mięso - 63110 przepisów (strona:1085/4208)

Kotlet panierowany w płatkach owsianych 190

programu telewizyjnego. Osobiście sprawdziłam ją na różnych kotletach: z boczku, schabowych, drobiowych, a poniżej przedstawiam wersję z karkówką. Przyznam, że jest rewelacyjna i fajnie chrupiąca. karkówka (może być inne mięso wieprzowe lub drób) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: jajko mąka bułka tarta + płatki owsiane (płatki owsiane 2/3 i bułka tarta 1/3) (*) olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić(...)tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Każdy kawałek natrzeć przyprawami i obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i bułce tartej połączonej z płatkami owsianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.) (*) Same płatki owsiane słabo trzymają się mięsa

Di gotuje
Flaczki drobiowo - wołowe 237

gotujemy bulion.  Do drugiego garnka przekładamy wypłukane flaki, obgotowujemy przez 30 minut, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy kolejne 30- 40 minut - solimy.  Z bulionu wyciągamy mięso i warzywa.  Z udka obieramy mięso i wraz z polewaczkami kroimy w paseczki, warzywa w kostkę.  Do bulionu przekładamy mięso, warzywa i ugotowane flaki. Całość doprawiamy przyprawą do flaków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Brukselka jak gołąbki 244

rozgotowywanie brukselki, moim zdaniem jest wtedy niesmaczna. Zapraszam po przepis na danie z brukselką, która może być czymś więcej niż tylko dodatkiem do obiadu. 100g ryżu 300g brukselek 250g mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego cebula 1 łyżeczka ostrej papryki olej sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie  przepisem na opakowaniu. Brukselki obieramy z wierzchnich listków, odkrawamy końcówki i nacinamy(...)krzyż. Gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy wraz z mięsem mielonym posypanym przyprawami na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 3. Do mięsa i cebuli dodajemy ryż, przekrojone na pół brukselki i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę

Szefowa kuchni
Roladki z boczku (z pieczarkami i fasolką szparagową) 174

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Boczek można zastąpić innym rodzajem mięsa - choć w tej wersji roladki smakują rewelacyjnie! 700g boczku wieprzowego (około 8 długich plastrów) Marynata: 1/2 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek(...)praskę lub drobno posiekany, a ziarna pieprzu zmiażdżone.) Boczek umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i zalać marynatą. Całość odstawić na około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone (w kostkę) pieczarki i fasolkę szparagową. Całość poddusić (farsz nie musi być idealnie miękki

Di gotuje
Gołąbki bez glutenu i bez jajek 125

Gołąbki Składniki: mielone mięso wieprzowe, 500 g 1 duża kapusta 1 duża cebula 1 woreczek ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest, aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas zależy(...)wielkości kapusty. (moja była duża). Ryż ugotowałam do miękkości. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę.  Mięso mielone wymieszałam z ryżem i cebulką, dodałam sól, pieprz i kminek. Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście i ciasno zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam

nietadieta
Pyzy z mięsem. Bezglutenowe 179

Pyzy z mięsem Składniki: 300 g mięsa mielonego 4 cebule 10-12 ziemniaków mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Ziemniaki obrałam, ugotowałam i przestudziłam. Niestety nie mam praski, więc użyłam tradycyjnego tłuczka do ugniecenia ziemniaków. Ugniecione ziemniaki podzieliłam widelcem na 4 równe części, wyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie dodałam(...)powrotem ta jedną część ziemniaków i wszystko razem zagniotłam na ciasto.  W międzyczasie obrałam i pokroiłam cebulkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy delikatnie podsmażyłam mięso z dwoma cebulkami. Do farszu dodałam sól, pieprz, majeranek i odstawiłam do wystudzenia.  Ciasto odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nakładałam farsz i formowałam kulki. Ta część wymaga cierpliwości ale naprawdę warto

nietadieta
Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym. Bez glutenu 167

wieprzowiny 1 puszka pomidorów sól pieprz majeranek olej słonecznikowy ocet jabłkowy Ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam ze skóry. Wieprzowinę, cebulę oraz czosnek zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Mięso dobrze wymieszałam z cebulą i czosnkiem aby przeszło smakiem. Ziemniaki pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana dokładnie umyłam i również pokroiłam w plasterki. Pomidory z puszki przelałam do garnka, dodałam(...)powstał sos. I rozpoczęłam warstwowe układanie:) Do naczynia żaroodpornego wlałam niewielką ilość oleju, tak by zakrył dno. Na samo dno poszły ziemniaki, następnie cukinia, jedna część mięsa, bakłażan i połowa sosu pomidorowego. Wszystkie te warstwy powtórzyłam z pomocą małych rączek mojego synka:)  Naczynie żaroodporne wstawiłam do piekarnika na 1 h i 10 min, temp 190 °C. Warto co jakiś

nietadieta
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem z indyka 158

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem z indyka Składniki: cukinia filet z indyka cebula ryż sól kurkuma koperek oliwa z oliwek Mięso z indyka i cebulę pokroiłam w kostkę, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Ryż ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Cukinie umyłam i wydrążyłam środek za pomocą łyżki. Podsmażone mięso z cebulą wymieszałam z ryżem. Dodałam kurkumę, koperek i oliwę

nietadieta
Boczek z golonką 234

skóra z drugiego kawałka boczku,ugotować i zmielić na sitku fi 2 dwa razy Przyprawy - czosnek zgnieciony w prasce 3-4 ząbki -pieprz czarny 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g /kg mięsa -sól kamienna nie jodowana 18 g/ kg boczku -peklo sól 16 g / kg golonki -trzy szt. liścia laurowego Wykonanie Kupiony boczek myjemy i osuszamy.Dopasowujemy wymiarami(...)kawałki bez ścięgien samo chude mięsko które traktujemy delikatnie tłuczkiem do schabowych następnie peklujemy peklo solą i dokładnie wyrabiamy.Wkładamy do lodówki na 24 godz. Po 24 godz wszystkie mięso przyprawiamy najpierw czosnkiem nacieramy następnie dajemy pieprz,majeranek i na koniec do golonki dodajemy zmielone skórki.Wszystkie przyprawy mają być równomiernie rozprowadzone po mięsie. Teraz do naszej praski wkładamy kolejno

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kacze curry z wolnowaru 230

Bardzo smaczne, wyraziste kacze mięso, które można podać na wiele sposobów. Możemy podać je jako danie główne z ryżem, możemy zawinąć w tortillę, albo po prostu potraktować jako dodatek do bułki. W każdym przypadku jest smacznie. I najważniejsze - jak już piersi do wolnowaru wstawimy, niczego nie trzeba  pilnować. Tak lubię. Polecam! Na podstawie przepisu z książki Heather(...)pomidorowej 400 g  - puszka pomidorów krojonych 300 ml bulionu warzywnego przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać mięsa.  Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą do dołu, smażyć na niewielkim ogniu 3 - 6 minut aż skóra zbrązowieje a tłuszcz się wytopi. Odwrócić i smażyć z drugiej

Stare Gary
Flaczki po zamojsku 161

Składniki: 1 kg flaczków wołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek bulion 400 g mięsa wołowego 1 duży ogon wieprzowy 3 marchewki 2 pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy(...)ugotowania bulionu. Mięso umyć zalać wodą i gotujemy, aż będą miękkie, od czasu do czasu ściągamy szumowiny,na koniec dodajemy obrane warzywa, przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Flaki myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Osączamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy 2 razy po 10 minut, przecedzamy. Do dużego garnka wkładamy flaki, zalewamy rosołem i gotujemy

magiczna kuchnia Kasi
Boczek gotowany 333

się grubiutki.Mięsko trzeba  związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą aby dwa kawałki się ładnie połączyły. 2. Nacieramy papryką słodką lub ostrą jak ktoś lubi. 3. Natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. 4. Dodajemy do tego przyprawy dowolne dużo ja dałem łyżkę soli morskiej,łyżeczkę pieprz młotkowany z kolendrą,łyżeczkę(...)dużych i wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min.wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pikantne chili con carne 191

care to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso Składniki: 40 dag fasoli  „JAŚ” 2 cebule 40 dag mielonej wołowiny 4 kolorowe papryki 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz(...)smaku papryka ostra mielona do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć parę godzin wcześniej, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju, włożyć mielone mięso i pokrojone papryki, po czym podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy i dusić przez 10 minut. Gdy mięso jest już miękkie, dodać ugotowaną fasolę, podlać winem i gotować jeszcze

Tradycyjna Kuchnia
Zupa Kartoflana z Zacierką 177

zalewam wodą (2,5L). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut. Następnie wyjmuję kurczaka (jak ostygnie to obiorę ćwiartkę i skrzydełka z mięsa i dodam do zupy) i odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę. W tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję zacierkę: Do miseczki wsypuję mąkę dodaję szczyptę soli(...)zupy pod koniec gotowania. Przygotowanie pozostałych składników: Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Boczek również kroję w kostkę. Po ugotowaniu wywaru, ugotowanego kurczaka, obrałam z mięsa, pokroiłam na mniejsze kawałki. Końcowe przygotowanie zupy z zacierką: Do 2 litrów czystego wywaru daję ziemniaki i gotuję. Cebulę z boczkiem smażę na patelni przez około 15 minut. Następne

Uwaga Babcia Gotuje
SAŁATKA GYROS 198

keczup,majonez sos czosnkowy  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można zostawić na chwilę w chłodnym miejscu,ale nie jest to konieczne.Podsmażyć mięso na oleju,odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę,groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej puszki groszku i kukurydzy). Układać warstwami w kolejności: Mięso(...)majonezu 6 ząbków czosnku( ew 4 jeśli chcecie sos delikatniejszy) szczypta pieprzu Wszystkie  składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.Nie należy dodawać tutaj soli...dlaczego? przyprawa gyros do mięsa jest już wystarczająco słona,majonez też ma słony smak

Niespełnione zdolności kulinarne