mięso - 63110 przepisów (strona:2875/4208)

Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 184

tworzy połączenie wszystkich składników. Mąż jest nią zachwycony, co mnie bardzo zaskoczyło, bo generalnie preferuje dania mięsne. Dobrze mieć taką alternatywę, zwłaszcza na postny czas, kiedy nie je się mięsa :) Polecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera

Smakowy Raj
Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem 268

Można powiedzieć jedno z najprostszych dań świata, które można dowolnie modyfikować, bo oprócz pieczarek można do niego dodać mięso lub kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię pieczarki i powiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :)   Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz Domowy

Smakowy Raj
Sałatka warstwowa z selerem ze słoja 315

Szczerze mówiąc sałatka w zrobieniu jest bardzo prosta, szybka, a co najważniejsze smaczna. Polecam na co dzień i od święta :) PS. Jeśli jesteście wegetarianami lub zamierzacie podać do sałatki mięso lub grzaną kiełbasę, możecie pominąć szynkę. Składniki: 1 średni słój selera 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka groszku 1 mała puszka kukurydzy 1 średnia cebula 1 duża gotowana marchewka

Smakowy Raj
Kebab z kurczaka w wersji domowej 216

wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie (około 5 – 7 minut), następnie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by lekko przestygły. Pomidory

Smakowy Raj
Dżem i konfitura z pomarańczy na różne sposoby 245

obieramy ze skórki i białej grubej błony (miąższu), kroimy na kilka kawałków (jeśli są pestki to je wyjmujemy), a następnie mielimy w dzbanku do koktajli, blenderem lub maszynką do mięsa. Jeśli nie posiadacie takich urządzeń możecie posiekać pomarańczę drobno nożem. Do wersji z dynią: dynię obieramy, kroimy w kostkę, a następnie mielimy razem z pomarańczą. Z skórki

Smakowy Raj
Sernik z krówkami i kruszonką 358

może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki. Twaróg i masło dwukrotnie przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką do mięsa), po czym dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka i suchy budyń. Całość mieszamy razem drewnianą łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą

Smakowy Raj
Szpinakowy brykiet 211

uprawie, a do tego ciągle rosną młode listki, więc można korzystać w sumie do późnej jesieni. Szpinak idealnie sprawdza się między innymi jako sos , dodatek do makaronu , pizzy, mięsa , pierogów, krokietów, zup i innych dań. Składniki: Szpinak w ilości dowolnej (im więcej tym lepiej :) Nie piszę jaka ma być ilość szpinaku, gdyż można po trochu zamrażać każdą ilość. Umyte liście

Smakowy Raj
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 238

kopertę (lewy i prawy bok naleśnika zakładamy nieznacznie do środka, po czym zakładamy dolną część naleśnika i zawijamy go do góry – jak na zdjęciu w przepisie na krokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze

Smakowy Raj
Co zrobić, aby rosół był smaczniejszy. 179

Nasz rosół będzie smaczniejszy, jeżeli mięso włożymy do zimnej wody i będziemy go gotować na małym ogniu, nakrywając go pokrywką.   Pamiętajmy także o tym, aby kostkę rosołową , bulion dodać do rosołu pod koniec gotowania, bo inaczej straci swój smak.                              Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 262

Makaron sam w sobie jest bardzo sycący, nie zawsze potrzeba więc do niego mięsa. Oblepiony pysznym szpinakiem z suszonymi pomidorami gwarantuje nam smaczny, zdrowy i wartościowy posiłek. Moja ulubiona wersja szpinaku. :-) 200g  suchego makaronu spaghetti 450g mrożonego szpinaku 2 duże cebule 12 suszonych pomidorów z oliwy 150ml śmietanki 18% 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Cebulę i pomidory kroimy

Szefowa kuchni
Makaron z serem i jajkiem 279

Jest to kolejna propozycja na szybkie danie bez mięsa. Jeśli masz 15 min. na to, żeby zrobić ciepły posiłek to nie czekaj tylko   do dzieła.  Składniki na 1 porcję: 150 g makaronu wstążka (cienka), 1 jajo, 30 g sera żółtego, świeży tymianek, 1 łyżka masła klarownego, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie

Moniki Smakołyki
Kurczak w pomidorach 227

łyżeczka kminu mielonego Ćwierć łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżeczki garam masala 800g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki ½ szklanki wody Sól, pieprz, olej do smażenia Śmietana 30 % Sposób przygotowania Mięso wytrybować z kości , przyprawić solą i pieprzem podsmażyć na oleju na zloty kolor z dwóch stron. Wyjąć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , posiekany czosnek

W kuchennej krainie
Zapiekana pierś z kurczaka w sosie ziołowo-paprykowym 395

jogurt i posiekane zioła oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i zblendować Piekarnik nagrzać do 180 stopni C Do zblendowanej masy przełożyć kawałki z piersi kurczaka i dokładnie obtoczyć mięso Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i dusić ok. 30 minut Podawałam z kasza jaglaną i naprawdę było to bardzo udane połączenie :) Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak po cygańsku z suszonymi śliwkami 436

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pysznego kurczaka po cygańsku z suszonymi śliwkami. Wyszedł rewelacyjny w smaku. Bardzo nam posmakował, zagości na 

Marta Gotuje
Obiad w 15 minut . 338

cztery gniazdka Kawałek schabu ,pokroić w kawałki ,doprawić kawałek papryki czerwonej ,pokroić kawałek białej kapusty ,pokroić drobno mała cebulka ,pokroić Makaron gotujemy al dente . W tym samym czasie smażymy mięso z cebulką . Dodajemy paprykę i kapustę i dusimy jeszcze chwilkę , w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody . Doprawiamy ,sól ,pieprz ,zioła prowansalskie. Podajemy z makaronem

Ladylaura.