mięso - 63110 przepisów (strona:1039/4208)

Polędwica wieprzowa w miodzie 255

wkładamy polędwiczkę nadal zawiniętą w folię , obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut . Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić ostrożnie , naciskając palcem mięso czy jest już sprężyste ( surowa jest miękka ) . Wyłączamy piekarnik i pozwalamy polędwicy dojść w gorącym piekarniku jeszcze 5 minut . Po tym czasie wyjmujemy mięso , powstały przy pieczeniu wywar ( jest go mało ) zlewamy(...)ogniu ,do momentu aż się zagęści samoczynnie. Można doprawić pieprzem lub solą, jak ktoś lubi . Sosu nie ma dużo ,ale jest bardzo intensywny w smaku i wystarcza do skropienia mięsa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polędwiczkę , która odpoczęła w trakcie przyrządzania sosu , kroimy na równej wielkości kawałki i podajemy skropioną sosem . Świetnym dodatkiem jest sałatka

Ogrodnik w podróży
Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe 210

się z zamiarem przyrządzenia klopsików z jelenia na Boże Narodzenie. W tym roku powiedziałam, że nie odpuszczę i klopsiki z jelenia już są gotowe. Jak przyrządzić klopsiki z jelenia? Mięso jest dosyć chude. Przyrządzam je zatem podobnie jak klopsiki z wołowiny z pokaźną dozą wysokotłuszczowej śmietanki. Klopsiki są mięciutkie i bardzo charakterystyczne w smaku. Są to bardzo świąteczne köttbullar. Przyprawiłam(...)muszą spróbować wszystko co znajdzie się na świątecznym stole. Nie na darmo gotuję przez cały tydzień. Potem aż do Nowego Roku świętuję! Klopsiki z jelenia Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego z jelenia 2 cebule 300 ml śmietanki, 36% tłuszczu 3 żółtka po 1 łyżce świeżego rozmarynu i tymianku 5 goździków 5 nasion ziela angielskiego 3 nasiona jałowca 2 ziemniaki

codojedzenia
Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą 210

dużo. Do tego sos z kurczakiem, serem feta, czerwoną papryką i słodką kukurydzą. Szybki i smaczny obiad w kilka minut. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki słodkiej kukurydzy 100 g sera feta 50 g serka topionego o smaku szczypiorku Sól Pieprz Zioła prowansalskie 0,5 szklanki wody(...)Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy całość wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy przez kilka minut

VioletoweKucharzenie
Risotto z PRLu 156

Jednym z takich dań jest risotto, które u nas było robione ze zwykłego ryżu, ugotowanego osobno. Takie dania, to istny wehikuł czasu.  Składniki 100 g ryżu 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy 5 pieczarek 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Pieczeń z indyka na specjalne okazje 333

przeszkodzie, by przygotować ją sobie także bez specjalnej okazji i cieszyć się z codzienności. Filet z indyka 4 ząbki czosnki Świeży rozmaryn Masło Szynka długo dojrzewająca Sól Pieprz Mięso dokładnie myjemy i suszymy. Mój kawałek indyka ważył niecały kilogram. Użyłem do niego 4 ząbki czosnku, którymi po przetarciu przez praskę razem z posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem natarłem mięso, które(...)następnie marynowało przez kilka godzin (minimum 1 godzina). Po tym czasie mięso należy obsmażyć na maśle z każdej strony, by się zarumieniło, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jeszcze rozmarynu i pieprzu, zawijamy w szynkę długo dojrzewającą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

MarcinChef
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 289

tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się(...)ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ zamrożona ryba (np. w panierce) zmienia smak ze względu na pochłonięcie wody. 14. Mrozimy wędliny Mięso, wędliny, kiełbasy możemy również śmiało zamrozić. UWAGA: nie mrozimy potraw uprzednio zamrożonych i rozmrożonych

Tradycyjna Kuchnia
Świąteczna szynka glazurowana miodem 280

czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (taką ilością, by szynka po dodaniu była(...)cała zanurzona). Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mięso. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny.  Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka

Moje Kuchenne Rewelacje
Penne z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 244

cukinia 400 ml mleczka kokosowego sól, świeżo mielony pieprz do dekoracji świeża rukola WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i smażyć mieszając od czasu do czasu. Por umyć i pokroić w krążki (tylko białą część), po czym dodać do mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Wlać mleczko kokosowe(...)wymieszać. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie umyć i obrać w różyczki brokuł. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju. Gdy już warzywa zaczną powoli mięknąć, to dodać brokuł. Na koniec

Passions hobbies life
Pieczona pierś z indyka 719

domową wędlinę nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. Dzisiaj mam propozycję na pieczoną pierś z indyka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na  zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie(...)kilka godzin (można na całą noc). Pierś dokładnie zawijamy w folię aluminiową, pamiętając, że do pieczenia, matowa strona powinna być na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni. Ja piekę 70 minut, na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Mięso wyciągamy z piekarnika i studzimy, bez odwijania z folii. Schładzamy w lodówce

Smak mojego domu
Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad 285

jeść klasycznie z pieczywkiem, bądź w formie sandwicza, jak komu wygodnie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z pieczonym kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 szklanki posiekanego mięsa pieczonego kurczaka (lub innego mięsa jak masz pod ręką) ¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy Bonduelle , odsączonej z zalewy

karmelowy
Sałatka gyros 255

kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Doprawione mięso najlepiej odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut aby przeszło smakami. Po tym czasie wyjąć mięso i podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju. Po wystudzeniu mięso ułożyć w salaterce/misce

W garach u Gosi
Pieczeń z siekanym kurczakiem, pieczarkami i serem 194

Krucha i szybka w przygotowaniu pieczeń z siekanymi kawałkami filetu z piersi kurczaka, pieczarkami i żółtym serem. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 6 pieczarek 3 ząbki czosnku 4 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 3 jajka Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa(...)dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 26x12 cm. Pieczemy  w 190*C przez 60 minut. Foremkę możemy wyłożyć papierem do pieczenia aby później łatwiej było wyjąc mięso

VioletoweKucharzenie
Chili con carne 146

inspiracji obiadowej na horyzoncie pojawiło się chili con carne. Szybkie, smaczne i proste danie. Można je podkręcić ostrością jak sama nazwa wskazuje. Składniki na chili con carne (3 porcje): mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku pieprz czarny lub pieprz cayenne sól oregano bazylia(...)jest taka możliwość w formie papryczek odrobina cukru (opcjonalnie) Cebule pokroić w małą kosteczkę i smażyć przez 2 minuty na patelni po czym wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, które cały czas należy rozdrabniać. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Wlać pomidory i około 100 ml wody. Dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną

Karola gotuje
Karkówka z grilla 174

Dziś mięso lubiane szczególnie przez Panów :) Składniki na karkówkę z grilla (8 porcji): karkówka około 1 kg 3 - 4 łyżki oleju pieprz ostra papryka curry przyprawa do karkówki Mięso pokroić w średniej wielkości kawałki. Zalać olejem i doprawić wedle uznania. Dokładnie wymieszać. Marynować minimum 3 godziny. Grillować od 5 do 8 minut z każdej strony (im bardziej rozgrzany grill(...)krócej). Karkówka ma być soczysta. Należy uważać, aby nie przesmażyć mięsa, by nie okazało się twarde

Karola gotuje
Devolay (pieczarki i cebulka) 171

pieczarki i drobno pokroić. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na maśle. Wrzucić pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Lekko przestudzony farsz nakładać na przygotowane wcześniej filety. Zawijać mięso tak, aby pieczarki nie wypadały ze środka. Można wspomóc się wykałaczkami. Tak przygotowane Devolaye obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni. Kiedy już widać, że mięso się(...)zarumienia można delikatnie wyciągnąć wszystkie wykałaczki. Nadmiar pieczarek można wykorzystać do posypania ziemniaków lub jeśli ktoś woli mięsa

Karola gotuje