ostatnią myślą o jedzeniu jest lekka sałatka czy wspomniane kruche zakąski. Mózg wewnątrz czaszki krzyczy "nakarm mnie, łobuzie!", dodając "PS, preferuję mięso". Będąc w domu można przygotować się na to druzgoczące ssanie i przygotować sobie soczyste kawałki kurczaka w pikantnej panierce z sosem czosnkowo - szczypiorkowym . Ha! Można tym nawet nakarmić kilka osób z piwnej kompanii. Lokalni są fajni Bardzo chwalę(...)cała filozofia. Kurczak w złotej, pikantnej panierce jak znalazł do piwa Pokroić kurczaka w kostkę, przełożyć do pojemnika i zalać maślanką. Trzymając w maślance kurczaka przez godzinę nie musimy go chować do lodówki. Przekładamy mięso na durszlak lub sito i potrząsamy aby jak najwięcej maślanki ściekło. W tym czasie robimy panierkę - miksujemy blenderem lub rozgniatamy butelką płatki kukurydziane w umieszczone
Right Behind The Kitchenróżyczki i gotujemy ok. 15 min ( nie rozgotować) Kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę lub paski. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę. Po godzinie mięso obsmażamy na oleju. Brokuł studzimy i łączymy z kawałkami kurczaka. Przygotowujemy sos z jogurtu, carry, majonezu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy i pieprzymy. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Dobra zaraz po zrobieniu. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyporcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć do zarumienienia. Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Przełożyć usmażone pieczarki
Karola gotujepoprawa samopoczucia! :) Dzisiaj coś ogólnie wszystkim znanego ale w wersji fit! Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi Pulpeciki: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielone filety z kurczaka) 2 jajka 1 duża cebula 3 łyżki płatków kukurydzianych lub owsianych 3 łyżki posiekanego drobno koperki 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki bulion warzywny
Kuchnia moimi oczamimoim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder(...)pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem
Czerwień i błękitjuż dzisiaj propozycja świąteczna. Pyszny, domowy pasztet idealnie wpasuje się w świąteczne menu. U mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy. Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki. Po przygotowaniu(...)masy mięso nakładamy do wyparzonych słoiczków dokładnie uciskając, by nie było pustych przestrzeni, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 60 minut. Przepis dostałam od cioci i bardzo jej za to dziękuję :) Pasztet domowy Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki
Smak mojej kuchnisuszoną żurawinę W misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso – drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie „do końca ” wzdłuż i następnie lekko
Szybko Tanio SmaczniePołączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym. Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę
Maminek kulinarnySkładniki: - podwójna pierś z kurczaka - pęczek młodej włoszczyzny - około 2,5 litra wody - 0,5 główki młodej kapusty - 5-6 średnich ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć ściągamy szumowiny i wkładamy włoszczyznę (razem z łodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru(...)całość do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie. Następnie wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę kroimy w krążki a piersi z kurczaka w kostkę i z powrotem dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
Qchnia po prostuKiedy makaron gotujemy to warzywa i mięso w tym czasie przygotowujemy. Potem składniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy. Składniki: 150 g makaronu rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól(...)Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę, 2 łyżki oleju i całość nadal smażymy
Moniki SmakołykiSkładniki:2 piersi z kurczakapołowa niedużego brokuła4 plastry sera żółtegoprzyprawa do drobiuolejSposób przygotowania:1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, dzielimy na 4 kotlety. Każdy lekko rozbijamy i
Kuchnia domowa Aniporcję dla 4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/4 kostki sera feta (50 g) 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki 1/2 cebuli, np czerwonej 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mleka 2 duże jajka sól, pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone
Ugotowaćkawałek masła - suszoną żurawinę W misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko
Szybko Tanio Smacznieprzeze mnie danie, i tym razem nie jest skomplikowane w wykonaniu, ponieważ drób to chyba najczęściej goszczące w ostatnich tygodniach mięso w naszym domu. Po prostu po czasach udziwnień, wracam do domowych, tradycyjnych przepisów, z odrobiną nowatorskich rozwiązań, a kurczak nieodzownie kojarzy mi się z domem rodzinnym i obiadami mojej mamy. <3 Delikatny w smaku kurczak i wyraziste ziemniaki(...)biały pieprz oraz półtorej łyżeczki soli morskiej, po czym całość zalewamy olejem rzepakowym tak, by powstała niezbyt gęsta pasta. Kurczaka umieszczamy w misce i przyprawiamy dokładnie marynatą, po czym odstawiamy go do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie, gdy mięso przejdzie przyprawami, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Układamy na nim mięso i na niedużym ogniu podsmażamy z każdej
Kuchenna Kontrrewolucyanielicznych piątkę! Te same krokiety można zrobić w wersji wigilijnej, wtedy należy pominąć mięso. U mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: • 1 porcja naleśników z przepisu na naleśniki z serem • 1 mała kapusta biała • 2 nogi kurczaka • 500 g pieczarek • 1 duża cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • 1/2 łyżeczki(...)przełożyć na gazę i bardzo dokładnie odcisnąć wodę. Zostanie jej naprawdę mało! • Nogi kurczaka zalać wodą i ugotować do miękkości z łyżeczką soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotowane obrać z kości zostawiając skórę i mięso. • Cebulę posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oleju. • Pieczarki umyć, pokroić w plastry
To co kocham