Muffiny piernikowe. Te muffinki mają mocny smak przypraw piernikowych i wykonane są z mąki owsianej i orkiszowej, z dodatkiem musu jabłkowego są mięciutkie i delikatne. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów świątecznych. Poznaj cudownie przyprawione i wyjątkowo wilgotne muffiny piernikowe. Może na pierwszy rzut oka połączenie tylu składników może wydawać się dziwne, jednak nic bardziej mylnego. Imbir , cynamon , goździki(...)wypełnione są pocieszającymi przyprawami . Złap muffinkę i delektuj się jej smakiem jak najdłużej. Te muffinki smakują tak dobrze jak pachną i wyglądają. Te święta Bożego Narodzenia będą prawdziwą ucztą. MUFFINY PIERNIKOWE! The post Muffiny piernikowe. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny
Zdrowy Styl JoannyKolejny, zapowiedziany przepis z muffinami w rozmiarze XXL. Poprzednio rozpływałam się nad czekoladowymi mega babeczkami, dziś - te pyszne ciacha w jesiennym klimacie, korzenno - cynamonowej odsłonie. Z orzeszkami i delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Miękkie, sycące, aromatyczne. Proporcje składników, sposób wykonania podobny jak w przypadku muffin czeko, prowadzący do efektu w/g mnie doskonałego. Tym razem upiekłam tylko trzy(...)megamuffiny, z połowy składników. Jedna tych gabarytów babeczka, to idealna porcja dla dwóch osób. Pozostaje tylko zadbać o odpowiednie towarzystwo. Wieczór we dwoje, we dwie lub we dwóch - muffina wspólna. Jeśli się zasiedzicie, zawsze można dzielić i drugą. Składniki: Proporcje na 3 - 4 wielkie muffiny 250 gram mąki pszennej 2 łyżki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 1 łyżeczka
Kronika PiekarnikaMuffiny jajeczne to prosty przepis na pyszne i sycące śniadanie, które powstało z resztek zalegających w lodówce, czyli z kilku ziemniaków niezjedzonych na obiad, znalazło się także po kawałku boczku i szynki oraz oliwki i groszek. Jest to świetny pomysł na sprzątnięcie lodówki z resztek wędlin, można też do muffinek dodać paprykę, suszone pomidory, pieczarki, szczypiorek czy inne ulubione dodatki(...)Takie babeczki pysznie smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem. Można też podać z surówką ze świeżych warzyw. Składniki na muffiny jajeczne (12 sztuk): 4 jajka 1/4 szklanki mleka łyżeczka mąki pszennej 3-4 ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego) średniej wielkości cebula około 150 g pieczonego schabu około 100 g boczku wędzonego pół szklanki groszku mrożonego 2 garście oliwek
e-PrzepisyKulinarneMuffinki to szczególny rodzaj babeczek, bardzo popularny w USA, Kanadzie, a ostatnio także w Polsce. Rodzajów muffinów jest bardzo dużo, słodkie, wytrawne, na ostro… ale podstawowy, bazowy przepis jest niezwykle prosty! Składniki – przepis podstawowy 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki cukru brązowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 szklanki(...)posiekane suszone morele czy żurawinę. Zamiast siekania czekolady możesz pokroić ją na większe kawałki i wetknąć w wypełnioną papilotkę tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika. Możesz wykorzystać gorzką czekoladę, muffiny z pewnością będą “zdrowsze” ;-). Jeśli nie masz bananów możesz zastąpić je jabłkiem, gruszką lub kombinacją tych owoców. Dzięki temu każde muffiny zrobione przez Ciebie będą wyjątkowe! Przed włożeniem ciasta
Przesmacznieprzepis który wzbudził niesamowite zainteresowania na moim Instagramie. Nic dziwnego, jest tam wszystko co lubi każdy, a do tego ma ciekawą formę podania. Polecam Wam także przepisy śniadaniowe: – muffiny jajeczne – szakszuka – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado(...)muszkatołowej i musztardę. Podgrzewaj cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia, wrzuć połowę startego sera cheddar i wymieszaj. Mufiiny z grzanek możesz zrobić w foremce na muffiny lub tak jak ja w małych miseczkach które możesz włożyć do piekarnika. Kromki chleba lekko rozgnieć/rozpłaszcz. Włóż do nasmarowanych masłem foremek, dodaj kawałki szynki (możesz dodać całe plastry
nietylkopasta.plMuffiny czekoladowe z truskawkami to połączenie ciasta czekoladowego z soczystymi owocami. Babeczki są mięciutkie i mocno czekoladowe, a dodatek truskawek wspaniale urozmaica ich smak. Z poniższego przepisu można przygotować 12 sztuk . Muffiny czekoladowe z truskawkami Składniki: 200g mąki pszennej 140g cukru 120g jogurtu greckiego 120g oleju 80g gorzkiej czekolady 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku(...)rozpuszczonej czekolady dodać jogurt i olej, wymieszać - dodać jajka oraz ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać - dodać cukier, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami - do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - n wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki truskawek, wciskając je w ciasto - muffiny piec w temperaturze
Smakołyki BerenikiKokosowe muffiny na białkach z rabarbarem to małe babeczki powstałe z ciasta na bazie białek jaj, z dodatkiem wiórków kokosowych i kawałków rabarbaru. Te dwa ostatnie składniki idealnie uzupełniają się smakowo i sprawiają, że babeczki nie są ani za słodkie, ani zbyt kwaskowate. Z podanego przepisu można przygotować 12-15 sztuk . Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem Składniki: 5 białek(...)wanilii - do masy przesiać małymi porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką - na koniec dodać wiórki kokosowe oraz rabarbar, wszystko delikatnie wymieszać - w formie na muffiny umieścić papilotki, do każdej nałożyć ciasto do około 3/4 wysokości - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 20 minut do zrumienienia - upieczone muffiny ostudzić, przechowywać
Smakołyki Berenikiłyżki pokrojonej drobno żółtej papryki 1-2 łyżki posiekanej drobno cebuli 2 łyżki startego sera 3 jajka jakieś zioła np. bazylia lub oregano sól pieprz Przygotowanie: Blachę na muffiny odwracamy do góry nogami, delikatnie spryskujemy oliwą i owijamy plastrem boczku tworząc tzw. koszyczek. Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Aż się zrumienią i będą chrupkie(...)upieczeniu wyciągamy z piekarnika, ściągamy upieczony boczek. Blachę odwracamy i spryskujemy oliwą. Układamy boczek w miejsce na muffiny. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i starkowany ser. Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz oraz zioła i roztrzepujemy całość. Następnie zalewamy nasze muffiny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut (aż wszystko będzie ładnie ścięte
Gotuj z MąkąJeżeli macie jeszcze dynie, to gorąco polecam Wam te muffiny. Są wilgotne, puszyste, umiarkowanie słodkie (czytaj: mniejsze wyrzuty sumienia :P) i fantastycznie pachną korzennymi przyprawami. A do tego, jak na muffiny przystało, ich przygotowanie zajmie Wam tylko chwilkę. Czegóż chcieć więcej? :) Przyznaję, że nie zawsze tak się entuzjazmowałam na widok czegokolwiek, co zawiera w… Continue reading Korzenne muffiny czekoldowo
brunetkawkuchniMuffiny kokosowe z jagodami to małe słodkie babeczki wypełnione fioletowymi owocami. Ich wnętrze jest mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, nie zawierają za to tłuszczu (innego niż ten w śmietanie). Urozmaiceniem, zarówno w smaku, jak i w strukturze babeczek, są wiórki kokosowe. Z poniższego przepisu można przyrządzić 10 sztuk . Muffiny kokosowe z jagodami Składniki: 160g mąki pszennej 180g śmietany(...)drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia - składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać - do gotowej masy wsypać jagody, ponownie wymieszać - w formie na muffiny umieścić papilotki - do papilotek nałożyć masę do około 2/3 ich wysokości - wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka i zrumienienia
Smakołyki BerenikiProsty przepis na efektowne imprezowe muffiny jajeczne z szynką i papryką. Idealne na śniadanie czy ciepłą przekąskę imprezową. Przepis zainspirował mnie do nakręcenia pierwszego filmiku kulinarnego. Składniki (na 12 porcji): 12 plasterków szynki 5 jajek ok 100 ml mleka (1/3 szklanki) kawałek papryki czerwonej pół czerwonej cebuli 100 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka lub ostra Przygotowanie Jajka wbijamy(...)miski, dodajemy mleko i przyprawy. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Foremki na muffiny wyścielamy szynką, dodajemy paprykę i cebulę i wylewamy masę jajeczną. Całość posypujemy żółtym serem. Muffiny zapiekamy około 15 minut w temp 180 C. Imprezowe muffiny Artykuł Imprezowe muffiny „Kwiatuszki” pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarneMuffinki z kremem i wielkanocną dekoracją z pewnością ucieszą najmłodszych domowników. Klasyczne waniliowe muffiny w świątecznej odsłonie . Wystarczy krem i kolorowe czekoladowe jajeczka, by wypiek oczarował domowników i gości. Jeśli upieczenie babeczki w pastelowych osłonkach, będą prezentowały się jeszcze piękniej. Podpowiadam - takie piękne osłonki dostępne są w PEPCO, za całkiem niewielkie pieniądze. Do dekorowania muffinek zaangażujcie koniecznie dzieci, no chyba(...)proszek do pieczenia. Jajko, jogurt, olej zmiksować- nie ubijać. Do suchych składników dodać składniki mokre - szybko zamieszać. Ciastem napełniać wyłożoną papilotkami formę do muffinek, lub sztywne papilotki na muffiny. Ciasto nakładać do wysokości 3/4. Muffiny piec około 20 minut, aż muffiny zabiorą złocistego koloru. Upieczone muffiny wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. 2. Białą czekoladę połamać, przełożyć
kolorowotorcikowoMuffiny brownie z malinami, czyli połączenie które stanowi duet idealny. Kwaskowate maliny, gorzka czekolada i odrobina cukru to składniki, które tworzą te przepyszne babeczki, ale nie ma co zachwalać, wypróbujcie sami! Składniki: Na ok. 6 dużych muffinów - 100 g masła - 125 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao) - 130g cukru - 2 jajka - 100g mąki pszennej - 1 łyżka kakao(...)czasu uzyskania jednorodnej konsystencji, lecz nie za długo. Papilotki napełniam do 2/3 wysokości, następnie dodaje maliny (po ok. 3-4 do każdej papilotki), a maliny przykrywam jeszcze łyżeczką ciasta. Muffiny piekę w temperaturze 180 st. C przez 25 minut. Ciasto na muffiny jest dość ciężkim ciastem, więc muffiny nie wyrosną nam zbytnio wysoko, ale taki jego urok :) Smacznego
Receptura smakuBardzo proste szybki i zdrowe muffiny z marchewki i płatków owsianych. Wartość kaloryczna 1 muffinki to ok 130 kcl dla porównania inne marchewkowe muffiny( zwłaszcza te z ogromną ilością oleju) mają ok 320 kcl :) Dodatek marchewki zapewnia dużą dawkę witamin ale również sprawia że muffin jest wilgotny i słodki. Dzięki płatkom owsianym a dokładniej ogromnej zawartości błonnika w nich(...)muffiny są naprawdę bardzo sycące idealne będą jako słodka zdrowa przekąska w środku dnia. Polecam świetny artykuł tutaj w którym dowiecie się dlaczego warto jeść płatki owsiane. Będziesz potrzebować na 12 muffinek marchewka - 2 szklanki startej płatki owsiane - 2 szklanki mąka pszenna - 2 łyżki orzechy włoskie - 100 g masło - 2 łyżki jajko - 2 szt mleko
Wylizany Rondelśniadanie" bo zaproponowane muffinki wyglądały bardzo apetycznie i okazały się szybkie w przygotowanie. Nie miałam wszystkich składników, więc łososia wędzonego zastapiłam duszonym w jarzynach, a mąkę kukurydzianą - zwykłą. Muffiny udały się znakomicie, zobaczcie sami. Muffiny wypiekane na śniadanie 2/3 szklanki mąki ½ szklanki mąki kukurydzianej (mąka pszenna) ½ łyżeczki sody ½ szklanki startego sera (np. cheddar) sól i pieprz 2 łyżki(...)oliwy 2/3 szklanki maślanki 1 łyżeczka pesto ( bazylia suszona) 1 jajko 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: łosoś wędzony (łosoś duszony w warzywach) serek śmietankowy pesto kiełki (rzodkiewki) Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść wszystkie składniki na muffiny prócz pomidorów w misce i za pomocą łyżki zamieszaj delikatnie tylko tyle, by składniki się połączyły. Natłuść formę do muffinów
Gotuj Sam!Magiczny czas , więc dziś z moją córcią zabrałyśmy się za zrobienie muffin piernikowych , tak na rozgrzewkę , bo z pewnością nie ostatnie w najbliższym czasie . Nie skromnie powiem że wyszły nam bardzo smaczne , puszyste i lekko wilgotne , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu razem z bliskimi . Składniki 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżki masła 4 łyżki cukru(...)piernika , następnie wszystko dokładnie mieszam , na koniec dodaję ubite białka i delikatnie łączę ze sobą masę , kiedy mamy ciasto dobrze wymieszane , do formy sylikonowej wykładam papierowe formy na muffiny i do wysokości papierowej formy wlewam ciasto , następnie dekoruję migdałami , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 20 minut . Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy nasze muffiny
Mój SmakKlasyczne MUFFINY Z JABŁKAMI posypane chrupiącymi migdałami. Te szybkie i... Artykuł Muffiny z jabłkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEMuffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce sprawdzą się w tym przepisie. Z podanych składników można przyrządzić 12 babeczek . Muffiny makowe ze śliwkami Składniki: 240g mąki pszennej 250g kefiru 100ml oleju (u mnie kokosowy) 100g cukru 2 jajka 50g suchego maku(...)widelcem lub ręczną trzepaczką - w drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników mokrych przesiać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - śliwki pokroić na ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe
Smakołyki Berenikinaszym blogu, a w weekend pachniało nimi na festynie. Dziś dla Was wypiek, który podbił serducha i podniebienia uczestników festynu w przedszkolu mojej córeczki. Puszyste, mięciutkie i owocowe muffiny pod słodziutką kruszonką idealnie podkreślały kwaskowy rabarbar królujący o tej porze roku. Czy warto skusić się na taki grzeszek ? zapewniam Was, że tak :) Przepis podaję na 24 sztuki, oczywiście zawsze można(...)przygotować ich proporcjonalnie mniej... Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 - 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżka wiórek kokosowych 125 ml mleczka kokosowego 125 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1/2 szklanki oleju 4 pędy rabarbaru 500 g truskawek kruszonka: 50 g masła 50 g cukru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzekoladowe muffiny, babeczki – bez wątpienia jeden z szybszych, prostych a jakże pysznych deserów. Do przygotowania w kilka minut, przez nas, przez dzieci, przez początkujących piekących U nas dwa dni z rzędu gościły muffiny – z jogurtem greckim i bananami, na które przepis podaje Wam dzisiaj i bananowe z płatkami owsianymi i nutellą, na które przepis podam Wam w kolejnym(...)wpisie. Dzisiejsze czekoladowe muffiny są przepyszne. Gorzka czekolada, banany, jogurt grecki sprawiły, że są one idealne smakiem, wilgotne, sycące, ala brownie. Polubicie je – jestem pewna Składniki: 130 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 190 g groszków czekoladowych gorzkich 4 łyżki kakao 1 jajko 200 g jogurtu greckiego waniliowego lub klasycznego
Made By Mom And SonMuffiny to najszybszy deser w pieczonej odsłonie - pomijając oczywiście owoce pod kruszonką. Ale dzisiaj o tych słodkich babeczkach, które podbijają serca tak wielu z nas. Dziś przygotowałam je na twarożku, który okazał się idealnym składnikiem do tego wypieku. Takich muffin raczej nie trzeba rekomendować bo nim zdążą ostygnąć po prostu już ich nie ma :) Do przygotowania możecie użyć Wasze ulubione(...)owoce, u nas truskawki bo w domu mam truskawkożercę, który je uwielbia. Twarożkowe muffiny z truskawkami SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru + do dekoracji 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g twarożku waniliowego homogenizowanego 50 ml mleka 1 duże jajko 1/4 szklanka oleju truskawki kolorowe perełki 2-3 łyżki kruszonki PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMuffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują uśmiech na twarzy i poprawią humor każdemu. To przepis na smuteczki małe… i te duże Składniki (na około 14 muffin): Muffiny: 1 dojrzałe mango 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru około 3-4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: maczek o smaku mango „Delecta” maczek o smaku tutti frutti „Delecta” Przygotowanie: Muffiny: Mango umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia
Oryginalny smakrobi się dla swoich pociech? Przed wyjściem do pracy udało mi się spełnić jej prośbę i o to powstały pyszne domowe waniliowe muffiny z malinami i z nutą kawy. Kwaskowy smak malin świetnie podkreślony został przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy deser. Waniliowe muffiny(...)Masło roztapiamy, przestudzamy, przelewamy do drugiej miski dodając jajko, kefir i mleko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia. Papiloty na muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą. Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszne, mocno nadziane śniadaniowe muffiny. Faszerowane szynką, serem i warzywami - świetny pomysł na śniadanie. Te małe pieczone omlety smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno :) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) - 1 szt. około 90 kcal 60 g szynki 150 g tartej mozzarelli 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki pół pęczka szczypiorku 5 jajek 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka świeżego tymianku sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem). Foremkę do muffinów (na 12 sztuk) smarujemy oliwą. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy w misce z serem i posiekanym szczypiorkiem. Rozkładamy nadzienie do zagłębień foremki. Jajka ubijamy 2-3 minuty, po czym dodajemy mleko, proszek i tymianek. Doprawiamy solą
Moje Kuchenne RewelacjeMUFFINY CZEKOLADOWE WG NIGELLI LAWSON Te muffiny są po prostu genialne! Są wyraziste, smaczne, wilgotne i mocno czekoladowe, tak jak lubię :) W dodatku są szybkie do wykonania, zrobisz je w zaledwie 15 - 20 minut. Bardzo polecam te pyszne muffinki. SKŁADNIKI: Składniki na 12 szt. 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)drugiej miski wlewamy mleko, olej i wbijamy jajko i je łączymy. Następnie przelewamy płynne składniki do suchych i delikatnie łączymy je ze sobą za pomocą łyżki. Ciasto na muffiny nie powinno być idealnie rozmieszane, ponieważ po upieczeniu zrobi się kluchowate. Następnie wkładamy papilotki lub silikonowe pojemniczki do formy na muffiny. Wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem i posypujemy groszkami czekoladowymi
Calzonella.comcukru pudru • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy Proporcje lukru można zmniejszyć, dla mnie było go za dużo, na taką ilość muffinów. Aby zrobić babeczki, przygotuj sobie od razu blaszkę do muffinów z wgłębieniami wyłożona 12 papilotkami lub jednorazowy zestaw papierowych foremek do pieczenia muffinów (2 x po 6 papilotek) Przygotowanie: Piekarnik(...)oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszaj (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Najlepiej zrób to ręcznie i delikatnie, wtedy muffiny będą bardziej puszyste. Następnie wymieszaj za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłóż do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustaw na kratce w piekarniku i piecz
Calzonella.comskładniki na muffiny: 80 g mąki 20 g migdałów, zmielonych 100 g masła 80 g czekolady, gorzkiej 100 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne wykonanie: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, zestawiamy z ognia i pozostawiamy na ok. 2 min., a następnie mieszamy. Mąkę mieszamy(...)miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki oraz mleko i mieszamy przy pomocy np. szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (ok. 10 szt.). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 170 g masła, miękkiego
Domowy Smak JedzeniaSporo muffin na moim blogu, ale jeszcze wiele Wam ich"podam" Dzisiaj kuszę przepysznymi, muffinami z bananami, z nadzieniem z masła orzechowego. Smaki doskonale ze sobą współgrają. Polecam do popołudniowej kawy, lub na drugie śniadanie. 1 i ½ szklanki mąki ½ szklanki cukru pełna łyżeczka proszku do pieczenia pełna łyżeczka przyprawy Deluxe z imbirem(...)KLIK ) 2 banany szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 10 dag roztopionej margaryny lub olej masło orzechowe czekolada mleczna lub gorzka kolorowa posypka na 14-16 muffin Do miski przesiewam sypkie składniki ( mąkę, proszek do pieczenia) dodaję cukier i przyprawę z imbirem i mieszam razem. Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem. Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany
Takie tam pichceniejestem fanką jesiennej aury, ale mam pewne antidotum na jesienną chandrę. Duża dawka czekolady i kubek mocnej kawy z odrobiną spienionego mleka! Mocno czekoladowe muffiny z kawałkami czekolady to klasyk wśród mini wypieków. Mało kto jest w stanie im się oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Składniki suche: 1 szklanka mąki pszennej(...)Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre. Przelewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny z piekarnika i studzimy na kratce. Wystudzone muffiny można delikatnie oprószyć cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnyjagodowe muffiny z jogurtowym kremem Niepozorne leśne jagody kryją w sobie bogactwo smaku, zmieniając zwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód(...)trzecich. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15-20 minut sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia (koniec patyczka nie może być oklejony ciastem). Po upieczeniu muffiny zostawiamy jeszcze na pięć minut w piekarniku(uchylając nieco drzwiczki). Po włożeniu muffinek do piekarnika mamy czas by zając się kremem. 30 gram jagód wkładamy do garnka, zasypujemy 30 gramami
Miód i pieprzmuffiny bananowe z kakao i herbatą matcha~ Żeby dobrze rozpocząć tydzień - muffiny na poniedziałek ;) Herbata matcha i kakao to super połączenie, nie myślałam, że to będzie tak dobre! I delikatny aromat banana... Polecam :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~duży, dojrzały banan (ok. 120g po obraniu) ~50ml mleka sojowego ~czubata łyżeczka kakao ~płaska łyżeczka herbaty matcha ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku(...)pieczenia. Z masy odkładamy do oddzielnej miski ok. 2-3 łyżki i dodajemy do niej herbatę matcha. Do pozostałej, większej części dodajemy kakao i mieszamy. Do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych) nakładamy kolejno masę kakaową, następnie herbacianą i znów kakaową. Postępujemy tak do wykończenia masy. Muffiny pieczemy 25-30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu
breakfast of dreamssłodkiego? U mnie niestety w okresie jesienno-zimowym zdarza się nie mieć takiej ochoty ;) Wczoraj chyba wyczułam spadek temperatury, bo po zjedzeniu obiadokolacji zakasałam rękawy, by przygotować słodko-kwaskowate muffiny. Składniki (na 24 muffiny): 200 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej czubata łyżeczka (lub dwie) cynamonu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kostka (250 g) masła(...)dolać maślankę. Ponownie zmiksować. Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują
Weekendy w domu i ogrodzieDziś wspólnie z innymi blogerami zapraszam na smakowity wpis pod tytułem drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem. Przygotowaliśmy je w ramach akcji Wypiekania na śniadanie . Pomysł na przepis podrzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Oryginalny przepis na muffiny znajdziecie tutaj . Jak dla mnie jabłka, cynamon plus puchate drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Drożdżowe muffiny(...)Następnie smarujemy go roztopionym masłem cynamonem, na wierzchu rozkładamy jabłka, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 12 równych części. Formę na muffiny wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i układamy w nich bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, muffiny posypujemy cukrem
Kulinarne przygody GatityMuffiny bananowe z czekoladą i orzechami to małe babeczki przygotowane tak jak chlebek bananowy , na bazie dojrzałych bananów. Muffiny wzbogaciłam o dodatek gorzkiej czekolady z orzechami, która równoważy słodycz bananów i urozmaica wnętrze babeczek. Jeśli nie macie pod ręką takiej czekolady, możecie użyć osobno gorzką czekoladę i orzechy laskowe. Z poniższego przepisu przygotujecie 8 sztuk. Muffiny bananowe z czekoladą(...)proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki wymieszać - składniki suche dodać do składników mokrych, niezbyt dokładnie wymieszać - na koniec dodać czekoladę z orzechami, ponownie krótko wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, każdą napełnić w 2/3 ciastem - piec w 180 stopniach przez około 25 minut to tzw. suchego patyczka
Smakołyki BerenikiJagodowe muffiny z jogurtowym kremem Niepozorne leśne jagody kryją w sobie bogactwo smaku, zmieniając zwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód 150 g jogurtu(...)trzecich. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15-20 minut sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia (koniec patyczka nie może być oklejony ciastem). Po upieczeniu muffiny zostawiamy jeszcze na pięć minut w piekarniku(uchylając nieco drzwiczki). Po włożeniu muffinek do piekarnika mamy czas by zając się kremem. 30 gram jagód wkładamy do garnka, zasypujemy 30 gramami
Miód i pieprzŚNIADANIOWE MUFFINY BANANOWO-JARMUŻOWE Z JOGURTEM I OWOCAMI Ekspresowe śniadanie do zrobienia w 300 sekund, które nasyci Was na długo. Śniadaniowe muffiny na bazie banana, w pięknym, naturalnym zielonym kolorze, który zawdzięczają dużej ilości niezwykle zdrowego jarmużu. Składniki te zblendowane z pozostałymi zdrowymi dodatkami wystarczy tylko przelać do szklanki lub kubka i "zapiec" w mikrofalówce. Potem pozostaje już tylko polać(...)muffinki jogurtem naturalnym, posypać ulubionymi owocami i smaczne oraz pożywne śniadanie gotowe! Muffiny podane ze szklanką skoku pasteryzowanego dodadzą Wam energii na cały poranek :) SKŁADNIKI NA MUFFINY (2 sztuki): 1 banan 2 szklanki jarmużu 0,5 brzoskwini 2 jajka 2 łyżka wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki (kokosowej, ryżowej lub pszennej) 1 łyżka otrębów żytnich (lub pszennych) 1 łyżka mleka
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj przepis na bardzo kolorowe i zdrowe muffiny, zrobiłam je z mąki owsianej, ale każda inna również będzie pasować, zainspirowałam się przepisem na muffiny szpinakowe z pewnego zagranicznego bloga, tamte były na słodko, ja przerobiłam je na wytrawne, i dodatkowo zrobiłam buraczane, żeby było jeszcze bardziej kolorowo. Składniki : Na buraczkowe muffiny : - 1 średni burak - 1 i 1/2 szklanki(...)mąki (ja użyłam owsianej) - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ulubione przyprawy - pieprz, sól - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szpinakowe muffiny - 2 szklanki szpinaku - 1 i 1/2 szklanka mąki - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ulubione przyprawy - pieprz, sól - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ser feta arla apetina Przygotowanie : Muffiny robi się podobnie, do jednych
zdrowa vege kuchniapowiedział, że muffiny powinny być wyłącznie słodkie? Chyba tylko mój mąż J jadł i doszukiwał się smaku deseru w wytrawnym muffinie…Pozostałym członkom rodziny( czyt. córkom) bardzo smakowały, wyrywały mi jeszcze gorące, dzielnie walczyły ze szczególnie złośliwą papilotką i przyklejonym do niej muffinkiem... Obraz wgryzającej się zębami w papierek dziesięciolatki – bezcenny! Znaczy się, dobre były! Już kolejny raz dziękuję autorom(...)grudkowatej strukturze, chyba za sprawą mąki kukurudzianej. Idealne na drugie śniadanie, lunch do pracy, czy piknik. Polecam. Przepis oryginalny znajdziecie u Marty ( click ). U mnie wersja na 11 sporych muffinów: Wytrawne muffiny z pomidorkami 190 g mąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej(może być również: semolina lub kasza manna) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki startego żółtego sera sól
Mia Cucina Sofietarózgi kuchennej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. Płynne składniki wlewamy do rabarbaru z cukrem. Mieszamy. Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Uzupełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Posypujemy posypką i wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Posypka: 25 g cukru brązowego 25 g płatków(...)owsianych 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mieszamy razem i posypujemy wierzch muffin przed pieczeniem. The post Muffiny z Rabarbarem i Owsianą Posypką appeared first on Made
Made By Mom And SonMuffiny z serem cheddar i bekonem nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na 12 sztuk pieczonych w tradycyjnej foremce do muffinów. 1 jajko 185 g mąki pszennej 130 ml mleka 70 ml oliwy z oliwek 80 g sera cheddar lub innego twardego 60 g bekonu 1 łyżeczka proszku(...)oliwą i przelać do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszać, a na koniec dodać bekon i ser i jeszcze raz dobrze wymieszać składniki. Papilotki włożone do formy na muffiny wypełnić w ¾ ciastem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 20 minut, wyłączyć piekarnik, następnie odczekać kilka minut i muffiny przełożyć na kratkę do przestygnięcia. * przepis
Trzeci talerzsię spodziewałem, teściowa "zdobyła ;)" książkę z przepisami Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" i tak jak planowałem ... pożyczyłem ją sobie czego efektem jest pierwszy przepis z tej książki Muffiny bananowe z czekoladą który nie omieszkałem nieco skorygować. Składniki na muffiny : 260g mąki pszennej 3 dojrzałe banany 100 g roztopionego masła 150 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru waniliowego Składniki na krem : (skorygowane przez mnie ilości) 100 g miękkiego masła 2 żółtka 1 banan 20 g cukru 25 g kakao kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie muffin : Jajka ubijam mikserem wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę, banany miażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając
Mechanik w kuchnirazu trafiło do mojej kieszeni- ten zwyczaj mam od mamy, która zawsze ma pod ręką kasztana "na zdrowie". Wracając zebrałam jeszcze parę do dekoracji. A w domu przygotowałam kasztanowe muffiny. Wprawdzie to nie te same kasztany, ale temat przewodni został utrzymany:) Kiedy zastanawialiśmy się nad dużymi nasadzeniami w naszym ogrodzie, kasztanowiec był jedną z propozycji. Niestety po wczytaniu się(...)potrafię przejść obojętnie obok ich błyszczącej skórki i kłujących skorupek. Dziś też zebrałam sporą garść- do dekoracji zdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę upiec- pyszne, jesienne, kasztanowe muffiny. Kiedyś jadłam takie z konfiturą z czarnej porzeczki i spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:) KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM
les mirabellesgarść malin zerwałam z gałązki, powdychałam trochę ich cudowny aromat i pożarłam na miejscu. Na szczęście w tym roku nasze krzaczki obrodziły naprawdę ładnie, więc zostało trochę owoców na muffiny. Muffiny to uniwersalnie dobra odpowiedź na pytanie "co dziś do kawy?". Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzą, a zależności od nastroju można je przyrządzić z czym się właściwie chce(...)Dawno nie używałam olejku arakowego i muszę przyznać, że jego aromat bardzo fajnie zagrał z malinami. A jakby tak dorwać prawdziwy arak... Tak czy inaczej- zapraszam wszystkich na letnie muffiny. MUFFINY Z ZAWIJASEM Z MALIN I SERKA MASCARPONE 40 g masła 5dag serka mascarpone 10dag malin 1 łyżeczka konfitury z płatków róż 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki
les mirabellesDziś proponuję muffiny na chandrę- w pięknym, optymistycznym kolorze i słodko pachnące mirabelkami. To takie kolejne danie firmowe bloga- z dodatkiem naszych śliwek, które wciąż jeszcze wiszą na gałązkach. Są teraz nieziemsko słodkie i aromatyczne- jeśli macie okazję spróbować takich wrześniowych mirabelek zróbcie to koniecznie! Wszystko zaczęło się od musu. Musu, żeby zrobić mus. Pojawił się, kiedy praca zaczęła(...)pięknie złoty, tymczasem bez przetarcia moje mirabelkowe przetwory zawsze ciemniały. Z tej ilości śliwek wyszły mi dwa średnie słoiki- jeden już jest pusty:) Możemy takiego musu użyć do wzbogacenia muffinów, można też tak jak konQbek zjeść go jako dodatek do gęstego greckiego jogurtu. Ostatnio słyszałam, że w Belgii mają mirabelkowe Danio- to taki nasz polski substytut:) A jeśli zdecydujemy się
les mirabellesMuffiny z jagodami należą do moich ulubionych. Smakują mi chyba bardziej niż czekoladowe z czekoladą. Ciasto robię lekko waniliowe. Jeśli nie wyobrażacie sobie muffinów bez czekolady polecam dodać do tych białej czekolady, która cudownie się komponuje smakowo jak i wizualnie z jagodami. Nowy post Blueberry muffin — muffin z jagodami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcepieczenia i dodać cukier.Wymieszać. 2. W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, jajka i sok z cytryny. 3. Połączyć suche i mokre składniki. 4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki i nałożyć masę do 1/3 wysokości. 5.Piec około 20 min. w temperaturze 200 st. C. 6.Upieczone muffiny odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć papilotki. 7.Do wysokiej miski wlać śmietanę(...)Ubijać. Gdy będzie dość sztywna dodać śmietan-fix, cukier puder oraz skórkę otartą z cytryny. 8.Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekorować muffiny. 9. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na półplasterki. Położyć na muffinach. ( Z podanego przepisu powstaje 24 mini muffiny
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Ciasto identyczne jak w przepisie na muffiny z truskawkami 12 dużych połówek śliwek 4 gruszki Cukier puder + bardzo niewielka ilość ciepłej wody + barwnik spożywczy w dowolnym kolorze ( w moim przypadku był to fiolet) Sposób przygotowania: 1. Ciasto przygotować w sposób identyczny jak na muffiny z truskawkami 2. Śliwki ułożyć na cieście skórką do dołu. 3. Gruszki obrać i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach, rozłożyć na muffiny. 4. Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia. 5. Muffiny ostudzić. W miseczce rozrobić cukier puder z wodą i barwnikiem. Polać po muffinach ze śliwkami. Pozostawić do zastygnięcia lukru
A Ty Smakuj Mniesłodko, na ostro, owocowe, czekoladowe, z nadzieniem, bez... przepisów na muffiny pewnie jest tyle ile osób które je przyrządzają... Ciężko stwierdzić, które są najlepsze, dlatego też nawet nie próbuje tego stwierdzać. Chcę się podzielić z Tobą moim number one wśród muffinek :) ! Składniki na 12 muffin: 250 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 gram jogurtu (żurawinowego(...)gram cukru 75 ml oleju 2 łyżeczki kakao dodatki: w przypadku moich muffin cała czekolada posiekana w kostkę, pół szklanki żurawiny. Przygotowanie muffin to bardzo prosta sprawa. 1. Łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia. 2. Łączymy składniki mokre: jaja z cukrem, jogurt, olej. 3. Do składników mokrych dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżki
Mój Smak na Życiezaś wolą w deserze kremy i inne słodkie dodatki. A jak jest z Wami? Jeżeli należycie do drugiej grupy (albo dziś akurat chcecie trochę zaszaleć) to przepis na muffiny z kajmakiem na pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę, ja dziś(...)wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać
Słodkie Przyjemnościczęść z nich to przyprawy. Robiąc ostatnią partię, tak na szybko, zrezygnowałam i z dodatku ekstraktu i nie dodawałam ani cynamonu, ani imbiru, ani nawet bakalii, a i tak muffiny wyszły świetne. Śmiało więc można te składniki pominąć. Sposób przygotowania też jest bardzo prosty, wystarczy połączyć składniki w dwóch miskach, dzieląc je na mokre i suche, a następnie połączyć(...)jedno. Należy jednak pamiętać, by składniki miały temperaturę pokojową i by nie mieszać ich zbyt długo – te niepozorne kroki, to tak naprawdę klucz do sukcesu Choć najlepsze muffiny uzyskałam dopiero za którymś razem, zdjęcie dodaję pierwszej partii. Ta ostatnia partia zniknęła tak szybko, że nie miałam komu robić zdjęć 200 g gęstego puree z dyni hokkaido 3 jajka
Smaki Na TalerzuMuffiny cytrynowe z cukinią. Te pyszne muffinki cytrynowe z cukinią są lekkie, puszyste i niesamowicie wilgotne dzięki zawartości cukinii. Kwaśna cytryna i świeża cukinia zapakowana w słodką muffinkę – to jest pyszne. Znakomite słodkości są idealne na lato. Gdy znajomi i rodzina zasmakują Twoich muffinków , bądź gotowa, że wszyscy będą zajadać je ze smakiem i będą prosić o więcej. Muffinki(...)powstrzymać od sięgnięcia po kolejną sztukę. Wiem, że może wydać się to dziwne, cytryna i cukinią w jednym połączeniu, ale zaufaj mi w tej sprawie – te muffinki smakują niesamowicie! MUFFINY CYTRYNOWE Z CUKINIĄ! The post Muffiny cytrynowe z cukinią. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny
Zdrowy Styl JoannyMuffiny czekoladowe z masłem orzechowym to szybki i prosty deser, to deser za którym szaleją dzieciaki. Muffiny z kawałkami czekolady. Najlepiej smakują jeszcze podane na ciepło. Poniżej znajdziecie instrukcję przygotowania muffinek oraz listę składników. Składniki 150g masła 100g czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 150g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)mleka 4 łyżki masła orzechowego 2 jajka Zamiast ekstraktu waniliowego, możecie wykorzystać cukier waniliowy. Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym – jak przygotować W jednej misce mieszamy suche składniki. Do miski przesiewamy mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do mąki dodajemy masę jajeczną, roztopione masło, masło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pyszności do czekoladowej podstawy i upiekłam pierwszą małą partię w ramach eksperymentu, bo faktem jest, że w wegańskim pieczeniu jestem nowicjuszką. Wyciągnęłam i oniemiałam! I od razu wstawiłam kolejne muffiny do pieczenia! Wyszły zaskakująco fantastycznie czekoladowe, lekko wilgotne, słodkie, przeplatane kwaśnymi kawałeczkami żurawiny, świąteczną pomarańczą i przytulnym cynamonem ♥ Wspaniały smak i przyjemna konsystencja. Policzki wypełniają się czekoladową rozkoszą i zapowiedzią(...)razem z buteleczką domowej Świątecznej nalewki mandarynkowej i dojrzewającym piernikiem ) :) Spróbujcie koniecznie tych prostych i pysznych czeko-pięknotek, które zatańczą na Waszych podniebieniach w rytm Last Christmas! :D Wegańskie muffiny czekoladowe z pomarańczą i żurawiną Na 12 szt Potrzebujesz: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako deser, a także słodka przekąska do szkoły czy pracy. Czy są tutaj miłośnicy domowych babeczek? Jeśli tak, zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszne muffiny z budyniem , które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Składniki na 12 sztuk – u mnie 2 blaszki Ciasto: 300 mąki pszennej 80 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)miski dolać gazowaną wodę, masło, jajka i krótko miksować do połączenia się składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki spryskać olejem w sprayu. Przelać masę na muffiny do papilotek. Na wierzchu ciasta umieścić po dużej łyżeczce budyniu. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.pltakie dni jak „coś bym zjadła, ale mi sie za bardzo nie chce” idealnie sprawdają sie muffiny, cały proces przygotowania zajmie pół godziny i od razu porcje gotowe. A tak serio, te muffiny to idealne połączenie młodej marchewki (bo takiej własnie użyłam) z truskawkami, polecam użyć całych owoców, ja na swoje ogródkowe muszę jeszcze z tydzień poczekać, więc(...)środkowej półce piekarnika przez 25 minut. Wyjmij gorące z piekarnika i w każdą babeczkę wciśnij jeszcze pół kostki czekolady, albo po całej, a co tam! Smacznego! Artykuł Marchewkowe muffiny z nadzieniem truskawkowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfwkawiarence.pl Muffinki serowe zrobiłam po raz pierwszy, gdy pewnej niedzieli okazało się, że nie mamy w domu pieczywa. Muffiny z białym serem to doskonały pomysł na oryginalne śniadanie. Babeczki serowe smakują wybornie do kawy, a dzieciom np. do mleka czy kakao. MUFFINKI SEROWE W 10 MINUT Muffinki serowe np. w wersji na słodko robi się dosłownie 10 minut. Do tego(...)wypieku idealnie nadaje się zwykły twarożek, ale również możemy użyć ser mascarpone, ricotta, ser z wiaderka do serników czy philadelphia. Do muffin serowych możemy użyć żurawiny suszonej lub mrożonej (wcześniej należy ją rozmrozić). Ja zazwyczaj mam w domu suszoną i taką użyłam w tym przypadku. Alternatywą do żurawiny mogą być rodzynki. Wszystko w zależności od tego, co mamy w domu
W Kawiarencebułkę tartą, ale również pyszne i proste mufinki. Przepis jest bardzo prosty. Składniki możesz modyfikować według własnego uznania. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: około 16 małych muffinów Na pewno nie jeden raz zadajesz sobie pytanie co zrobić z czerstwych bułek zalegających w kuchennych szafkach. Najprostsza odpowiedź – ususzyć, zetrzeć na tarce i zrobić domową bułkę tartą(...)też inne sposoby. Polecamy super przepis na muffiny czekoladowe, które są najlepszą odpowiedzią na pytanie co zrobić z czerstwych bułek. Do zrobienia babeczek bardzo dobrze nadaje się czerstwe pieczywo sprzed kilku dni, albo zupełnie wysuszone bułki. U nas w domu zbieramy kawałki niedojedzonego chleba i pakujemy do dużego wora. Kiedy nazbiera się go już dużo, wykładamy na blaszkę do pieczenia
Niedzielny kucharzPonad głowami coraz więcej prześwitów i żółto-pomarańczowych liści, na których tle przepięknie wybijają się czerwone kolare jarzębiny. Ten ulubiony zimowy przysmak ptaków idealnie sprawdzi się w bardzo jesiennych muffinach. To będzie wspaniały deser leśnej jesieni :) Wciąż jeszcze jędrne, a pierwsze przymrozki sprawiły, że straciły odrobinę ze swej goryczy; przegotowane z cukrem staną się miękkie. Jesienna kompozycja w muffince mieszczącej(...)wytrawny smak pomimo gotowania w wodzie z cukrem wciąż jest wyczuwalny, co pasuje do mięs, jednak nie każdemu może pasować do słodkich wypieków, chociaż moim zdaniem stawia jesienne muffiny w zupełnie nowym świetle. Jednakże, warto spróbować i dorzucić kilka czerwonych korali (czerwonych, niczym wino) do muffinek! :) To wspaniały sposób na powrót to dzikiego jedzenia i kosztowania tego, co nie jest
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWariacja na temat francuskiego ciasta “kubeczkowego”. Do odmierzenia składników używa się opróżnionego kubeczka po jogurcie. U mnie w formie muffinów z jabłkami i kruszonką. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube Składniki: Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru 50g miękkiego masła Ciasto: 1 mały kubeczek* jogurtu naturalnego (ok. 200g) 2 kubeczki cukru 1 łyżka(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Powstanie niejednorodna masa z grudkami i taka właśnie jest idealna. Muffiny z jabłkami i kruszonką: Za pomocą dwóch łyżek nakładaj ciasto do foremek na muffinki, do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułóż owoce i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym
Słodki Blogorganizmie, a wręcz przeciwnie – prowadzi do nadwagi, otyłości, cukrzycy i wielu innych chorób. Na szczęście istnieją całkiem pyszne słodkości bez cukru dodanego Jednym z przykładów są właśnie bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe, do których przygotowania serdecznie Was zachęcam. Robi się je błyskawicznie! Sprawdzą się idealnie zarówno w diecie małych dzieci jak i dorosłych. Polecam je zarówno do zjedzenia w domu(...)przy filiżance herbaty ale także możemy spakować je ze sobą na spacer czy piknik. Składniki na bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe (12 sztuk): 2 dojrzałe banany, 230g mąki, 1 jajko, 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao 100%, 100ml oleju, 100ml mleka. Jak przygotować bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe? Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich rozbełtane jajko
Natka PietruszkiPiernikowe muffiny. Dziś zapraszam Was na pyszne piernikowe muffiny, które kuszą swoim wyjątkowym zapachem już podczas pieczenia. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam, gdy w moim domu unosi się korzenny zapach. Większości z Was zapewne takie zapachy kojarzą się tylko ze świątecznymi wypiekami. Mi po części również. Ale nie tylko. Dla mnie korzenne wypieki, to wspomnienie dziecinnych lat, wyjątkowych(...)moje dzieci. Dlatego zawsze staram się piec coś w czym maluchy mogą mi też pomóc i co później możemy wspólnie zjeść ze smakiem. I takie są właśnie dzisiejsze piernikowe muffiny. U nas w domu nikt nie może się im oprzeć. Aromatyczne, proste w przygotowaniu, idealne dla dzieci, jak i dorosłych. Nic tylko piec. W końcu to tylko kilka machnięć łyżką
Słodkie okruszkitruskawki z własnej grządki, kawałek ciasta które właśnie upiekła. Przyniosła mi też rabarbar. Pamiętam jak moja mama robiła nam z rabarbaru ucierane ciasto, kompot, ja postanowiłam zrobić muffiny. Psyt – zostało mi jeszcze kilka łodyg chyba niebawem zrobię tartę z musem rabarbarowym 2 łodygi rabarbary umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry i posłodziłam. Czekały tak na ciasto muffinkowe. Składniki(...)muffiny: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 kostki masła (ok 100 g) 1 szkl. jogurtu naturalnego 3 jajka Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączmy masło z jogurtem i jajkami w jednej misce. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki suche. Mokre składniki łączymy
MojaQchnia.plPrzepyszne, słodkie i delikatnie pikantne muffiny z dodatkiem chili. Dodatek chili idealnie podkreśla czekoladowy smak. Całość obłędnie, seksowanie smaczna. Takie prawdziwe #pornfood. Składniki (na 12 muffin): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju aromatyzowanego chili 2 jaja 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao czekolada deserowa 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia mieszam w jednej misce. W drugiej miksuję olej, jajka, mleko oraz Amaretto. Składniki mokre łączę z suchymi a następnie krótko mieszam. Czekoladę dzielę na kostki. Foremki na muffiny wypełniam papilotkami. Nakładam do foremek ciasto, do 3/4 ich wysokości a następnie do środka wciskam po jednej kostce deserowej czekolady. Piekę muffiny przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Mango PapajaTakie muffiny drobiowe są świetną alternatywą dla zwykłych mielonych. Nie dość, że nietypowo wyglądają, to jeszcze są zdrowsze, bo przygotowane z chudego mięsa i pieczone w piekarniku. Dodatki można wybierać dowolne – u mnie dziś szpinak, suszone pomidory, pestki dyni i ser cheddar. Do przygotowania muffinów wykorzystałam oprócz kurzęcej piersi, mielone mięso z udek bez skóry i kości(...)przygotowane w ten sposób smakuje i na ciepło i na zimno. Fajnie prezentuje się na półmisku i myślę, że może stanowić świetny pomysł nawet na imprezową przekąskę. Na 9 muffinów: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie pojedyncza pierś z kurczaka i 3 udka bez skóry i kości) około 100 g świeżego szpinaku 4-5 suszonych pomidorów garść prażonych pestek
Smaki Na TalerzuMuffiny pachnące ziołami Prowansji z dodatkiem pomidorków przenoszą nas chociaż na chwilę w stronę ciepłych włoskich regionów. MUFFINY z POMIDORAMI i FETĄ Składniki: (na 14 sztuk) 340 g mąki 150 g cukru brązowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 100 ml śmietany 18% 7 łyżek oleju szczypta soli, pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g fety (można zastąpić(...)śmietanę i olej. Składniki suche mieszamy z masą jajeczną (nie trzeba miksera można wymieszać łyżką). Ciasto będzie dość zwarte i gęste. Po 1 łyżce ciasta nakładamy do papilotek do muffinów (nie więcej ponieważ ciasto rosnąc w piekarniku może wypłynąć poza foremkę). Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki lub ćwiartki oraz kilka kawałków sera feta i czerwonej cebuli, pokrojonej
Bon appetit mon amiejedne z lepszych babeczek, jakie jadłam. Babeczki s ą bardzo puszyste, wilgotne, delikatne, wprost rozpływają si ę w ustach. I tak jak wszystkie muffiny, przygotowanie ich jest szybkie i proste. Nie wyobrażam sobie jesieni bez tych pysznych słodkości. Z babeczkami i filiżank ą gorącej herbaty żadna szaruga za oknem(...)uova e latte e lavoriamo rapidamente. Per ultimo aggiungiamo l'uvetta e le mele tagliate a dadini. Amalgamiamo bene il tutto. Ciasto przekładamy do foremek do muffinów. Muffiny pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Riempiamo con l'impasto gli stampi per i muffin. Inforniamo per 15-20 minuti in forno preriscaldato
La grande e la piccola cuocaolio di semi 3 uova PRZYGOTOWANIE Do przygotowania muffinek przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce miksujemy mokre składniki: jaja z mlekiem i olejem. **** Per preparare degli muffin prendete due ciotole. In una ciotola montate le uova con il latte e l'olio di semi. W drugiej misce mieszamy suche składniki: m ą kę pszenn ą, kakao, cukier(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pojedyncze muffinki pieczemy ok. 15-20 minut. **** Versate il composto ottenuto in una tortiera da 12 cm di diametro. Potete realizzare una torta muffin grande oppure creare circa 20 muffin piccoli. Cuocete la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti, invece i piccoli muffin per circa 15-20 minuti. Smacznego
La grande e la piccola cuocaMuffinki w dłonie! Dodatkowo, jeżeli chcecie, możecie się zaopatrzyć online w bakalie (w tym nerkowce do tego kremu) w sklepie Agnex i skorzystać z poniższej promocji :D Nadziewane muffiny kakaowe w orzechowych beretach ok. 10 szt. Potrzebujesz: 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1 szklanka mleka(...)orzechów nerkowca + kilka sztuk do ozdoby 1,5 łyżki cukru pudru Nadzienie: 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dobrej jakości (najlepiej domowy) Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki na muffiny umieść w misce i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 2. Foremki na babeczki wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, następnie wypełnij ciastem do końca
Kuchnia w Słońcu Skąpanapolvere per torte salate e un pizzico di sale. Per ultimo unite le noci, le carote e il gorgonzola. Mescolate bene il tutto. Ciasto przelewamy do foremek do muffinów. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. **** Riempite gli stampi con l'impasto per i muffin. Cuocete(...)minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Upieczone muffiny odstawiamy do wystygnięcia na kratce. **** Lasciate raffreddare su una gratella. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocalaski wanilii oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Dla dodatkowego smaku wierzch każdej muffinki możemy oprószyć starkowaną czekoladą. Muffiny pieczemy ok. 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wystudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate con le fruste il burro ammorbidito con lo zucchero(...)lievito vanigliato, la fecola di patate, l'amido di mais, i semi di vaniglia e il cacao. Mescolate bene il tutto. Riempite gli stampi con l'impasto per i muffin. Cuocete per circa 25-30 minuti in forno preriscaldato a 175 gradi. Lasciate raffreddare su una gratella. Per decorare potete spolverare i muffin con lo zucchero a velo
La grande e la piccola cuocaMUFFINY DYNIOWE to obowiązkowa pozycja w sezonie na dynie, nie... Artykuł Muffiny dyniowe z kremem i sosem z rokitnika pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWyjątkowo proste, efektowne MUFFINY Z JAJKIEM, BOCZKIEM I SEREM ASIAGO... Artykuł Muffiny z jajkiem, boczkiem i serem Asiago pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINERazowe babeczki z jabłkami i cynamonem z owsianą kruszonką lub migdałami Długo eksperymentowałam z muffinami na mące razowej z dodatkiem jabłka i cynamonu. Większość przepisów daleka była do ideału. Albo nie było smaku jabłka, albo muffiny były za suche, albo smak cynamonu słabo wyczuwalny. Zawsze coś. Ten przepis dodaję do mojej „internetowej książki kucharskiej”, bo z pewnością powtórzę go jeszcze(...)jeden raz i tym samym chciałabym żeby inni też skorzystali. Muffiny z tego przepisu wychodzą naprawdę aromatyczne, pachnące i są naprawdę jabłkowo-cynamonowe, a owsiana kruszonka dodaje im chrupkości i innego, lepszego wymiaru :) Przy okazji jest to zdrowsza alternatywa wypieków dla dzieci, a wierzcie mi, że maluchy je uwielbiają ;) Składniki ( na ok. 9 sztuk) 1 średniej wielkości jabłko
Calzonella.comzadanie przygotowania tortu i babeczek z tej jakże doniosłej okazji. O torcie jeszcze Wam napiszę, bo wyszedł mi całkiem nieźle, ale dzisiaj będzie o babeczkach. Tak naprawdę to zwykłe muffiny przebrane za cupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne, i oczywiście efektowne. Użyłam więc mleka kokosowego z kartonu, którego nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie(...)choć w składzie nie ma żadnego słodzidła), ale tutaj sprawdziło się doskonale, nadając muffinom kokosowego aromatu. Do tego ostatni serek kremowy, który musiałam zużyć przed urlopem. Na wierzch - krem maślany z przyczyn praktycznych. Gdybym serwowała je u siebie, zwieńczyłabym je kremem na bazie mascarpone. Choć muszę przyznać, że maślany z dodatkiem malin smakował całkiem nieźle. Soczyste dzięki owocom, wcale
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJestem wielką fanką muffinów. Dzięki temu, że ich wykonanie jest banalnie proste są idealne, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie ma się czasu na robienie wyszukanego deseru. Wystarczy dosłownie 30 minut i muffiny są już gotowe. Najbardziej lubię robić je z owocami, dlatego przygotowałam wersje z nektarynkami. Przepis jest szybki, prosty i nie zawiera tłuszczu. Wegańskie(...)muffiny z nektarynkami Składniki: 1 1/2 szkl. mąki tortowej 1 szkl. cukru* 1 szkl. mleka sojowego 1/2 banana 1 1/2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 nektarynki *Ilość cukru najlepiej dostosować do słodkości banana oraz nektarynek. Przygotowanie: Do dużej miski wsyp wszystkie sypkie produkty. W mniejszej misce rozgnieć banana
wegujemygorsze dni. To także doskonała wymówka na małe co nieco do kawy, herbaty... Doskonałe na piknik, do pracy, w podróż. Jednym słowem - idealne ! Dziś proponuję Wam przygotować pachnące pomarańczą muffiny z jagodami i kruszonką. Dbający o linię, kruszonkę mogą pominąć, a białą mąkę - zastąpić pełnoziarnistą. Muffinek takich mogliście zakosztować na Pikniku Smkosza, który to odbył się w minioną niedzielę(...)celu zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem. Rozcierać energicznie, w palcach, formując "grudki" , starając się nie ogrzewać zbytnio masła. Gotową kruszonkę na czas przygotowywania ciasta na muffiny, schować do lodówki lub jeszcze lepiej - do zamrażarki. W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko, jogurt, olej i cukier zmiksować- nie ubijać. Dodać otartą skórkę z pomarańczy
kolorowotorcikowoAromatyczne, mięciutkie muffiny z truskawkami cieszyły nas w ostatni weekend :) Muffiny udekorowałam zmiksowanymi truskawkami, żeby jeszcze bardziej poczuć smak truskawki. Smacznego :) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) 225 gr m ą ki pszennej 8 gr proszku do pieczenia 80 gr cukru(...)proszkiem do pieczenia. Truskawki kroimy w drobne kawałki i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Muffiny pieczemy 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem lub polewamy zmiksowanymi truskawkami. Smacznego
La grande e la piccola cuocaciągle nie mogę się za nie zabrać. I wciąż dochodzi coś nowego. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilku dni choć trochę nadrobię braki. Dziś zapraszam na muffiny, które dzięki temu iż nie zawierają tłuszczu stają się zdrową przekąską zarówno na podwieczorek jak i drugie śniadanie. Polecam serdecznie bo są bardzo smaczne, lekkie i puszyste :-) Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem(...)MUFFINY ŻYTNIO-KUKURYDZIANE Z AGRESTEM Składniki na 12 - 14 sztuk: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklana mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru demerara 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jaja 1 szklanka mleka
peggiwkuchniDzisiejszy post jest wyjątkowy bo.. urodzinowy ! Tak, tak ! Mój blog obchodzi dzisiaj swoje pierwsze urodziny :) Z tej okazji przygotowałam dla was przepis na czarno - białe muffiny: Składniki: (na 24 sztuki): 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pierwszej wlewamy olejek cytrynowy, do drugiej olejek rumowy Do miski z kakao wlewamy składniki z olejkiem rumowym, do drugiej - z olejkiem cytrynowym. Zawartość każdej miski mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotami. Nakładamy na przemian łyżkę czarnej masy i łyżkę białej masy - aż do 3/4 wysokości foremek Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut
Taste TherapySkładniki: muffiny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 12 truskawek kruszonka 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki cynamonu Wykonanie: Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny(...)misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość na dokładnie 12 dużych muffinów
Pychotkaaawylądowała w naszym koszyku. W zeszłym roku mieliście okazję podziwiać jak się prezentowała po wydrążeniu, a także co też udało mi się z niej przyrządzić. Do dzisiaj uważam, że muffiny dyniowo-jabłkowe są jednymi z lepszych jakie jadłam, a naleśniki dyniowe wysadziły mojej kubki smakowe w kosmos. Co prawda tarta dyniowa wyszła fatalnie i rzeczywiście bardzo mdło, ale przypuszczam(...)się znaleźć. Wydrążyłam ją znaczne lepiej niż tą zeszłoroczną, dzięki czemu zamiast dwóch słoików, uzyskałam pięć. Zamroziłam je i co tydzień wyjmowałam jeden, by wypróbować nowy przepis. Powstały zatem muffiny dyniowo-orzechowe, które rzucę na pierwszy ogień w Festiwalu Dyni, ciasteczka dyniowe z czekoladowymi kropelkami, które niestety nie wyszły tak, jak powinny, sernik dyniowo-fistaszkowy oraz babka czekoladowo-dyniowa. Wszystko
Przepysznik - BLW i nie tylkoJakiś czas temu koleżanka w pracy powiedziała mi, że korzysta z mojego przepisu na czekoladowe muffiny i że najfajniejsze w nich jest to, że tak szybko je się przygotowuje ;) To mi przypomniało że, po pierwsze nie ma tego przepisu na blogu, a po drugie że dawno nie piekłam muffin ! Jako że tym razem nie postawiłam na czekoladowe babeczki(...)połączą dodajemy borówki amerykańskie i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami do około 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut - do czasu aż muffiny się zarumienią i delikatnie popękają a sok z borówek będzie z nich wypływał. Po upieczeniu wylewamy na nie polewy z białej i ciemnej czekolady. Smacznego
Taste TherapyObok brownie muffin z kawałkami czekolady i orzechami laskowymi są to drugie, niezwykle przepyszne, ale i nieszczególnie dietetyczne muffiny. Nie próbujcie jednak z nimi walczyć, bo to walka z góry przegrana. Wystarczy wyobrazić sobie unoszący się podczas pieczenia zapach białej czekolady, wanilii, masła i orzechów. A potem pierwszy kęs, jeszcze ciepłej muffiny - kęs chrupki, ale delikatny jednocześnie. Podtrzymuję(...)swoją opinię - pójdę do piekła. BLONDIE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA Składniki: - 200 gram mąki - 150 gram masła - 4 jajka - 2 tabliczki białej czekolady - 80 gram migdałów - 75 gram nerkowców - 150 gram cukru brązowego - 200 gram białego cukru - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Życie zamknięte w smakusłonku spędzamy. Pierwsze tygodnie spędziliśmy u mnie, na Podkarpaciu. Teraz odpoczywamy u męża, w otoczeniu mazurskich jezior. Mimo nieziemskich upałów, 40 stopni w cieniu, udało mi się upiec przepyszne muffiny z polskimi, prosto z lasu, przepysznymi jagodami. Wspaniała w smaku, pełna jagódek muffinka posypana brązowym cukrem, orzechami i cynamonem – obłędna. Warte przygotowania, nawet jeśli włączony piekarnik to ostania rzecz(...)oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Suche, wymieszane składniki wsypujemy stopniowo do utartego masła. Ucieramy. Dodajemy mleko i ucieramy do połączenia. Wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy szpatułką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je do 3/4 wysokości. Posypujemy posypką. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypka: 50 g cukru brązowego
Made By Mom And SonMuffiny są takimi "wdzięcznymi" łakociami. robi się je szybko i lubią je wszyscy:) Tym razem do mąki pszennej dodałam mąkę owsianą. Dała im ona, delikatny, orzechowy posmak. I tak powstały muffiny owsiane, banany pasują do nich idealnie, ale można użyć także np. brzoskwiń czy moreli. Polecam gorąco :) Z tej porcji, upieczecie 24 muffiny :) 4 mocno dojrzałe banany
Takie tam pichceniewszystkich wypieków najbardziej lubię muffiny, może dlatego, że rzadko kiedy nie wychodzą ;) W związku z sezonem na rabarbar oraz w związku z tym, że zostało mi go trochę po robieniu innego deseru, padło na muffiny z rabarbarem. Szybkie, proste nie mają dużo kalorii, polecam :) Jak ktoś chce zwiększyć kaloryczność wystarczy zrobić krem na wierzch, muffiny będą wtedy ładniejsze;) Składniki(...)mokre z suchymi, zmiksować. Dodać rabarbar i żurawinę, wymieszać. Przelać do foremek (do ok. 3/4 wysokości). Ja podzieliłam masę na 2 części i do połowy dodałam 2 łyżki kakao. Muffiny piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji
Corner With RecipesOgólnie zawsze dochodzę do wniosku, że bardzo rzadko je piekę...A przecież są takie wdzięczne ;) Niedawno upiekłam właśnie te - wyszły bardzo dobre, miękkie, słodkie, z kawałkami daktyli. Uwielbiam daktyle! ;) Muffiny nie zawierają tłuszczu, jednak nie są suche, są lekko wilgotne :) MUFFINY OWSIANE Z DAKTYLAMI przepis autorski // ok. 10 muffinów ~50g płatków owsianych ~80g mąki owsianej BIO FRESANO ~3 jajka(...)łączymy z poprzednią masą. Przesiewamy mąkę, proszek, cynamon, dodajemy cukier i daktyle i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, tak aby piana z białek nie opadła! Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych) do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego! :) Mąka owsiana
chili & sugarDzisiaj pyszna i lżejsza odmiana kotletów mielonych. Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale. Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście. Wyśmienite danie, polecam:) Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe(...)kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem. Doprawiam, dodaję surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną. Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną. Na mięsku układam paski sera żółtego. Piekę około 30 minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję
Takie tam pichcenienajlepiej jak tylko potrafię. Zrobiłam już kilka ciast ucieranych, babeczek, kompot, syrop… Bardzo lubię połączenie słodkiego ciasta z lekko kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Nie mogło go zabraknąć w kolejnych muffinach. Tym razem z odrobiną budyniu. Są wilgotne, mięciutkie, smaczne a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru 140 g cukru trzcinowego 75 ml oleju(...)kroimy na kawałki. Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Napełniamy je do połowy ciastem. Na ciasto nakładamy łyżeczkę ‚custard’ lub ugotowanego budyniu i przykrywamy ponownie ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 170 stopniu
Made By Mom And Sonokazało się, że mąka kukurydziana wyszła niezauważona, a tu piekarnik się rozgrzewa i wszystko inne gotowe. Mogłam ją zastąpić zwykłą mąką pszenną, ale nie chciałam. Wydawało mi się, że muffiny stracą przez to nie tylko na kolorze. Czym prędzej więc zagłębiłam się w czeluści szafek, gdzie znalazłam kukurydzianą kaszę. Będzie działać? Postanowiłam sprawdzić. Okazało się, że kaszka kukurydziana nadała muffinkom(...)dodatkiem serka kremowego, łososia, pesto i kiełków smakują równie dobrze. C. był zachwycony, i wspólnie zjedliśmy nieprzyzwoite wręcz ilości. Czy może być lepsza motywacja do wypróbowania tego przepisu...? Kukurydziane muffiny z łososiem, serkiem i pesto Składniki: (na 14 sztuk) 230 g mąki pszennej 120 g kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g żółtego sera 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiosna, więc porządki, także w zamrażarce :) Tak powstały pyszne muffiny z borówką amerykańską, można też użyć mrożonych jagód lub malin. Co mamy akurat"pod ręką" lub co lubimy najbardziej. Urocze, małe "łakotki" ,s zybko się je robi i smakują każdemu, a najbardziej naszej Zuzi :) Polecam do wypróbowania i czekam na opinie;) Muffiny(...)mrożonymi borówkami Na 14 muffin 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżeczek cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią lub łyżeczka przyprawy Deluxe ze skórką pomarańczy i imbirem ( skład: imbir , zmielona skórka pomarańczy, olejek pomarańczowy, cukier) przyprawę kupisz w KLIK 1 duże jajko 220 ml kefiru
Takie tam pichcenieumieszczone są w formie do pieczenia muffinek do 2/3 ich wysokości. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy muffiny z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie do szprycy nakładamy kremu hershey i nadziewamy nim muffiny. Wierzch wszystkich muffin ozdabiamy odrobiną kremu, posypujemy posypką. Truskawki kroimy w cienkie(...)plastry, którymi ozdabiamy wierzch muffin
Emcia Pichcimnie ostatnio słodyczy, ale nie myślcie sobie, że nie jem nic poza nimi;) Wręcz przeciwnie, dbam o urozmaicanie swojej diety w warzywa i owoce. Dzisiaj przygotowałam pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem nie popełnię(...)Mąkę przesiewamy i łączymy z resztą suchych składników, tj. cynamonem, imbirem, otrębami i gałką muszkatołową (ostrożnie z gałką i imbirem, ponieważ w większej ilości ich intensywny smak może zepsuć muffiny). Następnie dodajemy mokrą masę, tj. marchewkową. Dodajemy miód i skórkę z pomarańczy (można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Do formy wkładamy papilotki i napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy
Powiedz dietom niejuż dawno za nami, jednak wiem, że wiele osób zamraża sobie puree z dyni, a i w sklepach jeszcze czasami można ją dostać. Postanowiłam więc zrobić dyniowy chleb i muffiny. Na chlebek musicie jeszcze poczekać, przepis dodam późno wieczorem. Póki co mam dla Was przepis na muffiny. Co prawda jestem na diecie, ale coś słodkiego raz w tygodniu nie zaszkodzi(...)łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Piekarnik nagrzać do 185 st. Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika na 22 minuty (do suchego patyczka). Wyjąć z foremek i lekko przestudzić. Składniki na lukier wymieszać do uzyskania gładkiej
W poszukiwaniu inspiracji