Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mąkę, żółtko, łyżeczkę proszku do pieczenia i cukru, a na koniec dolewamy mleko.Dokładnie wszystko mieszamy, aż
Kredowe MenuSkładniki: 20 szt. śliwek (węgierek) 2,5 szklanki mąki pszennej 400 g mleka zsiadłego 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 sody oczyszczonej 250 g śmietany 18% cukier(...)puder olej do smażenia Sposób wykonania: Ze śliwek usuwamy pestki a następnie kroimy je na ćwiartki. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon, jajka oraz mleko zsiadłe. Całość mieszamy za pomocą rózgi na gładką masę (ciasto powinno być gęste). Na koniec wsypujemy pokrojone śliwki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej
Qchnia po prostukokosanki, których smak dopełniają migdały. Składniki 200 g chudego twarogu 100 g otrębów owsianych 150 g wiórków kokosowych 100 ml mleka 100 ml wody kokosowej lub wody 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)garść migdałów Migdały mielimy np. w młynku do kawy. W dużej misce umieszczamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy otręby owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, zmielone migdały i mieszamy. Żółtko ucieramy w miodem, mlekiem i wodą i dodajemy do suchych składników. Całość mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serowo-kokosową. Dłońmi
My Chcemy Jeśćpuszyste, miękkie i smaczne. Świetnie smakują z masłem i dżemem malinowym, oczywiście tej domowej roboty. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka 100 g cukru 125 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklankę malin Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, pokrojone masło i wymieszać ręką tak jak na kruszonkę
O kuchni z uczuciemcytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :) Składniki: 700g mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 250ml mleka 100g cukru 2 jajka 2 łyżki oleju 25ml wódki lub octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ aromatu cytrynowego Skórka otarta(...)cytryny Szczypta soli Dodatkowo: Tłuszcz do smażenia (1 – 1 ½ kg smalcu lub 1 – 1 ½ litra oleju np. słonecznikowy) Cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól razem mieszamy w misie. Następnie dodajemy mleko, jajka, olej, aromat cytrynowy, wódkę i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy
Smakowy Rajskładników i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Odstawić . Ciasto: 200 g masła 0,5 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml śmietany 18 % 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Na wierzch: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru Masło ubić z cukrem na jasną masę.Ubijając dodawać po jednym jajku. Następnie w dwóch(...)częściach śmietanę i powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Połowę masy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,a do drugiej połowy dodać kakao i 3 łyżki mleka i wymieszać . Na jasną masę wykładamy przygotowaną wcześniej masę serową ,na masę serową drugą ,czekoladową masę ciasta.Piec w 170 stopniach około 45 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasta ubijamy śmietanę z cukrem
Ladylaura.owsianymi i dodatkami. Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki oleju (dałam rzepakowy) 1/3 szklanki mleka 1 szklanka płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych) 2 łyżki wiórek kokosowych 2 jajka Szczypta soli 1-2 garście mrożonych malin 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50g) ½ szklanki cukru Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej i mieszać mikserem na wysokich obrotach. Następnie dodać mleko. Połączyć ze sobą. Suche składniki tj. mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Stopniowo dodawać do płynnych składników, aż do połączenia. Tabliczkę posiekać lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać wraz
Fabryka pomysłówłyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku 2 łyżki kakao Dodatkowo: powidła węgierkowe 1 szklanka cukru 6 białek 1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka) cukier puder do posypania Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części
Praktyczna plMÓJ KANAŁ NA YOUTUBE Blaszka ok 25x40cm ORZECHOWY BISZKOPT -3/4 szkl cukru -1 cukier waniliowy -3 jajka -400ml mleka -150ml oleju -200g zmielonych orzechów -400g mąki pszennej tortowej -8g proszku do pieczenia (około 1,5 łyżeczki) MASA BUDYNIOWA 1 -2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40g bez cukru -700ml mleka(...)tortów. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy mleko miksując, potem zmielone orzechy włoskie i cukier waniliowy-wszystko miksujemy na najniższych obrotach, dodajemy olej. Masa w tym momencie jest lejąca, ale taka ma być. Dodajemy na koniec mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia-miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, biszkopt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupolecam! BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ. Składniki: 180 g masła 150 ml mleka 150 g białej czekolady 250 g mąki tortowej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 100 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)Sposób przyrządzania: Mleko, połamaną białą czekoladę i masło włożyć do garnuszka i podgrzewać, aż składniki się połączą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wlać rozpuszczone składniki oraz rozmącone jajka i szybko zmiksować na jednolitą masę. Przelać do foremki na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychbardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków. Składniki: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść pokrojonych orzechów laskowych garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami) odrobina aromatu waniliowego Dodatkowo: Forma do muffinek Wykonanie: Masło, mleko kakao i cukier
IMPRESJA SMAKUkukurydzianek, dla mnie zdecydowanie lepsze są z glutenem :-) Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej lub pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 dużo jako od szczęśliwej kury 1 szklanka mleka pół szklanki roztopionego mleka odrobina soli duży ząbek czosnku łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki startego żółtego sera(...)pokrojonych w kostkę oliwek zielonych lub czarnych Sposób przyrządzenia: Przygotować 2 naczynia. W jednym wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, zioła, sól. W drugim mokre, tj. jajko roztrzepane trzepaczką, mleko, masło. Następnie połączyć mokre z suchym, wymieszać, dodać salami, paprykę, oliwki, przeciśnięty czosnek, paprykę,ser. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych
pieprzny smaczekszklanki (200 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka (180 g) cukru trzcinowego 3 łyżki (30 g) kakao 1/2 szklanki (125 ml) mleka 5 łyżek (150 g) nutelli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki (100 g) obranych orzechów laskowych sól Przygotowanie: 1) Orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie dość drobno posiekać, kilka orzechów(...)czas mieszając, rozpuścić masło, cukier, kakao oraz mleko, po zdjęciu z palnika dodać 5 łyżek nutelli i mieszać, aż się rozpuści. Z kakaowej masy odlać 1/2 szklanki na polewę i odstawić, aby przestygła. 3) Żółtka oddzielić od białek. 4) Cały czas mieszając mikserem, do wystudzonej masy kakaowej dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. 5) Białka
Fitsweet.mełyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka dodatkowo: 1 białko Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrze