mięso - 63110 przepisów (strona:1047/4208)

PIZZERINKI 187

pracy, szkoły. Dodatki? To już jest kwestia smaku, można tu dodać to co tylko się lubi :) U mnie pizzerinki były z pozostałym od obiadu sosem pomidorowym z mięsem mielonym  (przepis tutaj) , pieczarkami i serem. Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody+ pół szklanki(...)mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: * sos pomidorowy z mięsem mielonym * pieczarki drobno pokrojone i podsmażone na oliwie z oliwek * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać by płyn był letni (nie gorący!!!). W misce wymieszać drożdże z cukrem, zalać połową płynu, wymieszać. Zasypać to łyżka mąki, zakryć

Zrób to smacznie
Aromatyczna zupa grzybowa 192

dobrą alternatywą kiedy wiemy, że w najbliższych dniach nie będziemy mieli zbyt dużo czasu na gotowanie. Taka zupa to pełnowartościowy obiad dzięki temu, że dodamy do niej solidną porcję mięsa z indyka, na którym przygotujemy bulion. Składniki: - szyja z indyka - marchewka - pietruszka - spora cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków - małe opakowanie śmietany 12% - natka pietruszki - sól, pieprz czarny mielony, maggi(...)patelni, czosnek, kostki rosołowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liście laurowe. wlać połowę wody, w której moczyły się grzyby. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok godzinę.  Gdy mięso z indyka jest już miękkie wyjąć szyję, a do garnka włożyć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.  Obrać szyję z mięsa i również włożyć do garnka. Gdy ziemniaki będą jeszcze

Cook&Love
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 180

Składniki: Pulpety: - 0, 5 kg mięsa mielonego z indyka - cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones(...)półplasterki pora. Gotować aż warzywa zmiękną. 2.  Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów: Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą i zeszkloną cebulę wymieszać ze sobą, dodać wodę i wyrabiać rękoma aż mięso przestanie się kleić. Dodać sól i pieprz do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować kulki. Obtoczyć

Cook&Love
Zupa Węgierska 242

Zupa idealna na jesienne i zimowe wieczory. Mocno rozgrzewająca i sycąca. Po miseczce tej zupy nikt nawet nie spojrzy na drugie danie :) Składniki: - 500 g mięsa mielonego z łopatki - 2 papryki: żółta i czerwona - ogórek szklarniowy - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 średni ketchup pikantny - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz, chilli, tymianek(...)kostka rosołowa wołowa - 2 litry wody Wodę wlewam do garnka, dodaję kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, gotuję na małym ogniu. Na patelni mocno rozgrzewam odrobinę oleju, podsmażam mięso na dużym ogniu aż przestanie być surowe. Wrzucam mięso do garnka. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Czekam aż cebula się zeszkli

Cook&Love
Chrupiący leszcz pachnący czosnkiem 209

olej kokosowy do smażenia - mąka do obtoczenia Przygotowania ryby należy zacząć dzień (lub przynajmniej 3h) wcześniej. Rybę płuczę pod zimną wodą, osuszam dokładnie ręcznikiem papierowym i solę od strony mięsa. Czosnek drobno siekam i mieszam z oliwą. Przygotowaną mieszanką nacieram rybę również od strony mięsa, wkładam do szczelnie zamkniętego pojemnika i odstawiam do lodówki na całą noc. Przed smażeniem usuwam(...)dociskając je widelcem, aby skórka była mocno chrupiąca, a ryba nie powyginała się na wszytskie strony :) Gdy skórka uzyska pożądany, mocno złoty kolor odwracamy flety i smażymy od strony mięsa 2-3 minuty, w zależności od grubości filetu. Smacznego

Cook&Love
rosół z gęsi z kołdunami 212

wykonania zupy będzie wykorzystana :) Moja gęsia porcja rosołowa była baaardzo tłusta, więc pozwoliłam sobie wyciąć najtłustsze części i wytopić z nich smalec. Wyszło kilka dużych łyżek. Część powstałego smalcu, mięso obrane z kości po ugotowaniu wywaru i część warzyw zamieniły się w farsz do kołudnów. Pycha <3 Składniki: - 2 litry wody - duża marchew - korzeń pietruszki - 1/2 selera - średnia cebula(...)porcja rosołowa z gęsi - natka pietruszki wg uznania - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy kołduny: - ciasto jak na pierogi (1/2 porcji)  klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję z gęsi   dokładnie myję, osuszam, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą

Cook&Love
Kurczak z soczewicą 281

talerze uczucia i uwielbiać robić to co się robi.  Bo przecież muszę dbać o innych, bo kto jak nie ja :-) 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula ½ czerwonej papryki ¼ korzenia selera 2 ząbki czosnku 70 g soczewicy 1,5 szklanki wody 1 Łodyga lubczyku 1 łodyga natki selera (świeżej) 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) Sól(...)Pieprz Szczypta chilli Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy do miękkości na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na średnich oczkach korzeń selera. Następnie dokładamy pokrojone mięso. Wszystko mieszamy, przesmażamy. Wlewamy wodę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, selera oraz lubczyk. Doprawiamy do smaku solą

VioletoweKucharzenie
Mielonka z kolorowymi płatkami papryki słodkiej 218

łopatki -250 g karkówki Przyprawy: -czosnek zgnieciony przez praskę 15 g do całości (jak ktoś woli może dad mniej) -sól nie jodowana 19 g/kg -woda 50 mil do mięsa przy wstępnym mieszaniu -pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg -ziele angielskie mielone 1 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g/kg -6 łyżeczek słodkiej papryki płatek suszonej kolorowej Materiały pomocnicze -Szynkowar lub praska -osłonka(...)barierowa -sznurek wędliniarski Do osłonki barierowej można dodatkowo użyć szynkowaru, który nada idealny kształt wyrobowi. Wykonanie: Zakupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i rozdrabniamy na sitkach boczek i łopatkę na 8 mm natomiast karkówkę na szarpaku. Łączymy ze sobą mięsa dodajemy sól i wodę i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki 5 godz. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. I ponownie odstawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 195

blendujemy z olejem kokosowym. Dodajemy do kaszy. Gotowe! Przeważnie do zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki na wegańskie "mięso": 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 2 szklanki poszatkowanej cukinii, pół szklanki poszatkowanej cebuli, ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki soku(...)Smażymy z obu stron. Na drugiej patelni lub w garnku podsmażamy cebulę z grzybami shitake (na jedną porcję - 1 cebula, 3 grzybki). Na naleśniki wykładamy grzyby z cebulą oraz "mięso". Podajemy z ulubionymi dodatkami warzywnymi. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
PULPETY W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 188

Mięso mielone nie musi być nudne, zmieniając dodatki możemy zmieniać jego smak, tym samym sprawiając że chętnie będziemy po nie sięgać przygotowując obiady. Dziś mam dla Was propozycje na fajne pulpeciki, które polubią nawet dzieciaczki. Sos doprawmy pod własne kubki smakowe i tym samym stwórzmy danie takie jak lubimy.  Składniki: 70 dam mięsa wieprzowego- u mnie zmielona łopatka sól(...)cebulę, zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku wg uznania. Po ok 15 minutach dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki ananasa, wlać sok, jak jest potrzeba doprawić przyprawami i octem.  * Do mięsa dodać sól,pieprz, formować kuleczki, obtoczyć w macę, obsmażyć na rumiano na oleju. Kiedy pulpeciki się zezłocą, zlać olej z patelni, dodać sos słodko kwaśny, Dusić razem ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Pieczone gołąbki z mięsem 231

tego dania. Następnym razem pokuszę się by przygotować np koperkowy gdyż również świetnie będzie pasował. A  jaki farsz jest dzisiaj? Nie mogłam oprzeć się i zrobiłam standardowo ryż, mięso i cebula, a całość przyprawiona dość pikantnie świeżo mielonym czarnym pieprzem.   Pieczone gołąbki z mięsem   Składniki : 1 główka kapusty  600-700 g łopatki 1 cebula biała(...)szklanki bulionu lub wody  sos pomidorowy Przygotowanie : Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce.  Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą - mieszamy, farsz powinien być pikantny. Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy w kapustę.  Brytfannę smarujemy masłem, układamy kilka liści kapusty na dno, układamy gołąbki, solimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
NALEŚNIKI Z WIEPRZOWINĄ I MOZZARELLĄ 223

oleju 1 słoik salsy 40 dkg wieprzowiny 2 czerwone papryki ser Mozzarella rukola pomidorki koktajlowe 1 cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso umyć, włożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, liściem laurowym. Zalać wodą, dodać sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.  Ugotowane pokroić(...)przekroić na pół po długości. Ciasto naleśnikowe przygotować z mąki, wody, jaja,1 łyżki oleju, 3 łyżek salsy ze słoika, dokładnie wymieszać. Upiec naleśniki. Na naleśnik położyć trochę rukoli, mięso, paprykę, ser, pomidory. Polać salsą. Podawać na gorąco

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 337

Aromatyczna pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem na delikatnym puree ziemniaczanym. Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące(...)jest odpowiednio doprawione. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół – bez termoobiegu). Piersi z gęsi oddzielamy od kości. Skórę nacinamy w romby ostrym nożem uważając, aby nie przeciąć mięsa. Posypujemy solą i majerankiem (majerankiem tylko od strony mięsa) i wcieramy przyprawy dłonią. Kładziemy piersi (skórą do dołu) na dużej, zimnej patelni. Włączamy średni ogień i gdy usłyszymy pierwsze skwierczenie

Poezja smaku
Gulasz z kaszą i ziemniakami 185

Dzięki kiszonkom, mięso staje się bardziej miękkie, rozpływa się w ustach. Zrobiliśmy typowe, pyszne, szybkie, danie jednogarnkowe. Jeśli przygotowujemy trochę wcześniej, to polecamy kaszę wrzucić tuż przed podaniem. Składniki 500-600 g karkówki wieprzowej 1 duża cebula 1 łyżka smalcu 1 marchew 3-4 ogórki kiszone 2 ziemniaki średniej wielkości 1 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 2-3 ziarna(...)ziela angielskiego 2 kawałki papryki konserwowej 50 g kaszy orkiszowej     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu dodając posiekaną cebulę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Marchewkę i ogórki kroimy w półksiężyce, dodajemy do mięsa z pokroimy w kostkę, ziemniakami. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, dusimy

R'n'G Kitchen
Błyskawiczny piątek - Schab duszony z pieczarkami 235

się je szybko a smakuje rewelacyjnie. Polecam! Składniki : * około 600g schabu bez kości * cebula * 400g pieczarek * sól, pieprz  * łyżka tłuszczu np smalcu * łyżka mąki * łyżka kwaśnej śmietany Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry. Przyprawić i obtoczyć w mące. Rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso z obu stron. Podlać odrobiną wody. Dodać pokrojone grzyby i cebulę, zagotować i na małym ogniu dusić około(...)minut. Przyprawić, dodać śmietanę. Mięso podawać z ziemniakami i korniszonami

Magiczne Życie Marty