minuty z obu stron na mocnym płomieniu, po czym płomień zmniejszamy do średniego i dosmażamy kotlety z obu stron kolejne 4-5 minut. Żeby być pewnym efektu i mięsa usmażonego w środku, usmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego i na środkową półkę do piekarnika, na 10 minut. Podajemy z tym, z czym lubimy – ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami, ogórkiem kiszonym, ulubioną(...)wody odsmażą się na chrupiąco. Albo przeciąć w poprzek na pół i zjeść z pajdą chleba. PS.: Kotlety na zdjęciach całego obiadu nie są popalone, tylko było już tak ciemno, że aparat zwariował :) SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 mała pszenna bułka namoczona w mleku 1 średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta ½ łyżeczki mielonego
Karo in the Kitchenmąki, wiec jest dla chorych na gluten.Aby było smaczniej i soczyściej namocz piersi z kurczaka w zimnej osolonej wodzie przez minimum 30 minut. Mięso nie będzie wysychało podczas pieczenia.Fajne urozmaicenie, nie zawsze trzeba mieć na obiad ziemniaki...Obiad dla dwóch głodnych, dorosłych ludzi:- 1 pierś podwójna z kurczaka, olej do smażenia, łyżka masła- 400 g mrożonej marchewki- 3 cebule, pieprz(...)obierz i pokrój w piórka. Usmaż na oleju np.kokosowymrazem z liściem laurowym i szczyptą soli. Przykryj i podduś ok 5-6 minut. Po tym czasie odgarnij cebulę i połóż mięso. Nakryj podduszoną cebulą i przykryj. Po około 12-15 minutach przewróć piersi na drugą stronę i nakryj ponownie cebulą i duś pod przykrywką jeszcze około 8-10 minut. W czasie
Pasje Jolkisosie zachwyci każdego, uwierzcie mi Dziś u mnie kawałki kurczaka duszone z cebulą i przyprawami oraz słodką śmietanką. Bardzo aromatyczne i soczyste mięso, zapach unosi się w kuchni, szczególnie śmietanki i wędzonej papryki, jest pysznie Taki obiad podaję z ziemniakami, najczęściej puree lub pieczonymi cząstkami, świeżym koprem lub natką oraz sałatą masłową z winegretem. Kurczak w śmietanie Składniki(...)serek mascarpone, śmietana 18%) 3 nieduże cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, lubczyk, tymianek, zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso myję, lekko osuszam papierowym ręcznikiem. Cebulę obieram, kroję w cienkie pióra i szklę na 3 łyżkach oleju. W głębszym talerzu mieszam mąkę z przyprawami (przypraw po około płaskiej łyżce). Taką
Zasmakuj Kuchnimięsa mielonego z dodatkiem quinoa. Niezwykle delikatne, aromatyczne dzięki przyprawom i sycące. Z sosem śmietanowo- koperkowym tworzą danie idealne na obiad! Są również świetnym pomysłem jako wkładka do bułki – można z nich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko
Ostra na Słodkodorosłych. Sałatka jest bardzo aromatyczna, delikatnie chrupiąca i ma bardzo ciekawy smak, poprzez dodatek świeżych ziół. Sprawdzi się idealnie do typowych dań z mięsem. Zerknijcie na listę składników, co będzie Wam potrzebne do przygotowania sałatki do obiadu z ogórków! SKŁADNIKI: - 4 duże ogórki gruntowe - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka natki koperku - 15 listków mięty - 5 łyżek oliwy z oliwek
SMYKWKUCHNIPapryki nadziane piersią z kurczaka. Dietetyczne, smaczne i syte danie. Polecam szczególnie liczącym kalorie. Nafaszerowałam zielone papryki, ale można i takie (KLIK) trzeba wtedy piec
Takie tam pichcenieprosty i kolorowy obiad, który na pewno i Wam posmakuje. Polecamy kaszę jaglaną z mięsem mielonym, zieloną fasolką szparagową i papryką :) Składniki na kaszę z mięsem: – 300 g mięsa mielonego wieprzowego – 60 g kaszy jaglanej – 200 g zielonej fasolki szparagowej – 1 mała czerwona papryka
Kuchenne WariacjeZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja DelicjaSezon na kalafiory w pełnia, a pomysły już się kończą? Klops z mielonego mięsa z farszem z kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie(...)posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz Masa mięsna: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem
Trzeci talerzjeśli chcemy poczęstować bobasa siemieniem lnianym. Dziś przepis, który wam to ułatwi. Za jednym zamachem zaproponujecie te zdrowe nasiona i pyszne delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej. Dodatkowy bonus jest taki, że jeśli zostanie wam kawałek z obiadu, możecie po ostygnięciu pokroić ją i użyć jako pysznej domowej wędliny na kanapki. Moja rada: Jeśli kupujesz polędwiczkę i chcesz ją robić
Krupeczkirazie potrzeby łamiemy na mniejsze kawałki). Bułkę moczymy w mleku.Umyte i osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy w maszynce z dodatkiem odciśniętej bułki oraz czosnku. Ja mięso posiekałam, a bułkę z czosnkiem zmiksowałam w blenderze. Do masy mięsnej dodajemy żółtka, sól, pieprz, rozpuszczone masło – dokładnie wyrabiamy masę. Białka ubijamy na sztywno – dodajemy do masy, delikatnie mieszamy(...)podajemy – z czym kto lubi.Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba są daniem bardzo smacznym. Podane z purre ziemniaczanym i marchewką z groszkiem na gęsto będą ciekawym urozmaiceniem obiadu… i nie tylko. Ciekawa, chrupiąca panierka nadaje prostej potrawie odrobiny wykwintności. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoMąż miał z frytkami i surówką, a ja zajadałam się z fasolką, marchewką i groszkiem na ciepło. Pyszny, prosty i zdrowy obiad :)) Często do niego wracam, zmieniając tylko obiadowe dodatki :)) Polecam gorąco! Składniki: 500g mięsa z indyka (ja miałam pierś) 1 jajko 150g pieczarek 2 cebule sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta olej Wykonanie
Walijskie PichcenieTaką karkówkę można jeść na zimno jak i na ciepło. Bardzo prosta w wykonaniu. Karkówkę umyć i osuszyć. Miód wymieszać razem z musztardą w małej miseczce
Kuchnia Pokoleńjest to dość proste, ale filety z piersi kurczaka są bardzo chudym mięsem i taki efekt jest trudniej uzyskać. Dlatego właśnie polecam Wam przygotowanie piersi z kurczaka w glazurze miodowej. Raz zrobicie i będziecie wracać do tego przepisu często. Ten przepis na kurczaka jest idealnym rozwiązaniem na obiad dla dzieci, dużo białka, mało tłuszczu i w dodatku bardzo smacznie. Zapraszam(...)masa zacznie się karmelizować (na obrzeżach patelni sos będzie delikatnie brązowieć), każdą porcję kurczaka staraj się dokładnie obtaczać w sosie, dy mięso zostanie ładnie pokryte glazurą zdejmij je z patelni. Danie jest gotowe! Dodaj ulubione dodatki i obiad bądź kolacja gotowe ;-))) Już jutro pokażę Wam mój sposób na zaaranżowanie do posiłku kurczaka w glazurze miodowej ;-))) Do zobaczenia i życzę smacznego
SMYKWKUCHNI