Dzisiaj zapraszam Was na spaghetti z sosem, którego głównym składnikiem, poza mięsem, jest marchewka. Sos jest pyszny, delikatny, aromatyczny, lekko słodkawy. W moim domu gości od lat, ale nieustannie mnie zachwyca. Połączenie mięsa, oregano i marchewki daje sos, który zachwyca prostotą, smakiem i aromatem :) Składniki (4 duże porcje): 500 g mielonej łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka naturalnej(...)duża cebula 1 kg marchewki 70 g koncentratu pomidorowego pół płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 3 czubate łyżeczki oregano 1 duży ząbek czosnku makaron spaghetti 440 g (4 porcje) Wykonanie: Mięso podsmażamy na oleju około 5- 6 minut. Dodajemy naturalną Vegetę, liście laurowe, solimy i pieprzymy, wlewamy około 900 ml gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy
Smak mojego domuSkładniki: 1/2 średniej papryki czerwonej (ok. 100 g) 100 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g) 1 ząbek czosnku (ok. 3 g) 1/2 dużej cebuli (ok. 75 g) 1/2 średniej cukinii (ok. 250 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (ok. 5 g) 1 porządna łyżka koncentratu pomidorowego(...)ósemki. Paprykę połóż na folię, obok cukinię i cebulę. Piecz 15-20 min w 230 st. C. Po 10 min odwróć paprykę, cukinię i cebulę zamieszaj. Mięso podduś podlewając wodą na niepełnej łyżce oleju, dodaj koncentrat i czosnek, dopraw wybranymi przyprawami. Paprykę po wyjęciu z piekarnika zawiń w folię, obierz i usuń pestki. Pokrój na kawałki. Wymieszaj
Vroblewska-fitlifewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dość szybka i prosta propozycja na smaczny obiad. Mięso jest miękkie, delikatne i niezwykle aromatyczne. Doprawiłam je sporą ilością czosnku, bazylii i majeranku. Czerwona fasolka idealnie komponuje się z lekko pomidorowym sosem... Gulasz podałam z makaronem orkiszowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego i jest pyszny nawet ze świeżym pieczywem(...)porcje) 500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 300-500 ml wody 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka słodka bazylia, majeranek (wg smaku) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna olej Szynkę umyć, osuszyć i pokroić
Di gotujeważne- nigdy nie będziecie się zastanawiali czy makaron pomiędzy warstwami jest już odpowiednio miękki, jak to się zdarza przy tradycyjnej lazanii. Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego. Składniki: 400g wołowiny mielonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pieczarek 10 kromek chleba tostowego 1 jajko 2 małe ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli(...)łyżka oleju rzepakowego 1 pełna łyka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki drobno startego sera żółtego Sposób przygotowania: Kromki pieczywa tostowego wałkujemy na płaskie kwadraty. Mięso łączymy z kukurydzą, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sól oraz pieprz. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i lekko osolone smażymy na łyżce rozgrzanego oleju. Masło topimy, dodajemy
Kuchnia w czekoladzieOrzech , 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki: słodkiej papryki, majeranku, ostrej papryki, sól i pieprz WYKONANIE Musztardę mieszam z przyprawami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową marynatą dokładnie nacieram mięso, odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia wykładam mięso na blaszkę wysmarowaną masłem. Przykrywam folią aluminiową, piekę 25 min w 180 stopniach, następnie zdejmuję folię, zapiekam jeszcze(...)minut aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu przewracając. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką
słodki bratekzapiekanką. Można ją przygotować błyskawicznie, szczególnie, jeżeli dzień wcześniej przygotujecie sobie do innego dania więcej puree ziemniaczanego. Potrzebujemy: - puree z 6-8 ziemniaków średniej wielkości - ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego - 3 duże łyżki bułki tartej - pół szklanki gorącego mleka - 1 cebula - 2 jajka - ok. 100g twardego żółtego sera - sól, pieprz, słodka papryka - trochę tłuszczu do nasmarowania naczynia(...)zapiekania Zaczynam od wymieszania bułki z mlekiem i ostudzenia. Kiedy bułka ostygnie i oczywiście napęcznieje, dodaję ją do mięsa i bardzo drobno pokrojonej cebuli. Mieszam porządnie. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem i rozprowadzam w nim równo na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree
I tu będę miała takie teporcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE 2 szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu 100 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej(...)dłońmi, aż ciasto zrobi się gładkie, miękkie i sprężyste. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło. FARSZ : Do miski wkładamy mięso. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy cały czas mieszając przez około 2-3 minuty, aż cebulka zrobi się szklista. Dodajemy
cool and mintyłyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony ze skórą do głębokości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z sosem sojowym. Odstawiamy do zamarynowania. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ ( grzanie góra/dół bez termoobiegu). Piersi wyjmujemy(...)dokładnie oczyszczamy z czosnku i imbiru. Kładziemy na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu przez około 12 minut, stopniowo wytapiając skórkę. Przewracamy mięso skórką do góry i smażymy 2 minuty. Podsmażone piersi wkładamy do nagrzanego piekarnika (skórką do góry) i pieczemy przez 8-10 minut w zależności od wielkości. Wyjmujemy i zostawiamy
cool and mintynią nie przepadają. Ważne jest, aby składniki z których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce(...)minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko oraz przyprawy. Dodajemy namoczoną bułkę ( lekko odciśniętą). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy dłońmi. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju, aż się zrumienią
cool and mintyproszku, 1/4 łyżeczki chili w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczka soli ( lub więcej w zależności od tego jak słony jest bulion) WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę 1,5 cm. Przekładamy na półmisek, nacieramy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odstawiamy na 20 minut do zamarynowania. Cebulę kroimy(...)oliwie, na średnim ogniu, przez około 5 minut szklimy pokrojoną cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy mieszając przez około 2 minuty. Zwiększamy płomień do dużego. W trzech partiach dodajemy mięso, obsmażamy na rumiano cały czas mieszając. Dodajemy pokrojony boczek, a gdy lekko się wytopi stopniowo wlewamy wino, dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy przez
cool and mintyBanalnie prosty przepis na pieczonego kurczaka, taki w którym nie można nic zepsuć. Mięso zawsze wychodzi pyszne, soczyste, i pachnące przyprawami. Dobry na gorąco, ale również na zimno. Idealny sposób na rodzinny obiad, a także świetna propozycja dla wszystkich zabieganych i zapracowanych. Może być przyrządzany i doprawiany na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Najlepiej wybrać kurczaka(...)Pieczemy kurczaka przez około 2 godziny i 30 minut lub do momentu, gdy temperatura w najgrubszym miejscu piersi osiągnie 75℃. (wbity termometr nie może dotykać kości) lub sprawdzając, czy mięso przy nóżce jest miękkie. W połowie czasu pieczenia przekładamy kurczaka na drugą stronę. Po upieczeniu studzimy około 10-15 minut na kratce. SOS: Soki pozostałe z pieczenia kurczaka przelewamy
cool and mintyKrokiety z farszem mięsno-grzybowym i parmezanową panierką są świetnym sposobem na wykorzystanie długo gotowanego mięsa z rosołu. Dodatek namoczonych suszonych grzybów sprawia, że są bardziej intensywne, w smaku, aromatyczne, wilgotne i soczyste. Aby nie pękały podczas zwijania, naleśniki w które zawijamy farsz, powinny być jeszcze ciepłe i jak najcieniej usmażone. Tak przygotowane, zwinięte w ruloniki naleśniki, jeszcze(...)szklanka (250 ml) mleka 1/2 szklanki (125 ml) wody mineralnej 1 szklanka (150 g) mąki 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli FARSZ 300 g rozdrobnionego mięsa z rosołu 20-40 g suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula 1 mała marchewka z rosołu 1 mała pietruszka z rosołu 1 łyżka oliwy 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki masła
cool and mintyPierś kaczki z chrupiącą skórką i delikatnym, lekko różowym środkiem. Mięso najpierw wolno obsmażamy od strony ponacinanej w kratkę skórki, a następnie krótko dopiekamy w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury. Gotowe, odstawiamy na ok 5 minut, aby pozostały soczyste i zachowały jak najwięcej płynów. Całość przygotowuje się naprawdę szybko, a smakuje wybornie. W najprostszej wersji, gotowe piersi, można(...)piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu. Piersi kaczki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Skórkę nacinamy w kratkę, nie uszkadzając mięsa. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Układamy skórką do dołu na suchej patelni i podgrzewamy na średniej mocy palnika, przez około 12-15 minut. W miarę potrzeby regulujemy
cool and mintywysokiej temperaturze soczyste i orientalnie doprawione kawałki kurczaka. Wcześniej zamarynowane w pikantnej mieszance przypraw i jogurcie naturalnym z dodatkiem tartego imbiru, czosnku i cebuli. Dzięki temu po upieczeniu mięso zachowuje wilgotność oraz wyjątkowy aromat i ładnie odchodzi od kości. Tak zamarynowanego kurczaka, z powodzeniem możecie też upiec na grillu (około 60 minut, pod przykryciem), pamiętając, aby przed wyłożeniem(...)osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Sok z cytryny mieszamy z solą, 1 łyżeczką garam masala oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Dolewamy oliwę. Powstałą mieszanka nacieramy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy
cool and mintyPikantny i o pięknym kolorze krem kukurydziany podałam z wołowo-kukurydzianymi pulpecikami, śmietanką i rumianymi pieczarkami. Wbrew pozorom, słodycz zupki nie jest aż tak intensywna i z dodatkiem mięsa smakuje rewelacyjnie. Dziś zupką taką chcę poczęstować wszystkich twórców Akademii Kulinarnej Whirlpool z racji 3 urodzin. Mam nadzieję, że i Wam- Mistrzom spodoba się moja kuchnia i moje pichcenie. Życzę(...)zdrowia, by to wszystko o czym tylko pomyślicie móc zrealizować. Zapraszam do zapoznania się ze stronami: www.akademiakulinarnawhirlpool.pl www.marcoghia.pl Składniki dla 3 osób: 2 puszki kukurydzy konserwowej 200g wołowego mięsa mielonego 5 dużych pieczarek 5 malutkich ziemniaków lub 2 duże 750ml bulionu drobiowego (można użyć kostki rosołowej) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz do smaku 2 małe
Kuchnia w czekoladzie