jest jedna... Sięgnęłam więc do podstawowych założeń według, których podstawą marynaty jest sos pomidorowy, dodatkowo powinna ona zawierać nutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do karkówki, ale świetnie sprawdza się też do przygotowania skrzydełek :-) SKŁADNIKI 215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej(...)francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie mięso śmiało grillować lub piec
Czary - gary w kuchnioczywiście, w których wiadomo co jest zmielone :-) A w ten, o którym piszę Wam dziś wmieliłam trochę drobiu i warzyw. I prawdę mówiąc możecie do jego przygotowania śmiało wykorzystać mięso i warzywa z rosołu - zawsze to jakiś kolejny sposób na ich zjedzenie w innej formie, a i z przygotowaniem zejdzie krócej, bo już większość ugotowana :-) SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka(...)pieprz, gałka muszkatołowa Ćwiartki i skrzydła wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień palnika, dodajemy obrane marchewki, pietruszki i selera i gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze ok. 15 - 20 minut. Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przestudzone mięso obieramy od kości i wraz z innymi składnikami
Czary - gary w kuchniTortellini to włoskie pierożki nadziane mięsem, grzybami lub serem. Podaje się je z sosem pomidorowym - wtedy możemy rozsmakować się w prawdziwie włoskich smakach, bo w ten sposób podaje się je tradycyjnie. :-) Całość można posypać startym żółtym serem, co ja pominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka wędzona 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym, które doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy pomidory, koncentrat, dusimy 15-20 minut, doprawiamy do smaku. 3. Tortellini przekładamy do przygotowanego sosu. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniSkładniki: 1 kg schabu 1 litr oleju kostka smalcu odrobina soli, ziół wg upodobania Wykonanie: Mięso nacieramy ziołami, odstawiamy do lodówki na 2-3 doby, codziennie należy przewrócić mięso. Po tym czasie mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku rozgrzewamy smalec z oliwą, doprowadzamy do wrzenia, kładziemy ostrożnie osuszony schab. Smażymy w ten sposób od 5-15 minut, zdejmujemy
kgwjanczewoprzygotowana pierś jest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta współgrają idealnie ze słoną szynką i lekkim mięsem z indyka. Danie wszystkim wyjątkowo przypadło do gustu. Razem z indykiem można upiec jednocześnie cząstki ziemniaków – wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę z indyka można(...)rozmaryn i suszone zioła prowansalskie) – tak przygotowane rozkładamy wokół. Roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie przykrywamy mięso kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero po ok. pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków
Poezja smakuznaczy, że nie smakuje również starszym :) Sałatka w wykonaniu bardzo prosta i łatwa, jednak wymaga trochę czasu pracy, ale kiedy podzielimy ją sobie na etapy przygotowania ( np. wcześniej przygotujemy mięso), to już reszta pójdzie szybko :) Polecam :) Składniki - dwie duże piersi z kurczaka ( pojedyncze) - puszka kukurydzy konserwowej ( u mnie ORZECH ) - mała kapusta pekińska - 2 kolorowe papryki - 1 mała cebula czerwona(...)Piersi z kurczaka dokładnie myję, wykrawam zbędne żyłki i tłuszczyk, każdą kroję wzdłuż na pół. Z czosnku, papryki, majeranku, przyprawy gyrosowej i oleju przygotowuję marynatę, do której wkładam poporcjowane mięso i całość odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso grilluję na patelni grillowej i studzę. Wystudzone piersi kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaję poszatkowaną
Kuchnia z widokiem na ogródmleka kokosowego -200 ml wody -200g makaronu soba lub innego typu vermicelli Wykonanie: Pierś z kurczaka kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Do mięsa dodajemy starty imbir, chilli, sos sojowy, paprykę, chilli i sok z połowy limonki. Dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut, by się zamarynowało. Obraną marchew kroimy, w pół plasterki, a cebule(...)olej i wrzucamy kurczaka. Dodajemy marchew i cebulę. Smażymy przez 5 minut i dodajemy groszek i trawę cytrynową. Smażymy przez kolejne kilka minut. Do naczynia, w którym marynowało się mięso wlewamy wodę, mleko kokosowe i wsypujemy kurkumę. Dokładnie ze sobą łączymy i wlewamy całość do kurczaka. Dodajemy kukurydzę i gotujemy przez 20 minut, na średnim ogniu. Jeśli będzie trzeba doprawiamy
Smakuj życie!Dzisiaj propozycja typowo wiosenna, przynajmniej w moim rodzinnym domu leczo pojawiało się na stole w tym okresie. Nie przepadam za kiełbasą czy tłustym mięsem w daniach, więc moja wersja lecza nie ma takich dodatków. Spróbujcie sami SKŁADNIKI: 0,5 kg sznycli z indyka 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 pomidory(...)łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, oregano, słodka papryka świeży tymianek i oregano oliwa opcjonalnie 1 kostka rosołowa (bulion z kurczaka) PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na kawałki ok. 3 cm i podsmażamy na oliwie w dużym garnku (w tym, w którym będziemy robić leczo). Dodajemy sól, pieprz i oregano. W tym czasie kroimy warzywa: cukinia w talarki, papryka w kostkę
Kuchnia w biegumąki, 2/3 szklanki oleju, szczypta soli, szczypta cukru, 1 jajko. Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam jak przepis na ciasto na pizzę Nadzienie: 0,5 kg mięsa mielonego, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 150 gram startego sera żółtego, 100 gram koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, bazylia i oregano. Krok 1 Do 2/3 szklanki ciepłej wody wkładamy(...)rozczyn z drożdży, całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką. Krok 3 Pieczarki i cebulę kroimy w pół talarki, siekamy czosnek. Krok 4 Pieczarki, cebulę i mięso mielone po kolei podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat i przyprawy, całość chwilę smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i ser. Krok 5 Jeszcze raz zagniatamy ciasto
Coś bym zjadłaJest ktoś kto nie lubi zjeść dobrego burgera? U mnie są często, bo uwielbiamy mięso. Dzisiejszy hamburger będzie z dodatkiem salami. Polecam! Koniecznie musicie je przygotować! Składniki : * bułki do hamburgerów * 300g mięsa wołowego mielonego * sól, pieprz do smaku * kilka plasterków salami * pomidor * ogórek * czerwona cebula * roszponka * majonez, ketchup Przygotowanie : Mięso doprawić i dobrze wymieszać. Na grillowej patelni usmażyć
Magiczne Życie Martysię nie spodziewałem, że zrobienie chili con carne, to taka prosta do przygotowania potrawa, a jednocześnie tak pyszna, aromatyczna i przyjemna. Jest to coś na kształt sosu z mielonego mięsa wołowego, lekko pikantne, aromatyczne i pełne kolendry.Danie naprawdę warte grzechu. I swoją droga pełen garnek pysznego chili można zrobić w 40-50 min., więc świetnie nadaje się na obiad(...)przygotowania chili potrzeba nam: około 1 kg mielonego mięsa wołowego (gulaszowe lub łopatka) 2-3 ostre papryczki jalapeño lub peperoni 1 duża czerwona papryka 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 3 świeże pomidory garść świeżej kolendry łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 5-6 liści laurowych 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
Kuba Gotujemożna go z powodzeniem przyrządzić ją bardziej tradycyjny sposób. Technikę grillowania łososia, na patelni czy grillu, omawialiśmy już wiele razy. Nie będzie więc niespodzianek: 7-8 minut od strony mięsa i tyle samo po odwróceniu na skórę, którą na koniec z łatwością zdejmujemy. Efektem będzie chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku mięso. Kluczowym dodatkiem jest karmelowy sos z brązowego(...)powinno pozostać ok. 1/2 początkowej objętości). Łososia lekko solimy i pozostawiamy na kilka(naście) minut. Na patelni grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i grillujemy przez 7-8 minut czasami lekko poruszając. Przekładamy na drugą stroną i grillujemy przez kolejne 7-8 minut. Z gotowej ryby zdejmujemy skórę. W międzyczasie przygotowujemy
Kulinarna PokusaWymyśliłam sobie serię zdrowych i lekkich obiadów, które będę tu pokazywać. Od jakiegoś czasu podstawą moich obiadów jest duża porcja gotowanych warzyw i kawałek mięsa. Zwykle kończy się tak, że większość mięsa (lub całe) zjada mi mały człowiek, część warzyw też, więc pokazane porcje mogą wydawać się spore, gdyż przewiduję w nich drugiego pożeracza. A, że wiadomo, lepiej smakuje(...)dowolne warzywa, u mnie mieszanka marchewkowa Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, rozłożyć jak książkę. Przykryć kawałkiem folii spożywczej i leciutko rozbić, uważając, by nie poszarpać mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, paprykami i tymiankiem. Pomidory delikatnie opłukać, pokroić w cienkie paseczki. Na mięsie, wzdłuż z jednego z dłuższych brzegów, ułożyć paseczki pomidorów, rzeżuchę
Cakes By Kejtprosty przepis na sałatkę owocowo-warzywną z roszponki z klementynkami . Dzisiaj coś na podobną nutę, tylko zamiast klementynek do roszponki dodajemy kawałki grejfruta. Co zestawione razem z mięsem z piersi kurczaka daje nam całkiem sycący i zarazem kolorowy lunch np do pracy. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 4 piersi kurczaka, 2 grejfruty, 4 pomidory, 4 garści roszponki(...)oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Myjemy roszponkę. Rodzielamy grejfruta na części. Delikatnie zdejmujemy z nich białą skórkę. Myjemy pomidory i kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni, pokrojone w plasterki, mięso kurczaka. Na talerzach rozkładamy roszponkę, plasterki pomidora, dodajemy obrane ze skórki cząstki grejfruta i upieczone (lub ugotowane na parze) mięso kurczaka. Całość doprawiamy do smaku. Do tej sałatki możemy dodać
MODA NA BIOMięso królika jest lekkostrawne,delikatne i ma niską zawartość cholesterolu.Od jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na królika,w końcu trafiła się okazja i jest.Na pierwszy ogień wykorzystałam bardzo łatwy,nieskomplikowany przepis.Trzeba tylko pamiętać by królika przemrozić,wtedy mięsko skruszeje. Składniki: królik 1/2 główki czosnku sól,pieprz majeranek 1 łyżeczka sosu sojowego 3-4 cebule 2-3 marchewki 1 szklanka(...)rosołu(bulionu) Dzień wcześniej mięso królika dokładnie nacieramy czosnkiem,solą,pieprzem,dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego i obficie posypujemy majerankiem.Wstawiamy do lodówki.Następnego dnia obieramy cebulę i marchewkę,kroimy w plastry.Tak przygotowane warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy 1 szklanką rosołu,kładziemy przyprawionego królika i zakrywamy pokrywką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C,pieczemy ok 1 godziny.Następnie
Niespełnione zdolności kulinarne