Mizeria z rzodkiewkami... Plasterki świeżego, zielonego ogórka. Chrupkie, ostre rzodkiewki. Aromatyczny koperek i czosnek. Zatopione w kwaśnej śmietanie. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 2 świeże, długie ogórki lub 5 średnich, gruntowych ogórków; Pęczek rzodkiewki; 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka koperku; 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki(...)minut. Po tym czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw. Do tak przygotowanych ogórków i rzodkiewek dodać posiakny koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet (opcjonalnie) i śmietanę. Wymieszać. Mizerię doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go sokiem z cytryny
Gospodyni Miejskasól pieprz papryka słodka w proszku 2. Puree ziemniaczane 6 ziemniaków 1 cebula mleko sól jogurt naturalny (mały) oliwa 3. Mizeria 1 ogórek łyżeczka cukru sól pieprz jogurt naturalny (mały) Zaczynajmy ! Na samym początku obieramy ziemniaki i wrzucamy do garnka z osolonym mlekiem wymieszanym z wodą w stosunku(...)słodką papryką a następnie obtaczamy w mące potem w rozkłóconym jajku (które także przyprawiłem) a na samym końcu w bułce tartej. smażymy na złoty kolor na dużym gazie. Gotowe. Mizeria czyli coś co gości u mnie w domu bardzo często letnią porą gdy ogórki zrywane są prosto z folii a ochota na coś orzeźwiającego jest bardzo duża. Tym razem
Wspólne smakiDzieliłem się już z Wami moim przepisem na mizerię. Dziś – jej dekonstrukcja, czyli mizeria przygotowana nieco inaczej. Zapraszam! Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy: Ogórki Szczypiorek Koperek Jogurt naturalny Sól Pieprz Umyte ogórki dokładnie obieramy, przekrajamy, małą łyżeczką drążymy. Szczypiorek i koperek siekamy, łączymy w miseczce z jogurtem, dodajemy sól i pieprz. Soli dodajemy trochę więcej, gdyż ogórki nie były przyprawione(...)Przygotowany farsz nakładamy do ogórków – gotowe! Niecodzienna mizeria sprawdzi się jako doskonały dodatek do tradycyjnego obiadu. Smacznego
MarcinChefokoło 1 kg młodych ziemniaków około 500 g piersi kurczaka 1 łyżka ziół prowansalskich sól do smaku olej do smażenia smażyłam na patelni o średnicy 28 cm propozycja na mizerię do ziemniaków: 2 – 3 szt ogórków sałatkowych 1 średnia cebula 400 g śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Link do filmu z przygotowania(...)miękkości ziemniaków i piersi, smażę bez przykrycia od czasu do czasu mieszając . Pod koniec smażenia doprawiam solą – ziemniaki są gotowe. Długość smażenia zależy od wielkości płomienia i patelni. Przygotowanie mizerii : Ogórki obieram ze skórki i kroję w cienkie plasterki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Do salaterki daję ogórki, cebulę, śmietanę, szczyptę cukru,sok z cytryny, doprawiam solą i pieprzem . Całość
Uwaga Babcia GotujeMizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to, jak zrobić mizerię. Ja lubię tą, w której smaki przenikają się delikatnie i miękko. Z jogurtem zamiast śmietany i z nutą słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki nożem(...)śmietany, ale z jogurtem, są zdecydowanie mniej kaloryczne. Jogurt którego używam jest lekko słodki i delikatnie kwaskowy, idealnie współgra z ostrością cebulki i szczypiorku. Takie mocno wilgotne surówki jak mizeria najbardziej pasują do obiadów które zawierają w sobie coś panierowanego – czy to klasycznego schabowego, czy kotlet z kurczaka albo klopsy czy mielone kotlety. SKŁADNIKI 0,5kg dużych ogórków gruntowych (smaczniejsze
Karo in the KitchenDzisiaj banał - mizeria, czyli sałatka przygotowywana ze świeżych ogórków. Jednak ja ją uwielbiam. Moja mizeria jest na słono. Tak przygotowywała ją moja mama i taką pokochałam miłością wierną :) Najlepsza mizeria, moim zdaniem, jest zrobiona latem, z ogórków gruntowych. Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych cebula mała śmietana sól Wykonanie: Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki lub ścieramy na plastry
Smak mojego domuwielu Polaków lato kojarzy się z obiadem w postaci świeżych ziemniaków z masełkiem i koperkiem, jajkiem sadzonym i mizerią J Esencja dzieciństwa i kuchni polskiej w jednym. Dzisiaj chciałybyśmy nieco przełamać tradycje i zaproponować mizerie z cukinii. Ta potrawa doskonale pokazuje, że niekiedy tworzenie nowych dań i odchodzenie od tradycji może zaowocować czymś naprawdę pysznym! Potrawa wolna od glutenu(...)łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ pęczka koperku Przyprawy: Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru Cukinie myjemy i kroimy w paseczki, tak jak ogórka na mizerie. Następnie umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut by zmiękła. Po tym czasie dodajemy do cukinii jogurt, śmietanę, posiekany koperek oraz doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru
Kolizje SmakówByła ochota na mizerię w grudniu, to mizeria musiała być (jogurt, ogórki, cebula czerwona). Do tego więcej lata w zimie: sałata zielona z sosem , puree ziemniaczane, udoskonalone kotlety owsiane (z przyprawą do mielonego, ale bez jajek) i kompot brzoskwiniowy. Cały obiad w nieco pół godziny. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)jednak z kina w pełni usatysfakcjonowana, ale przyznaję, że książki nie czytałam... A bit of summer in the winter, The Hobbit: the Desolation of Smaug I felt like eating mizeria in December (Polish raw vegetable salad consisting of cucumbers, onions and cream or natural yoghurt) so it had to be. Plus more summer in the winter: lettuce in the simplest
Qlinarnie i Qlinarnieindyka Garść posiekanej natki pietruszki 2 cebule 1 jajko (żółtko + białko) 2 łyżki bułki tartej 5 pieczarek 200 marchewki z groszkiem Hortex Sól Pieprz Majeranek Przyprawa do kurczaka Mizeria: 1 ogórek Sól, Cukier Śmietana 12% Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na zewnątrz i od środka). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między(...)farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia. Kurczaka podałam z polską mizerią. Mizeria: Ogórka ścieramy na tarce w plastry. Solimy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy
VioletoweKucharzeniegości taki obiad na stole, nie ma w nim nic wyjątkowego, ale chce zdradzić Wam sekret chrupiącej bułki z masełkiem do młodej smacznej fasolki i sposób na pyszną mizerię. Aby bułka tarta była chrupiąca smażymy ją na patelni najpierw bez dodatku tłuszczu, aż do oczekiwanego zrumienienia. Masło dodajemy chwilę przed polewaniem fasolki i chwilę smażymy na ostrym ogniu. Zaś, żeby(...)zrobić pyszną mizerię z ogórków, pamiętajmy aby je pokroić na cienkie plastry posypać solą- zostawić na 1-2godz. odlać wodę, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny, odrobinę cukru, drobno posiekany koperek i kwaśną śmietanę. Dla tych, którzy żyją w biegu można wybrać sos do mizerii knorra, dodać go ze śmietaną i połączyć z umożonymi ogórkami. Samej zdarzyło
Kuchnia BeatyMizerię znają chyba wszyscy. Zawsze miałam z nią mały kłopot. Lubiłam, ale nie do końca. Ta którą zwykle jadłam, w domu czy u znajomych , była dla mnie zazwyczaj nieco za słodka. Dopiero od kiedy zaczęłam robić swoja wersję, zupełnie bez cukrową, mogę z czystym sumieniem powiedzieć - lubię mizerię. Śmietanę można zastąpić w całości jogurtem, czosnku dać więcej(...)Bardzo smakowita wersja mizerii, polecam!składniki1 długi ogórek200 g śmietany3-4 łyżki jogurtu greckiegołyżka oliwy2 łyżki koperku lub więcej1 ząbek czosnku startysól, pieprzprzygotowanieOgórek umyć, można obrać lub nie (ja skórkę zostawiam) pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z jogurtem, startym czosnkiem, oliwą i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać pokrojone w plasterki ogórki ze śmietanowym sosem. Smacznego
Stare GaryJeden z tradycyjnych polskich obiadów, to oczywiście mielone, ziemniaki i mizeria. Będzie nie do końca tradycyjnie, bo kotlety mielone drobiowo wieprzowe - zrobiłam z papryką i serkiem topionym. Do tego mizeria oraz znane już dufinki. Składniki: - 700g mięsa drobiowego- 700g mięsa wieprzowego- 125g boczku wędzonego- 1 duża cebula- 1 główka czosnku- 1 czerstwa bułka- kawałek czerwonej papryki- 2 jajka- sól(...)mięsem formując kotlety, panierujemy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem.Kotlety mielone drobiowo wieprzowe podałam z dufinkami i mizerią. Przyznam, że daaaaawno ich nie robiłam, a smakowały, jaki nigdy. Dodatek papryki do mielonego mięsa wzbogacił je nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo. Nie był to dodatek zamierzony. Po prostu został
mojewypiekiinietylkoDanie proste, smaczne i nieźle pikantne. Mizeria na tym talerzu nie pojawiła się przypadkowo zawarte w śmietanie związki to jedyny ratunek na kapsaicynę zawartą w papryczkach. Lecz swoją drogą powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu pikantniejsze danie to pozytywnie wpływa na działanie naszej tarczycy i całej reszty.Składniki: podwójna pierś kurczaka 1 cebula 1 większy ząbek czosnku(...)dostanie swojej kruchości. Dodaję całą puszkę krojonych pomidorów, gotuję aż do pełnego zredukowania ( na dużym ogniu to nie więcej niż 10 minut ).Gotowe, przekładam na talerz obok ziemniaczków i mizerii i od razu podaję.Jak wspomniałem na początku, mizeria to nie przypadek. Produkty mleczne neutralizują w znacznym stopniu ostrość papryczek a ten przecier który Wam polecam naprawdę
Mechanik w kuchniustach kawałki kurzej piersi, soczyste nie wysuszone podkreślone w smaku posiekaną zieloną pietruszką, jak się zacznie je jeść to nie można skończyć ;) zachwycają gości. Tu akurat podane z mizerią więc i na nią podam przepis. Składniki: pierś kurczaka mąka jajko woda lub mleko pęczek zielonej pietruszki łyżka wegety pieprz masło Generalnie dokładnych miar nie mam w tym przepisie bo robię(...)rzadkie dodajemy mąkę, jeśli za gęste dodajemy wody lub mleka. Smażymy na maśle na nie za dużym płomieniu. Pierwszy usmażony kawałek smakujemy czy aby nie jest mało słony. Mizeria: 2 duże ogórki garść posiekanego kopru sól, pieprz cukier gęsta śmietana 12% Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i smakujemy, ewentualnie dosalamy lub dosładzamy
Pelusiowa KuchniaMizerię potrafi zrobić każdy i to w dwie minuty, prawda? Nie zawsze smakuje tak samo, bo to kwestia gatunku ogórków i ich doprawienia, ale idea jest jasna. Dla mnie to jest taka szwedzka mizeria bez śmietany. Nie znam szwedzkiego oprócz kilku słów, ale na ile zrozumiałem skandynawski przepis, jest to wersja sałatki ogórkowej, którą wkłada się do słoików
zadanie-gotowanie