lubimy słodsze smaki)1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną czekoladą (u mnie orzechy laskowe)1. Zmiksować twaróg, jajka, mleko i olej rzepakowy na jednolitą masę.2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać cukier i wymieszać.3. Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kropelki czekoladowe i/lub orzechy i wymieszać
UgotujmyTo.plsię ze Świętami! KUDŁACZE Składniki (na ok. 40-50 ciasteczek, blacha 32×20): Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g margaryny 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki miodu Polewa: 3/4 szklanki mleka 150 g margaryny 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Przygotowanie Ciasto: Ucieramy margarynę(...)celu miksera. Dodajemy pomału jajko, miód, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy ciasto na blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.15-20 min. Należy obserwować czy się rumieni i sprawdzać patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Następnie kroimy w kostkę. Polewa: Na małym ogniu gotujemy mleko z margaryną i cukrem. Dodajemy kakao i gotujemy przez
Sagneska - gotowanie i lifestylepięknie zdobić świąteczny stół. Składniki na 12 sztuk: Muffinki czekoladowe 300g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka 150g masła Choinki bezowe 3 białka 150g cukru pudru lub innego, ale koniecznie drobnego 1 łyżka(...)tabliczka białej czekolady 30ml słodkiej śmietanki 30% kolorowe perełki cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 25 minut
Kuchnia w czekoladziePrzygotowanie ich zajmuje kilka minut, potem już tylko do piekarnika i gotowe! SKŁADNIKI: 300 g mąki 100 g brązowego cukru 100 ml mleka 100 ml śmietany 12 % lub 18 % 120 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody kruszonka 20 g masła 20 g cukru(...)mąki dodatkowo: 350 g jagód 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. 2. W drugim naczyniu wymieszać mokre skłądniki: mleko, śmietanę, olej i jajko. 3. Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać kilka łyżek mleka. Ciasto powinno być
DefinicjaSmaku"Nowy tydzień nowe wyzwania! Dziś przyszykowałam dla Was bardzo letnią kombinację. Soczyste czereśnie, słodziutkie maliny i bardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że
Słodkie Przyjemnościżółtko, ponieważ ciasto zyskuje ładną pomarańczową barwę. Uwaga, nadjeżdża powóz słodkości! Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórków kokosowych plus 2 łyżki do posypania ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¾ szklanki mleka sojowego ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 2 pełne łyżki oleju kokosowego 1 dojrzałe mango Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Wgłębienia formy do muffinek(...)wyłóż papilotkami. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz kardamon. Całość zamieszaj i odstaw na bok. Do osobnego naczynia wlej mleko sojowe i wsyp do niego cukier. Za pomocą trzepaczki rozmieszaj cukier, aby odrobinę rozpuścił się w mleku. Olej kokosowy przełóż na patelnię i na bardzo małym ogniu rozpuść do płynnej postaci. Mango obierz
Roślinna - blog wegańskimusli potrzebujemy: - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie kakao - 1 czekoladę - musli - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + soda oczyszczona + 2 szklanki mąki + sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje tak 3/4) + musli (ja dodaje
upichconaorkiszowej razowej typ 2000,80 g cukru,1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 120 ml oliwy,100 ml mleka,1 jajo,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,sok i skórka otarta z jednej cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,różany cukier puder (przepis) lub cukier z wanilią do posypania muffin. Przygotowanie:Porzeczki odsączyć(...)sicie.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Wymieszać mokre składniki (oliwę, mleko, jajo, wanilię, sok i skórkę otartą z cytryny).Wymieszać suche składniki (mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia i sól).Do suchych składników dodać porzeczki, wymieszać żeby mąka obtoczyła owoce.Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.).Piec 18 minut
SzczyptaSmaQłyżeczki cukru waniliowego1. Na początku robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. 2. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.3. Masę wykładamy do foremek na muffinki
Szefowa kuchniwysoki, troszkę za wysoki...ale równie smaczny. Czego potrzeba? -5 jaj; oddzielamy jajka i żółtka -2 i 1/3 tradycyjnej szklanki mąki pszennej TYP450 -2 łyżeczki proszku do pieczenia -170 gram masła -1/3 szklanki mleka -cukier puder 140 gram -cukier trzcinowy 1/3 szklanki Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier puder, ubijamy na puszysto, dodajemy powoli żółtka(...)cały czas miksując. Mleko z masłem i cukrem trzcinowym topimy i odstawiamy do wystudzenia dodajemy ubijając delikatnie do masy jajecznej i łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wykładamy zwarcie całe truskawki. Posypka: -duża łyżka masła twardego posiekanego -duża garść cukru -garść mąki pszennej TYP550 -garść płatków owsianych -garść
BaRepasnastępnym razem robię od razu podwójną porcję:)SKŁADNIKI:1 jajko1 łyżka oleju1/4 szkl mleka1/2 szkl mąki1 łyżka cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli2 bananyolej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko, olej i mleko dokładnie roztrzepać (ja robiłam to zwykłą trzepaczką ręczną, ale można mikserem). Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę
Kto ugości moich gości?następnym razem robię od razu podwójną porcję:)SKŁADNIKI:1 jajko1 łyżka oleju1/4 szkl mleka1/2 szkl mąki1 łyżka cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli2 bananyolej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko, olej i mleko dokładnie roztrzepać (ja robiłam to zwykłą trzepaczką ręczną, ale można mikserem). Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę
Kto ugości moich gości?już zrobiliście w tym sezonie ciast z truskawkami? Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa budyniowa: 500 ml mleka 8 łyżek cukru 1 op. cukru wanilinowego 6 żółtek 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około(...)cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy ocet. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki. Miksujemy je z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko wraz
Smaki Na Talerzuktóre bardzo lubią moje dzieci. Śmietanowiec z truskawkami i galaretką Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 2 śmietany śnieżki 400 ml mleka 3 galaretki czerwone Dodatkowo: 40 dkg truskawek 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka w temp. 180 stopni. 2. Dwie galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Jedną galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy galaretki do stężenia. Jak galaretki zaczną tężeć to ubijamy śmietanę śnieżkę z mlekiem i dodajemy
Kuchnia u Bietkimigdałów. Panna cotta daktylowa Składniki: ok 15 daktyli – u mnie świeże irańskie duże opakowanie śmietanki kremówki 30% – u mnie 330 ml 330 ml mleka – tyle ile śmietanki 4 łyżeczki żelatyny w proszku łyżeczka esencji waniliowej lub cukru w prawdziwą wanilią duża szczypta soli kwiaty jadalne do dekoracji – u mnie płatki chabrów Przepis na panna cottę daktylowa
Ugotowane pozamiatane