piję, ale inni z zaproszonych gości a i owszem). Restauracja zlokalizowana jest na ul. Podwale w Krakowie. Zamówiliśmy (dość zgodnie): Barszcz czerwony z uszkami (z mięsem) Pieczeń z dzika po myśliwsku Grillowany filet z kurczaka z ananasem, sos słodko pikantny Wszystkie z zamówionych dań były przepyszne. Barszcz był bardzo dobrze przyprawiony, a uszka miękkie z dużą ilością farszu. Mięsa pełne
Karola gotujeKurczak tikka masala to bardzo popularne w UK danie, zaczerpnięte z kuchni indyjskiej. I chociaż nie do końca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ... Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka
Walijskie Pichceniesmaku i witamin... Przy okazji zachęcam Was do udziału w akcji "Pokochaj Zdrowe Odżywianie" Składniki: 700g filetu z kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 pęczka estragonu, biały pieprz, sól. Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, ułożyć mięso. Powtykać gałązki estragonu i skropić resztą
Z miłości do słodkościmyjemy i kroimy na małą kostkę (im cieńsza, tym lepiej). Do kurczaka dodajemy oliwę z oliwek i solidnie przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Całość mieszamy i – w miarę możliwości czasowych – odstawiamy zamarynowane mięso do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy mrożone warzywa
Proste-przepisy.plbrandenburskiej sok z 1/2 cytryny 1/2 papryki czerwonejPrzyprawy : pieprz czarny natka pietruszki Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, wkładamy do parowaru i włączamy na 20 minut.Po tym czasie czekamy aż mięso przestygnie i kroimy na małe kawałki. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki i każdy kawałek jeszcze na 3 części.Groszek odcedzamy
Parowar FacetaSzybki i prosty sposób na piersi drobiowe.Składniki:2 pojedyncze małe piersi z kurczakadowolne przyprawy: u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu2 ząbki czosnkuSposób
Kuchnia domowa Anidodajemy po ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw oraz ok. 2 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc. Następnie kurczaka smażymy do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju (przez ok. 5-7 minut w zależności od wielkości kawałków - mięso zbyt długo smażone będzie suche
Słodka StronaRady: - skrzydełka smażyć na mocno rozgrzanym oleju; na średnim ogniu, - możecie przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku, - mięso trzeba dosyć mocno przyprawić, - mąkę do panierowania najlepiej wsypać do zamykanego pojemnika (dzięki temu kawałki kurczaka równomiernie będą obtoczone, a mąką nie wyleci na blat
Ugotowaćoliwy, mieszamy. Taką marynatą nacieramy kurczaka i zostawiamy przynajmniej na 3-4 godziny. Przygotowujemy szpinak:Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko
W kuchennym oknie EwyInspirowane moimi ukochanymi Włochami. Szynka parmeńska jest genialna. Składniki na filety z kurczaka zapiekane w szynce parmeńskiej (2 porcje): filety z kurczaka około 250 g szynka parmeńska 80 g łyżeczka musztardy odrobina tymianku sól pieprz masło Mięso umyć i oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Z każdej strony posmarować cienką warstwą musztardy i zawinąć w plaster(...)Należy uważać, aby masło się nie przypaliło! Filety są gotowe, gdy szynka jest zarumieniona, a mięso doszło (około 4 minuty z każdej strony). Jak widać na fotografii dodałam odrobinę podsmażonych borowików z cebulką. Można, ale nie trzeba. Miałam w zamrażalniku, więc dodałam. Szynka nadaje kurczakowi tyle smaku, że jest to w zupełności wystarczające
Karola gotujelodowa guacamole ( tu przepis) sos czosnkowy ( tu przepis) Tortilla Meksykańska - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w pasy, dodajemy ok 2 łyżki oleju, łyżkę przyprawy do kurczaka, odrobinę chili i po szczypcie reszty przypraw. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. W tym samym czasie kroimy w kostkę paprykę, ogórka, pomidory, szatkujemy sałatę lodową. Każdą tortillę smarujemy sosem czosnkowym
Słodka StronaDoprawiamy do smaku, np. przyprawą gyros lub inną ulubioną. 2. Olej wlewamy na patelnię. Kiedy będzie już rozgrzany wrzucamy pierś z kurczaka. Smażymy z dwóch stron do czasu, ż mięso nie będzie surowe. 3. Kroimy bagietkę wzdłóż, smarujemy masłem.Doprawiamy do smaku odrobiną oregano. 4. Myjemy i kroimy w plasterki warzywa, cebulę w piórka (ilość wedle własnego uznania) i wykładamy
Kuchnia Pełna PasjiŚniadanie na bogato, niewyobrażalnie dobre... W życiu bym nie przypuszczała, że połączenie grillowanego mięsa, rukoli, czosnku i słodkiego sosu może tak smakować :) Każdy składnik kanapki już osobno smakuje wyśmienicie, jeśli połączymy je w całość wtedy efekt smakowy murowany. Najlepszą sprawą jest tutaj sos - połączenie bardzo zdrowego, słodkiego dżemu z rokitnika, wytrawnego, białego wina i orientalnego curry :) Bajka, spróbujcie koniecznie :) Jeżeli(...)Łowicz 1 łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Rukola z czosnkiem: 1 garść rukoli 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry. Mięso smażyć na patelni grillowej, bez tłuszczu. Obok położyć skropiony oliwą, nieobrany czosnek. Grillować do miękkości. Sos - olej kokosowy roztopić na patelni, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę
Domowa cukiernia Ewypierś z kurczaka. Dlaczego? Bo była sobota wieczór i najprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty(...)lekko rozbijam - tak by lepiej chłonęła przyprawy. Nie robimy cienkich kotletów - bo wyjdą suche. Powstałe połówki nacieram solą i posypuję pieprzem. Skrapiam sosem sojowym i oliwą. Wcieram w mięso musztardę francuską. Na koniec posypuję płatkami chili, odrobiną szafranu i suszonej mięty. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Patelnię grillową rozgrzewam. Kładę na niej kotlety. Pierś musi się robić
Kuchnia po mojemułatwą i szybką w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować kilka składników, natrzeć nimi mięso, przykryć mozarellą, zapiec i gotowe! Proste prawda? A jakie pyszne... Mięso jest kruche, aromatyczne i pokryte chrupiącą, ciągnącą się skórką. Składniki: 500g filetu z kurczaka, pęczek natki pietruszki, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4łyżki oliwy
Z miłości do słodkości