mięso - 63110 przepisów (strona:1042/4208)

KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 208

godzinki, najlepiej na noc, ale jeżeli ktoś nie ma czasu to, to nie jest konieczne. Aby kurczak był smaczny nie potrzeba zbyt wiele. Sam sos sojowy idealnie zamarynuje mięso. Jednak dla odrobiny słodkości najlepiej dodać troszkę miodu i pieprzu. My najlepiej lubimy kurczaka z ostrym sosem, który przygotowuje sama. Jest to świetny sos, który można zamknąć(...)liści kapusty odkroić zieloną część, zostawiając sam środek liścia, który kroimy w kwadraciki lub paski. Patelnię wok rozgrzewamy. Wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy kurczaka. Gdy się podsmaży mięso przekładamy do miseczki. Do woka ponownie wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy lekko się przysmażą przekładamy do miski z mięsem. Na tej samej patelni smażymy

Kuchnia Paulettes
MEKSYKAŃSKIE MUSZELKI 208

Propozycja na bardzo syty obiad ala zapiekankę. Użyłam makaronu muszelek i zrobiłam farsz meksykański. Całość obsypana ciągnącym się serem !  SKŁADNIKI: Farsz: mięso mielone 0.5 kg.  czosnek 2 ząbki cebula 1 szt. przyprawa do mięs 1 łyżka papryczka chili 1 szt. papryka słodka mielona 1 łyżka pieprz 1 szczypta sól 1/2 łyżeczki przecier 2 łyżki ketchup 1 łyżka woda(...)kukurydza z puszki 3 łyżki Dodatkowo: makaron muszle 400 gram bulion 300 ml.  przecier 3 łyżki pieprz 1 szczypta natka pietruszki 3 łyżki ser żółty 100 gram METODA: Mięso doprawiamy zgniecionym czosnkiem, przyprawą do mięs, papryką słodką, pieprzem i solą. Wymieszać.  Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek ). Następnie dodać mięso. Podsmażyć.  Dodać przecier

Kuchnia Paulettes
WYTRAWNY TORT Z WOŁOWINĄ, BROKUŁEM I JAJKIEM 218

SKŁADNIKI: Ciasto:  mąka 300 g. zimne masło 125 g.  sól 1 łyżeczka jajko 1 szt. żółtko 2 szt. woda 2 łyżki śmietana kwaśna 1 łyżka Farsz I: mięso mielone wołowe 200 g.  mięso mielone drobiowe 200 g.  cebula 1 szt. oliwa z oliwek 2 łyżki pomidory z zalewy 5-6 szt.  sól 1 łyżeczka pieprz(...)Wymieszać ze wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.  Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać.  Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą się

Kuchnia Paulettes
ŚWIĄTECZNY BIGOS 3-DNIOWY 937

jest na święta, a najlepszy robi mama. Teraz i ja znam recepturę na najlepszy bigos.  SKŁADNIKI: kapusta kiszona 4 kg.  kiełbasa np. śląska ok. 1 kg.  mięso mieszane (drobiowe, wieprzowe) np. łopatka, szynka, ćwiartki z kurczaka)800 g. wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka boczek surowy wędzony 300 g.  liście laurowe 5 szt. ziele angielskie(...)rosołowa 2 szt. przyprawa do bigosu do smaku  przecier pomidorowy 2 łyżki  woda ok. 1 i 1/2 szkl. + do podlewania olej do smażenia  przyprawy do mięsa:  a) przyprawa do mięs Delikata 2 łyżki  b) pieprz 1/2 łyżeczki  c) majeranek suszony 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego

Kuchnia Paulettes
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 159

charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Źródło: internet Liść laurowy - pochodzi z Azji Mniejszej skąd rozprzestrzenił się na obszary innych krajów. o podobnym klimacie. Liść laurowy jest owalny i spiczasty i gładki. Wysuszony(...)szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii. Za najlepszy uważany jest z Walencji. Uprawiany jest również

Ciastka - domowe słodkości
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym 425

odmienić nudne ziemniaki?:) Faszerując je! W mojej wersji farszem jest mięso mielone z cebulą, papryką i serem. Do tego wystarczy maślanka i mamy pełny, sycący i treściwy obiad:).  8 dużych ziemniaków 500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 pęczek koperku 1 duża cebula  100g sera cheddar lub innego długodojrzewającego 100g sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)granulowany olej 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę,cebulę i koperek drobno siekamy. Sery trzemy osobno na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone obsypane solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ser cheddar i koperek, mieszamy. 3. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół

Szefowa kuchni
Noga gęsi. 186

sól  pieprz  papryka słodka  zioła prowansalskie  majeranek -pół główki czosnku Sposób przygotowania: Nogi gęsi myjemy, suszymy za pomocą ręcznika papierowego i przyprawiamy. Czosnek obieramy. Do mięsa dodajemy całe ząbki czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Gęś układamy w naczyniu do pieczenia skórą do dołu. Możemy dodać ziemniaki i jabłka(...)Nogi gęsi pieczemy w temperaturze 160 stopni. Pierwsze 1,5-2 godziny mięso musi być przykryte folią aluminiową. Następnie odwracamy gęś skórą do góry i pieczemy bez przykrycia. Smacznego

Magia jedzenia.
Solianka 235

ziele angielskie     liście laurowe     pieprz i sól     koperek, natka      śmietana - kilka łyżek do przybrania Mięsa włożyć do 2.5 l wody, dodać warzywa oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by odchodziło od kości. Następnie odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić(...)wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na smalcu. Dodać krojone pomidory z puszki i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem. Podsmażyć kiełbasę i boczek oraz słoninę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy. Następnie dolać zalewę z ogórków kiszonych. Dodać

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 209

szef kuchni były suszone borowiki, ser podpuszkowy parmigiano reggiano, oraz różowy pieprz ziarnisty. Dość szybko wpadliśmy na pomysł, co można przygotować z tych produktów. Jako, że kochamy wszelakie mięsa padło na …. faszerowaną grzybami pierś kurczaka . W ciągu godziny powstało bardzo pyszne danie, zapraszamy po przepis na pyszną pierś kurczaka z aromatycznym nadzieniem z grzybów i sera z dodatkiem jarmużu(...)cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż jak szef kuchni (to mix olejów roślinnych: oleju rzepakowego i słonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni do pieczenia mięsa 2 łyżki sera parmigiano reggiano sól, czarny pieprz i pieprz różowy do smaku jarmuż Sałatka: 1-2 upieczone buraki, 1 mała czerwona cebula, ½ szkl. (poj. 250 ml) kaszy bulgur

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 198

miałam mały groch ale Jaś też będzie bardzo dobry    - 3 liście laurowe    - kilka ziaren ziela angielskiego    - kilka ziaren pieprzu    - 30 dag mięsa wieprzowego z kością,    - 5 ziemniaków    - 2 marchewki    - 1 pietruszka    - kawałek selera    - biała część pora 1. Fasolę moczymy(...)używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy.  Kapustę

Apetyczna babeczka
Wołowina na szybko 221

Składniki: -450 g mięsa wołowego mielonego -300 g pieczarek -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół puszki zielonego groszku -torebka dowolnego sosu grzybowego -łyżka majeranku -łyżeczka granulowanego czosnku -łyżeczka keczupu -sól, pieprz do smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy paprykę(...)końcu pieczarki. Przykrywamy i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodajemy mięso i wlewamy rozmieszany z zimną wodą ( 400 ml ) sos z torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dobrze jest odstawić potrawę przed podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników.  Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą

Kulinarne przemyslenia
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 194

wapiennego terroir. W bukiecie dominują brzoskwinia, mirabelka oraz ananas. Na języku dojrzałe jabłko i lekko pikantne nuty. Wino o doskonałej równowadze między kwasowością i słodyczą. Białe, zwarte i jędrne mięso turbota ma z reguły delikatny smak, więc elementami potrawy decydującymi o doborze wina były przede wszystkim dodatki: chrzan, kiszona rzodkiewka i kosztela. Herrenberg w pięknym stylu poradził sobie z pikantnymi(...)bukiecie fiołki i leśne jagody. Na finiszu pikantne akcenty z dodatkiem ciemnej czekolady i kawy w tle. Leżakowane w barrique. Jedno z najlepszych połączeń tej kolacji. Cudownie miękkie mięso sarniny wprost stopiło się z aksamitnym Pinot Noir. Słodkie kwiatowe nuty idealnie współgrały z czeremchą i lubczykiem. Kasztan natomiast z delikatnymi, kawowymi półtonami na finiszu. 8. przerywnik: gałęzie czarnej porzeczki, aronia

królestwo garów
Cycuszki z kurczaka z ziemniakami 206

myję i osuszam , następnie kroję w cienką kostkę , marchewkę , czosnek , ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy mamy przygotowane nasze warzywa , przekładam do naszego wcześniej pokrojonego mięsa , następnie cebulę obieram , kroję w kostkę i przesmażam na złoty kolor i dodaję do mięsa , następnie dodaję jajka , wszystkie nasze przyprawy oraz mąkę , wszystko razem mieszam bardzo dokładnie(...)patelnie dodaję dolej , i zaczynamy smażyć nasze placki , na małym ogniu , aby nam się mięso usmażyło , i tak postępujemy do wykończenia masy mięsnej , jak mamy usmażone wszystkie placki,a są lekko zimnie , możemy wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut , i gotowe do podania

Mój Smak
Bulgur z indykiem i warzywami 225

Pyszny, pożywny, jesienny obiad z kaszą bulgur, mięsem i bukietem warzyw :) Składniki na 2 porcje: 2/3 szklanki suchej kaszy bulgur 350 g piersi z indyka 400 g mieszanki warzyw mrożonych (lub kilka pokrojonych kolorowych świeżych warzyw) 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: oregano, bazylia, czerwona papryka, kurkuma, curry pieprz, sól do smaku masło klarowane do podsmażenia Przygotowanie: Kaszę dobrze przepłucz(...)kasza wchłonie całą wodę. Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry.  Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie. Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut. Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku. Przypraw danie bazylią, oregano

Ze smakiem i z pasją
Udka w sosie własnym 207

Udka w sosie własnym to danie mojego dzieciństwa. Miękka skórka, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka. Proste i szybkie do przygotowania. Takie udka najlepiej smakują podane z ziemniakami lub kluskami (swoje udka podałam z buraczanymi kluskami śląskimi ). Zachęcam do przygotowania :) Składniki na porcję dla 4 osób: 4 duże udka z kurczaka woda do przykrycia mięsa (około 2 szklanki) 1 średniej

Ugotować