WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 Składniki: 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu), 1 kiełbasa śląska, 12 plastrów wędlin (opcjonalnie), średniej wielkości papryka czerwona, 2 średnie cebule, 2 duże ogórki kiszone, 40-50 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem. Dodaję kolejną łyżkę oleju i podsmażam cebulę pokrojoną w piórka wraz z pieczarkami w plasterkach. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w większą kostkę, chwilę smażę. Do garnka przekładam wcześniej usmażone mięso
JejKuchniaSmak delikatny z wędzonym. Uwielbiam speck! Uwielbiam ragu! Już nie wspomnę o tym, że lubię tagliatelle . Danie proste, ale pod warunkiem, że już mamy zrobione typowe
Z Kuchni Do KuchniMiękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej(...)smażenia mąka krupczatka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra papryka słodka Mięso umyć, wytrzeć i pokroić w zgrabne plasterki. Każdy kawałek schabu (delikatnie) rozbić i przyprawić z obu stron (solą, pieprzem, papryką ostrą oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół
UgotowaćDanie dwa w jednym, bo za jednym razem przygotowujemy ryż i mięso do obiadu. Można powiedzieć, że taki obiad robi się sam :) A w smaku rewelacja, smakowało mi i to bardzo. Przepis znalazłam na WŻ. Polecam gorąco niezdecydowanym.Składniki:3 udka200 g ryżu2 marchewki1 pietruszkakawałek selera4 szklanki wody2 kostki rosołoweprzyprawa do drobiuolejSposób przygotowania:1. Udka umyć, przekroić na połówki. Obsypać(...)minut.2. Obrane warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Wmieszać ze suchym ryżem.3. Kostki rosołowe rozpuścić w 4-ch szklankach wody.4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem reszta ryżu. Całość zalewamy bulionem.5. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 180-200 st. C przez około 1 godzinę.6. Ryż i mięso podajemy z surówkami.I pyszne danie
Kuchnia domowa AniUczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na
karmelowyJuż kiedyś wspominałem, że moją ulubioną herbatą jest Teekanne biała cytrynowa. Nie, nie użyłem jej w przepisie, użyłem za to jako składnika herbatę zieloną liczi :) , która
Parowar FacetaDziś na szybko propozycja obiadowa, idealna kiedy wracamy padnięci do domu i absolutnie brakuje nam chęci i czasu na długie gotowanie. Smak niepowtarzalny, jeden z naszych
Przepysznik - BLW i nie tylkoSchab gotowany w sosie porowym z marchewką to fajny pomysł na mięso do obiadu. Składniki: około 700 g schabu 500 ml wody lub bulionu 1 marchewka 1 por 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej słodka papryka, oregano, pieprz 3 łyżki sosu sojowego (jeśli używamy wody, a nie bulionu(...)zagotować. Schab pokroić na plastry grubości około 1 cm i włożyć do gotującego wywaru. Zagotować ponownie i zmniejszyć ogień, gotować razem około 30 minut. W połowie gotowania obrócić mięso na drugą stronę. Dodać obraną i pokrojoną marchew, dalej gotować około 45 minut. Przesiane mąki dodać do sosu i dokładnie wymieszać, zagotować. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościŚląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzasami są takie dni kiedy nie mamy ochoty stać nad garami, a rodzinka głodna. W takich chwilach takie proste i szybkie przepisy są na wagę złota
karmelowyNa pewno zdążyłam już wspomnieć, że kocham kaczkę, więc bez sensu byłoby się powtarzać. Zazwyczaj robiłam ją w jeden jedyny sposób, ten sam od lat. Jeżeli
Życie zamknięte w smakuCzasami wracam zmęczona z pracy i ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to gotowanie. Głód jednak dotkliwie doskwiera, narzeczony marudzi więc trzeba zakasać rękawy i zabrać
karmelowyPięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI : 1 główka włoskiej kapusty 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 szklanki ugotowanej kaszy 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego posiekana natka pietruszki maggi do smaku dodatkowo: plasterki boczku do obkładania gołąbków gałązki pietruszki sos pomidorowy PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Zdejmujemy liście(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 2 godziny. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy kolejne 30 minut. Smacznego :) Sprawdź pozostałe przepisy na wspaniałe obiady na każdy dzień
Moja Książka Kucharskazapiekania. Ja użyłam mniejszych, pojedynczych.Formę (lub foremki) wyłożyć plastrami boczku.Na boczku w podobny sposób ułożyć plastry ziemniaków, a na nie mięso. Na mięso resztę ziemniaków i przykryć kolejną warstwą mięsa. Z zakwasu na żurek odlać wodę, pozostawiając gęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli w objętościowej proporcji: 1 część śmietany + 1 część zakwasu. Ilość powinna być(...)się zbyt mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca. Jeśli użyjemy zamiast boczku chudej szynki, wtedy stanie się mniej kaloryczna. Polecam ją na obiad lub wcześniejszą kolację.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDanie inspirowane kuchnią syczuańską, a dokładnie potrawą "Gong boa ji ding", która jest jedną z najbardziej popularnych w Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie
Kuchnia MagdaLenymargaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości. Delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Delikatnie, przez folię, rozbijamy część bez kości. Mięso mielone także doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy po odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły(...)ponownie możemy posmarować odrobiną sosu. 4. Cebulkę obieramy, kroimy w piórka i lekko rumienimy na margarynie ze szczyptą soli. Podajemy tak przygotowaną cebulkę do upieczonych udek. Taki obiad będzie się pięknie prezentował m.in. na porcelanie #Ambition
Kuchnia w czekoladzie