super smakuje.W sam raz do kawy :). SKŁADNIKI 300g margaryny Palma 300g cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 50ml mleka WYKONANIE Formę na babkę lub keksówkę smarujemy tłuszczem(masło.margaryna)i wysypujemy mąką.Piekarnik nastawiamy na 200C. Margarynę razem z cukrem,cukrem waniliowym i solą(...)mikserem miksujemy na puszystą masę.Miksujemy ok.5 min. :) Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy w misce i przesiewamy do maślano-jajecznej masy.Mieszamy drewniana łyżką. 3/3 ciasta wkładamy do formy.Resztę ciasta mieszamy z kakao,cukrem pudrem i mlekiem,po czym rozprowadzamy na jasnym cieście.W równomiernych odstępach wykonujemy widelcem spiralny ruch z gory ciasta
Mała w garnku mieszaDrobne grudki w muffinkach, to znak jakości :D Muffiny czekoladowe - przepis: Składniki na ok. 22-24 muffiny: 4 średnie jaja 1 szklanka mleka 150 g masła 2 szklanki mąki pszennej (340 g) 1/2 szklanki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru szczypta soli 200 g czarnej czekolady 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie) Ps. Ja robiłem z połowy przepisu(...)więc nie dziwcie się małym ilościom składników na zdjęciach :D Przygotowanie: W mniejszej misie łączymy jaja, mleko, roztopione i przestudzone masło i ubijamy trzepaczką do połączenia się składników. W dużej misie łączymy, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól i jeżeli woli płatki chilli (radzę je dodać ponieważ dodają bardzo fajną nutkę smakową muffinom). Do składników suchych dodajemy składniki mokre
Kuchnia Łukaszamargaryny 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanka cukru 2 jajek 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 7 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 3,2% 3/4 szklanki cukru pudru 200 g miękkiego masła lub margaryny Polewa: 7 łyżeczek wody 7 łyżeczek cukru 1/4 kostki masła 2 łyżki kakao(...)oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, jajka zagnieść ciasto. Podzielić na równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić. Krem: Mleko zagotowujemy
NaKońcuJęzykaKarpatka PRZEPIS temperatura pieczenia: 200°C | czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. wody 125 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 5 jajek 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (można pomiąć) Krem 500 ml mleka (2 szkl.) 3/4 szkl. cukru (w tym 2 opakowania cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)wszystkie składniki dobrze się połączą. Chwilę podgrzewać całość na wolnym ogniu (cały czas mieszać). Wyłączyć palnik. Ostudzić. Dodawać kolejno jajka i za każdym razem dobrze ucierać mikserem. Można dodać proszek do pieczenia, ale można pominąć ten składnik. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć nierównomiernie na papierze do pieczenia w blaszce 25x30 cm. Na cieście widelcem lub łyżką porobić tzw. zadziorki
coolinarnastrefa.blogspot.comciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki wrzątku Galaretka: plasterki truskawek na wierzch galaretka agrestowa +400 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy biszkopt(...)potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone
Kuchnia domowa Aniopakowania cukru waniliowego, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała ;) Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorącego mleka aromat rumowy 2 łyżki skórki pomarańczowej garść rodzynek polewa HELIO o smaku czekolady białej opcjonalnie kolorowa posypka do dekoracji Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia, a następnie siekamy (lub ugniatamy ręką) aż uzyskamy grudki wielkości ziarenek ryżu. Jajka ubijamy z cukrami, pod koniec ubijania wlewamy gorące mleko, a następnie mąkę z masłem. Gdy składniki się połączą dodajemy aromat, skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość starannie mieszamy, przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu polewamy polewą
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 duże dojrzałe banany 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli (można dodać również cukru ja pomijam gdyż banany są bardzo słodkie), wymieszać. Jajka roztrzepać, dodać mleko, olej oraz pokrojone banany. Połączyć ze suchymi składnikami i dokładnie
magiczna kuchnia KasiPyszny orzechowiec do kawki, dzisiaj zrobiłam Orzechowiec Składniki: CIASTO mąka - 450 g cukier - 2/3 szkl 2 żółtka 2 całe jajka proszek do pieczenia - 2 łyżki MASA orzechy mielone włoskie - 200 g mleko - 1 szkl masło - 1 kost powidła śliwkowe - 1 słoik cukier - 3 łyżki POLEWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki kakao - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost tłuszcz(...)formy orzechy do dekoracji PRZYGOTOWANIE CIASTO KRUCHE Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, żółtka i cukier. Zagnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić na 30 minut do lodówki. MASA ORZECHOWA Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Wsypać do mleka zmielone orzechy i na wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut
Kuchnia Danusirobię taką samą, sukcesywnie ją zmieniałam i udoskonaliłam. Składniki na ciasto kruche: - 3 szkl mąki pszennej- 4 żółtka- pół szklanki cukru pudru- łyżeczka proszku do pieczenia- 1 schłodzona margaryna (250g) Składniki na masę budyniową: - 3 szklanki mleka- 1,5 szklanki śmietany kremówki- 7 żółtek- 225g cukru- 200g masła- 2 łyżki cukru z wanilią- ekstrakt waniliowy- 1,5 łyżki mąki pszennej(...)wanilię – dokładnie wymieszałam, aby nie było grudek – wlałam na wrzące mleko. Ugotowałam, jak budyń, wystudziłam (przykryłam folią spożywczą, aby nie utworzył się nieapetyczny kożuch). Masło utarłam na puch. Zmniejszyłam obroty robota na najniższe i dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę w proszku Śnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym
mojewypiekiinietylkojajek · 1 łyżeczka proszku do pieczenia · budyń śmietankowy/waniliowy · 1,5 szklanki mleka · 1 kostka masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: W szklance wody rozpuszczamy pół kostki masła. Dodajemy(...)masę z proszkiem do pieczenie. Gdy uzyskamy już jednolitą masę możemy wziąć łyżkę i nakładać masę na wysmarowaną olejem blachę. Na jednego mini ptysia około 1 łyżka masy. Staramy się nakładać masę tak aby utworzyć płaskie koło. Pieczemy około 10-15 minut (aż będą ładnie rumiane) w piekarniku nagrzanym do 180 ° . Gotujemy budyń w 1,5 szklani mleka
Słodkie ciachoBiszkopt (blaszka 38x25): szklanka mleka tabliczka gorzkiej czekolada 2 szklanki mąki 1 szklanka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka kwaśnej śmietany Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 25 dag masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka sok z cytryny ( 3 szt.) 1 1/2 łyżki mąki 1 łyżka mąki(...)śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Ponadto: polewa czekoladowa galaretka cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej
Pobite gary Barbarydumna, za Krówkę oczywiście. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa • 250 g masła • 1,5 szklanki mleka • 3 żółtka • po 1/2 szklanki cukru i mąki pszennej Masa kajmakowa • 1 szklanka orzechów włoskich • 1 puszka(...)mleka słodkiego skondensowanego Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę wlać
To co kochamciekawostka. W niektórych regionach te słodycze nazywane są negrinho czyli czarnuszek.Składniki:1) puszka mleka zagęszczonego słodzonego 8% (0,5 l). Jeśli jesteście fanami brazylijskich słodyczy od razu dobrze zaopatrzyć się w karton takich puszek.2) 4 kopiate łyżki nesquik lub czekolady w proszku (tak przyrządzi je prawdziwy Brazylijczyk, natomiast jeśli nie obojętna jest Wam liczba pochłoniętych kalorii dodać należy(...)babeczkiPrzygotowanie:Do garnka dajemy najpierw masło/margarynę i stawiamy garnek na średni ogień (w przypadku naszej kuchenki indukcyjnej to 6). Dodajemy puszkę mleka i mieszamy.Następnie dodajemy czekoladę/słodkie kakao w proszku i mieszamy aby nie pozostały grudki. Gotujemy ok 15 minut. Masą musi zgęstnieć i nabrać konsystencję takiej ciągutki.Dobrym testem (podglądniętym w brazylijskim programie kulinarnym) jest
Smaki Brazyliineeds. Does this look wrong? Składniki 1 1/3 szklanki mąki 3/4 - 1 łyżka gęstego miodu spadziowego z drzew iglastych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 1 jajko klasy M 3/4 szklanki mleka odrobina oleju do smażenia do podania: cukier puder i domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia
Słodkie okruszkitalerzach. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 1 1/3 szklanki mąki 3/4 - 1 łyżka gęstego miodu spadziowego z drzew iglastych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 1 jajko klasy M 3/4 szklanki mleka odrobina oleju do smażenia do podania: cukier puder i domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia
Słodkie okruszki