Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami 622udko z kurczaka, 2 pomidory, 1/2 cebuli, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 50g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Udko gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram ze skóry i kości. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Pomidory zaparzam we wrzątku i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. 2. Na oliwie szklę cebulę(...)Dodaję pokrojone mięso i pomidora. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidory. Smażę jeszcze przez 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Cukinie przekrawam na pół. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia w cukiniach wypełniam przygotowanym farszem. Cukinię układam w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach rozkładam kawałki masła. Cukinię piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi
LAZANIA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i mięsa 170SKŁADNIKI : 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg chudego mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki przecieru(...)Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę i przyprawy
Kulinarne Fantazje Marioli
KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI 171SKŁADNIKI : 400 g mielonego, chudego mięsa 1 średni burak 1 cebula 100 g fety 1 jajko 1 mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta sol, pieprz, papryka w proszku do smaku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry sezam do obtoczenia olej do smażenia kotletów(...)PRZYGOTOWANIE : Buraczka i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce łączymy mięso, jajko, buraczka z cebulą, przeciśnięty czosnek, bułkę i pokruszony ser feta. Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w sezamie. Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron
Kulinarne Fantazje Marioli
KARCZEK NADZIEWANY CEBULĄ, CZOSNKIEM I MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ 184Karczek nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je cebulą, czosnkiem, marchewka i musztardą francuska, tym co bardzo lubimy, jednak farsz może być dowolny. Pieczeń jest bardzo aromatyczna idealna do dań obiadowych i pieczywa. Świetnie smakuje na ciepło i zimno(...)czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki musztardy francuskiej 1 duża cebula, pokrojona w talarki 1 marchewka, starta na tarce jarzynowej 3 łyżki oleju rękaw do pieczenia mięsa PRZYGOTOWANIE : Karczek umyć, osuszyć
Kulinarne Fantazje Marioli
PRZEPIÓRCZE UDKA 180Przepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy(...)Farsz : 300 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej
Kulinarne Fantazje Marioli
PASZTET Z WĄTRÓBKI I SUSZONYCH POMIDORÓW 186PRZYGOTOWANIE : Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wywar. Po ostygnięciu mięso z udka obieramy i wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler. Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około(...)szklanki bulionu i prużymy na małym ogniu aż płyny odparują. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pasztet doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do formy, wyrównujemy. Masło rozpuszczamy i wlewamy na wierzch pasztetu. Odkładamy do lodówki aż pasztet stężeje. Podajemy do pieczywa, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA WIEJSKA -COTTAGE PIE 181SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 1 opakowanie 450 g mrożonki, marchewki z groszkiem 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz do smaku 1 kostka rosołowa szczypta majeranku 2 łyżki mąki pszennej(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy z masłem, mlekiem i przyprawami. W garnku na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki, groszek z marchewką kostkę rosołową i przyprawy. Prużymy na małym ogniu często mieszając aż płyny znacznie odparują. Mąkę mieszamy w odrobinie wody, wlewamy do mięsa i energicznie mieszamy aż sos zrobi się
Kulinarne Fantazje Marioli
Boczek pieczony z przyprawą do karkówki 221karkówki i sól - dokładnie połączyć z olejem. Umyty i osuszony boczek natrzeć przygotowaną mieszanką i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Mięso owinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, podlać odrobiną wody i umieścić w nim mięso (bez folii
Di gotuje
Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 228trzepaczką z mlekiem i łyżką masła oraz koperkiem. Doprawiamy solą. W czasie gdy ziemniaki się gotują na patelni, na łyżce masła, podsmażamy posiekana cebulę i czosnek a następnie dorzucamy mięso. Smażymy dopóki nie przestanie mieć czerwonego koloru. Gdy mięso się smaży na mniejszej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy na rumiano, wlewamy bulion i mieszając dokładnie gotujemy(...)uzyskania gęstego sosu. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy przecierem i musztardą. Do naczynia do zapiekania wkładamy mięso, polewamy je sosem, wykładamy puree. Wyrównujemy. Smarujemy pozostała łyżką masła. Zapiekamy 20 minut w 220 st.C. Podajemy z ulubioną sałatką
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka warstwowa z kurczakiem 403puszki jajka, 4 szt przyprawa gyros, 1/2 opak sól olej Składniki na sos jogurt naturalny, 400g majonez, 200g sos do sałatek Knorr paprykowo-ziołowy, 1 opak sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy na cienkie paseczki lub w 1cm kosteczkę, dodajemy przyprawę gyros i kilka łyżek oleju. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnię(...)pieprzem. Jogurt do sosu powinien być płynny, nie używamy jogurtu typu greckiego. W misce układamy kolejno: 1/2 makaronu, 1/4 sosu, kukurydzę z fasolką w całości, 1/4 sosu, całe mięso, 1/4 sosu, resztę makaronu z brokułem, 1/4 sosu. Na wierzch posypujemy posiekanym jajkiem. Możemy też odłożyć 2 łyżki kukurydzy z fasolką do dekoracji
Gotowanie moimi oczami
Klopsy mielone na włoskiej kapuście z sosem a’la beszamelowym. 214podajemy przykładowy przepis na klopsy mielone, ale zachęcamy żeby zrobić je po swojemu, tak jak robicie je na co dzień. Gwarantujemy, że będą jeszcze pyszniejsze. Przepis Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 cebule bułka tarta 2 jajka sól, pieprz wegeta 100 g masła 2 łyżki mąki 400 ml bulionu ważywnego 150 g gęstej śmietany 800 g włoskiej kapusty garść posiekanej(...)swojemu, tak jak robimy na co dzień i ominąć pierwszy akapit, jeżeli jednak wolisz wykonywać przepisy od deski do deski, to zaczynamy. Siekamy drobno cebulę, dodajemy do mięsa mielonego, jajek, bułki tartej i przypraw, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na maśle, ale się ładnie zarumienią i odkładamy na bok. W garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy mąkę
KasiaiKrzysiu.pl
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 190smaczny obiad. Robię go często, szczególnie w sezonie na paprykę. Podaję go różnie, raz z ryżem - innym razem z makaronem. .. Wszystko zależy od preferencji w danej chwili. 500g mięsa gulaszowego z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka (lub zielona w przypadku żółtej fasolki) 1/3 papryczki chili 200g fasolki szparagowej(...)bulionu 150g koncentratu pomidorowego słodka mielona papryka sól, pieprz Dodatkowo: olej Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką. Całość podsmażyć i przełożyć do garnka. Warzywa pokroić i dodać do mięsa. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko razem zalać gorącym bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Gulasz dusić (pod przykryciem
Di gotuje
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 161Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól(...)chlebowej 1 szkl. mleka 100g śmietany 30% 1 duże jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego drobno żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pulpety: Całe mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę i formujemy pulpeciki. Pozostałą kaszę jęczmienną łączymy ze startymi na grubych
Kolorowy Przepisownik
Przepis na chili z fasoli i soczewicy 189dawna miałam nowy przepis na chili do wypróbowania. W końcu je ugotowałam! Pyszne chili z czarną fasolą, zieloną soczewicą i mielonym mięsem. Pożywne, zdrowe i ostre. Takie właśnie lubię! Ostra, meksykańska potrawa na obiad lub kolację. Smaczne nadzienie do tortilla. Przepis na chili Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 500 g mielonego, wołowego 1 łyżka oleju(...)ugotowanej 400 g zielonej soczewicy ugotowanej 1 doniczka świeżej kolendry Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Oczyść chili z pestek i również pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie być krwiste. Dodaj fasolę, soczewicę, chili sos, wodę, chili w proszku i prawie całą kolendrę. Wymieszaj i gotuj sos przez 20 minut. Posyp resztą kolendry
codojedzenia
strogonow z wieprzowej polędwiczki 205strogonow z polędwiczką Mięso wołowe nigdy nie należało do najtańszych, lecz to co wyprawia się za jego cenami od pewnego czasu, jest w stanie przyprawić o zawrót głowy nawet największych amatorów wołowiny. Dlatego dziś proponuję przyrządzić strogonowa w wersji z polędwiczką wieprzową. Po pierwsze dlatego, że ten rodzaj mięsa jest również niezwykle delikatny i poddany krótkiej obróbce odwdzięczy się(...)również wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy łyżkę masła, a następnie kładziemy kawałki polędwiczek, smażąc je z obu stron na dużym ogniu przez 4-5 minut. Następnie obsmażone mięso dodajemy do patelni z warzywami, dokładamy słodką śmietanę, szczyptę cukru i pokrojone w cienkie plastry kiszone ogórki. Całość doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem. Ponownie zagotowujemy
Miód i pieprz