mięso - 63110 przepisów (strona:2870/4208)

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą + film 200

Błyskawiczna, smaczna i prosta surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i cebuli to uniwersalny dodatek do większości dań obiadowych z mięsem, może stanowić również samodzielną przekąskę lub wkład do kebaba. składniki na 3 porcje średnia główka kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula 1/2 kukurydzy z puszki 4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru czarny pieprz sól przepis

Smakowite Dania
KORZENNA KARKÓWKA 261

odstawiamy na min dobę do lodówki. Po tym czasie mięso umieszczamy w rękawie. Pieczemy w 170 st ok. godziny po tym czasie rozcinamy rękaw i zapiekamy do zrumienienia miesa. Jeszcze ciepłe posypujemy kolorowym pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Surówka z marchwi 207

jakim marchew się pojawia. Ta nasza znana marchewka tym razem obraca się w towarzystwie imbiru i sosu sojowego. Taka surówka fajnie się komponuje z rybami, ryżem, a i mięsu nada przyjemnej świeżej nuty. Składniki: 2 - 4 średnie marchewki sok z 1 cytryny lub limonki 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżka

Kuchcik gotuje
Krokiety ziemniaczane z tuńczykiem 163

Dzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby tymi krokiecikami, ale co tradycja, to tradycja Składniki (ok 10 krokietów): 5 średniej wielkości ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleka łyżka masła 2 żółtka sól

e-PrzepisyKulinarne
Grrillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym. 312

Miałam okazję niedawno jeść to danie i urzekło mnie smakiem, tak  więc chcę podzielić się tym z Wami. Sos cytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr.,  sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego

Kuchnia Beaty
Prosty pszenny chleb z garnka 355

Mamie garnek żeliwny. Koleżanki blogerki, zapewniały, że choć garnek żeliwny doskonale utrzymuje temperaturę, z powodzeniem można go zastąpić innym, nadającym się do pieczenia w piekarniku garnkiem: brytfanką do mięsa, zwaną u mnie gęsiarką, naczyniem żarodopornym z przykrywką, czy zwykłym metalowym garnkiem. Już samym zapachem chlebek zrobił furorę. Przeniósł mnie do starej,  przykościelnej piekarni, w której, przed lekcjami religii kupowaliśmy

Mia Cucina Sofieta
Świąteczna, długo pieczona łopatka wieprzowa w marynacie z wędzonej papryki 702

Świąteczna propozycja na cudowną pieczeń! Łopatka wieprzowa jest miękka, soczysta, delikatna, po prostu rozpływa się w ustach. Mięso wkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że nabiera wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym jest bardzo delikatne. Idealna propozycja na święta lub niedzielny obiad. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 182

zrobienia na jej bazie farszu, który oczywiście musieliśmy przerobić na pierogi jako starzy "pierogarze" :) Góralska kuchnia to proste dania z ciekawymi smakami. Oczywiście z reguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię musieli mieć treściwą. W dawnych czasach mieli też utrudniony dostęp do bogactwa warzyw. W górach gdzie klimat trudny i ciężki

vegetanie
Wielkanocna ćwikła z chrzanem i jabłkiem 202

wyobrażam sobie Wielkanocy bez ćwikły z chrzanem. Musi być do mięsa i białej kiełbasy. Najlepsza ćwikła to własnoręcznie przygotowana i taką staram się podawać na świąteczny stół. Jest odpowiednio przyprawiona, tak, jak nam smakuje. Nie zakwaszona octem czy kwaskiem cytrynowym, ale cytryną, więc zdrowsza. Poza tym uważam, że są takie okazje, kiedy na stole powinno być jak najwięcej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 198

minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni termoobieg, lub 185 funkcja góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy im odpocząć; przygotowujemy sos. Do bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką masła, trzema łyżkami mleka oraz łyżeczką startej skórki

BaRepas
Szybka zupa z batatami 183

łyżki tabasco 2 czubate łyżki lubczyku 1 łyżka czosnku 1 łyżka pieprzu kolorowego mielonego 1 płaska łyżka kucharka smak wiosny PRZYGOTOWANIE: Do misy wlać 2 litry wody. Dodać włoszczyznę. Mięso obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy i tabasco. Ustawić program SOUP czas 60 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaje brokuły (różyczki) i obranego, pokrojonego w kostkę

ClauditteMissCooking
Ajwar, domowa pasta nie tylko do pieczywa 370

zawrotnym tempie.  Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i  zawsze można sobie do produkować potrzebną ilość ;).   Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw. Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 6 czerwonych papryk,   2 duże bakłażany,   4  ząbki czosnku,   2-3 papryczki chili

SzczyptaSmaQ
Małe serniczki z karmelizowanymi gruszkami 239

surowo, bez kombinowania. Czasem jednak robię tartę >>klik  lub piekę w cieście czekoladowym >>klik lub korzennym >>klik   Gruszka wspaniale harmonizuje z mięsem, na przykład ze schabem >>klik  Resztę przepisów na smakołyki z gruszkami możecie znaleźć tam >>klik Dzisiaj upiekłam mini serniczki ze zmiksowaną skarmelizowaną gruszką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów 214

sól, pieprz 1 łyżeczka pasty paprykowej dowolny makaron PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki pomidory świeże i pomidory suszone. Wszystkie pomidory miksujemy razem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tortilla z kurczakiem i guacamole 382

limonki sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (około 20 ml) i smażymy pokrojone piersi kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor mięsa dodajemy pokrojoną papryczkę chili, czosnek i cebulę pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wlewamy olej (około 15 ml), szklimy pokrojone w paski papryki (czerwoną

Smakowity Blog Kulinarny