łyżki oleju 400 g pieczarek 4 łyżki śmietany 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz świeżo zmielony * Podpowiedź jakie wino dodać do przygotowywanej potrawy znajdziecie tutaj Wykonanie: Mięso umyłam i pokroiłam na 4 kotlety. Rozbiłam tłuczkiem, posoliłam z obu stron, oprószyłam pieprzem z jednej strony. Przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzałam(...)dodałam roztarty w dłoniach majeranek i odparowałam płyn do 1/3 objętości. W tym czasie śmietanę wymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem. Mięso z pieczarkami ułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni . Znów udało mi się zrobić smaczną
Kuchnia u Krysitakie zadanie to praca dla mężczyzny. Dzisiaj, kiedy akurat nie miałam komu tej pracy przydzielić, wymyśliłam że ułatwię sobie to zadanie. Moja maszynka do mielenia mięsa jest wyposażona dodatkowo w szatkownicę i właśnie ją wykorzystałam do rozdrobnienia korzeni chrzanu. Użyłam tarczy do bardzo drobnego szatkowania i na niej starłam chrzan a następnie przełożyłam nastawkę z maszynką(...)mielenia mięsa z bardzo drobnym sitkiem do mielenia maku i zmieliłam miazgę chrzanową. Dzięki temu uzyskałam właśnie to o co mi chodziło. Czyli puszystą masę chrzanową bez grudek. Szybko, bo to trwało 15 minut, bez łez i bez kłopotu. Polecam. Składniki: 450 g korzenia chrzanu 1 duża soczysta cytryna 1 łyżeczka cukru szczypta soli
Kuchnia u Krysiząbki czosnku puszka groszku pół butelki cydru kilka pieczarek 125 ml śmietanki 2-3 chochle bulionu warzywnego sól, pieprz, tymianek, estragon 1-2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka na mocno brązowy kolor z oby dwóch stron. Wlać cydr(...)trzymać jeszcze chwilkę na ogniu i zdjąć mięso z patelni, a dodać pieczarki. Dusić ok 2-4 min wlać bulion i śmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do sosu i groszek. Ziemniaki ugotować z 2 ząbkami czosnku. Tłuc z odrobiną masła i mleka..wmieszać posiekany koperek
Gaździnka warzyPrzepis autorski (mój). Często robię kotlety marynowane w mleku ( klik ). Wychodzą niezwykle miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Tym razem z tak przygotowanego mięsa zrobiłam przesmaczne roladki. To dopiero pyszność! Kremowy serek cudownie się roztapia i idealnie łączy z całością. Możecie użyć dowolnego wariantu smakowego, lecz przyznam, że musztarda z miodem - idealnie komponuje się z szynką(...)serka kremowego (użyłam Apetina - musztarda i miód ) 4 plastry salami 1/2 papryki zielonej (średniej) Panierka: mąka pszenne 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Cebulę z czosnkiem obrać i pokroić, a listek laurowy odrobinę pokruszyć. Kotlety poukładać w misce. Każdą warstwę oprószyć solą
Di gotujedomu mam wielkich zwolenników pizzy i staram się ją przygotowywać w różnych wydaniach. Tym razem są to mini pizze z wołowym mięsem z posmakiem pomidorów. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody Farsz: 1 cebula(...)pieczarek 8 plastrów szynki 1 pomidor 200 g mięsa mielonego wołowego 150 g sera 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Lubczyk Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy oliwę z oliwek. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na obsypanej
VioletoweKucharzenieprzystawka. Jestem pewna, że potrawa ta na moim stole zagości jeszcze nie raz. Polędwiczki przygotowane właśnie w tej wersji idealnie nadają się jako przystawka na różne przyjęcia. Pyszne aromatyczne mięso, szynka szwarcwaldzka i szałwia to połączenie idealne. Danie to ma jednak jedną wadę. Zdecydowanie za szybko znika z talerza. Składniki: 50 dag polędwicy opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (10 dag) 12 listków(...)łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania : Składniki marynaty łączymy ze sobą. Polędwiczki kroimy na 1-1,5 cm kawałki. Mięso wkładamy do marynaty, odstawiamy w chłodne miejsce. Szybkę kroimy na średniej wielkości kwadraty. Szałwię płuczemy pod bieżącą wodą. Na każdy kawałek mięsa układamy plasterek szynki. Na wierzch kładziemy listek szałwii. Przekłuwamy
Pobite gary BarbarySkładniki: Dla 3 osób: 200g makaronu typu kokardka 100g młodej fasolki szparagowej 50g obranego groszku cukrowego 1/2 małej główki sałaty 1 garść liści szpinaku ok 6 suszonych pomidorów ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka 4 łyżki sosu balsamicznego (Lidl) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka kurczaka gotujemy do miękkości,studzimy i obieramy mięso. Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)gotujemy z dodatkiem soli ok 15 minut (do miękkości). Odcedzamy, studzimy lekko i kroimy na pół. Sałatę myjemy i targamy na małe cząstki, podobnie postępujemy z liśćmi szpinaku. Sałatę, mięso, fasolkę, szpinak, pokrojone drobno suszone pomidory oraz groszek cukrowy łączymy z sosem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu
Kuchnia w czekoladzieBardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem. Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej(...)pomidorów 1 pęczek szczypiorku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości. Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy
R'n'G Kitchensię pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść laurowy słodka wędzona papryka w proszku pieprz sól(...)nalewce z czosnku niedźwiedziego, rozmarynie, jałowcu i liściach laurowych, dodajemy połowę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sarnę zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wyjmujemy mięso z marynaty, mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek do miękkości. W czasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy je solą pieprzem
Quinoa Raz!temu zrobiłam podobne danie, ale bez mięsa. Dzisiaj pozmieniałam trochę składniki i dodałam indyka. Składniki: 3 kotlety z indyka 150 gramów (1 wreczek) ryżu 1 cebulka z dymką 4 suszone pomidory ok. 20-25 szt. oliwek zielonych (u mnie nadziewane pastą paprykową) 1 garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 500 ml wywaru warzywnego (może być drobiowy) oliwa z oliwek(...)przyprawa do kurczaka sól pieprz Najpierw kroimy w kostkę mięso, usuwając wcześniej ewentualne błonki. Przyprawiamy i odstawiamy na około 60 minut Dymkę z cebulką kroimy w paski, czosnek kroimy w kostkę, bazylię również kroimy Suszone pomidory kroimy w paski lub kostkę Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek tak, aby pokryła całą powierzchnię patelni. Rozgrzewamy na silnym ogniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comeśli chcemy, aby mięso przechowywane w lodówce zachowało dłużej świeżość, należy je przed włożeniem do lodówki dokładnie całe natrzeć olejem lub oliwą ( np. z oliwek ). W ten sposób zabezpieczymy je przed nadmiernym wysychaniem i kontaktem z powietrzem. Pamiętajmy także o tym, aby świeżego mięsa zbyt długo nie przechowywać, ponieważ mięso szybko się psuje i staje się niezdrowe
Przepisy i porady kulinarneDodać sezam. Zmniejszyć ogień i gotować (pamiętać o mieszaniu), aż marynata stanie się ciemna i gęsta. Wystudzić. Kurczaka pociąć w długie paski (wzdłuż włókien). Łodygi szczypioru umyć i osuszyć. Mięso warto marynować przez 2 godziny, ale w przypadku konieczności szybkiego przygotowania dania – nie jest to konieczne. Jeśli nie marynujecie mięsa trzeba je dobrze „obtoczyć” w marynacie. Paski(...)kurczaka nadziewać razem z łodygami szczypioru (nie trzeba do każdego kawałka) na patyczki – formować z pasków mięsa jakby wstążki (patrz zdjęcia). Marynaty nie wylewać. Przygotowanego kurczaka yakitori japońskie szaszłyki z kurczaka posmarować lekko olejem (najlepiej za pomocą pędzelka) i układać dość luźno na rozgrzanym grillu. W trakcie grillowania posmarować resztą marynaty z obu stron (pięknie się skarmalizuje). Grillować
Pociąg Do KuchniWykonanie: Borowiki moczymy w ciepłej wodzie przez parę godzin. Polędwicę myjemy przekrawamy w poprzek na pół, oba kawałki nacinamy wzdłuż przez środek długim ostrym nożem, tak by nie przeciąć mięsa po bokach. Szalotkę, borowiki i śliwki drobno siekamy. Cebulkę i grzyby podsmażamy na patelni na łyżce masła, a następnie mieszamy z ugotowaną i odsączoną quinoą i śliwkami, doprawiamy do smaku(...)solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy polędwicę, którą wcześniej trzeba posolić. Mięso spinamy wykałaczkami na brzegach, tak aby zamknąć otwór, żeby farsz nie wypłynął. Naczynie żaroodporna smarujemy masłem, układamy na dnie igiełki rozmarynu, układamy na nich mięso i na wierzch kładziemy po plasterku zimnego masła. Pieczemy w 180 stopniach około 45-50 minut. http://mojpieknystol.pl
Quinoa Raz!piersi z kurczaka 1 kostka twarogu półtłustego 150g. suszonej żurawiny szczypta pieprzu folia spożywcza Żurawinę dokładnie wymieszać z twarogiem. Z oczyszczonego mięsa przygotować 4 "kotlety" dość cienko rozklepane (ale nie mogą być poszarpane). Mięso delikatnie oprószyć pieprzem. Twaróg podzielić na 4 części. Nakładać twaróg na mięso i zwijać delikatnie i szczelnie tak jak krokiety. Na koniec zawinąć wielokrotnie
Lubię to gotuję