biały tymianek gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku oliwa makaron świderki Wykonanie: Fileta myjemy osuszamy oraz kroimy w plasterki. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy oliwę w rondlu wrzucamy mięso smażymy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz serek topiony, po 5 minutach dodajemy bulion. Chwilę dusimy, dorzucamy pokrojoną wzdłuż cukinię, oraz pokrojony w plasterki seler naciowy
kgwjanczewoKulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy. Składniki: 500 g ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól
O kuchni z uczuciemstolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać z 5 łyżek a resztę zostawić do okrasy - dodać sól wędzoną i wszystko dobrze wymieszać na stolnicy rozwałkowac
W Mojej Kuchni Lubięłuskanego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z kurczaka myję i kroję w niewielką kostkę. Przekładam na patelnię, wlewam oliwę. Mięso smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ananasa i kukurydzę odsączam z zalewy. Ananas kroję w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. 3. Kurczaka łączę
Tradycyjna kuchnia KasiUgotować idealny rosół to nie lada sztuka. Mięsożercom jest łatwiej. Chociaż i wśród nich frakcje wołowe zdają się przegrywać z drobiowymi. Jednak prawda jest taka, że dobrej jakości mięso + wolnowar = idealny, mocny rosół. A co z roślinożercami? No cóż… tu też można uzyskać idealny rosół. I tu też
Gotuj z Blue RavenDziś przedstawiam przepis na moją ukochaną kaczuszkę. Tym razem rozpływające się w ustach miodowo-musztardowe udka kacze zapiekane z cebulką i gruszkami. Poezja! Danie jest przepyszne
karmelowyPiątek... Niektórzy w piątki nie jedzą mięsa, więc podaję przepis na dorsza w ziołach z folii :) Pyszny! I soczysty! Składniki: ok. 400 gramów dorsza 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 łyżka świeżego lubczyku 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz Zioła siekamy Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w kratkę Do kubeczka wlewamy ocet i mieszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPierwszy raz przyrządzałam rekina. Mięso jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała cebula
e-PrzepisyKulinarnedodajemy schab. Dusimy około 10 minut. Dokładamy pieczarki z papryką i podlewamy szklanką wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę ogórki. Dusimy do miękkości mięsa. Gdy danie wydaje nam się za mało ostre doprawiamy
VioletoweKucharzenietrzy rodzaje pasztetów z kaczek, w dyni był ponoć najlepszy. Cierpliwym podane mogły być małe ptaszki, zapewne drozdy, zawinięte w kapuściane liście. Najważniejsza jednak, jak zapewniała gospodyni, była sztuka mięsa: „U nas to musi być dzik”, powiedziawszy to zaprowadziła mnie na podwórze. Tam oprawiany był olbrzymi odyniec. Może bym go nie rozpoznał, gdyby nie to, co mi powiedziano na jego
Jadło i czytadłożeberek 125 ml piwa 4 łyżki miodu sok z połówki cytryny 4 łyżki oliwy 6 ząbku czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy żeberka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy na patelni, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą
Jadło i czytadłomogąc zostać przez nikogo zauważonymi, żyli młodzi ludzie z grabieży, stając się mężczyznami. Jedli wszystko, co w niegościnnych górskich ostępach, wpadło im w ręce. Bywało, że było to ludzkie mięso. Osiągali stan furii - wojownika, gotowego na wszystko w walce o przetrwanie własne i swojego plemienia. Niejeden z nich pozostawał w lesie na zawsze, alienując się ze społeczeństwa, z biegiem
Jadło i czytadłowzięła go z przyjemnością. Po kilku minutach milczenia nasz przewodnik powrócił do formy mówiąc: - Nasze dzieci jedzą tylko raz dziennie, do tego każdego dnia to samo - kasawę. - Nie jedzą mięsa, rzadko inne warzywa. Na wyspie mało co rośnie, ginie las, wymierają zwierzęta - snuł opowieść. Michał Kruszona "Uganda. Jak się masz, muzungu
Jadło i czytadłotych przedświątecznych dniach stwierdziłem, że Rumuni bliżsi są Chińczykom niż Hindusom. Kultura pasterska skrajnie podporządkowała zwierzęta człowiekowi. Pies, owca, świnia czy koń mają służyć ludziom dając im mięso, wełnę, bądź swoją pracę. Zwierzęta nigdy nie powinny oczekiwać za to nagrody. Organizacjom zajmującym się ochroną zwierząt włos zjeżyłby się na głowie w zderzeniu z marnym losem tutejszych czworonogów. Wrażliwe panie
Jadło i czytadłoWątróbka niestety nie jest najzdrowszym mięsem, w końcu to filtr całego organizmu zwierzęcego. Można temu zaradzić, mocząc wątróbkę przez 1-2 godziny w mleku, wyciągnie ono z wątróbki zapach, toksyny i inne niepożądane zawartości. 1 kg wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej
Jadło i czytadło