wykonanie: Wbić jajka, wymieszać, dodać pokrojone pieczarki, szpinak i doprawić. Cebulę pokroić w plastry i po jednym włożyć
Tradycyjna Kuchniasię ukryć, że uwielbiam takie eksperymenty. Wyszło pysznie, nieskromnie mówiąc ;) Muffiny cukiniowo-marchwiowe Składniki (12 muffinów): - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru* - 1/4 szklanki oleju + kilka łyżek przegotowanej wody/mleka - 1 szklanka startej marchewki - 1 szklanka startej cukinii - 2 szklanki mąki ( 1 pełnoziarnistej, 1 tortowej/krupczatki) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - kilka kropel ekstraktu waniliowego - 2 łyżki cynamonu - garść
Corner With RecipesMuffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Składniki (na 6 muffinów) ok. 200 g dyni 1 papryka 3 garści świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3 jajka 2 ząbki czosnku pieprz i sól Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Wykonanie Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, tak jest łatwiej(...)szybciej. Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy do nich czosnek. Mieszamy zawartość obydwu misek. Wymieszaną masę rozkładamy do 6 foremek na muffiny (lub do blachy na muffiny). Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Pieczemy
Pyza i Surówkaholenderskiego. Z tych składników skonstruował sycące danie, które zwróciło uwagę maitre d'hotel restauracji. A ten, po poddaniu potrawy drobnym modyfikacjom wprowadził je do oferty lokalu. Tak jajka, podawane na angielskich muffinach z bekonem i sosem holenderskim weszły do karty Waldorfa, zyskując sławę jako jajka po benedyktyńsku. (źródło)Składniki na 1 porcję:2 plasterki bekonu albo szynki1 kromka chleba
Bon Appetit Małgorzatyposypać ulubionymi owocami i smaczne oraz pożywne śniadanie gotowe! Muffiny podane ze szklanką skoku pasteryzowanego dodadzą Wam energii na cały poranek :) SKŁADNIKI NA MUFFINY (2 sztuki): 1 banan 2 szklanki jarmużu 0,5 brzoskwini 2 jajka 2 łyżka wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki (kokosowej, ryżowej lub pszennej) 1 łyżka otrębów żytnich (lub pszennych) 1 łyżka mleka 1 łyżeczka syropu(...)blenderze i zmiksuj na gładka masę. Przelej ją do dwóch szklanek lub kubków i wsadź do mikrofalówki na 3,5 minuty na wysoką moc. Po tym czasie muffiny wyjmij ostrożnie i przykryj talerzykami, odwróć je do góry dnem, aż same wypadną na talerzyki. Polej jogurtem i posyp owocami. Podawaj ze szklanką soku pasteryzowanego. Gotowe! Smacznego! Przepis bierze udział
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki mąki (ja użyłam owsianej) - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ulubione przyprawy - pieprz, sól - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szpinakowe muffiny - 2 szklanki szpinaku - 1 i 1/2 szklanka mąki - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ulubione przyprawy - pieprz, sól - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ser feta arla apetina Przygotowanie : Muffiny robi się podobnie
zdrowa vege kuchniajest praktycznie taki sam. No, oprócz tego, że nie dodajemy cukru, cynamonu i innych słodkich dodatków ;) Dziś w towarzystwie zielonej sałaty w sosie vinaigre sprawdziły się doskonale!Składniki (6 muffinów)3/4 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodydosłownie szczypta soli1 jajko1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!)2 łyżki wodypieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz(...)pomidor (bez gniazda), 1/4 opakowania fety, 1/2 małej cebuli, parmezan do posypaniaPrzygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 170'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajko, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.Kroimy warzywa i fetę, dodajemy je do ciasta, krótko mieszamy.Wkładamy naszą masę
Kitchens Alphabettygodnie nie miałam możliwości publikowania przepisów, a tych truskawkowych trochę się nazbierało...Coraz trudniej znaleźć truskawki w sklepach wiec muszę się śpieszyć ;) BEZGLUTENOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // 8 sztuk ~250g domowego mixu bezglutenowego (klik) ~2 jajka ~200g jogurtu naturalnego ~50ml oleju rzepakowego ~180g cukru ~czubata łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~250g truskawek W jednej misce łączymy mąkę, cukier(...)proszek do pieczenia. W drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarsedno, mam nadzieję, że Wam również będą smakować :) Zapraszam na Muffiny Piernikowe.Składniki:2 jajkaszklanka mleka3 łyżki oliwy orzechowej2,5 szklanki mąki (ok 350 g)1/2 łyżeczki proszku1/2 łyżeczki sody100 g cukru1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru2 łyżeczki przyprawy korzennejszczypta pieprzułyżka mioduSposób przygotowania:Na początek mieszamy jajka z mlekiem i oliwą orzechową, następnie dodajemy miód i cukier - odstawiamy.W drugiej misce
Słodkie Przyjemnościmasła 100g masy marcepanowej 300g maki 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100ml śmietany 12% 150ml mleka 1 jajko suszone maliny (garść) Do formy do muffinów wkładamy papilotki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mieszamy składniki na kruszonkę do otrzymania w miarę jednolitych okruchów i chowamy ją do lodówki. Masło roztapiamy na małym(...)suche składniki- mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy mokre składniki- śmietanę, mleko i jajko. Łączymy suche i mokre składniki, dodajemy masło. Po otrzymaniu dość jednolitej masy (ale wciąż z grudkami) dodajemy marcepan i suszone maliny. Formy do muffinów wypełniamy ciastem mniej więcej do połowy, każdego muffina posypujemy grubo kruszonką, wciskając ją palcami żeby zanurzyła się trochę
les mirabelleskawałkami daktyli. Uwielbiam daktyle! ;) Muffiny nie zawierają tłuszczu, jednak nie są suche, są lekko wilgotne :) MUFFINY OWSIANE Z DAKTYLAMI przepis autorski // ok. 10 muffinów ~50g płatków owsianych ~80g mąki owsianej BIO FRESANO ~3 jajka ~1/2 szklanki cukru ~50g daktyli suszonych BIO FRESANO ~łyżeczka cynamonu ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Płatki zalewamy wrzątkiem ok. 1cm ponad ich powierzchnię i odstawiamy(...)łączymy z poprzednią masą. Przesiewamy mąkę, proszek, cynamon, dodajemy cukier i daktyle i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, tak aby piana z białek nie opadła! Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych) do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego! :) Mąka owsiana
chili & sugarprzepis, tym mocniej zapalała mi się lampeczka "jagoda kamczacka". I tak powstała kombinacja północ-południe- pomarańcze i jagoda z Kamczatki. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z JAGOD Ą KAMCZACKĄ 150ml soku pomarańczowego 50ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej 260g mąki 130g(...)cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka soli 50g świeżej jagody kamczackiej Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do muffinów wykładamy papilotkami. W misce mieszamy na jednolitą masę sok, olej, jajka i skórkę pomarańczową. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Jagód wystarczy tak niewiele, ponieważ
les mirabelles