laski wanilii oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Dla dodatkowego smaku wierzch każdej muffinki możemy oprószyć starkowaną czekoladą. Muffiny pieczemy ok. 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wystudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate con le fruste il burro ammorbidito con lo zucchero(...)lievito vanigliato, la fecola di patate, l'amido di mais, i semi di vaniglia e il cacao. Mescolate bene il tutto. Riempite gli stampi con l'impasto per i muffin. Cuocete per circa 25-30 minuti in forno preriscaldato a 175 gradi. Lasciate raffreddare su una gratella. Per decorare potete spolverare i muffin con lo zucchero a velo
La grande e la piccola cuocaMUFFINY DYNIOWE to obowiązkowa pozycja w sezonie na dynie, nie... Artykuł Muffiny dyniowe z kremem i sosem z rokitnika pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWyjątkowo proste, efektowne MUFFINY Z JAJKIEM, BOCZKIEM I SEREM ASIAGO... Artykuł Muffiny z jajkiem, boczkiem i serem Asiago pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINERazowe babeczki z jabłkami i cynamonem z owsianą kruszonką lub migdałami Długo eksperymentowałam z muffinami na mące razowej z dodatkiem jabłka i cynamonu. Większość przepisów daleka była do ideału. Albo nie było smaku jabłka, albo muffiny były za suche, albo smak cynamonu słabo wyczuwalny. Zawsze coś. Ten przepis dodaję do mojej „internetowej książki kucharskiej”, bo z pewnością powtórzę go jeszcze(...)jeden raz i tym samym chciałabym żeby inni też skorzystali. Muffiny z tego przepisu wychodzą naprawdę aromatyczne, pachnące i są naprawdę jabłkowo-cynamonowe, a owsiana kruszonka dodaje im chrupkości i innego, lepszego wymiaru :) Przy okazji jest to zdrowsza alternatywa wypieków dla dzieci, a wierzcie mi, że maluchy je uwielbiają ;) Składniki ( na ok. 9 sztuk) 1 średniej wielkości jabłko
Calzonella.comzadanie przygotowania tortu i babeczek z tej jakże doniosłej okazji. O torcie jeszcze Wam napiszę, bo wyszedł mi całkiem nieźle, ale dzisiaj będzie o babeczkach. Tak naprawdę to zwykłe muffiny przebrane za cupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne, i oczywiście efektowne. Użyłam więc mleka kokosowego z kartonu, którego nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie(...)choć w składzie nie ma żadnego słodzidła), ale tutaj sprawdziło się doskonale, nadając muffinom kokosowego aromatu. Do tego ostatni serek kremowy, który musiałam zużyć przed urlopem. Na wierzch - krem maślany z przyczyn praktycznych. Gdybym serwowała je u siebie, zwieńczyłabym je kremem na bazie mascarpone. Choć muszę przyznać, że maślany z dodatkiem malin smakował całkiem nieźle. Soczyste dzięki owocom, wcale
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJestem wielką fanką muffinów. Dzięki temu, że ich wykonanie jest banalnie proste są idealne, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie ma się czasu na robienie wyszukanego deseru. Wystarczy dosłownie 30 minut i muffiny są już gotowe. Najbardziej lubię robić je z owocami, dlatego przygotowałam wersje z nektarynkami. Przepis jest szybki, prosty i nie zawiera tłuszczu. Wegańskie(...)muffiny z nektarynkami Składniki: 1 1/2 szkl. mąki tortowej 1 szkl. cukru* 1 szkl. mleka sojowego 1/2 banana 1 1/2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 nektarynki *Ilość cukru najlepiej dostosować do słodkości banana oraz nektarynek. Przygotowanie: Do dużej miski wsyp wszystkie sypkie produkty. W mniejszej misce rozgnieć banana
wegujemygorsze dni. To także doskonała wymówka na małe co nieco do kawy, herbaty... Doskonałe na piknik, do pracy, w podróż. Jednym słowem - idealne ! Dziś proponuję Wam przygotować pachnące pomarańczą muffiny z jagodami i kruszonką. Dbający o linię, kruszonkę mogą pominąć, a białą mąkę - zastąpić pełnoziarnistą. Muffinek takich mogliście zakosztować na Pikniku Smkosza, który to odbył się w minioną niedzielę(...)celu zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem. Rozcierać energicznie, w palcach, formując "grudki" , starając się nie ogrzewać zbytnio masła. Gotową kruszonkę na czas przygotowywania ciasta na muffiny, schować do lodówki lub jeszcze lepiej - do zamrażarki. W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko, jogurt, olej i cukier zmiksować- nie ubijać. Dodać otartą skórkę z pomarańczy
kolorowotorcikowoAromatyczne, mięciutkie muffiny z truskawkami cieszyły nas w ostatni weekend :) Muffiny udekorowałam zmiksowanymi truskawkami, żeby jeszcze bardziej poczuć smak truskawki. Smacznego :) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) 225 gr m ą ki pszennej 8 gr proszku do pieczenia 80 gr cukru(...)proszkiem do pieczenia. Truskawki kroimy w drobne kawałki i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Muffiny pieczemy 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem lub polewamy zmiksowanymi truskawkami. Smacznego
La grande e la piccola cuocaciągle nie mogę się za nie zabrać. I wciąż dochodzi coś nowego. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilku dni choć trochę nadrobię braki. Dziś zapraszam na muffiny, które dzięki temu iż nie zawierają tłuszczu stają się zdrową przekąską zarówno na podwieczorek jak i drugie śniadanie. Polecam serdecznie bo są bardzo smaczne, lekkie i puszyste :-) Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem(...)MUFFINY ŻYTNIO-KUKURYDZIANE Z AGRESTEM Składniki na 12 - 14 sztuk: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklana mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru demerara 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jaja 1 szklanka mleka
peggiwkuchniDzisiejszy post jest wyjątkowy bo.. urodzinowy ! Tak, tak ! Mój blog obchodzi dzisiaj swoje pierwsze urodziny :) Z tej okazji przygotowałam dla was przepis na czarno - białe muffiny: Składniki: (na 24 sztuki): 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pierwszej wlewamy olejek cytrynowy, do drugiej olejek rumowy Do miski z kakao wlewamy składniki z olejkiem rumowym, do drugiej - z olejkiem cytrynowym. Zawartość każdej miski mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotami. Nakładamy na przemian łyżkę czarnej masy i łyżkę białej masy - aż do 3/4 wysokości foremek Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut
Taste TherapySkładniki: muffiny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 12 truskawek kruszonka 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki cynamonu Wykonanie: Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny(...)misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość na dokładnie 12 dużych muffinów
Pychotkaaawylądowała w naszym koszyku. W zeszłym roku mieliście okazję podziwiać jak się prezentowała po wydrążeniu, a także co też udało mi się z niej przyrządzić. Do dzisiaj uważam, że muffiny dyniowo-jabłkowe są jednymi z lepszych jakie jadłam, a naleśniki dyniowe wysadziły mojej kubki smakowe w kosmos. Co prawda tarta dyniowa wyszła fatalnie i rzeczywiście bardzo mdło, ale przypuszczam(...)się znaleźć. Wydrążyłam ją znaczne lepiej niż tą zeszłoroczną, dzięki czemu zamiast dwóch słoików, uzyskałam pięć. Zamroziłam je i co tydzień wyjmowałam jeden, by wypróbować nowy przepis. Powstały zatem muffiny dyniowo-orzechowe, które rzucę na pierwszy ogień w Festiwalu Dyni, ciasteczka dyniowe z czekoladowymi kropelkami, które niestety nie wyszły tak, jak powinny, sernik dyniowo-fistaszkowy oraz babka czekoladowo-dyniowa. Wszystko
Przepysznik - BLW i nie tylkoJakiś czas temu koleżanka w pracy powiedziała mi, że korzysta z mojego przepisu na czekoladowe muffiny i że najfajniejsze w nich jest to, że tak szybko je się przygotowuje ;) To mi przypomniało że, po pierwsze nie ma tego przepisu na blogu, a po drugie że dawno nie piekłam muffin ! Jako że tym razem nie postawiłam na czekoladowe babeczki(...)połączą dodajemy borówki amerykańskie i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami do około 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut - do czasu aż muffiny się zarumienią i delikatnie popękają a sok z borówek będzie z nich wypływał. Po upieczeniu wylewamy na nie polewy z białej i ciemnej czekolady. Smacznego
Taste TherapyObok brownie muffin z kawałkami czekolady i orzechami laskowymi są to drugie, niezwykle przepyszne, ale i nieszczególnie dietetyczne muffiny. Nie próbujcie jednak z nimi walczyć, bo to walka z góry przegrana. Wystarczy wyobrazić sobie unoszący się podczas pieczenia zapach białej czekolady, wanilii, masła i orzechów. A potem pierwszy kęs, jeszcze ciepłej muffiny - kęs chrupki, ale delikatny jednocześnie. Podtrzymuję(...)swoją opinię - pójdę do piekła. BLONDIE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA Składniki: - 200 gram mąki - 150 gram masła - 4 jajka - 2 tabliczki białej czekolady - 80 gram migdałów - 75 gram nerkowców - 150 gram cukru brązowego - 200 gram białego cukru - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Życie zamknięte w smakusłonku spędzamy. Pierwsze tygodnie spędziliśmy u mnie, na Podkarpaciu. Teraz odpoczywamy u męża, w otoczeniu mazurskich jezior. Mimo nieziemskich upałów, 40 stopni w cieniu, udało mi się upiec przepyszne muffiny z polskimi, prosto z lasu, przepysznymi jagodami. Wspaniała w smaku, pełna jagódek muffinka posypana brązowym cukrem, orzechami i cynamonem – obłędna. Warte przygotowania, nawet jeśli włączony piekarnik to ostania rzecz(...)oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Suche, wymieszane składniki wsypujemy stopniowo do utartego masła. Ucieramy. Dodajemy mleko i ucieramy do połączenia. Wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy szpatułką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je do 3/4 wysokości. Posypujemy posypką. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypka: 50 g cukru brązowego
Made By Mom And Son