Co zrobić, by wywołać uśmiech na twarzach waszego dziecka? Upieczcie mu ciasteczkowego potwora! Smak ciastka dowolny. Możecie skorzystać z następujących opcji: babeczka waniliowa babeczka czekoladowa
Humanistka w kuchniPyszne słodko -kwaskowate muffinki z rabarbarem to znakomity pomysł na smakowitą przekąskę do pracy, podwieczorek czy smakołyk do kawy. Bajecznie proste w przygotowaniu babeczki świetnie smakują posypane cukrem pudrem i błyskawicznie znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki(...)centymetrowe kawałeczki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20-25 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem
Smakowite DaniaWydaje mi się, że to za sprawą dużej ilości truskawek, które ciasto zwyczajnie ,,przygniotły" poprzez puszczenie wody, dlatego radzę nie dodawać ich zbyt wiele. Nie zmienia to faktu, że muffinki są dobre, wręcz smaczne, no i ostatecznie wyszły tak uroczo, że po prostu żal mi było nie opublikować ich na blogu... ;) Składniki (na 16 babeczek) : ciasto(...)Dokładnie zblendować na gęsty krem, a następnie przełożyć do lodówki na czas pieczenia i studzenia babeczek. Gotowe udekorować kremem za pomocą szprycy lub zwyczajnie rozsmarować go na wierzchu każdej muffinki. Na koniec dodać połówki truskawek. I gotowe
Kuchnia EllieDzisiaj zapraszam na małe co nieco - czekoladki własnej produkcji. Postanowiłam wykorzystać owoce, które zostały mi od przygotowania nalewek: malinowej, wiśniowej i truskawkowej. Dziś w wersji z
Humanistka w kuchniTakie muffinki powstały, by nie tylko cieszyć oko, ale przede wszystkim podniebienie! Dla miłośników czekolady i tych, którzy lubią się troszkę pobawić w kuchni! Przepis na ciasto już kiedyś publikowałam, ale dla tych, którym nie chce się szukać przepisu zamieszczę je jeszcze raz :) Muffinki z czekoladową czapeczką Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki
Lawendowe NieboIdealne jako coś słodkiego na ząb, nawet bez okazji. Bardzo fajnie prezentują się również w formie urodzinowego "tortu". Muffinki są pyszne, mięciutkie i puszyste w środku. Długo zachowują świeżość. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znikają. Ja w weekend robiłam je na zaległe urodziny;) Co prawda krem nie jest nałożony idealnie ale niestety ja i szpryca(...)bardzo się lubimy, chociaż kto wie, może kiedyś przypadniemy sobie do gustu. Przepis na muffinki dostałam od znajomej, Ania- bardzo dziękuję- były pyszne ;) Zapraszam;) Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 jajka pół szklanki oleju 3/4 szklanki mleka pół szklanki wiórek kokosowych 100 gram czekolady tofii
Krakowskie smaki AniZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę
Humanistka w kuchniPuszyste czekoladowe muffinki ze świeżymi malinami i posmakiem amarantusowym. Amarantus zastępujący tu tradycyjną mąkę pszenną to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Posiada bardzo wysoką wartość odżywczą i cenne właściwości dietetyczne. Jego dodatek sprawia, że danie zyskało na jakości, ale też smaku. Muffinki idealnie sprawdzają się jako pożywna przekąska w ciągu dnia i zdrowszy zamiennik przetworzonych słodyczy. Przepis
Milion Smakówrewelacyjne muffinki zapakujcie sobie na drugie śniadanie do pracy. Są bardzo pożywne, naszpikowane superskładnikami i smakują cudownie. Dodatek tartych jabłek dodaje im pulchności a orzechy i bakalie - smaku i wartości odżywczych. Ponadto żeby było zdrowiej mąkę pszenną wymieszałam z pełnoziarnistą. Te muffinki nie tracą smaku nawet po kilku dniach więc możecie je śmiało upiec nawet na cały tydzień. Jest
Milion Smakównaprawdę urocze i pyszne. Intensywnie kokosowa babeczka z delikatnie truskawkowym, bezowym kremem, który smakuje jak ciepłe lody . Dzieciaki je uwielbiają, a dorośli z rozrzewnieniem wspominają dawne czasy. Spróbujecie? Mini muffinki kokosowe z bezą truskawkową Składniki: (na 24 sztuki) 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g cukru kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko(...)syrop. Ubijać kolejne 10 minut, aż masa całkowicie ostygnie. Ewentualnie dodać barwnik, jeśli kolor wyjdzie zbyt blady. Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na muffinki, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Od razu przypomniałam sobie tamten kwietniowy dzień - znajomi, grill, słoneczko... Miło było
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffinki to wypieki, za którymi przepadam. Niezależnie - słodkie czy wytrawne, zawsze wychodzą przepyszne. Tym razem postawiłam na klasyczne kakaowe muffiny z nieco szalonym dodatkiem kwaśnego i odświeżającego kremu lemon curd. To opcja idealna dla osób, które nie lubią zbyt słodkich smakołyków. Potrzebne nam (na 14 muffinek): - 250 g mąki pszennej - 5 czubatych łyżek kakao - 3/4 szklanki cukru - szklanka mleka(...)każdej foremki nakładamy po 1-1,5 łyżeczki lemon curdu uważając, by nie dotykał krawędzi (krem trzeba rozłożyć delikatnie na sam środek foremki). Następnie do foremek rozdzielamy pozostałe ciasto. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli chcecie, żeby Wasz deser wyglądał bardziej elegancko, napełnijcie ciastem
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj niedzielnie, świątecznie, wykwintnie. Zapraszam na pyszności z truskawkami. 125 mąki pszennej 125 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g
Humanistka w kuchniDzisiaj chciałabym zabrać Państwa, moim zdaniem, w udaną podróż do Indii. Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół
Humanistka w kuchniJak najlepiej rozpocząć ponury poranek? Koktajlem jagodowym z energią i kolorami lata... 1 szklanka tłustego mleka 1 szklanka maślanki 20 dag jagód łyżka złotego
Humanistka w kuchniwmieszać w masę. Nakładać ciasto do foremek do pieczenia muffinek wyłożonych papilotkami, następnie posypać pozostałą czekoladą. Piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Ps. Piekliśmy muffinki z połowy podanej porcji i wyszło nam 9 sztuk. A na koniec... nasz Gordon
Plate of Joy