Już dawno na moim blogu nie było nowego przepisu na muffiny, a to przecież takie urocze małe słodkości, które przygotowuje się błyskawicznie i zawsze świetnie smakują :). A w związku z tym, że w moim ogrodzie malin w bród, upiekłam muffiny właśnie z tymi owocami. Są niezwykle aromatyczne, mięciutkie i puszyste. A połączenie wanilii i malin oczywiście bezbłędne :). Znikają w mgnieniu(...)kuchenną. Dodać oba cukry, olej oraz jogurt i wymieszać do połączenia. Wsypać przesiane suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do każdej papilotki prawie do pełna. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałowymi ( jeśli używacie ). Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczone
Opowieści z piekarnikaSkładniki – porcja na 12 muffinów: 3 bardzo dojrzałe banany, 1/4 kostki masła, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki pszennej. Krok 1 Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem. Krok 2 W misce miażdżymy banany widelcem. Roztapiamy masło i dodajemy do bananów. Całość mieszamy. Krok 3 Do miski z bananami dodajemy mąkę i dokładnie(...)mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, ubite jajka z cukrem oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Krok 4 Za pomocą łyżki masą bananową napełniamy formę do muffinów do 3/4 wysokości. Krok 5 Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg). Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Coś bym zjadłaborówkami i listkami mięty, polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub oprószcie zwyczajnie cukrem pudrem, jak ja. Każda wersja pyszna, kaloryczność inna:) Polecam szybki, prosty i smaczny przepis na mini wypiek! Muffiny bananowo-borówkowe SKŁADNIKI ( na 12 muffinek): 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru z wanilią szczypta soli 2/3 szklanki maślanki, jogurtu naturalnego(...)borówek 1 jajko 2 dojrzałe rozgniecione widelcem banany PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką. Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki. Piekę w temp. 175 C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez 30-35 minut. Gotowe posypuję cukrem pudrem
Zasmakuj Kuchnilata pachnieć powinien. Truskawkami. Można go zrobić na 2 sposoby, na bazie z ciasteczek lub tradycyjnym biszkopcie. W wersji bez pieczenia – jest naprawdę super szybki do zrobienia. 3. Muffiny z truskawkami Wrzucam Wam przepis na muffiny z rabarbarem, ale oczywiście możemy je zrobić identycznie z truskawkami. Muffiny robię naprawdę bardzo często może też poniekąd dlatego, że jest to bardzo(...)szybkie danie . Borys uwielbia z jabłkami, dziewczynki chyba ze wszystkim. Teraz na topie są muffiny z truskawkami. Aby ciasto było delikatne i samo rozpływało się w ustach, musi być „lejące”, więc zawsze możecie dolać odrobiny mleka do przepisu podstawowego. Truskawki wrzucam do każdej foremki minimum 2, pokrojone na pół. Doskonale wyglądają takie lekko wystające z papilotki. Preferuje
W Kawiarencesmakują, są proste w wykonaniu. Nic dodać nic ująć! Do ciasta możecie wrzucić wszelakie owoce, zarówno te świeże, wybierzcie sezonowe, jak i mrożone (bez uprzedniego rozmrażania) – będzie pysznie! Muffiny jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów SKŁADNIKI: 4 połówki brzoskwiń z puszki pokrojonych w kostkę 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia większa szczypta sody oczyszczonej(...)rzepakowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka pasty z wanilii płatki migdałów do posypania PRZYGOTOWANIE: W misce łączę rózgą kuchenną suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę na muffiny wypełniam papilotkami i wlewam ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wtykam kilka kosteczek brzoskwiń, posypuję płatkami migdałów. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Formę
Zasmakuj KuchniMuffiny to ciastka w kształcie małej babki , które mogą być przygotowane zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Bezglutenowe muffinki kokosowe z czereśniami Słodkie muffinki mają w sobie np. owoce , orzechy , bakalie, czekoladę. Wytrawne robione są z dodatkiem sera, warzyw takich jak np. burak ćwikłowy czy cukinia jak i ziaren np. kminku lub pestek dyni. Czy w słodkiej czy słonej(...)Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kokosowe muffinki z czereśniami. Bezglutenowe muffinki kokosowe z czereśniami Czereśnie możecie oczywiście zastąpić dowolnie wybranymi przez siebie owocami. Polacam mango, kokos lub maliny Muffiny bezglutenowe piekłam nieco dłużej aniżeli piekłabym muffinki zrobione na mące pszennej. Mąka gryczana jest nieco cięższa niż pszenna przez co potrzebuje być w piekarniku odrobinę dłużej. Lubisz muffinki z owocami
mecooksPrzepis na wyśmienite muffiny z wiśniami oprószone cukrem pudrem. Muffiny te idealnie sprawdzą się na śniadanie, przekąska do szkoły czy też na podwieczorek. Bardzo łatwo i szybko je się robi, a jeszcze szybciej zjada. MUFFINKI Z WIŚNIAMI SKŁADNIKI: mąka pszenna (280 g) masło (100 g) wiśnie mrożone lub z kompotu (150 g) cukier (100 g) jajka (2 szt.) czekolada gorzka(...)wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 25 minut do suchego patyczka. 5.) Po wystudzeniu muffinki posypujemy cukrem pudrem. Uwagi: Żeby muffiny nie oklapły nam zaraz po upieczeniu, studzimy je w uchylonym piekarniku. Proponuję Wam też zobaczyć przepis na muffiny bananowe , a jeżeli szukacie innych pomysłów na łakocie, to zapraszam do zakładki
Rita creativeDzień dobry :-) Mojemu dziecku zamarzyły się muffiny o smaku pizzy, nawet poszukał przepis ( klik ). Obiecał też, że będzie je robił ze mną. Robiliśmy więc razem, muffiny wyszły bardzo smaczne. Najlepiej zjeść je tego samego dnia, ewentualnie w kolejnym dniu. Najlepsze są po upieczeniu. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Jako nadzienie możecie sobie dać ulubione dodatki. Muffiny na wierzchu posypane(...)Salami kroimy w drobną kosteczkę, tak samo paprykę. Dorzucamy do ciasta, dodajemy też do niego troszkę sera, mieszamy. 3. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 ciastem i wierzch każdej muffiny posypujemy startą mozzarellą. 4. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 - 35 minut. Smacznego
kruche babeczkiSłodkie, małe co nieco na świąteczny stół. Pyszne muffiny piernikowe z kremem cynamonowym. Muffiny są wilgotne, miękkie i aromatyczne. Puszysty krem cynamonowy dopełnia całości, a dekoracja z ciasteczek Oreo sprawi, iż nikt im się nie oprze :) Przepis na muffiny zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku , nieco zmodyfikowany. Polecam! Muffiny piernikowe Składniki na 12 sztuk: Na muffinki: 200g mąki
Smak mojej kuchnipieczenia, kakao, budyń), a mokre ze sobą (jajka, cukier waniliowy, ksylitol, oliwa, mleko, jogurt i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce powideł śliwkowych. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć powidła śliwkowe(...)Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 35 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego! ***** First, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, cocoa, pudding) and mix wet together (eggs, vanilla sugar, xylitol, oil, milk, yogurt and aroma). We add the dry ingredients to the wet and mix. We pour
Projekty ze smakiemCzekoladowe muffiny z wiśniami to kolejny wypiek z urodzinowego przyjęcia Błażejka. Tort Miś i miękkie ciasteczka z czekoladą już znacie. Jeśli Wam zasmakowały te pomysły, to ten również przypadnie Wam do gustu :). Muffiny są miękkie i bardzo czekoladowe. Piekłam je w zwykłych papilotkach i potem wkładałam je do większych, sztywnych foremek. Dopiero niedawno dowiedziałam się, że w tych tekturowych papilotkach(...)problemu można piec! Jak widać uczymy się całe życie ;). Składniki na 8 muffinów: 140 g mąki pszennej 20 g ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 70 g białego cukru 55 g masła, roztopionego 1 duże jajko 80 ml maślanki (może być jogurt naturalny) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 80 g wiśni bez pestek
Słodki PomysłDziś szybki przepis na muffiny. Babeczki pojawiają się tutaj sporadycznie co nie znaczy, że ich nie pieczemy 😉 Obie miałyśmy ochotę na kokosowe ciacho, a że w zamrażarce miałyśmy jeszcze jagody to uznałyśmy, że to całkiem fajne połączenie. Do tego wegańskie krówki kokosowe i czekolada kokosowa Super Krówka sprawiły, że owocowe muffiny nabrały jeszcze karmelowego klimatu. Całość jest wegańska, słodka(...)Super krówka Mąkę przesiać przez sito, dodać wiórki, ksylitol, proszek i sodę, wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe i olej. Masa ma być gęsta ale nie sucha. Sylikonowe foremki na muffiny wypełnić do 1/4 wysokości kładą na zmianę ciasto z jagodami. Piec w 180’C ok 20-25 minut. Pokrojone w plastry krówki włożyć na muffiny ok 5 minut przed wyłączeniem
Candy PandasWitajcie, babeczki czy muffiny sprawdzą się nie tylko na deser (w słodkiej wersji) ale i na drugie śniadanie czy kolację, jeśli przyrządzimy je w wytrawnej wersji, które będą idealne na Wielkanocny stół . Moja dzisiejsza propozycja to muffiny z pieczarkowo-serowym nadzieniem. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej oraz pełnoziarnistej. Dodałam też odrobinę majonezu ( w święta Wielkanocne nie może go zabraknąć(...)cebulkę a następnie dodajemy pieczarki. Wszystko podsmażamy i przyprawiamy do smaku. Kiedy pieczarki delikatnie przestygną dodajemy do pokrojoną mozzarellę i mieszamy. Wcześniej przygotowane ciasto wykładamy do foremek na muffiny: na dno kładziemy łyżkę masy, którą delikatnie rozsmarowujemy po dnie i bokach foremek, wykładamy łyżkę farszu i przykrywamy znowu ciastem. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe. Pieczemy
Health-Fit-Lifesobą (jajka, oliwa, cukier). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu pomarańczowego . Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć krem. Potem(...)posypujemy babeczki skórką. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego! ***** First, we peel the carrots, wash and we mix it in a blender. Next, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, cinnamon, salt) and mix wet together (eggs, oil, sugar
Projekty ze smakiem