temu moja przyjaciółka miała urodziny. Na uczelni otrzymała ode mnie muffinkę kokosową właśnie. Jest wegetarianką, stara się zdrowo odżywiać, więc zminimalizowałam ilość składników pochodzenia zwierzęcego ;). Pyszne i proste! MUFFINKI KOKOSOWE Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru pudru - szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 gram wiórków kokosowych - puszka mleka kokosowego - 200 gram margaryny do pieczenia (opcjonalnie masła) Przygotowanie(...)drugiej rozpuszczoną margarynę i mleko kokosowe. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Tak przygotowaną masę lokujemy w papilotkach i foremkach. Pieczemy w temperaturze 180 przez 20-30 minut. Ja, swoje muffinki, dodatkowo pokryłam lukrem po przestudzeniu. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakuMuffinki, to chyba najłatwiejsze słodkości, które smakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Te które dziś Wam proponuję, były moim słodkim upominkiem dla koleżanek i ich pociech. Z tego co mi wiadomo smakowały, więc dzielę się przepisem. Kto wie może będą chciały same je upiec ;) Was też serdecznie do tego zachęcam :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta(...)zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć kilka owoców borówki (4-5 sztuk) i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu, muffinki można udekorować świeżą borówką, przyklejając ją do babeczek za pomocą odrobiny rozpuszczonej czekolady
Kuchnia w opałachWyśmienite, klasyczne i puszyste muffinki z borówkami to idealny pomysł na letni deser dla dzieci a także pyszny smakołyk do kawy dla dorosłych. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i równie szybko znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 300 g borówek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z ciastem. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 25 minut
Smakowite DaniaCiasteczka otrębowe może w moim wykonaniu nie wyglądają pięknie, ale smakują wybornie. Chrupiące, wyjątkowe, no i z czekoladą. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" i został przeze
Humanistka w kuchniMuffiny "Ciasteczkowy Potwór Muffinki które nie tylko są smaczne ale też doskonale wyglądają, świetnie sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci. Składniki na muffiny: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki suche, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej(...)śmietankowa Dr.Oetkera barwnik niebieski ciasteczka "Pieguski" śmietankowe draże odrobina brązowej masy cukrowej Masę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, na koniec dodajemy odrobinę niebieskiego barwnika. Szprycą cukierniczą nakładamy krem na muffinki. Następnie układamy oczy ( do każdej draży przyklejamy małą kuleczkę masy cukrowej), na koniec układamy po 1/4 części "Pieguska
Słodka Kraina WypiekówSłodycz muffinki przełamana lekką kwaskowatością rabarbaru to idealne połączenie na letnie popołudnie! Składniki na 12 sztuk. Składniki: 200 g rabarbaru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 jajka Przepis: Rabarbar obieramy(...)suche składniki, mieszamy je dokładnie i na końcu dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy do 3/4 wysokości papilotek, wierzch muffinek posypujemy szczyptą brązowego cukru. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce
Emcia Pichcipuszka mleka kokosowego 100 ml mleka 3,2 % 4 łyżki nasion chia 2-3 łyżki miodu lub złotego syropu ewentualnie ekstrakt migdałowy, waniliowy (1 łyżeczka) Wszystkie
Humanistka w kuchniNa prośbę dalszych i bliższych znajomych umieszczam przepis na jeden z moich ostatnich obiadów - kurczaka w sosie kurkowym z dodatkiem świeżego tymianku. pół świeżego pęczka tymianku
Humanistka w kuchnitylko macie możliwość i wielkie serce, przygarniajcie zwierzaki ze schronisk. One na prawdę potrafią się za Waszą miłość odwdzięczyć. Jako, że Lusia to mój pomocnik kuchenny, który bardzo lubi muffinki, no to nie mogło być inaczej :) Dzisiaj ona zaprasza na pyszne babeczki. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko(...)garść owoców porzeczki, obranych z szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki
Kuchnia w opałachmuffinek! :) Okazało się, że wszystkie dodatki, które wpadły do ciasta - skórka pomarańczowa, cynamon, jagody goji, Newella, nasiona chia - świetnie się ze sobą połączyły i w efekcie powstały pyszne, aromatyczne muffinki. Krem, który zdobi wierzch, powstał z eksperymentalnego(ale bardzo udanego!) połączenia daktyli z Newellą, która nadała mu lekkości. Całość naprawdę jest pyszna i myślę, że zasmakowałaby wszystkim, nawet tym, którzy(...)sceptycznie podchodzą do zdrowszych wersji wypieków. Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą Składniki na 10 muffinek na ciasto: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki poppingu z amarantusa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 25 g Newelli naturalnej łyżeczka cynamonu skórka
FitKotdopada mnie myśl, że i tak się to wszystko nie uda, nie będzie żadnych zmian... Cóż, nie ma sensu się rozwodzić, lepiej przejść do konkretów - dzisiaj przepis na proste muffinki :) Pierwszy raz piekłam z przepisu wegańskiego, bez jajek i przyznam, że wyszły naprawdę bardzo dobre, puszyste i z pewnością będę jeszcze eksperymentować z innymi wersjami na podobnej bazie. Polecam ;) Wegańskie(...)muffinki z karobem 1,5 szklanki mąki (u mnie gryczana i trochę orkiszowej) 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru nierafinowanego szczypta soli morskiej 1 kopiata łyżka karobu (lub 2 łyżki kakao) 1 płaska łyżeczka sody 1/4 szklanki oleju lub łagodnej oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 niepełna szklanka soku pomarańczowego Suche składniki zmieszać, dolać płynne, pomieszać łyżką do połączenia
FitKotDziś proponuję pyszne muffinki z białą czekoladą, malinami i borówkami. Całość jest dopełniona gorzką czekoladą:) Upiekłam je na urodziny koleżanki i mam nadzieję, że nie kłamała, gdy mówiła, że są pyszne ;) Składniki: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 190 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Dodatki: biała czekolada maliny borówki gorzka czekolada(...)foremki. Na wierzch kładziemy drugą kostkę białej czekolady i owoce. Wychodzi ok 12-13 muffin. Pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy muffinki i polewamy je gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (wystarczy rozpuścić kilka kostek
The Sweet Damselowoce czekają, a gdy głód nas dopadnie możemy zjeść ciacho! Np. muffinkę kawowa z czekoladą, malinami i jagodami właśnie :) Lekkie, smakowite i wilgotne od owoców, to jest to! Muffinki kawowe z owocami i czekolada 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao po 1/4 łyżeczki soli i cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku(...)się połączyły. Dorzucamy jagody i czekoladę i mieszamy. Blaszkę wykładamy papilotkami. Do każdego wyłożonego otworka nakładamy po 2/3 wysokości ciasta i wciskamy po malinie. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Muffinki pieczemy, w nagrzanym piecu, ok 30 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj zapraszam na cupcakes o smaku migdałowym, idealny smak i wygląd ;-) Ciasto babeczek waniliowych wykonać z ciasto z tego przepisu . Do ciasta dodać 80 g prażonych
Humanistka w kuchni200 g szpinaku baby 3 łyżki orzeszków piniowych 15 truskawek 50 g sera cheddar (u mnie z żurawiną) 2 łyżeczki balsamico di Modena sos: 2
Humanistka w kuchni