papryka faszerowana Składniki 8-10 papryk ( podobnej wielkości ,u mnie akurat czerwone ) szklanka ugotowanego ryżu 600 g mielonego mięsa 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 puszki czerwonej fasolki 1/2 puszki kukurydzy konserwowej pęczek pietruszki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz tymianek papryka słodka mielona oliwa z oliwek szklanka bulionu Ryż(...)gotujemy na półtwardo. Cebulę wraz z czosnkiem siekamy w kostkę i podsmażamy,aż lekko się przyrumienią. Dodajemy mięso mielone i chwilkę razem smażymy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy , czerwoną fasolkę oraz kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem , słodką papryką oraz tymiankiem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i również dodajemy go do przygotowanego farszu
Aromatyczne Podróżepastą paprykową i harissą. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę, ziemniaki, fasolkę), dodać posiekana pietruszkę,lekko posolić i posypać pieprzem. Na warzywach ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać mięso
Stare GaryLubię krokiety i dość często je robię, zwłaszcza jak zostaje mięso z rosołu. Tym razem dużo mięska mi nie zostało więc dokupiłam pieczarek i wyszły jeszcze smaczniejsze. Zapraszam na te pyszne krokieciki :) Składniki na 5-6 krokietów: 1 duże jajko 3/4 szkl mąki 1/2 szkl mleka 1/2 szkl wody sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma 1-2 łyżki masła do naleśników(...)pieczarek mięso z 1 dużego uda z kurczaka 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju Panierka: 1 jajko bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Z podanych składników smażymy naleśniki. 2. Na oleju przesmażamy cebulkę, do której następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmażamy całość aż do odparowania wody z pieczarek i ich podduszenia. 3. Mięso z uda kurczaka, kroimy
Gotowanie...to proste !minut (w zależności od wielkości piersi), aż skórka ładnie się zarumieni, zbrązowieje, przybierze kolor bursztynowy itd. Dzięki temu, że ją pokroiliście, tłuszcz wytopi się szybciej, a mięso w środku nie zdąży się usmażyć, bo o to chodzi. Obracacie ją na drugą stronę i smażycie kolejne 2-3 minuty. Następnie przekładacie do naczynia żaroodpornego znowu skórką do góry, nie przykrywacie niczym(...)wstawiacie do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut (znowu w zależności o wielkości piersi). Wyjmujecie i pozwalacie odpocząć mięsu, lekko przestygnąć, słowem – dojść. Następnie kroicie w plastry i posypujecie grubą solą oraz pieprzem. I teraz, jeśli dopasowaliście czas smażenia i pieczenia do rozmiaru piersi, ta w w samym środku powinna być różowa. Jeśli nie dopasowaliście i mięso jest jednokolorowe
GRUBY WAŁEKcelu możesz przełożyć je do małego garnka, zasypać 2-3 łyżkami soli i zalać wrzątkiem. Po 10-15 minutach odlej wodę i opłucz kurki pod zimną wodą. Mięso pokrój w kostkę (około 2 x 2 cm) , dodaj ostrą i słodką paprykę, kurkumę, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj, i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju lub oliwy(...)dodaj oczyszczone kurki i podsmażaj wszystko kolejne 7 minut . Gotowe warzywa przełóż do miski, a na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub oliwy i usmaż mięso, aż zrumieni się z wierzchu i będzie miękkie w środku (około 7-8 minut) . Do mięsa wrzuć kaszę, kurki z warzywami, dodaj 1 łyżeczkę masła, posiekaną natkę pietruszki
Słodko-Słony Świat Ilonydań regionalnych tam skąd pochodzę. W dodatku kto z nas nie lubi spieczonej na kurczaku skórki? Składniki: 8-10 skórek kurczęcych ( są one zrywane z piersi kurczęcych) 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego :kurczęce ,indycze 1/2 szczypiorku pokrojonego drobno. sól, pieprz do smaku trochę tymianku i majeranku 2 jajka słodka papryka 1/2 średniej cebuli starkowanej 3 ząbki czosnku kilka łyżek(...)bułka czerstwa namoczona w mleku olej dowolny ja użyłam musztardowy bo taki miałam pod ręką Sposób: Skórki myjemy oczyszczam z błonek ale nie tłuszczu Płuczemy dużą ilością wody. Mięso przygotowujemy jak na mielone z dodatkiem szczypiorku i sera . Mięso , odsączoną bułkę ,wyciśnięty czosnek, dwa jajka, majeranek, tymianek, sól, pieprz, cebulę mieszamy dokładnie , dodajemy szczypiorek i ser. Rozkładamy skórkę ,kładziemy boczek
Viola cooks with passionsuszonych pomidorów, makaron, bazylia, sól, pieprz. Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelnie wlej odrobinę oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Olej rozgrzej i usmaż na nim mięso. Mięso przypraw solą oraz pieprzem. Brokuł pokrój na mniejsze części i ugotuj. Suszone pomidory pokrój na małe kawałki. Gdy mięso się usmaży dodaj do niego pokrojone pomidory i ugotowane brokuły
Fit&Fast Kitchenobiad, kremowy sos śmietanowy o wyraźnym smaku sera pleśniowego , ulubiony makaron i duża ilość natki pietruszki, czegoż chcieć więcej? Składniki: 30 dag makaronu spaghetti ½ kg mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni Pęczek natki pietruszki 1 łyżka ziołowej mieszanki Sól do smaku Pieprz(...)biały do smaku 3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Mięso kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ulubioną ziołową mieszanką, oraz solą i białym pieprzem do smaku, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą, przesmażyć 15 minut, mieszając od czasu do czasu, gdy mięso będzie miękkie, zalać słodką śmietaną, dodać pokruszony ser pleśniowy, mieszać
Wanilia i KardamonOpis: Sajgonki to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym, rzadziej z kurczakiem. Coraz większą popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie. Sajgonki są smażone na głębokim oleju. Za 3 szt. sajgonek w barze zapłacimy ok 9-10 zł. Dlaczego więc nie przygotowywać sobie tego dania za mniejszy koszt w domu? Wiadomo, że pierwsze zakupy będą trochę(...)droższe ale sporo produktów zostaje do wielokrotnego przyrządzania. Sajgonki nie są wcale trudne w przyrządzeniu. Składniki: 300 g mięsa mielonego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżi sosu rybnego 150 g makaronu sojowego lub ryżowego ok 10 suszonych grzybów mun 1 jajko ok 12-15 arkuszy papieru ryżowego 1 cebula 3 marchewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Makaron
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g Lubella 1 puszka pomidorów 1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, papryka słodka do smaku 2 łyżki oleju 200 g sera żółtego tartego(...)PRZYGOTOWANIE : Cebulkę kroimy drobno, podpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki. Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem. Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje MarioliSzybka propozycja dla wielbicieli makaronów. Danie jest świetnym pomysłem na wykorzystanie wczorajszego gotowanego mięsa np. z rosołu. W połączeniu ze serem makaron jest wyśmienity! 1 szklanka makaronu penne 1 szklanka makaronu casarecce 1 cebula 2 czerwone papryki 5 pieczarek 1 marchew Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 300 g ugotowanego mięsa (z królika, kurczaka) 1 szklanka wody 100 g żółtego(...)garnku na oleju lub oliwie z oliwek. Dodajemy obraną i startą na tarce o średnich oczkach marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podlewamy wodą. Dodajemy pokrojone drobno mięso, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Wszystko mieszamy i łączymy z koncentratem pomidorowym. Dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Czekamy
VioletoweKucharzenieswoją drugą połowę! Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 200 g parmezanu sos boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą
Menmagazinegrzybowego sezonu, więc nie mogło zabraknąć w moim menu takiego klasyka jak gulasz z grzybami :) a ponieważ mam świetne źródło zaopatrzenia w dziczyznę to chętnie łączę je z mięsem z dzika, lub sarny i podaję z komosą ryżową. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa z dzika (ja miałam akurat schab) 250 gramborowików 1 cebula 2 łyżki(...)smalcu 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką) świeży rozmaryn jałowiec pieprz sól Wykonanie: Mięso z dzika i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, następnie polewamy nalewką i podpalamy, gdy płomień zgaśnie dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy wszystko razem, aż sok który puściły grzyby odparuje, następnie dodajemy pieprz, sól, trochę igiełek rozmarynu i utarty w moździerzu jałowiec
Quinoa Raz!filety z sarny 4 gałązki świeżego rozmarynu 10 ziarenek owocu jałowca sól, pieprz konfitura Sposób: Filety oczyszczamy z błonek myjemy i marynujemy na 24h w wodzie tyle by zakryć mięso ,rozmarynie i jałowcu. zabieramy się za konfiturę przepis znajdziesz niżej w linku : tutaj Mięso musimy opłukać. Kładziemy na bardzo rozgrzanego elektrycznego grilla prósząc solą i pieprzem i smażymy(...)około 6-7 minut przyciskając tak by zapiekał się z dwóch stron Gotowe mięso kładziemy na desce żeby odpoczęło Podajemy z konfiturą i jagodami Smacznego
Viola cooks with passion