mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:282/622)

Babeczki jagodowe z rabarbarem. 153

filiżanki kawy. Bardzo polecam!!! Składniki na babeczki jagodowe z rabarbarem:  na 10-12 sztuk 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki oleju 2-3 łyżki dżemy jagodowego 5 łyżek cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: 0,5 szklanki jagód (u mnie zamrożone(...)łodygi rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki      Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, dżem, cukier i dokładnie mieszamy mątewką lub łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jagody i znów, tym razem delikatnie, mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremek, do każdej

Rozpustne gotowanie
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 205

kolekcji Royal Old England .     Składniki: Ciasto: 3 żółtka 1 jajko 100g masła 100g cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 łyżek mleka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 100g cukru 3-4 krople aromatu migdałowego 50g płatków migdałowych Masa jabłkowa: 800g jabłek 450ml + 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego(...)Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko i krótko wymieszać. 3. Do maślnej masy dodać mąkę, mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy

Mała Cukierenka
Ciasto piernikowe z czekoladą 149

średnicy 28 cm) 250 g masła lub margaryny 100 g gorzkiej czekolady (90% kakao) lub 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao 1/2 szklanki mleka lub wody 2 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 1 łyżka alkoholu dodatkowo: sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody(...)szklanka konfitury ze śliwek węgierek Przygotowanie: Do rondelka włożyć margarynę lub masło, mleko, cukier, drobno pokruszoną czekoladę lub kakao, podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Wystudzić. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać je do wystudzonej masy. Następnie dodać alkohol, przyprawę do piernika i mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą

Kuchcik gotuje
Korzenny keks z bananem i kawałkami czekolady 158

słodkiego do kawy. Składniki: 180 g mąki pszennej 160 g białego cukru 30 g kakao 5 g przyprawy korzennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 16 g cukru wanilinowego  3 jajka 50 ml mleka 100 ml oleju 100 g mlecznej czekolady 1 dojrzały banan  Wykonanie: W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę(...)cukier, cukier wanilinowy, soda, proszek do pieczenia, kakao, starta na tarce o dużych oczkach czekolada. A w drugiej misce łączymy ze sobą miksując na najniższych obrotach: żółtka, mleko, olej i rozgnieciony widelcem banan Do mokrych składników dodajemy porcjami suche składniki miksując na najniższych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty łącząc z pozostałymi składnikami mieszając ręcznie szpatułką

W Moim Magicznym Domu
Biszkopt ze śliwkami 172

biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem.  Składniki: Biszkopt: 4 jajka pól szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: pół opakowania budyniu waniliowego szklanka mleka łyżka cukru 60g masła Dodatkowo: śliwki cukier puder Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, łączymy(...)mąką ziemniaczaną, następnie mąką pszenną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Przekładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy biszkopt kremem. W tym celu ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony ugotowany na mleku budyń. Całość posypujemy cukrem pudrem

Wrzosowa Polana
Tort orzechowo- kawowy 221

robiłam już takich „mikrusów”. Składniki ciasto: 8 jajek 1,5 szklanki mąki szklanka cukru 20 dag orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny  kakao i wiórki kokosowe(...)dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z  cukrem i dodajemy rozpuszczone budynie. Mieszamy masę aż zgęstnieje. Gdy będzie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Murzynek najlepszy 442

kostka margaryny (250 g) 3 łyżki ciemnego kakao  zapach rumowy - kilka kropli Ciasto: 2 szkl. mąki 3 żółtka 1 proszek do pieczenia (mały)  piana z 3 białek ewentualnie bakalie  Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/3 szklanki masy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek – pysznie kakaowy :) 85

cista nie możemy długo mieszać . Tylko do połączenia składników. Oznacza to, że ciasto może być grudkowate , ale o jednolitym kolorze. Zbyt długie miksowanie ciasta przyśpieszy proces łączenia składników proszku do pieczenia (dzięki którym nasze ciasto rośnie), przez co nasz murzynek nie urośnie w piekarniku. Dodatkowo wzmagane jest do faktem, że podczas długiego miksowania wytwarzają się połączenia glutenowe , które bez odpowiedniego(...)mleka 350 g cukru kryształ 4 sztuki jaj średnich 4 łyżki kakao 340 g mąka pszenna max. Typ 550 10 g proszku do pieczenia Instructions Przygotuj składniki, rozgrzej piekarnik do 180*C, przesiej mąkę. Masło, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy

SmartBake.pl
Domowy Longer KFC 2405

drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta

Słodka Strona
Domowy Zinger KFC 1622

drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli

Słodka Strona
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 251

Plum cake with truffles and walnuts Składniki. Ciasto. 5 jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami  1 łyżka masła 50 ml kremówki(...)Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut. Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Kotlet schabowy - Król polskich stołów. 177

osób) potrzebujemy : Kotlet Schabowy  2 kawałki schabu  1 jajko bułka tarta  mąka  sól  pieprz papryka słodka w proszku      2. Puree ziemniaczane 6 ziemniaków 1 cebula  mleko  sól jogurt naturalny (mały) oliwa      3. Mizeria  1 ogórek  łyżeczka cukru sól pieprz jogurt naturalny (mały) Zaczynajmy

Wspólne smaki
Torcik waniliowy 131

proszku do pieczenia olejek waniliowy szklanka cukru masa: margaryna budyń czekoladowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 0,5 l mleka Wykonanie: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  Margarynę ucieramy z cukrem na puch

ciastkarnia na kruchym spodzie
MARMURKOWE CIASTO 164

super smakuje.W sam raz do kawy :). SKŁADNIKI 300g margaryny Palma 300g cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 50ml mleka WYKONANIE Formę na babkę lub keksówkę smarujemy tłuszczem(masło.margaryna)i wysypujemy mąką.Piekarnik nastawiamy na 200C. Margarynę razem z cukrem,cukrem waniliowym i solą(...)mikserem miksujemy na puszystą masę.Miksujemy ok.5 min. :) Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy w misce i przesiewamy do maślano-jajecznej masy.Mieszamy drewniana łyżką. 3/3 ciasta wkładamy do formy.Resztę ciasta mieszamy z kakao,cukrem pudrem i mlekiem,po czym rozprowadzamy na jasnym cieście.W równomiernych odstępach wykonujemy widelcem spiralny ruch z gory ciasta

Mała w garnku miesza
Muffiny czekoladowe 131

Drobne grudki w muffinkach, to znak jakości :D Muffiny czekoladowe - przepis: Składniki na ok. 22-24 muffiny: 4 średnie jaja 1 szklanka mleka 150 g masła 2 szklanki mąki pszennej (340 g) 1/2 szklanki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru szczypta soli 200 g czarnej czekolady 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie) Ps. Ja robiłem z połowy przepisu(...)więc nie dziwcie się małym ilościom składników na zdjęciach :D Przygotowanie: W mniejszej misie łączymy jaja, mleko, roztopione i przestudzone masło i ubijamy trzepaczką do połączenia się składników. W dużej misie łączymy, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól i jeżeli woli płatki chilli (radzę je dodać ponieważ dodają bardzo fajną nutkę smakową muffinom). Do składników suchych dodajemy składniki mokre

Kuchnia Łukasza