mięso - 63110 przepisów (strona:1041/4208)

Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff 280

ręką, ja dodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Strogonow z klopsikami i makaronem (4 porcje) Składniki na klopsiki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 kromka chleba, zmiksowana w blenderze do uzyskania drobnych okruchów 1 łyżka(...)garść natki pietruszki, drobno posiekanej 250 g tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce wymieszaj mięso, czosnek, cebulę, zioła i zmiksowany chleb. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym uformuj zgrabne klopsiki o średnicy ok. 2 cm. Umieść je na talerzu i przełóż do lodówki

karmelowy
Pizza chili con carne (ciasto bez wyrastania) 211

pizzę. Bardzo sycąca i treściwa, pyszna! Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 200g mięsa mielonego 150g mozzarelli  1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy koncentrat pomidorowy oregano, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz olej 1. Mięso(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano. Wykładamy mięso mielone, pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, fasolę, kukurydzę. Posypujemy startym serem. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów

Szefowa kuchni
Gulasz z grzybami w chlebie 155

spodu uderzając nożem będzie wydawał głuchy odgłos. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą zimną. Jak ostygnie ścinam wierzch chleba, wydrążam środek. Gulasz podaję w chlebie. Gulasz: 25 dkg mięsa od łopatki 1/2 dyni h 20 dkg podgrzybków 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz przyprawa do gulaszu papryka wędzona 1 łyżeczka krupczatki płaska 1/3 szklanki śmietany 30 % 1/2 litra(...)bulionu drobiowego Mięso kroję w kostkę małą. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję łopatkę i dalej smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie. Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam

wesoła kuchnia
Kurczak w sosie śmietanowym 344

pestek winogron) woda Przygotowania zacznij od obrania cebuli i marchewki i pokrojenia ich w kostkę. Odłóż do jakiejś miski, czosnek obierz i pokrój w plasterki. Teraz zajmij się mięsem. Pokrój kuraka. Ja go pokroiłem w poprzek w równe kawały o grubości około 3 cm. Chcesz, żeby były duże. Nie rozbijaj, bo i tak będziemy je dusić. Posól i popieprz mięso(...)dokładnie z każdej strony. Rozgrzej patelnię (na średnio-dużym ogniu), wlej trochę oleju (lub użyj masła klarowanego, jeśli masz) i obsmaż mięso z każdej strony tak, aby lekko zbrązowiało. Na sam początek smażenia wrzuć do patelni ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Po przesmażeniu, przełóż kuraka do jakiegoś niedużego garnka. Patelnię zalej wodą (tak z pół szklanki) i przepłucz dokładnie

manslogblog
Dobry, sprawdzony kapuśniak 232

kapusty kiszonej  3-5 ziemniaków cebula 2 łyżeczki masła; łyżka mąki  przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi.  Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.  Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Do tego dodajemy 1 liść laurowy, po 3 ziarenka(...)ziela angielskiego i pieprzu oraz odrobinę kminku (10 ziarenek). Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości. W drugim garnku gotujemy rosół. Mięso zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew , pietruszkę i selera.  Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie

Aromatyczne Podróże
Roladki z karkówki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami 17871

wędzonej szynki dojrzewającej ok 20 suszonych śliwek Helio 7 łyżeczek musztardy sarepskiej 600 ml gorącej wody 2 łyżki mąki sól, pieprz 1 łyżka oleju Plastry karkówki rozbić tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na desce ułożyć  jeden rozbity plaster karkówki i posmarować 1 łyżeczką musztardy. Następnie na mięsie rozłożyć plaster wędzonej szynki. Przy jednym brzegu(...)ułożyć suszone śliwki, ja dawałam po 2-3 sztuki w zależności jak duże śliwki i jak duży plaster mięsa. Następnie zwinąć roladkę zaczynając zwijanie od brzegu przy którym ułożyliśmy śliwki. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki owinąć sznurkiem aby nie rozwinęły się podczas duszenia. Rozgrzać patelnię z olejem i dobrze przysmażyć roladki ze wszystkich stron. Następnie podlać gorąca

Monia miesza i gotuje
Rolada z indyka 206

suszone zioła prowansalskie mielona ostra papryka Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i zblanszować. Udziec umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,usunąć kość i skórę. Rozciąć tak, aby powstał duży płat  mięsa. Natrzeć go solą,białym pieprzem i ułożyć na talerzu. Polać mięso marynatą zrobioną z oleju,rozgniecionego czosnku,ziół prowansalskich i mielonej papryki. Owinąć talerz folią spożywczą i włożyć na kilka(...)godzin do lodówki. Na zamarynowane mięso rozłożyć plastry sera i pieczarki,zwinąć roladę i spiąć ją w kilku miejscach wykałaczkami. Roladę włożyć w rękaw do pieczenia,polać resztą marynaty,rękaw szczelnie zapiąć klipsami.  Piec 60 minut w temp. 200 stopni. Roladę podawać na ciepło jako danie główne  lub na zimno pokrojoną w plastry

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa imbirowa 185

drobiowego 4 dymki szczypiorek 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i rwiemy mięso na mniejsze kawałki. Grzyby moczymy we wrzątku, kroimy na paski. Do rondla wlewamy bulion, dodajemy grzyby i doprowadzamy(...)wrzenia. Następnie dodajemy osączony z zalewy groszek, drobno posiekany imbir, pokrojoną na plasterki dymkę, sos sojowy i mięso z kurczaka. Gotujemy 5 min. Zupę mieszamy z olejem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym 214

Niektórzy pewnie są zaskoczeni takim daniem. Muszę przyznać, że kierowane jest bardziej dla koneserów i osób lubiących taki rodzaj mięsa ( idealne dla tych którzy lubią golonkę połączoną z biodrówką – coś w nim jest ). Jeżeli chodzi o samo danie, jest ono delikatne i wyraziście musztardowe. Wbrew pozorom sporo jest na nich mięsa. Polecam. Składniki: Ogony wieprzowe około 1200 gram Sól Pieprz(...)usuwamy listki i ziele. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy do niej musztardę, mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym sosie. Dusimy jeszcze razem około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso a sos razem z cebulą, miksujemy. Cebula w naturalny sposób zagęści sos. Ogony podajemy z kaszą lub ziemniakami w połączeniu z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Jak połączyć posiłki, żeby były zdrowe? 223

odnośniki do niektórych przepisów w nadziei, że z nich skorzystacie. Jedna z czytelniczek poprosiła mnie, żeby zamieścić przykładowy jadłospis dzienny i zrobię to, ale potrzebuję trochę czasu. 🍎 Nie łączę mięsa z węglowodanami, czyli np. z ziemniakami, kaszami czy makaronami. Jem mięso z surówkami i sałatkami. Warzywa na ciepło też pasują. 🍎   Bardzo rzadko, jedząc chleb, smaruję go masłem. Wolę zjeść(...)jajek, a czasem zastępuję je nasionami chia (1 łyżka nasion, to jedno jajko, poza tym chia to też substytut siemienia lnianego). Chia można dodawać do pieczenia pieczywa. 🍎   Mięso tak: wołowe, drobiowe - jest naprawdę dużo sposobów na przygotowanie takich mięs, żeby mi się nie znudziły. Różnie przyprawiam, zmieniam dodatki. Gotuję, piekę, smażę na zdrowym tłuszczu: maśle klarowanym lub oleju kokosowym

Szczęśliwa kuchnia
Długo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa 276

obtaczamy w nim całą , bardzo grubą warstwą od spodu i z wierzchu. Polędwica nie będzie słodka , nie musicie się tego obawiać mimo pozornie olbrzymiej ilości , nie wchodzi on w mięso . Cukier świetnie wyciąga wodę i powoduje zasychanie wierzchniej warstwy , którą zakonserwuje nam później sól . Odstawiamy na 1 dzień do lodówki . Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki , z cukru , dokładnie płukamy(...)trzy dni żeby wytworzyła ładną suchą skórkę , po tym czasie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia 14-16 C , gdzie będzie dojrzewała około 8 dni . Jest to bardzo delikatne mięso , a więc warto kontrolować stopień wysuszenia, naciskając je co jakiś czas , czy zbyt nie twardnieje . Musi być sucha z wierzchu ale delikatnie pozwalać się uginać pod palcami , inaczej ciężko będzie ją kroić

Ogrodnik w podróży
ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM 161

się jak najwięcej "wciskać"je do dań codziennego menu. Beszamel przypieczony, chrupiący i złocisty oblepia kulki i warzywka, przez co danie jest smaczniejsze i aromatyczniejsze.  Składniki: Mięsne kulki: mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram jajko 1 szt. bułka tarta 3 łyżki sól 1 płaska łyżka czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. majeranek 1 łyżka pieprz ok. 1/3 łyżeczki Warzywa(...)pieprz do smaku ser żółty start na tarce ok. 1/2 szkl.  Wierzch: ser żółty 4 plastry cienkie  natka pietruszki 2-3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Mięsne kulki: Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min.  2. Z mięsa

Kuchnia Paulettes
WARKOCZ FRANCUSKI Z BROKUŁAMI, KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 176

obrać i drobno posiekać. Przyrumienić na oleju ze szczyptą soli. Dodać pieczarki, wlać trochę wody i dusić na małym ogniu, aż zmiękną i woda odparuje. Do pieczarek dodać przyprawione mięso. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż mięso się ugotuje . 3.  Brokuła ugotować ok. 5-7 min. Ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie, na którym będziemy piec. Ponacinać po bokach wzdłuż(...)stronę środka, ale tak byśmy mogli ułożyć farsz. Na cieście układamy kilka plastrów sera. Na to brokuł i pieczarki z mięsem. Zwijamy warkocza, na przemian boki układamy do środka. 4.  Gotowy warkocz posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem oraz lnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Paulettes
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 268

przeróżnych dań. Tym razem szpinak połączyłam z aromatycznym czosnkiem i ciągnącą się mozzarellą. Zawinięty farsz w naleśniku, który jest opanierowany smakuje wybornie :)  Zachęcam do wypróbowania, bo bez mięsa ! Nie wszystko co bez mięsa jest nie smaczne i syte !  Tak, tak takie dania a zwłaszcza ze szpinakiem w roli głównej jest lepszy od krokieta z mięsem ! Piszę całkiem serio

Kuchnia Paulettes
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 268

przeróżnych dań. Tym razem szpinak połączyłam z aromatycznym czosnkiem i ciągnącą się mozzarellą. Zawinięty farsz w naleśniku, który jest opanierowany smakuje wybornie :)  Zachęcam do wypróbowania, bo bez mięsa ! Nie wszystko co bez mięsa jest nie smaczne i syte !  Tak, tak takie dania a zwłaszcza ze szpinakiem w roli głównej jest lepszy od krokieta z mięsem ! Piszę całkiem serio

Kuchnia Paulettes