ciepłych krajach wiedzą, jak się ochłodzić. Kyar bi laban jest idealnym dodatkiem do ostrych dań w upalne dni. Polecam zrobić tę arabską mizerię ze świeżą miętą. Ja niestety musiałam użyć suszonej...w sklepach ostatnio jej nie ma. Kolejna motywacją do uprawy własnych ziół ;). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy AleksandryKolejna propozycja na sałatkę do obiadu. Pojawiają się już ogórki gruntowe, cena jeszcze co prawda szału nie robi, ale na mizerię możemy sobie pozwolić. Składniki :* 5 ogórków gruntowych* mała cebula* mała śmietana 12 %* sól, pieprz Przygotowanie :Cebule pokroić w drobną kostkę, ogórki zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Całość wymieszać, posolić. Odstawić na 20 minut. Odlać wodę, przyprawić pieprzem
Magiczne Życie MartyKlasyk obiadowy szczególnie w sezonie ogórkowym :)Składniki:5-6 ogórków gruntowychsiekany kopereksiekana zielona cebulka4-5 łyżek śmietany (12% lub 18%)sól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1
Kuchnia domowa AniJako, że sezon ogórkowy w pełni, to mam jeszcze jedną propozycję na przystawkę do obiadu z ogórkiem w w roli głównej właśnie :) Składniki :' 1 zielony ogórek
Proste PotrawySkładniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Ogórka myjemy, cienko obieramy i kroimy w plasterki. Można ogórka poszatkować
prawdziwe jedzenieJeden z najlepszych letnich dodatków do obiadu. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Każdy ma swoją wersję a ja robię tak prosto, bez octu czy
Monia miesza i gotujeMizerię każdy pewnie z Was zna. I każdy ma ulubiony na nią przepis. Moja mama, gdy w lato były ogórki, to często robiła ją na obiad w formie chłodnika z ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką. Dodawała do niej słodką śmietankę, trochę octu i cukru. Zazwyczaj koperkiem posypane były ziemniaki. To były pyszne obiady... Ja też czasami robię taką mizerię, choć(...)podstawowych składników dodaję jogurt grecki lub naturalny albo oliwę z oliwek lub olej i sok z cytryny. I przeważnie stanowi ona dodatek w formie surówki do obiadu. Ja przygotowałam mizerię w dwóch wersjach, która będzie Wam bardziej odpowiadać, to już sami zdecydujecie, a może zrobicie obie naraz? Polecam serdecznie! MIZERIA LIGHT W DWÓCH WERSJACH
Zakątek rozkoszy kulinarnychmizeria, bo mizernie. Nie, nie- taka mizeria, że ogórek i śmietanka. Taka, którą uwielbiam jako dodatek do letnich obiadów. I taka, przez którą dawno temu stanęliśmy w obliczu wielkiego kryzysu w naszym wieloletnim już wtedy związku. Bo w kwestii mizerii trzeba sobie odpowiedzieć na jedno fundamentalne pytanie- z octem czy bez? Jeśli jesteście zwolennikami jedynej słusznej wersji bez octu(...)zapraszam, jeśli nie, cóż. Niech opatrzność nad wami czuwa :-) Co wyróżnia tą mizerię? Dodatki prosto z naszego ogrodu- młode liście pokrzywy i płatki tulipanów. Pokrzywę jako dodatek do sałatek znałam już wcześniej dzięki mamie. Pokrzywa najlepsza jest teraz, kiedy listki są jeszcze małe i miękkie. Opłukanie ich w wodzie i pokrojenie drobno pozbawia je zdolności parzących- na zdjęciach zobaczycie całe
les mirabellesNigdy nie mogłam się zdecydować czy wolę klasyczną mizerię z ogórka czy mizerię z sałaty. Obie są smaczne, więc postanowiłam połączyć ogórek z sałatą. Mizeria 2 w 1. Składniki: 1 duży zielony ogórek 5 liści sałaty 300g śmietany 10% 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka świeżego koperku pieprz Ogórek tniemy na cienkie plasterki, mieszamy(...)Śmietanę mieszamy z cukrem, octem i wlewamy ją do ogórków. Doprawiamy pieprzem. Im cieńsze plasterki ogórków, tym mniej czasu potrzeba by namiękły w soli. Cienkie plasterki w swojej mizerii zawdzięczam robotowi kuchennemu Desire
Gotowanie i blogowanieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria inaczej, czyli ogórki z rzodkiewką i szczypiorkiem. Narzeczony się odchudza, więc porcja śmietany jest minimalna :) Spokojnie można zwiększyć jej ilość ;-) Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem – Składniki: 540g ogórków 100g rzodkiewki szczypiorek 40ml śmietany 12% zwykłej 1 łyżeczka octu 1 płaska łyżeczka cukru pieprz, sól Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem – Wykonanie: Ogórki obrać(...)następnie zlać nadmiar wody. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać. Śmietanę wymieszać z octem i cukrem. Wszystko wrzucić do jednej miseczki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego! The post Mizeria inaczej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojestarted exploring my Polish food memories, there was a moment when I realized many Polish dish names have pretty negative associations. Let’s take “Mizeria”, a simple dinner side dish, which basically translates to “Misery”. Mizeria consists of two main ingredients. Sour cream and green cucumbers. That’s it. The sour cream was sometimes swapped for similar dairy products(...)garlic. But the general recipe really couldn’t have been any more basic, relying on whatever was inexpensive or on-hand. I guess that’s why it was called “Mizeria”— it was essentially a dish of the poor. Looking back, I suppose a lot of my meals were pretty “miserable”, as Mizeria was a common accompaniment to meat and potatoes
Food PolkaTradycyjna mizeria to często spotykany dodatek do obiadu. Nic dziwnego – jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu! Do przygotowania mizerii potrzebujemy: Trzy ogórki Śmietana 18% Szczypiorek Koperek Sól Pieprz Ogórki obieramy za skórki, lub dokładnie szorujemy. Kroimy na cienkie plasterki i zasypujemy solą, by puściły wodę. Po godzinie zlewamy wodę, którą puściły ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek(...)lubię dużo go dodać do mizerii. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na trzy ogórki dodaję jedno większe opakowanie śmietany. Całość doprawiamy pieprzem. Ostrożnie z solą, gdyż na początku ogórki były mocno posolone. Tradycyjna mizeria z dużą ilością szczypiorku gotowa. Smacznego
MarcinChefstarted exploring my Polish food memories, there was a moment when I realized many Polish dish names have pretty negative associations. Let’s take “Mizeria”, a simple dinner side dish, which basically translates to “Misery”. Mizeria consists of two main ingredients. Sour cream and green cucumbers. That’s it. The sour cream was sometimes swapped for similar dairy products(...)garlic. But the general recipe really couldn’t have been any more basic, relying on whatever was inexpensive or on-hand. I guess that’s why it was called “Mizeria”— it was essentially a dish of the poor. Looking back, I suppose a lot of my meals were pretty “miserable”, as Mizeria was a common accompaniment to meat and potatoes
Food Polkawciąż poszukujemy nowych sposobów na zjedzenie morskich przysmaków. Dzisiejsza propozycja to ugotowana ośmiornica (przepis) podana z ziołową bitą śmietaną Cafe de Paris, sosem winno czosnkowym i mizerią z ogórka i rzodkiewki. Prosta i efektowna przekąska, którą można podać w muszlach po przegrzebkach. Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe(...)Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów, dipów, masła, ryb, warzyw i sałatek. Mizeria z ogórka i rzodkiewek zamiast śmietany tym razem z olejem krokoszowym Oleofarm. Czas przygotowania: Porcje: 4 Składniki: 8 kawałków ugotowanej ośmiornicy , zioła do przybrania. Bita śmietana 250 ml śmietany 36%, 2 łyżeczki przyprawy Cafe de Paris. Sos 100 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżka masła
SzczyptaSmaQ