sałatka - 52158 przepisów (strona:2870/3478)

Sałatka: buraczki i feta 284

Przywołuję wiosnę kolorami ! Słodkawe pieczone buraki i słona feta, do tego sos czosnkowy... A na koniec grubo zmielony pieprz, dodany przez Ślubnego. Sałatka: buraczki i feta Składniki: 3-4 buraki upieczone w piekarniku 15 dag fety kilka różyczek brokuła 1 łyżka majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku sół, pieprz Wykonanie: Buraczki obieramy ze skóry

Kulinarne przygody Gatity
Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili 251

szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Robi się je w kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać stwardniałych szparagowych końcówek. Można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę. Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) 15 dag fety 2 pomidory sok z cytryny olej

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia z mięsnym farszem 219

przepiękne i czasami po prostu żal je włożyć do garnka ;-). Ale niestety przychodzi taki moment, że trzeba... Są doskonałe surowe pokrojone w cieniutkie plasterki i dodane do sałatki, albo też, tak jak dziś nadziewane farszem mięsnym. Tak na prawdę możliwości jest mnóstwo, to bardzo wdzięczne warzywo, które dzięki swojemu w miarę neutralnemu smakowi komponuje się właściwie

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z białej kapusty sałatkowej 301

dzisiejszego postu będzie młoda kapusta sałatkowa. Kształtem przypomina nieco klasyczną kapustę, tylko główka tej sałatkowej jest bardziej stożkowata. W smaku jest delikatniejsza, liście są  mniej zwarte, a sałatka z niej sporządzona od razu nadaje się do jedzenia. Nie trzeba jej najpierw solić i czekać aż zmięknie, tak jak to robimy ze zwykłą kapustą. Surówka z białej

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą 230

odmianę brokuła można wykorzystać do dań podobnie jak szpinak. Na pewno pyszny byłby jako nadzienie do wytrawnej tarty z serem pleśniowym.  Piekłam taką ostatnio ze szpinakiem . Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą Składniki dla 2 osób: 1/2 opakowania brokuła łodygowego 2 kulki mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych płatki chili oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 144

znajomi. Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Wykonanie: Czosnek kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 231

Ludwik Majlert i karczochowisko Pierwszy raz w życiu widziałam z bliska pole szparagowe ! I nawet weszłam w szkodę :) Zbierałam brokuły łodygowe, w sezonie zrobiłam z niego  sałatkę z mozzarellą . Młode łodyżki można jeść na surowo, a liście doskonale smakują lekko zblanszowane. . Jarmużowe pole Tak prezentował się fioletowy jarmuż... A tak z bliska

Kulinarne przygody Gatity
Buraczki na ciepło 404

wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Pojawiły się już na blogu inne przepisy buraczane:  zakwas buraczany na czerwony barszcz ,  czerwony barszcz na zakwasie ,  sałatka z buraków ,  śledź w buraczkowej pierzynce ,  domowa ćwika , a nawet  ciasto buraczkowe .  Próbowaliście kiedyś ciasta z burakami ? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni :-) Buraczki

Kulinarne przygody Gatity
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 228

plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia  w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Schab w majeranku nadziewany śliwką 237

gdyby Wam zostało jakieś mięsiwo, a  pogoda nie będzie pozwalała na rozpalenie grilla, to polecam odpalić piekarnik i upiec soczysty schab :-). Będzie doskonały na ciepło do  ziemniaczanej sałatki  lub na zimno do kanapek. Na blogu są też inne przepisy na schab:   schab z warkoczem pieczony w majeranku ,  schab ze słoika , schab karkowy z pończochy

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków 194

pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z  dodatkiem fety. Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania  pure . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie

Kulinarne przygody Gatity
Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami 352

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na naszą ulubioną sałatkę ziemniaczaną. Pojawia się na naszym stole wraz z pojawieniem się na straganach młodych ziemniaków. Jest niezastąpiona jak dodatek do grillowanego mięsa. W przepisie podana jest wersja z wystudzonymi ziemniakami, ale równie smaczna będzie

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 197

kolejna sałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z jagodami 194

serii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie. Inspiracja   Pora coś zjeść . Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie

Kulinarne przygody Gatity
Pure z pieczonych buraków 214

wykorzystać. Młode buraki pieką się krótko. Można upiec od razu większą ilość, a potem zmiksować, porcjować i zamrozić. Pieczone buraki pokrojone w plastry wykorzystuję do sałatki , a pure do   chłodnika . Możemy też zrobić zupę - krem. Pamiętajcie, pieczone buraki uwielbiają sos balsamiczny ! eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy

Kulinarne przygody Gatity