mięso - 63110 przepisów (strona:2879/4208)

Chutney - sos z rabarbaru do mięs i serów na bazie oleju rzepakowego 158

Zachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka. Użyty olej rzepakowy

Jadło i czytadło
Skrzydełka na słodkawą nutę - kurczak 217

skrzydełek dodajemy, musztardę, miód, przecier, imbir, sól i pieprz do smaku. Sos należy zagotować i polać nim skrzydełka, następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie pieczenia jeden raz skrzydełka należy odwrócić i polać sosem, aby nie wyschły za bardzo

Jadło i czytadło
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 207

gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić mięso na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie dodać   jajka i bułkę tartą, masa powinna być na tyle zwarta i gęsta aby można było zrobić kulki.  Z łososia

Jadło i czytadło
Makaron z cukinią i kurczakiem 202

lodówki na przy najmniej 1 godzinę. Cukinię pokroić w kostkę, jeżeli jest młoda to nie trzeba obierać ze skórki. Posolić i usmażyć na oleju do miękkości. Osobno usmażyć mięso kurczaka, gdy będzie już wystarczające miękkie dolać 3/4 szklanki wody i zmiażdżony czosnek, zagotować, dodać cukinie i wymieszać. Sos można zagęścić zaklepką z wody i mąki. Podawać z makaronem

Jadło i czytadło
Gulasz z dynią i ziemniakami 201

Wołowinę pokroić w kostkę 2 cm, tak samo dynie i ziemniaki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek, kmin i paprykę  a po chwili mięso. Smażyć około 15 minut a następnie wlać wino, smażyć około 5 minut i dodać bulion. Wołowinę dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny, po tym czasie dodać ziemniaki

Jadło i czytadło
Pierś w musztardzie na parze 384

pikantna polecam Kielecką sarepską , jest idealna  papryka słodka czosnek granulki  sól Piersi z kurczaka myję ,osuszam i dzielę na połowę, każdą połówkę przecinam wzdłuż, „polędwiczki odcinam. Płaty mięsa posypuję delikatnie solą, papryką i czosnkiem. Następnie smaruję musztardą, ilość wg gustu. Tak zamarynowane mięsko odkładam na godzinkę lub dwie do lodówki. Po tym czasie piersi układam w parowarze, grubsze

Takie tam pichcenie
Jarmuż 219

jarmuż często do naszych posiłków. Oprócz witamin jest źródłem kwasu foliowego i wapnia. Można jeść na surowo lub na ciepło.   Jarmuż jako urozmaicenie dań mięsnych: Na oleju podsmażamy mięso z cebulą, dolewamy wody i dusimy do miękkości. Na ostatnie 15 minut dodajemy pokrojony jarmuż i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.   Koktajl z jarmużem: banany miksujemy z kilkoma

prawdziwe jedzenie
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem 182

Jest wiele osób, które w pizzy lubią chrupiący brzeg, ja do nich należę. Postanowiłam zrobić pizzę z dużym, solidnym, chrupiącym brzegiem. Do pizzy nie dodałam żadnych wędlin, ani mięsa i wyszła równie pyszna. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto:  3,5 szklanki mąki,  40g świeżych drożdży,  350 ml letniej wody niegazowanej,  4 łyżki oleju,  1,5 łyżeczki cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak w płatkach kukurydzianych 366

olej Rapso do smażenia Płatki kukurydziane wsypać do rozdrabniacza, zmielić tak aby był pył ale również małe kawałeczki. Pierś kurczaka pokroić na nieduże kawałki (ok 2-3 kęsy). Następnie mięso oprószyć solą i pieprzem. Potem kawałki kurczaka panierować w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku

Monia miesza i gotuje
Duszone żołądki z indyka. Pyszny gulasz. 200

rozgrzany olej, chwilkę podsmażam, aż starcą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję wegetę, paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewam wrzącą wodą tak tylko aby przykryła mięso , dodaję listek laurowy i ziele angielskie. Duszę ok.2 godzin do zupełnej miękkości. Następnie w małym garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą i mąką, wlewam do gulaszu, mieszam. Duszę jeszcze jakieś

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 231

makrela wędzona - 4 jajka ugotowane na twardo -  mały słoiczek majonezu - domowa wegeta ( ew.sól, pieprz ) Wykonanie Makrelę starannie obieram z ości i skórki, miele w maszynce do mielenia mięsa wraz z obranymi jajkami. Dodaję majonez, przyprawiam do smaku i mieszam. Gotowe. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa serowa z mozzarellą. Pyszna, syta, wykwintna :) 656

zielona cebulka Wykonanie Podudzia  z kurczaka zalewam wodą i gotuję wraz z warzywami do miękkości. Wywar przecedzam. Mięsko obieram, rozdrabniam, marchewkę kroję w plasterki i wrzucam wraz z mięsem do zupki. Do półlitrowego garnuszka odlewam chochelkę wrzącego wywaru, wrzucam do niego pokrojone w plasterki serki topione i miksuje do rozpuszczenia. Wlewam do zupy.Całość doprawiam płaską łyżęczką gałki muszkatołowej

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 543

Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody

Kuchnia z widokiem na ogród
Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. 245

kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej. Dokładny przepis na grillowane piersi tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html . Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę lub paski. Sałatę kroję w cienkie paski,  pomidory sparzone i obrane w kosteczkę, podobnie paprykę. Ser żółty ścieram na tarce

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety rybne z morszczuka. Smaczne nie tylko na piątkowy obiad. 378

natka pietruszki - domowa wegeta, papryka słodka mielona - kilka kropel soku z cytryny - czosnek 1 ząbek Wykonanie. Rozmrożone i osuszone filety kroje na mniejsze kawałki, mielę w maszynce do mielenia mięsa. Dodaje do zmielonej ryby surowe jajko, drobno pokrojoną zielona cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, kilka kropel soku z cytryny i ok.3-4 łyżki bułki tartej. Mieszam wszystko bardzo dokładnie

Kuchnia z widokiem na ogród