Muffiny są takimi "wdzięcznymi" łakociami. robi się je szybko i lubią je wszyscy:) Tym razem do mąki pszennej dodałam mąkę owsianą. Dała im ona, delikatny, orzechowy posmak. I tak powstały muffiny owsiane, banany pasują do nich idealnie, ale można użyć także np. brzoskwiń czy moreli. Polecam gorąco :) Z tej porcji, upieczecie 24 muffiny :) 4 mocno dojrzałe banany
Takie tam pichceniewszystkich wypieków najbardziej lubię muffiny, może dlatego, że rzadko kiedy nie wychodzą ;) W związku z sezonem na rabarbar oraz w związku z tym, że zostało mi go trochę po robieniu innego deseru, padło na muffiny z rabarbarem. Szybkie, proste nie mają dużo kalorii, polecam :) Jak ktoś chce zwiększyć kaloryczność wystarczy zrobić krem na wierzch, muffiny będą wtedy ładniejsze;) Składniki(...)mokre z suchymi, zmiksować. Dodać rabarbar i żurawinę, wymieszać. Przelać do foremek (do ok. 3/4 wysokości). Ja podzieliłam masę na 2 części i do połowy dodałam 2 łyżki kakao. Muffiny piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji
Corner With RecipesOgólnie zawsze dochodzę do wniosku, że bardzo rzadko je piekę...A przecież są takie wdzięczne ;) Niedawno upiekłam właśnie te - wyszły bardzo dobre, miękkie, słodkie, z kawałkami daktyli. Uwielbiam daktyle! ;) Muffiny nie zawierają tłuszczu, jednak nie są suche, są lekko wilgotne :) MUFFINY OWSIANE Z DAKTYLAMI przepis autorski // ok. 10 muffinów ~50g płatków owsianych ~80g mąki owsianej BIO FRESANO ~3 jajka(...)łączymy z poprzednią masą. Przesiewamy mąkę, proszek, cynamon, dodajemy cukier i daktyle i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, tak aby piana z białek nie opadła! Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych) do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego! :) Mąka owsiana
chili & sugarDzisiaj pyszna i lżejsza odmiana kotletów mielonych. Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale. Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście. Wyśmienite danie, polecam:) Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe(...)kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem. Doprawiam, dodaję surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną. Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną. Na mięsku układam paski sera żółtego. Piekę około 30 minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję
Takie tam pichcenienajlepiej jak tylko potrafię. Zrobiłam już kilka ciast ucieranych, babeczek, kompot, syrop… Bardzo lubię połączenie słodkiego ciasta z lekko kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Nie mogło go zabraknąć w kolejnych muffinach. Tym razem z odrobiną budyniu. Są wilgotne, mięciutkie, smaczne a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru 140 g cukru trzcinowego 75 ml oleju(...)kroimy na kawałki. Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Napełniamy je do połowy ciastem. Na ciasto nakładamy łyżeczkę ‚custard’ lub ugotowanego budyniu i przykrywamy ponownie ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 170 stopniu
Made By Mom And Sonokazało się, że mąka kukurydziana wyszła niezauważona, a tu piekarnik się rozgrzewa i wszystko inne gotowe. Mogłam ją zastąpić zwykłą mąką pszenną, ale nie chciałam. Wydawało mi się, że muffiny stracą przez to nie tylko na kolorze. Czym prędzej więc zagłębiłam się w czeluści szafek, gdzie znalazłam kukurydzianą kaszę. Będzie działać? Postanowiłam sprawdzić. Okazało się, że kaszka kukurydziana nadała muffinkom(...)dodatkiem serka kremowego, łososia, pesto i kiełków smakują równie dobrze. C. był zachwycony, i wspólnie zjedliśmy nieprzyzwoite wręcz ilości. Czy może być lepsza motywacja do wypróbowania tego przepisu...? Kukurydziane muffiny z łososiem, serkiem i pesto Składniki: (na 14 sztuk) 230 g mąki pszennej 120 g kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g żółtego sera 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiosna, więc porządki, także w zamrażarce :) Tak powstały pyszne muffiny z borówką amerykańską, można też użyć mrożonych jagód lub malin. Co mamy akurat"pod ręką" lub co lubimy najbardziej. Urocze, małe "łakotki" ,s zybko się je robi i smakują każdemu, a najbardziej naszej Zuzi :) Polecam do wypróbowania i czekam na opinie;) Muffiny(...)mrożonymi borówkami Na 14 muffin 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżeczek cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią lub łyżeczka przyprawy Deluxe ze skórką pomarańczy i imbirem ( skład: imbir , zmielona skórka pomarańczy, olejek pomarańczowy, cukier) przyprawę kupisz w KLIK 1 duże jajko 220 ml kefiru
Takie tam pichcenieumieszczone są w formie do pieczenia muffinek do 2/3 ich wysokości. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy muffiny z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie do szprycy nakładamy kremu hershey i nadziewamy nim muffiny. Wierzch wszystkich muffin ozdabiamy odrobiną kremu, posypujemy posypką. Truskawki kroimy w cienkie(...)plastry, którymi ozdabiamy wierzch muffin
Emcia Pichcimnie ostatnio słodyczy, ale nie myślcie sobie, że nie jem nic poza nimi;) Wręcz przeciwnie, dbam o urozmaicanie swojej diety w warzywa i owoce. Dzisiaj przygotowałam pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem nie popełnię(...)Mąkę przesiewamy i łączymy z resztą suchych składników, tj. cynamonem, imbirem, otrębami i gałką muszkatołową (ostrożnie z gałką i imbirem, ponieważ w większej ilości ich intensywny smak może zepsuć muffiny). Następnie dodajemy mokrą masę, tj. marchewkową. Dodajemy miód i skórkę z pomarańczy (można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Do formy wkładamy papilotki i napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy
Powiedz dietom niejuż dawno za nami, jednak wiem, że wiele osób zamraża sobie puree z dyni, a i w sklepach jeszcze czasami można ją dostać. Postanowiłam więc zrobić dyniowy chleb i muffiny. Na chlebek musicie jeszcze poczekać, przepis dodam późno wieczorem. Póki co mam dla Was przepis na muffiny. Co prawda jestem na diecie, ale coś słodkiego raz w tygodniu nie zaszkodzi(...)łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Piekarnik nagrzać do 185 st. Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika na 22 minuty (do suchego patyczka). Wyjąć z foremek i lekko przestudzić. Składniki na lukier wymieszać do uzyskania gładkiej
W poszukiwaniu inspiracjiBabeczki idealne na imprezę. Doskonałe dla osób, którym znudziło się słodkie wydanie tego smakołyku. Dwie wersje do wyboru, ale oczywiście można w nich połączyć wszystko, na co macie ochotę.Muffiny z szynką i serem żółtymPotrzebujemy:- 15 dag mąki pszennej- pół szklanki mleka- 2 jajka- pół łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżki stopionego masła- 0,5 papryki- 3 plastry szynki(...)masło. Masę jajeczną przelewamy do mąki, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojoną w kwadraciki lub paski szynkę. Doprawiamy pieprzem i chilli. Mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut.Muffiny z serem feta i oliwkami Potrzebujemy:- 15 dag mąki pszennej- pół szklanki mleka- 2 jajka- pół łyżeczki proszku
W poszukiwaniu inspiracjidobre wyszło, bo zamiast siedzieć z nosem w monitorze spędzałam czas z Rodzinką. Nieco ucierpiał blog, ale już, już nadrabiam - mam w zanadrzu same pyszności. Po pierwsze - muffiny z jagodami.Upiekłam je na podróż do Polski. Jakoś tak mam, że w samochodzie, jak mi się nudzi, muszę jeść. Najlepiej, żeby było słodkie. Poza tym musi być niekłopotliwe, niekruszące się(...)zbędnych papierów. Dlatego muffiny są rozwiązaniem idealnym. Upiekłam je w silikonowych foremkach, nie musiałam się więc bawić w wyciąganie z papilotek. Ideał po prostu! Miałam resztkę kwaśnej śmietany, szukałam więc przepisu, który pozwoli mi ją zużyć. Przejrzałam internet, ale nic nie znalazłam. Sięgnęłam więc po sprawdzone niejednokrotnie źródło: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. A tam, proszę bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChińskie dania z lokalnymi przyprawami. Istnieją dwie główne odmiany – Laksa Curry Lakas, inaczej zwana też-Curry mee- to najbardziej znane Laksa, na bazie mleka kokosowego, pasty laksa. Wypełnione muffinami tofu, krewetkami, kurczakiem, kulkami rybnymi, makaronem ryżowym lub makaronem z żółtej pszenicy, zwanego- mee. Drugi odłam Laksa to-Assam Laksa, która nie zawiera w składnie mleka kokosowego. Zamiast tego lżejszy(...)smaku Makaron ryżowy z herbatą Matcha Limonki 3-4 sztuki Szalotka 3-5 sztuk pokrojonych w talarki Mąka kukurydziana Krewetki Kiełków fasoli mung 200 gram Świeża kolendra garść Muffiny tofu Tofu 200 gram Mąka kukurydziana 250-300 gram Sól 0/5 łyżeczki Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Olej rośliny cRc Spreparowanie Muffiny tofu Po pierwsze tofu musisz jak najbardziej odsączyć
RafalCookŚniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami to coś, co z pewnością odmieni Wasze klasyczne śniadanie i ciekawie urozmaici np. klasyczną jajecznicę. Ale ustalmy na wstępie, że muffiny te, tylko umownie nadają się na śniadanie. Równie dobrze nadadzą także na kolację lub po prostu jako przekąska. Tak naprawdę możecie dodać do nich wszystko na co aktualnie macie ... The post Śniadaniowe muffiny jajeczne(...)warzywami first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plszkło: izomalt lub żelatyna spożywcza w listkach lub kawałek plastikowej butelki (jednak na to trzeba uważać jedząc), - oczy cukrowe. Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodając cukier z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli(...)uważając, żeby żadna pestka nie wpadła do środka). Zawartość miski z suchymi składnikami wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Zalewamy ciastem połowę formy na muffiny. Nakładamy łyżeczkę lemon curd (domowy przepis ), następnie dopełniamy formę resztą ciasta. Musimy pamiętać, żeby zostawić trochę miejsca gdyż muffiny trochę urosną. Krem cytrynowy jest słodki, nadaje fajny aromat. Dzięki niemu
Ana Mari's world