odnaleźć oczekiwanego smaku, dopiero Viktoria - dodałam 3 kiszone ogórki, 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków i nareszcie! Mam nadzieję, że Was też zadowoli ta zupa. SKŁADNIKI: około 30 dag. mięsa z szynki 50 dag. boczku wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 2 małe cebule 2-3 dojrzałe pomidory 2-3 ogórki kiszone 1/2 szkl. soku z kiszonych(...)cienkie paski, cebulę w piórka i smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia, na tej samej patelni smażymy pokrojone w małą kostkę:marchewkę, pietruszkę, seler przyprawione solą, pieprzem i vegetą, mięso kroimy na małe kawałki, zalewamy wrzątkiem, żeby nie powstawały szumowiny, pomidory nacinamy na górze, zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem przypraw
Kuchnia BeatyIdealnie uzupełnią bardzo różne potrawy. Wytrawne wina białe: Owoce morza, skorupiaki, ryby Świeży lub dojrzewający ser kozi Drób grillowany lub w sosach, rillettes Słodkie wina białe: Foie gras, białe mięso z rusztu lub z sosami Potrawy egzotyczne i śródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty, itp.) Wina czerwone: Czerwone mięso z rusztu, grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina
królestwo garówNawet nie wiecie jaki mam problem z jedzeniem teraz czegokolwiek... Jako że karmię piersią nie chcę zaszkodzić Młodemu. Słuchając Teściowej i Położnej powinnam ograniczać się do nabiału, chudego mięsa i marchewki ;) Słuchając zaś Pediatry- mam jeść wszystko. Żeby jednak nie było później "a nie mówiłam", to staram się przestrzegać zasad tych "pierwszych". Składniki: Dla 5 osób(...)mięsa mielonego z piersi kurczaka 2 ugotowane do miękkości marchewki (u mnie z rosołu) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki bułki tartej 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta sól, pieprz do smaku Sos koperkowy: 1 litr wody 1 malutka łyżeczka masła 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Mięso drobiowe łączymy
Kuchnia w czekoladzieUduszone mięso jest kruche i bardzo mięciutkie. Dodatek młodych warzyw sprawia, że szynka jest bardzo aromatyczna. Mięsko sprawdzi się na rodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek! 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duży por 1 cebula dymka 1 łodyga selera naciowego 3 marchewki 7 pieczarek(...)rozgrzanym oleju. Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy w pół plasterki. Dokładamy do mięsa. Całość przesmażamy, podlewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 60 minut). Po ugotowaniu posypujemy młodym koperkiem
VioletoweKucharzenienaturalnego jogurtu 1 łyżeczka musztardy 2 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki 6-8 pomidorków koktajlowych 1 nieduża sałata rzymska do podania 2-3 kromki pełnoziarnistego chleba , podpieczone Mięso umyć, osuszyć. Łyżkę soku z cytryny wymieszać z łyżeczką oleju. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszanką natrzeć mięso. Rozgrzać patelnię grillową, za pomocą pędzelka posmarować ją olejem(...)Ułożyć kawałki mięsa na patelni. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Odłożyć na talerz. Przygotować sos do sałaty. Połowę anchois drobno posiekać. Wymieszać z parmezanem, jogurtem, musztardą i pozostałym sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. Sos przełozyć do miseczki Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Natkę pietruszki posiekać. Pomidorki przekroić na połówki. Sałatę porwać na kawałki, rozłożyć na talerze razem
Pełny talerzBurgery można przygotować z rożnego rodzaju mięsa, ryb, a nawet znane są burgery wegetariańskie składające się na przykład ze zmielonych roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub fasola. Burger to nic innego, jak rodzaj kotleta z mielonego lub siekanego mięsa uformowanego w kształcie płaskiego placka. Zapraszam więc do siekania, mielenia… na rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 1 kg świeżej ryby(...)mąka krupczatka do panierowania - olej rzepakowy lub oliwa do smażenia Dodatkowo: - foremka w kształcie obręczy Bułkę moczymy w mleku. Umyte i osuszone filety, pozbawione skóry mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do masy rybnej dodajemy sól, musztardę, przyprawy (uprażone na suchej patelni, potem roztarte w moździerzu – kolendra, kminek i gorczyca), czosnek niedźwiedzi, jajka – dokładnie
mojewypiekiinietylkostronie kładziemy pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki . Całość formujemy w roladę i owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Udziec wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut (mięsa nie należy niczym przykrywać). Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy(...)przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20-30 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa
Miód i pieprzszalotka 250 g mascarpone 3 łyżki parmezanu 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Pokrój szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Podziel mięso na małe kawałeczki i dodaj do cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pokrój cukinię na słupki i dodaj do mięsa. Smaż aż mięso i cukinia lekko się zrumienią. Następnie
codojedzeniaSkładniki: 700 g mięsa mielonego 300 g makaronu cannelloni 2 łyżki startego sera zółtego 2 cebule 2 marchewki 3-4 ząbki czosnku olej /masło oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz sos pomidorowy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomodorowego czosnek granulowany oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz dodatkowo 200 g sera żółtego 100 g sera mozzarella Wykonanie: Warzywa umyć, obrać(...)Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, chwilę podsmażyć, dodać drobno posiekany czosnek oraz mięso. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Podsmażyć, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na koniec dodać 2 łyżki startego sera, wymieszać. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy
magiczna kuchnia Kasimleka 2 łyżki z czubkiem mąki pszennej sól, pieprz gałka muszkatołowa, curry jako przyprawy 25 dag startego żółtego sera duży ząbek czosnku Składniki na sos boloński: 35 dag mielonego mięsa wieprzowego 35 dag mielonego mięsa wołowego 3 duże marchewki 2 cebule 1 czerwona papryka pomidory w puszce 400 g liść laurowy sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra i słodka czerwona papryka(...)paprykę umyć, oczyścić i pokroić w zgrabną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Włożyć na niego warzywa, liść laurowy, posiekaną bazylię, posolić i podsmażać aż wyraźnie zmiękną. Dodać oba mięsa, rozbić na drobne części łyżką i podsmażyć aż zniknie kolor surowizny. Dołożyć pomidory wraz zalewą. Uzupełnić przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, papryki, w razie konieczności sól. Całość gotować na małej mocy palnika
Poezja Smaków - blog kulinarnyodstawić na noc aby namiękła. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i zagotować. Karkówkę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć pokrojone mięso. Następnie przesmażone mięso przełożyć do garnka. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki oraz namoczoną i osączoną cieciorkę wrzucić do garnka(...)soli. Gotować aż składniki będą miękkie ok 40-50 minut. Gdy wszystko będzie już miękkie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok 10 minut. * Mięso z szynki czy łopatki wymaga trochę dłuższego gotowania dlatego należy je najpierw podgotować aż będzie prawie miękkie i dopiero dodać pozostałe składniki
Monia miesza i gotujeRoladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu(...)różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy
Markowy smakbardziej mięsną czy mniej) 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 ogórek zielony, długi 1 cebula, średniej wielkości 2-3 łyżki majonezu przyprawa do gyrosa olej do smażenia wykonanie: Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone piersi, wsypujemy przyprawę, mieszamy i smażymy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dodajemy(...)przestudzonego mięsa, mieszamy. Kukurydzę odsączamy. Ogórka, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z mięsem z makaronem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Całość schładzamy w lodówce i podajemy. (Zdjęcie zrobiłam przed dodaniem majonezu
Domowy Smak Jedzeniazdradził. Męska solidarność? ;) Policzymy się później ;);) A tak na serio, to właśnie drobiowe szaszłyki z boczkiem były impulsem do obecnego hasła tygodnia. Miło, że patent Maćka na soczyste mięso poszedł w świat. Korzystajmy z niego! U mnie tym razem patyczki nadziane zostały wieprzowiną, batatami oraz cukinią. Tę ostatnią dla urozmaicenia pokroiłam w cienkie paski i złożyłam w harmonijkę. Mięso natomiast(...)marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, kolendra, 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę (pieprz i kolendrę utrzeć w moździerzu). Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Cukinię pokroić w paski. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Nabijać na patyczki składniki szaszłyków (na przemian
zadanie-gotowaniegranulowany 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka świeżą karkówkę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym przyprawę gyros, kucharka, czosnek granulowany wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso, schować najlepiej na całą noc do lodówki do garnka szybkowara dać z 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso z marynatą wlać wodę, zamknąć szybkowar
W Mojej Kuchni Lubię