sezonie wiosenno-letnim bardzo często przygotowuję mizerię. A mizeria to najzwyklejsza surówka z ogórków Jak przygotowujecie mizerię? Najbardziej lubię ogórki wyhodowane przez mojego tatę, teraz muszę się zadowolić kupnymi ogórkami, ale już niedługo i będą nasze własne ogórki. Sporo będzie zakiszonych na zimę, ale na bieżąco będę z nich robić mizerię lub koktajle warzywne, czy też chłodniki. Ja nigdy(...)lubiłam słodko-kwaśnej, więc moja mizeria jest bez cukru i octu, tylko z kwaśną śmietaną, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Mizeria najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Czy Wy uważacie, że ogórki na mizerię powinny być starte na tarce? Ja uważam, że prawdziwa mizeria to taka gdzie ogórek jest pokrojony w cieniutkie plasterki! Gdy mizerię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMizeria obok ogórków kiszonych na zimę to ostatnio jeden z najczęściej wyszukiwanych przepisów na naszym blogu. Nic dziwnego zachwycił się nią nawet Jamie Oliver dodając na swoim blogu przepis na Summery Polish cucumber salad, czyli na naszą zwykłą mizerię Ja najbardziej lubię mizerię jaką przygotowywało się u mnie w domu z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem. Piotrek zaś robi mizerię(...)słodko-kwaśną, ja nie jestem jej zagorzałą fanką, ale czasami ją zjem. W mizerii słodko-kwaśnej musi być gęsta, kwaśna śmietana, tutaj nie toleruję zamienników, typu jogurt, nawet ten najlepszy nie zastąpi smaku dobrej, kwaśniej śmietany, oraz cukier i sok z cytryny, chociaż niektórzy zakwaszają mizerię octem. Taka mizeria słodko-kwaśna najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMizeria jak mizeria. Jedni przygotowuja ją na słodko inni bardziej "słono", myślałam iż więcej różnic nie ma. No, może poza niewielkimi dodatkami, ale ostatnio zdziwienie mojej Teściowej uświadomiło mi iż różnic może być znacznie więcej. Dopiero jej zaskoczenie, to wy dajecie cebulę do mizerii... uświadomiło mi, że to co dla jednych jest tak oczywiste, dla drugich wcale być nie musi(...)choć u mnie w kuchni częściej króluje czosnek niż cebula, to mizeria bez cebuli jest czymś, co trudno mi sobie wyobrazić, toż to cały jej smak...U mnie w domu rodzinnym zawsze tak się jadało, taki smak przeniosłam w swoje progi. Dodałam jeszcze tylko koperek, który oprócz cebuli jest tutaj również ważnym składnikiem. Tylko Mała jeszcze się trochę buntuje
Smaczne ZdroweMizeria z kiszonych ogórków...Cienkie plasterki lekko słonych ogórków kiszonych.Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką.Zatopione w kwaśnej śmietanie z dodatkiem cukru i pieprzu.Pyszna odmiana tradycyjnej mizerii.Smacznego!Składniki:8 średnich ogórków kiszonych;4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku wraz z dymką;4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Szczypta białego cukru;Pieprz.Sposób przygotowania:Ogórki odsączyć z soku(...)którym się kisiły, pokroić w cienkie plasterki.Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórków.Do surówki dodać śmietanę. Wymieszać.Mizerię przyprawić cukrem i pieprzem.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych.Szczypiorek wraz z dymką można zastąpić drobno posiekaną, małą cebulą a śmietanę - gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim
Gospodyni MiejskaMizeria z ogorkow to nesmiertelny dodatek do polskiego drugiego dania,szczegolnie w letnim okresie.Tani,latwo destepny,smaczny,a schlodzona mizeria smakuje wysmienicie w gorace dni lata. Wiekszosc z nas robi mizerie bardzo tradycyjnie ze smietana.Okazuje sie ,ze mozna spokojnie zrezygnowac z jogurtu lub smietany,bo ogorki swietnie smakuja z winegretem.Sprobujcie zrobic mizerie z mojego przepisu.Jestem pewna,ze bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mizeria...Cienkie plasterki świeżych, zielonych ogórków.I drobno posiekany, chrupiący szczypiorek.Otulone pierzynką z kwaśnej śmietany.Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam.Smaczny smak dzieciństwa.Zapraszam! Składniki:3 duże ogórki wężowe;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżeczka soli;1 łyżka białego cukru;2 łyżki octu spirytusowego 10%;Pieprz.Sposób przygotowania(...)odcisnąć sok z ogórków.W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, cukier, ocet i pieprz. Dodać do odciśniętych ogórków. Wymieszać.Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do mizerii na samym końcu. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, szczypiorek - małą cebulą, a ocet spirytusowy - octem jabłkowym, kwaskiem cytrynowym lub sokiem
Gospodyni MiejskaBardzo lubię mizerię jako dodatek do obiadu.Jem ją bez wyrzutów sumienia od momentu, kiedy odkryłam śmietanę jogurtową 10% - coś jak skrzyżowanie jogurtu i śmietany :-) Każdy pewnie ma swój przepis na mizerię, uzależniony od upodobań smakowych: niektórzy dodają ocet, inni cukier, sok z cytryny lub odrobinę oleju ... Ja tylko lekko solę i pieprzę starte ogórki i obowiązkowo dodaję zielony(...)koperek (jeśli nie mam - to szczypiorek). Do tego śmietana jogurtowa i ... mizeria wg Walijskiego Pichcenia - gotowa
Walijskie Pichcenierzepakowy 1/2 szklanki, ząbki czosnku 1 główka, papryka ostra mielona 3/4, kotlety schabowe 5 małe, panierka do kurczaka Prymat, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos sałatkowy do mizerii Prymat 4 łyżeczki, jogurt naturalny 1 szklanka, ogórek zielony 2 sztuki, szczypiorek 1 pęczek młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odlać je na sito, pokroić w plastry(...)jajku i obtaczać w panierce Prymat-u smażyć je na rumiano z każdej strony na gorącym oleju ogórki zetrzeć na tarce do ogórków i wymieszać je z sosem do mizerii Prymat, jogurtem, szczypiorkiem posiekanym ziemniaki podać z kotletem, mizerią i jest smaczny, syty obiad............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMój przepis na mizerię z ogórków.. Akurat z mizerią zawsze miałam mały kłopot bo ja lubię mizerię na słodko tak jak robiła to zawsze moja mama i taki smak wyniosłam z domu, i w tej postaci ogórki smakowały mi najbardziej, tym samym przypominały smak dzieciństwa, lecz mój K. wręcz przeciwnie u niego w domu ogórki robiło się
SMYKWKUCHNIOgórki obrać a potem pokroić w plasterki. Pora i rzodkiewki pokroić w półplasterki a szczypiorek posiekać. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać jogurt i przyprawy do smaku i wymieszać mizerię. Gotową mizerię podawać do dań mięsnych lub wedle uznania
Ewa w kuchniMizeria to nieodłączny element polskiego obiadu. Wraz z kotletem schabowym z dodatkiem pure z ziemniaków to obowiązkowy zestaw niedzielnego obiadu w sporej ilości polskich domów. U nas też często gości na stole, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno. MizeriaProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 25 minutSkładniki:600 g świeżych zielonych ogórków
Kulinarne przygody Gatityprzyjemne rzeczy brakuje czasu, a przede wszystkim ochoty. Mam nadzieję, że wkrótce to wszystko ogarnę i powróci euforia gotowania i zapał do blogowania. A dzisiaj przepis na mizerię z fetą i lekkim sosie winegret. Pasuje właściwie do każdego obiadu, który przewiduje podanie surówki… Składniki: 2 długie ogórki szklarniowe 2/3 kostki fety 3-4 gałązki koperku mały słoiczek oliwek(...)łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek lub ziół do pizzy Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do mizerii lub pokroić w cienkie plastry. Koperek drobno posiekać. Oliwki odsączyć z zalewy. Wszystko umieścić w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać sosem i wymieszać, następnie wkruszyć fetę
Czerwień i błękitMIZERIA Z RZODKIEWKĄSkładniki:- 1 zielony ogórek- pół pęczka rzodkiewki- sok z 1/3 cytryny- 180ml śmietany 18%- 400ml kefiru- 2 łyżki poszatkowanego koperku- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 3 łyżki cukru- 2 łyżki przyprawy "Kucharek"- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoSposób przygotowania:Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce i również trzemy
Mentor SmakuPost Mizeria z ogórków i śmietany pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMoja ulubiona mizeria. Bardzo lubię połączenie ogórka i kukurydzy. W sam raz na niedzielny obiad.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry