mięso - 63110 przepisów (strona:1051/4208)

ZUPA Z SERKA TOPIONEGO Z MAKARONEM I PULPETAMI 144

użyłam makaronu kukurydzianego od  rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Składniki: * około 2 litry bulionu drobiowego * 5-6 serków topionych śmietankowych (trójkąty) * natka koperku * makaron * około 250 g mięsa mielonego wieprzowego * sól i ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól do doprawienia zupy Wykonanie: Ugotować  bulion drobiowy. W między czasie mięso mielone wyrobić z ulubionymi przyprawami. Uformować

Zrób to smacznie
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 164

kieliszek koniaku sól, pieprz  szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta słodkiej papryki szczypta tymianku szczypta zmielonego ziela angielskiego 3 pokruszone liście laurowe szczypta szałwii sposób przygotowania Mięso wieprzowe, wątrobę, oraz połowę słoniny kroimy na kawałki.  Rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią masło, wrzucamy pora  pokrojonego w cząstki i  smażymy  przez kilka minut, aż do zeszklenia(...)Przesmażonego pora, lekko studzimy, i razem z mięsem wieprzowym, połową słoniny i wątrobą mieliny w maszynce na drobnym sicie ( jeżeli zależny nam na gładszej masie to mielimy całość dwukrotnie). Teraz mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawami korzennymi  ( nie dodajemy tylko liścia laurowego i  szałwii ) wbijamy jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy

Miód i pieprz
Kotlety z selera z żółtym serem 287

woli odwagi) na uczenie ortografii dziewczyny która wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny.   Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety(...)średnim ogniu smażymy z obu stron, do zezłocenia. Podajemy same, jako wegetariański obiad np. z surówką coleslaw albo z tradycyjną surówką z białej kapusty , albo jako dodatek do mięsa – świetnie pasują do białego mięsa drobiowego – kurczaka czy indyka. SKŁADNIKI 2 bulwy selera, duże, po 700-900g (te ze zdjęć mają 600 i 1000g) 250-300g żółtego sera, najwygodniej

Karo in the Kitchen
Karkówka w sosie ketchupowym 281

Bardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso(...)tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmażamy do czasu aż pieczarki odparują z nadmiaru wody. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy pieczarkami i ogórkami. Smarujemy ketchupem. Pieczemy pod przykryciem przez 1-1,30 h w 200 stopniach C. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Klopsiki w sosie 211

Klopsiki w sosie..mniam..polecam. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułeczka sól, pieprz, majeranek, wegeta  mąka do obtaczania oliwa do smażenia sos: około 1l bulionu susz warzywny 1/2 szkl. słodkiej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki  musztardy lub chrzanu koperek Do mięsa dodać posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułeczkę,przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Drobiowy kotlet po parysku 266

kurkumy dla ładnego kolorku Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Każdy filet przekroić   wzdłuż na pół, lekko rozbić ( nie tak mocno jak na tradycyjne kotlety), każdy kawałek mięsa dość dobrze przyprawić.   Przygotować mąkę oraz w osobnym naczyniu jajka, które dobrze rozbełtać. Przyprawione kawałki mięsa zanurzać najpierw w mące potem w jajku i znów powtarzamy te czynności mąka(...)jajko i od razu wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Najpierw smażymy na większym ogniu potem nieco zmniejszyć płomień. Smażyć na złoty kolor.   Mięso najlepiej smakuje od razu podane po usmażeniu

W garach u Gosi
Gołąbki na dwa sposoby 274

obiad.   Na zupę kręcą nosem a   jak ziemniaki, to znów co do nich. Ale będąc na zakupach kupiłam słodką kapustę a w lodówce czeka na swoją kolej mięso mielone z karkówki, tak więc plan na dziś -   gołąbki :) Składniki : 1 średniej wielkości kapusta biała, można również użyć kapusty włoskiej Około 1kg mięsa mielonego z karkówki 1litrowy kartonik soku(...)mikrofalówce. Wkładam ją do foliowego woreczka nastawiam grzanie na ok 6 minut 800 mocy i tak po mniej więcej tym czasie zdejmuję kolejno liście powtarzając czynność podgrzewania.   Mięso połączyć z wcześniej ugotowanym i wystudzonym ryżem oraz przyprawami. Wyrobić mięsną masę. Porcjami układać farsz na każdy liść lekko go spłaszczyć po czym zawinąć boki kapusty do środka i zawinąć gołąbka

W garach u Gosi
Flaczki drobiowe 233

vegetta czego używamy opcjonalnie: 2 łyżka masła 2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę Przygotowanie: Przygotować żołądki, umyć, surowe pokroić w paseczki. Wrzucić do zimnej wody w raz z mięsem drobiowym. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. W trakcie gotowania wyjąć miękkie mięso drobiowe, obrać z kości i z powrotem dodać do flaków. Teraz już gotować(...)miękkości. Ja gotuję w szybkowarze co znacznie skraca czas gotowania. Gdy mięso jest już miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić jeśli to konieczne. Jeśli lubimy zaciągane zupy można zrobić zasmażkę z masła i mąki. Podawać z pieczywem

W garach u Gosi
Pasztet z pieczonych wątróbek 304

średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 200 ml mleka 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz gałka muszkatołowa około 80 g masła Wątróbki oczyścić. Boczek pokroić w grubszą kostkę. Mięso przesypać do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grube piórka. Czosnek obrać i grubo pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Całość zalać mlekiem i wymieszać. Naczynie żaroodporne wstawić(...)piekarnika i piec co najmniej 1,5 godziny w 150ºC (bez przykrycia). Podczas pieczenia, mięso co jakiś czas przemieszać, aby upiekło się równomiernie z każdej strony. Gdy na dnie naczynia żaroodpornego pozostanie cienka warstwa mleka, to naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Następnie wszystko zmiksować, np. za pomocą blendera. Na sam koniec do pasztetu dodać musztardę i całość przyprawić solą

Ugotować
Galareta drobiowa 200

Rosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach(...)groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku sok z cytryny, ocet winny do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso oddzielamy od skóry i kości, rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Marchewkę kroimy w plasterki lub w kostkę. 3. Jajka kroimy na ćwiartki. 4. W małym rondelku zalewamy żelatynę niewielką ilością

W kuchni Katie
sznycelki drobiowe smażone w chrupiącej panierce 173

zbyt wielu przygotowań, bowiem większość pracy wykonają za nas kultury bakteryjne zawarte w naturalnym jogurcie ( a którego użyjemy do zamarynowania mięsa). Natomiast rezultat osiągnięty po usmażeniu mięsa w złocistej panierce zadowoli nawet gusta osób najbardziej wybrednych składniki  dla czterech osób 800 g filetów(...)mąkę, słodką paprykę,  sól selerową, oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Kawałki drobiu wyjmujemy  z marynaty i układamy na ruszcie pozwalając odciec nadmiarowi jogurtu. Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w panierce, po czym zostawiany je na dziesięć minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej ( nie za wiele) a następnie smażymy krótko sznycelki ( ważne by olej był

Miód i pieprz
Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 187

produktów zbożowych, na drugie śniadanie przygotujmy sałatkę owocową lub warzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie. Po takim tradycyjnym obiedzie typu mięso z sosem-ziemniaki-surówka , najczęściej czujemy się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaronowy omlet z dynią i mięsem 171

Można go zgrabnie dzielić i serwować gościom.   Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella"     Dla 4 osób 300 g makaronu spaghetti Lubella 200 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego 400 g dyni hokkaido 1 szklanka pomidorowej pasteli 1 cebula 3 jajka olej do smażenia szczypta cynamonu bazylia, oregano pieprz, sól   Makaron ugotować al. dente.   Cebule(...)pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć około 10 minut.   Dynie pokroić w cząstki, skropić olejem, posolić, popieprzyć i upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.   Usmażone mięso i dynie zblendować razem, dodać pastele, rozbełtane jajka i makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wyłożyć na patelnie, przykryć pokrywką

Jadło i czytadło
Policzki wieprzowe na szpinaku 182

pietruszka. Mmm...pycha!  Składniki: makaron Lubella świderki policzki wieprzowe szpinak świeży pomidory malinowe fasola czerwona cebula biała czosnek świeży sos chilli * natka pietruszki sól Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Myjemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron sosem chilli * , a jeśli go nie mamy, to możemy po prostu obłożyć go płatkami chilli albo(...)pieprzem cayenne. Oczywiście jeśli wystrzegamy się ostrych przypraw, to sama słodka papryka wystarczy. Odkładamy takie mięso na min. 15 minut, by się przegryzło, a później podsmażamy z każdej strony na patelni z odrobiną oleju. Bierzemy pomidory malinowe, lub jakiekolwiek inne, byle by posiadały choć odrobinę aromatu i były dość mięsiste. Poza sezonem śmiało możemy się posiłkować tymi w puszce, które

Karczma Honorietty
Gulasz z indyka i dyni 207

Aromatyczny i rozgrzewający posiłek na chłodne jesienne dni. Gulasz zrobiłam z mięsa indyka i dyni,z dodatkiem papryki i świeżego imbiru który dodał mu właściwości rozgrzewających i nieco pikanterii. 400 g filetu z piersi indyka  300 g obranej dyni 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta chili cayenne(...)sól świeżo mielony pieprz 2 szkl. bulionu drobiowego 2 łyżki oleju natka pietruszki Filet pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie rumiane,dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przyrumienić,zalać bulionem,przykryć patelnię i dusić 10 minut. Paprykę pozbawić nasion,pokroić w kostkę i dodać do mięsa,dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną

Kolorowa kuchnia Elki