mięso - 63110 przepisów (strona:1067/4208)

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami 612

udko z kurczaka, 2 pomidory, 1/2 cebuli, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 50g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Udko gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram ze skóry i kości. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Pomidory zaparzam we wrzątku i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. 2. Na oliwie szklę cebulę(...)Dodaję pokrojone mięso i pomidora. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidory. Smażę jeszcze przez 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Cukinie przekrawam na pół. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia w cukiniach wypełniam przygotowanym farszem. Cukinię układam w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach rozkładam kawałki masła. Cukinię piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
LAZANIA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i mięsa 159

SKŁADNIKI :  1 główka kapusty włoskiej 50 dkg chudego mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę  1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę  3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki przecieru(...)Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę i przyprawy

Kulinarne Fantazje Marioli
KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI 161

SKŁADNIKI :  400 g mielonego, chudego mięsa 1 średni burak 1 cebula 100 g fety 1 jajko 1 mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta sol, pieprz, papryka w proszku do smaku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry sezam do obtoczenia olej do smażenia kotletów(...)PRZYGOTOWANIE :   Buraczka i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.  W misce łączymy mięso, jajko, buraczka z cebulą, przeciśnięty czosnek, bułkę i pokruszony ser feta. Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w sezamie.  Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron

Kulinarne Fantazje Marioli
KARCZEK NADZIEWANY CEBULĄ, CZOSNKIEM I MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ 173

Karczek nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je cebulą, czosnkiem, marchewka i musztardą francuska, tym co bardzo lubimy, jednak farsz może być dowolny. Pieczeń jest bardzo aromatyczna idealna do dań obiadowych i pieczywa. Świetnie smakuje na ciepło i zimno(...)czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki musztardy francuskiej 1 duża cebula, pokrojona w talarki 1 marchewka, starta na tarce jarzynowej 3 łyżki oleju rękaw do pieczenia mięsa                                                   PRZYGOTOWANIE :  Karczek umyć, osuszyć

Kulinarne Fantazje Marioli
PRZEPIÓRCZE UDKA 173

Przepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy(...)Farsz :  300 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej

Kulinarne Fantazje Marioli
PASZTET Z WĄTRÓBKI I SUSZONYCH POMIDORÓW 178

PRZYGOTOWANIE :  Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wywar. Po ostygnięciu mięso z udka obieramy i wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler.  Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około(...)szklanki bulionu i prużymy na małym ogniu aż płyny odparują. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pasztet doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do formy, wyrównujemy. Masło rozpuszczamy i wlewamy na wierzch pasztetu.  Odkładamy do lodówki aż pasztet stężeje. Podajemy do pieczywa, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA WIEJSKA -COTTAGE PIE 173

SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 1 opakowanie 450 g mrożonki, marchewki z groszkiem 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz do smaku 1 kostka rosołowa szczypta majeranku 2 łyżki mąki pszennej(...)PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy z masłem, mlekiem i przyprawami.  W garnku na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki, groszek z marchewką kostkę rosołową i przyprawy. Prużymy na małym ogniu często mieszając aż płyny znacznie odparują. Mąkę mieszamy w odrobinie wody, wlewamy do mięsa i energicznie mieszamy aż sos zrobi się

Kulinarne Fantazje Marioli
Boczek pieczony z przyprawą do karkówki 214

karkówki i sól - dokładnie połączyć z olejem. Umyty i osuszony boczek natrzeć przygotowaną mieszanką i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Mięso owinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, podlać odrobiną wody i umieścić w nim mięso (bez folii

Di gotuje
Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 218

trzepaczką z mlekiem i łyżką masła oraz koperkiem. Doprawiamy solą. W czasie gdy ziemniaki się gotują na patelni, na łyżce masła, podsmażamy posiekana cebulę i czosnek a następnie dorzucamy mięso. Smażymy dopóki nie przestanie mieć czerwonego koloru. Gdy mięso się smaży na mniejszej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy na rumiano, wlewamy bulion i mieszając dokładnie gotujemy(...)uzyskania gęstego sosu. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy przecierem i musztardą. Do naczynia do zapiekania wkładamy mięso, polewamy je sosem, wykładamy puree. Wyrównujemy. Smarujemy pozostała łyżką masła. Zapiekamy 20 minut w 220 st.C. Podajemy z ulubioną sałatką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka warstwowa z kurczakiem 389

puszki jajka, 4 szt przyprawa gyros, 1/2 opak sól olej Składniki na sos jogurt naturalny, 400g majonez, 200g sos do sałatek Knorr paprykowo-ziołowy, 1 opak sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy na cienkie paseczki lub w 1cm kosteczkę, dodajemy przyprawę gyros i kilka łyżek oleju. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnię(...)pieprzem. Jogurt do sosu powinien być płynny, nie używamy jogurtu typu greckiego. W misce układamy kolejno: 1/2 makaronu, 1/4 sosu, kukurydzę z fasolką w całości, 1/4 sosu, całe mięso, 1/4 sosu, resztę makaronu z brokułem, 1/4 sosu. Na wierzch posypujemy posiekanym jajkiem. Możemy też odłożyć 2 łyżki kukurydzy z fasolką do dekoracji

Gotowanie moimi oczami
Klopsy mielone na włoskiej kapuście z sosem a’la beszamelowym. 209

podajemy przykładowy przepis na klopsy mielone, ale zachęcamy żeby zrobić je po swojemu, tak jak robicie je na co dzień. Gwarantujemy, że będą jeszcze pyszniejsze. Przepis Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 cebule bułka tarta 2 jajka sól, pieprz wegeta 100 g masła 2 łyżki mąki 400 ml bulionu ważywnego 150 g gęstej śmietany 800 g włoskiej kapusty garść posiekanej(...)swojemu, tak jak robimy na co dzień i ominąć pierwszy akapit, jeżeli jednak wolisz wykonywać przepisy od deski do deski, to zaczynamy. Siekamy drobno cebulę, dodajemy do mięsa mielonego, jajek, bułki tartej i przypraw, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na maśle, ale się ładnie zarumienią i odkładamy na bok. W garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy mąkę

KasiaiKrzysiu.pl
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 182

smaczny obiad. Robię go często, szczególnie w sezonie na paprykę. Podaję go różnie, raz z ryżem - innym razem z makaronem. .. Wszystko zależy od preferencji w danej chwili.   500g mięsa gulaszowego z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka (lub zielona w przypadku żółtej fasolki) 1/3 papryczki chili 200g fasolki szparagowej(...)bulionu 150g koncentratu pomidorowego słodka mielona papryka sól, pieprz Dodatkowo: olej Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką. Całość podsmażyć i przełożyć do garnka. Warzywa pokroić i dodać do mięsa. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili.   Wszystko razem zalać gorącym bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Gulasz dusić (pod przykryciem

Di gotuje
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 155

Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól(...)chlebowej 1 szkl. mleka 100g śmietany 30% 1 duże jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego drobno żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pulpety: Całe mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę i formujemy pulpeciki. Pozostałą kaszę jęczmienną łączymy ze startymi na grubych

Kolorowy Przepisownik
Przepis na chili z fasoli i soczewicy 181

dawna miałam nowy przepis na chili do wypróbowania. W końcu je ugotowałam! Pyszne chili z czarną fasolą, zieloną soczewicą i mielonym mięsem. Pożywne, zdrowe i ostre. Takie właśnie lubię! Ostra, meksykańska potrawa na obiad lub kolację. Smaczne nadzienie do tortilla. Przepis na chili Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 500 g mielonego, wołowego 1 łyżka oleju(...)ugotowanej 400 g zielonej soczewicy ugotowanej 1 doniczka świeżej kolendry Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Oczyść chili z pestek i również pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie być krwiste. Dodaj fasolę, soczewicę, chili sos, wodę, chili w proszku i prawie całą kolendrę. Wymieszaj i gotuj sos przez 20 minut. Posyp resztą kolendry

codojedzenia
strogonow z wieprzowej polędwiczki 197

strogonow z polędwiczką Mięso wołowe nigdy nie należało do najtańszych, lecz to co wyprawia się za jego cenami od pewnego czasu, jest w stanie przyprawić o zawrót głowy nawet największych amatorów wołowiny. Dlatego dziś proponuję przyrządzić strogonowa w wersji z polędwiczką wieprzową. Po pierwsze dlatego, że ten rodzaj mięsa jest również niezwykle delikatny i poddany krótkiej obróbce odwdzięczy się(...)również wlewamy  łyżkę oliwy i dodajemy łyżkę masła, a następnie kładziemy kawałki polędwiczek, smażąc je z obu stron na dużym ogniu przez  4-5 minut. Następnie obsmażone mięso dodajemy do patelni z warzywami, dokładamy słodką śmietanę, szczyptę cukru i pokrojone w cienkie plastry kiszone ogórki. Całość doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem. Ponownie zagotowujemy

Miód i pieprz