mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:277/622)

Gofry z mąką pełnoziarnistą 155

modyfikacje. Składniki na 5 dużych gofrów  - takich jak na zdjęciu: 70g masła 120g cukru 3 jajka 200g mąki tortowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 270ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  Przygotowanie: Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe

Ze smakiem i z pasją
Ciasto z masą kokosową i truskawkową galaretką 230

łyżeczka ekstraktu z wanilii        pół łyżeczki proszku do pieczenia        szczypta soli     masa kokosowa:       200g wiórków kokosowych       500ml mleka       160g masła       2 łyżki mąki ziemniaczanej       3 łyżki cukru(...)koniec ubijania dodać cukier nadal miksując. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do ubitych białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy, piec w 180C przez około 35min.  Wystudzić masa: Z 500ml mleka odlać około 150ml, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do pozostałego mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier  i chwilę pogotować

Amatorka kuchenna
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 178

środku puchato-kremowe.  250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 50 g startego sera cheddar 15-20 listków dzikiego czosnku - zblanszowanego i drobno posiekanego 150 ml mleka + dodatkowo odrobinę do posmarowania   Liście czosnku umyć i zblanszować wkładając na chwileczkę do gotującej się wody. Szybko odcedzić(...)nadmiaru wilgoci. Mąkę umieścić w misce z masłem i palcami ugniatać razem delikatnie, choć szybko, aby otrzymać coś na wzór drobnej kruszonki. Dodać sól, proszek, starty ser i posiekany czosnek i zagnieść razem. Stopniowo dolewać mleka, do momentu aż uda się całość zagnieść w kulkę ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i spłaszczyć przy pomocy dłoni

KUCHARNIA
Muffinki na piknik lub Majówkę - ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 136

piknikowe ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Składniki / na 12 sztuk: 300 g mąki pszennej (można sięgnąć po pełnoziarnistą) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml oliwy Monini Delicato + do posmarowania formy 180 ml mleka (dowolne, u mnie ryżowe) 125 g jogurtu typu greckiego 1 jajko 150 g szpinaku, umytego, osuszonego i drobno posiekanego(...)stopni C. Foremkę na 12 muffinek dokładnie wysmaruj oliwą, dzięki temu muffinki się nie przykleją. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce rózgą wymieszaj oliwę z mlekiem, jogurtem i jajkiem.  Możesz sięgnąć po szpinak baby, ja miałam taki w dużych liściach, dlatego najpierw odcięłam z niego grube łodygi, a liście zwinęłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 109

muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 duże jajko 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego  1 łodyga rabarbaru Kruszonka: 80 g mąki 40 g zimnego masła 40 g cukru 2 łyżeczki cukru(...)kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.  2. Rabarbar kroimy na malutkie kawałki. 3. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. 4. Masę wykładamy do foremek na muffinki

Szefowa kuchni
Bomby miłości - muffiny dla zakochanych 157

łyżki płatków czekoladowych gorzkich lub 5 kostek gorzkiej czekolady 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki miodu 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO ½ cm świeżego imbiru Banana blendujemy z mlekiem i miodem. Dodajemy otręby owsiane i serek waniliowy. Mieszamy na jednolitą masę. Jeżeli używamy czekolady, kostki siekamy lub ścieramy na tarce. Imbir siekamy lub ścieramy

My Chcemy Jeść
BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE 263

szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 szklanki ciemnego kakao 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych) 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 2 łyżki miodu naturalnego SKŁADNIKI NA LUKIER:* 150 g masła 450 g cukru pudru 4-6 łyżek mleka(...)temperatury 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i siekane orzechy. W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej i miód. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość starannie. Rozdziel masę do papilotek. Jest jej dużo, więc będzie ona sięgała

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta rabarbarowa z bezą 191

Polecam ją nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami z rabarbarem :) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g margaryny 155 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka 500 g rabarbaru 100 g cukru pudru 3 jajka Żółtka oddzielić od białek. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, margarynę, 75 g cukru, proszek

Świat Ciasta
Jabłecznik z migdałami 245

ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Polecam! Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru migdały w płatkach 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego 250 g margaryny mleczna z mlekiem 1/2-1 szklanki mleko, 2 szkl. domowego musu jabłkowego z cynamonem Jajka ubijamy z 1 szklanką cukru na puszystą masę, wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę(...)Powoli dosypujemy mąkę. Następnie dodajemy mleko w takiej ilości aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i szybko mieszamy. Przekładamy 3/4 ciasta do tortownicy, na ciasto wykładamy mus jabłkowy i przykrywamy resztą ciasta, obsypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowe babeczki ze śliwkami 73

łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego kilka śliwek cukier puder do oprószenia   PRZYGOTOWANIE: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub cukier wanilinowy, cukier i kakao przesypać do miski. Dokładnie wymieszać. Dodać olej, mleko, jogurt naturalny i jajko

WSZYSTKO SMACZNE
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 304

jajka 1 szklanka (o poj. 250 ml) cukru 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Masa: 2 puszki mleka kokosowego (2x 400ml) 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda) jogurt grecki/bałkański 500g 3 szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/ Oddzielić białka(...)żółtek. Mielone migdały (lub mąkę), mąkę ziemniaczaną, proszek i kakao przesiać do jednej miski. Białka przełożyć do innej, czystej i suchej miski i ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Do ubitych białek dodawać -ciągle miksując- po jednym żółtku. Następnie, delikatnie mieszając łyżką, dodawać po trochu przesianych, suchych składników, aż do ich wyczerpania. Dobrze jest mieszać

UgotujmyTo.pl
Tort czekoladowo-orzechowy 338

cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g mąki pszennej 60 g kakao pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii – wymieszać do połączenia. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki

dom-agi.pl
Muffiny z jagodami i białą czekoladą 164

się robi jak przyjeżdża 5 letnia chrześnica? piecze się babeczki :) składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju1 szklanka jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta soliopakowanie cukru waniliowegoaromat waniliowypół tabliczki czekolady W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry

Bon Appetit Małgorzaty
Strzępiec ze śliwkami i budyniem czekoladowym 138

łyżki kakao Dodatkowo: powidła (użyłam czekopowidła własnej roboty) kilkanaście śliwek lub innych owoców 1 szklanka cukru 6 białek 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) cukier puder do posypania Margarynę z mąką, proszkiem i cukrem posiekać. Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Jedną część wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Jasną cześć

Praktyczna pl
Babeczki dyniowo - kukurydziane. 132

dużych:: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g dyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około 1cm) 120 g kukurydzy konserwowej 60 g szynki grubo pokrojonej 30 g grubo startego sera cheddar 2 szalotki drobno pokrojone 2 duże jajka 180 ml mleka 90 ml jogurtu greckiego sól(...)pestki dyni            Sposób przyrządzania:             Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać pokrojoną dynię, odsączoną kukurydzę, szynkę, ser cheddar i szalotki. Jajka ubić z mlekiem i jogurtem. Wlać do mieszanki mąki, wymieszać i doprawić solą (ciasto ma być lekko słone). Ciasto przełożyć do foremek na babeczki posmarowanych

Zakątek rozkoszy kulinarnych